Social Icons

Friday, August 30, 2013

Travel-ing Again :: India Visa

Bab 1 : Royanan (seperti biasa) 

Pengalaman tak berapa seronok buat visa harini. Pertamanya sebab kami pergi dalam keadaan yang tergesa. Mulanya rancang ke embassy hari selasa kelmarin, tapi dapat arahan kena datang ikut appointment yang ditetapkan oleh pihak embassy sendiri, iaitu harini (khamis) sebabnya nak beri air-ticket dan mendengar taklimat. So kami akur ikut appoinment. Kami lewat 30 minit sebab mencari India Embassy yang terletak di Menara 1 Mont Kiara tak jumpa2. Huhu. Diaorang baru pindah 6 bulan, kedutaan sebelum ni adalah di Jln Duta. 

Bab 2 : Prosedur 

Selepas scan badan & handbag kami diarahkan buka untuk tengok isi perut beg, kemudian kami diminta oleh guard utk terus ke kaunter dan tunjukkan surat tawaran untuk membolehkan jumpa pegawai kedutaan bertugas yang namanya dah tercatat dalam surat tawaran kami. Kami akur, tapi malangnya kaunter kata "you have to wait, Mr Meyappan was not in his room & im not the same department with him". 

Saya macamm. Ohh. Sabar. Sabar. 
10-15 minit jugak bersabar dan mengharap pegawai tersebut notice kehadiran cuma 2 orang budak comel bertudung di kalangan lelaki2 perkasa berbangsa india tu. akhirnya seorang pegawai merapati kami dan memperkenalkan diri. Kami di ajak ke bilik berlabel "interview room" yang rupanya 2 in 1 dengan bilik guard rehat & pantry juga. Ada mug dah berisi, meja ada serpihan biskut dan aroma bilik kepam. Dalam hati kata "ujian pertama baru teha, sabar". 

Selesai proses semak borang, serah passport dan temubual ringkas, kami diarahkan datang semula pada jam 4:30 pm yang merupakan "collection time" untuk visa yang dah proses. Sekali lagi, kami akur. 

4:15 pm kami dah terpacak di tingkat 28 tu tak sabar ambil visa & air ticket. Konon. Kami dipanggil masuk dan pegawai tu kata permohonan kami masih belum lulus dan pegawai yg bertanggungjawab untuk meluluskan tiada. The best part was "you have to come again tomorrow at 9:30am". Of courselah kan. Dah tak selesai, confirm kena datang lagi. Ipoh-KL marathon. Adoii la. Kalau takboleh proses kenapa kau suruh datang khamis, baik jumaat je. Sia-sia datang. 

Dann, 
Apasal pukul 4:30 pm baru nak bagitahu takboleh proses. Pukul 12 tengahari takleh bagitahu? At least kami boleh awal ke ipoh. 

Bab 3 : Pengalaman buat visa negara lain 

Saya tak banyak mana pengalaman, tapi bolehlah buat sedikit perbandingan walaupun tak seberapa. 

Visa Australia - kami pergi tahun 2009 sahaja. Application online. Buat bayaran dan dapat approval. Takda masalah langsung. Boleh buat awal2. 

Visa China - Kemasukan yang pertama ke China adalah official trip ke Lanzhou tahun 2012. Pergi embassy dengan geng2 dan pemandu. The whole process tak sampai 10 minit. Efficient! Kaunter banyak. Tak renyah. Tak banyak songeh. 

Visa umrah - April 2013. Takda pengalaman ke konsulat/kedutaan sebab Andalusia yang buatkan semua tu. cuma dokumen lebih sikit sebab kena ada bukti pertalian dengan mahram (sijil nikah, sijil lahir etc), tapi takda masalah bila dokumen lengkap. 

Harap permohonan untuk negara sendiri Visa Malaysia tak renyah macam Visa India, biarlah pelancong2 takda complaint pasal kedutaan Malaysia & dimudahkan masuk Malaysia. Mudahkanlah, jangan susahkan. 


Bab 4 : Makanan sebulan (lah sangat) 


Maggi 3 beban 
Air 3in1 2 beban 
Biskut 2 jenis 
Cekelat 2 jenis 
Bubur 2 paket 
Cekelat batuk 4 peket 

Sampai ipoh dari embassy, terus pecut ke aeon bershopping therapy beli makanan bila fikir esok (jumaat) masa akan terbuang sekali lagi ke embassy, takda masa nak membeli. Jumaat adalah hari yang kritikal. 

Mudahkan ya rabb, mudahkan ya rabb. 

Mrs. Farizal 
28-8-2013, 2345pm 

Thursday, August 29, 2013

Travel-ing Again :: Prep

Bab 1 : Royanan 

semalam (selasa) dapat tahu yang permohonan untuk mengikuti kursus di Delhi, India diluluskan. tak tahu nak suka ataupun duka. kalau seminggu dua mungkin boleh sedapkan hati "ala, anggap je macam pergi vacation, just enjoy yourself". tapi kalau 4 minggu yakni sebulan, nak anggap vacation ke punishment. (perhatian sila baca : makjemah kan suka meroyan, korang dah biasa kan, so sila redha & chill je baca okeh. makjemah kalau menulis memang tak ingat dunia, sebab tu kena ada blog, tapi di mulut tak terkeluar ayat sedemikian rupa, di hati lah pulak, ada taman yang berbunga-bunga. jadi kalau ada ofismate yang baca blog ni, takyah la nak copy-paste royanan makjemah dan buat skrip permainan telefon karat masa teambuilding yer, kalau korang copy-paste lagi mak jemah saman di bawah saman hak cipta, hakhakhaktuii).

Sebenarnya dapat memo arahan berkursus ni seminggu sebelum raya. sibuk la medical check-up bagai lagi 2 hari nak raya. kemudian, masa raya lupa kejap. naik kerja selepas cuti raya belum ada khabar berita, hinggalah semalam. Mula-mula berita disampaikan secara verbal dan kemudiannya surat tawaran menyusul. Sebelum dapat tahu keputusan, gigih bagitahu diri sendiri hari-hari "rilex, rilex, taktahu lagi pergi ke tak, baru mohon je, entah2 tak approved". senang lenang lah konon setkan gitu kan. sekali lagi 4,5 hari nak terbang, approved lak. hamikk. 

checklist trip terakhir tahun lepas - lanzhou 15-19 Okt 2012. checklist delhi2013 ni belum buat lagi, uhuks.

Bab 2 : Kesan signifikan Video "Rahsia Kesedapan Roti Canai" di bawah ni dengan emosi saya sekarang

oh ya, terima kasih hasril (librarian kami) dan husband saya pun dua kali lima buli isteri sebab menyajikan saya dengan video peniaga restoren di india yang ..... tak  lalu nak teruskan. terima kasihlah banyak T____T. Sila tonton bagi yang berani mati sahaja. 



dah hilang loya ?
dah?
belum?

bagi yang belum, sabar. sabar.
anda mesti sesabar saya.
anda mesti sokong saya.
anda mesti sedapkan hati saya. 

Bab 3 : Makanan Halal di India

disebabkan kurang (read : memang) tak berpuas hati dengan video yang disajikan. cepat-cepat balik saya google tentang HALAL Food in India. InsyaAllah, bila halal, maka kita akan yakin bahawa makanan adalah yang terbaik dari bab sumbernya, penyediaannya, kualitinya dan kebersihannya. Di bawah ni adalah hasil carian di google :

Senarai restoren Halal di India -

Halal India (macam Jakim kita la) -

Lonelyplanet -


Saya jenis yang tak kisah pasal makanan. Jangan salah anggap, BUKAN tak kisah halal haram. Tapi tak kisah makanan JENIS apa, sebab rasanya semua jenis masakan saya boleh makan. Malaysia (Jawa, perak, pahang, kelantan, johor, minang), Indonesia, Western, India, China, Saudi, mamak. Saya langsung tak rasa masalah bab makanan bila travel. Tapi kali ni, saya rasa saya kisah, bukan bab kesedapan makanan tapi bab kebersihan! Hygine! 

Bab 4 : Persediaan lain

Serius! Memang takda perasaan nak bersiap, takda mood nak packing. Kerja berlambak kat ofis, keadaan rumah yang sedang renovate juga belum sempurna. Serabut! Sampaikan dua tiga hari ni demam selsema pun On Off. Tapi, arahan tetap arahan, kena laksanakan. InsyaAllah. Ingat nak buat checklist dulu. Makjemah memang jenis kalau tanpa checklist mak jemah akan lost (read : confirm lost).

Yang penting, bab passport dan visa. Passport valid, visa pulak esok nak ke Embassy, terus collect air ticket. siapa yang nak tengok2 requirement untuk visa india, boleh ke : 


Mintak-mintak la dapat direct flight & depart hari Ahad. Sebabnya kalau banyak transit, tinggi kebarangkalian nak bertolak hari sabtu. lepas tu kena fikir lagi perjalanan dari Ipoh - KLIA. lemah jiwa raga memikirkan! sebutir barang tak siap lagi. kain baju dan makanan, gadjet2 entah kemana semua. oh ya, nak cari powerbank! 

bukan saja-saja nak last minute, tapi selagi tak dapat air-ticket di tangan, memang lah berat nak buat preparation. dah dapat barulah ada feel. kot. nampaknya esok (khamis) akan seharian di Embassy. Petang nak pos Ephyra pada customer, penghantaran terakhir sebelum saya ke Delhi. huhu.

yang benar,
makjemah tersepit

Wednesday, August 21, 2013

Bas terhumban gaung di KM 3.6 Genting Highlands, 2:45 pm

Terkejut baca berita pasal kemalangan yang melibatkan bas di KM 3.6 Genting Highlands - Kuala Lumpur.
Menurut berita terkini jam 7:37pm tadi 
sejumlah 49 jumlah penumpang terlibat
16 tercedera di bawa ke hospital KL, Bentong , Selayang
25 disahkan meninggal dunia ,17 mayat mangsa telah dinaikkan

operasi akan diteruskan

T_T
Sedihnya!
Moga rohnya mereka ditempatkan di kalangan orang beriman.

Lagi berita di :
- Mazidul Akmar (klik)
- Astro Awani Live (klik)
- Illustrasiku (klik)







21 Ogos 2013 

Saturday, August 17, 2013

muhd kamil ibrahim / roza roslan

dulu dua nama ini asing. 
kini, sinonim. 
itu yang dikatakan. 
tak kenal maka tak cinta. 

mulanya saya dahagakan motivasi. 
tercari-cari panduan. 
tercari-cari arah hendak bermula. 

maka atas rekomendasi beberapa orang rakan, serta rakan blogger. 
juga, hasil pencarian di internet. 
jumpa beberapa nama. 
saya beli beberapa naskah. 
berkisarkan panduan haji dan umrah. 
berkisarkan motivasi haji dan umrah. 

di antara naskah-naskah tersebut 
yang paling lekat di hati 
adalah tulisan Muhd Kamil Ibrahim dan Roza Roslan
Travelog Haji "Mengubah Sempadan Iman" 
terima kasih yang tak terhingga atas nukilan yang berjaya melembutkan hati yang keras 
terima kasih atas tips yang bernas buat insan tuli yang pertama kali hendak menjejak tanah haram 
terima kasih atas motivasi buat insan yang dulu kosong kini mula rasa terisi 
terima kasih atas semangat hingga membuat saya tidak sabar mahu pergi lagi dan lagi 
terima kasih atas suntikan hingga hati saya bulat, yakin dan tidak berpaling lagi 

semakin dibaca tulisannya, semakin terasa dekat dengan mereka. 
terima kasih Prof, terima kasih Kak Roza. 

antara bahan bacaan untuk panduan haji & umrah, a must have collection. 
tulisan roza roslan Travelog Impian Abadi - Kehidupan Abadi - Cinta Abadi 

selain panduan & motivasi haji & umrah, elok juga kalau bakal2 haji & hajah sekalian cari bahan bacaan berkisarkan sirah kota makkah & madinah, pasti mudah nak buat perkaitan bila kaki betul-betul berpijak di kota haram itu nanti. 

sekarang MPH ada diskaun 10% bagi buku-buku edaran dan terbitan Mutiara Minda. 
untuk yang ingin mengenal Prof Kamil & isterinya Roza Roslan yang kini menetap di Kota Madinah, boleh ke : 
Website Prof Kamil : http://muhdkamil.org/
Blog Roza Rozlan : http://muhdkamil.org/rozaroslan/ 

Jumpa lagi next entry, insyaAllah. 



16 Ogos 2013

Friday, August 16, 2013

ganas. tak cermat. serius.

Tak payah orang sebut, biar saya mengaku. 

Benar, memang saya tidak cermat, dan 'ganas'. Apa juga benda di tangan cepat jahanam. Kalau masa zaman sekolah dulu, beg sekolah adik nombor dua boleh tahan dari dia form1 hingga form5. Zipnya elok, tak ada yang koyak, cuma warnanya lusuh. Dia cermat. Saya yang tak cermat ni menggalaslah beg yang zip rosaklah, jahitan tertetaslah. 

Istilah cermat mungkin tepat untuk penjagaan sesuatu barang. Ganas pulak mungkin lebih tepat menggambarkan tingkahlaku. Contohnya berjalan, duduk, bercakap, cara makan, tertib. 

Ya, saya keduanya. 
Ganas pun ya. 
Tak cermat pun ya. 

Allah tu kan maha adil. 
Dia tetapkan jodoh orang yang tak cermat dan ganas dengan org yg cermat dan santun. Contoh paling ketara adalah penggunaan dan penjagaan gadjet. Kami berdua mula menggunakan iphone pada 2010, hingga kini handphone suami masih elok macam baru, handphone isteri home button dah jahanam kena pakai assistive sahaja, screen calar balar, dah pandai lagging2 skit akibat jatuh terpelanting atas simen, atas lantai, atas jalan tar cuma belum masuk air je lagi. 

Laptop. 
Laptop suami dibeli pada 2006. 
Laptop isteri dibeli pada 2009. 
Pada awal 2012 laptop isteri dah buat hal, crash sana sini, format berkali-kali. Sejak 2012 hingga kini isteri pakai laptop suami, dan suami beli laptop baru. baru setahun (2013), laptop suami yang saya pakai ni dah mula meragam. 7 tahun baru nak meragam, berbaloilah kan. 3 tahun pakai jahanam? sendiri jawab. 

disebabkan ganas dan tak cermatnya saya ni, 
boleh tolong cadangkan laptop yang sesuai? 
mungkin kena consider specs seperti tahan lambung, tahan hempas, tahan gegar, tahan calar, tahan kecai. pengunaan hanya untuk MOffice, browsing, surfing, blogging, terlalu minimal guna software kerja. bila rajin edit movie amatur dan gambar untuk tatapan bersama keluarga. 

tolong. 
ini serius. 

mrs. farizal 
16-08-2013 



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...