Social Icons

Sunday, November 25, 2012

Weekend Marathon : Moisturiser


[Maafkan hamba, weekend2 gini memang masa untuk belek2 muka dan badan pampered diri sendiri, maka entry pun harus berbaur kecantikan dan kesihatan okeh]

Dalam banyak2 SK-II moisturiser, sepanjang 3 tahun terjebak ni saya cuma berpeluang cuba Skin Signature, Whitening Derm Definition, Facial Lift Emulsion dan yang terbaru (beli masa Christmas sales 2012) adalah Stem Power (belum pakai lagi pun).  

Year 1 (2009/2010) : 
ini bukan botol Skin Signature tahun 2009 ya. tak kuasa nak simpan2.
ni botol SS yg sy tgh pakai skrg :p 

Masalah kulit muka saya yang dikenalpasti adalah tone tidak sekata (uneven skin tone) dan kering. beautician tu cadangkan killer moisturiser mereka iaitu Skin Signature, 80gram (SS) untuk permulaan. Nasihat dia elok sihatkan kulit dulu, baru fokus untuk betulkan masalah lain seperti uneven skin tone tu. Dia kata lepas habis SS (dia estimate 4-6 bulan selepas tu) baru dia akan rekemen saya pakai regime yang sesuai untuk selesaikan masalah tona kulit tu.  Saya pakai SS bukan 4 bulan, mahupun 6 bulan okeh, saya pakai SS genap setahun (jimat kan!), sebab cuma pakai 1x sehari iaitu pagi. Dasar hajah bakhil :p

Komen :
yer, memang sangat puas hati. Kulit muka saya agak kering sebab kurang minum air. Hidung mengelupas itu biasa bagi saya ketika tu. Selepas gunakan Skin Signature kulit muka mula terasa lembab, tapi tak sampai berminyak. Bab garis halus (fine line) masih tak boleh bagi komen sebab takda line lagi kot masa tu. (tak boleh belah). Tapi serius. Dan yang penting makin hari, kulit muka terasa anjal (firm). Maksudnya tak lembik bila dipegang. Anjal ni kena dirasa tau, anjal tak boleh “nampak” tapi kena “rasa”.

Tips :
Masa pakai Skin Signature ni, pastikan anda sapu hingga ia resap dalam kulit dan kemudian biarkan seketika untuk penyerapan (absorbtion) lebih kurang 2-3 minit sebelum pakai foundation (kalau korang pakai lah) atau compact powder. Biasanya saya akan buat benda lain sementara menunggu Skin Signature ni menyerap, contohnya pakai perfume atau buat gaya depan cermin. 

---

Year 2 (2010/2011):
susah gila nak ambil gambar ni sbb botol kaler silver yang kaya dgn pantulan gini :p 
Evaluation ke atas kulit muka saya dijalankan dan terus dicadangkan moisturizer Whitening Source Derm-Brightener, 75gram (WSD) untuk selesaikan masalah uneven skin tone. Dia cadangkan jugak Essence Whitening Spots Specialist, tapi Spots Specialist ni nantilah saya cerita dalam bab “Essence” ya. Sekarang kita habiskan bab moisturizer dulu :)

Komen :
WSD ni lebih “light” structurenya. Bila apply dekat muka pun cepat menyerap. Masalah saya beransur pulih, kulit yang sebelum ni sangat ketara ketidak-samaan nya, sekarang lebih sekata. Masalah sun-burn pada masa tu dah dapat diatasi. Masih memberikan keanjalan yang baik pada kulit muka saya. Saya masih pakai 1x sehari, jadi memang tahan lebih lama dari sepatutnya. Sampai skrg ada lagi. tapi sangat sikit. Best, saya suka WSD ni. 

Tips :
WSD mudah serap jadi tak payah tunggu lama2 sebelum pakai compact powder atau foundation, tapi dah jadi habit saya lepas pakai moisturizer memang akan tunggu kejap, tak terus pakai compact powder. Cuma tipsnya kat cara keluarkan moisturizer ni, sebab packaging nyer unique sikit. Korang tengok gambar bawah ni okeh. Jadiknya kalau terkuat pusing, WSD ni akan keluar dengan banyaknya, dan masalahnya adalah kita tak boleh nak masukkan balik. No way okeh. Jadi sila jangan berangan ketika bukak moisturizer ni, focus skit :p 

no way IN ok, just the way OUT :p 
---


Year 3 (2011/2012):
Saya berpatah balik ke Skin Signature, 80gram (SS) sebab masalah uneven skin tone makin dah mengurang, dan saya sedar perlu terus maintain anti-aging regime bermula sekarang lagi.

boleh nampak kan dah nak habis. pandai tak ai budjet, elok je hujung tahun SS pun habis:p 
Komen:
Alhamdulillah, skin become more and more supple, firmer. Puas hati. Kulit muka lembab walaupun semasa tak pakai SS. Nampak sihat je muka. Suami selalu jeles. Ahahaha:p 

Tips :
Please jangan letak too much SS ni, cukup sebesar coin 20 sen saja untuk satu muka. Pastikan ketika korang apply kat muka tu buat dgn gentle, ambik masa dari satu point ke satu lagi point muka. Jangan pakai kelam kabut okeh. Rugi kalau SS yg sepatutnya serap dalam muka tapi disebabkan korang tak sabar, kena wipe pulak oleh compact powder sponge. Nanti SS penuh kat sponge korang, bukan kat muka korang. Nanges rugi.

---

Year 4 :
Bila dah genap 3 tahun hujung tahun 2012 ni, maksudnya tahun mendatang ni (2013) akan jadi tahun keempat saya bersama SK-II lah kan. Saya tak bukak lagi Stem Power tu sebab SS saya di atas masih ada lagi. So review Stem Power akan menyusul bila saya dah mula pakai nanti okeh :) 

stand-by dulu dalam gobok. habis SS baru pakai Stem Power ni
---

Additional Moisturiser

Masa redeem point akhir tahun 2011, saya dapat pilih untuk redeem Facial Lift Emulsion, 30ml (FLE) x 2 bottle. Pakai siang boleh, pakai malam pun boleh. Jadi saya gunakan FLE ni bila malam, Itu pun kalau rajin (adalah sangat malas dan tak minat berkrim2 di malam hari). FLE ni pun masih ada lagi. Sepanjang hidup saya selama ni sebenarnya tiada istilah Krim Malam (Night Cream)! 

Structurenya lebih oily, dan perlukan lebih masa untuk serap. Di malam hari (it u pun kalau saya rajin), lepas basuh muka, saya akan pakai FT Lotion, FT Essence, Serum C dan kemudian Facial Lift ni. Memang sedikit berkilat muka bila pakai. Bila face-time dengan husband mesti dia akan tanya "syg, muka syg berkilat la, nnt abang dah balik syg nak pakai ke krim2 ni semua?" maksudnya apa tuan puan? maksudnya tak payah pakai krim malam2 sbb suami kata mcm hantu :p 

Cakap pasal redeem point SK-II ni, banyak tau barang yang korang leh redeem. Boleh tengok CatalogRedemption ni ya (klik sini)

P/S : semalam baru lepas buat entry pasal SK-II Festive Set 2012, anda boleh baca di sini (klik sini ya


cadang jap2 lagi nak tepek mask 
25 nov 2012 
12:25 pm 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...