Social Icons

Wednesday, March 17, 2010

rumah oh! rumah : reno part 1

Rumahku syurgaku yg mengalami major surgery, hehe. Takda la, actually minor saja, sbb dalam rumah takda apa yang terubah strukturnya, cuma penambahan concrete slab kat side luar rumah macam neighbour sebelah. Few contractor telah ditemuduga, akhirnya en.simon sorang ni yang terpilih. harap-harap puas hati la dengan hasil kerja depa ni. Reasonable price, negotiable & previous hasil kerjanya pun memuaskan hati. harap tak spoilt la rumah kami.




Concrete slab mcm sebelah ni yg kami nak copycat. hakhak. jiran sebelah ni terus buat dgn sitenyer orang. kami lewat buat decision, kalau tak boleh je on sekali awal2 dulu. but tak apa, no rush. bukan desperate nak pindah cepat pun. sedikit promosi dari company en. simon ni, Hong Tat Construction & Renovation Work. Siapa2 yang berhajat boleh la dapatkan no phone dari saya, or dari gambar ni (kalau anda boleh baca).

SEKARANG kat bhgn side rumah, kerja2 'footing' tgh berjalan, footing tu yg tanam tiang tu. dalam rumah tgh tambah wiring. walau hari tu dah buat penambahan dgn developer, still ada jugak yang TERLUPA & tak teringat langsung. akibatnya, kena la consealed wiring balik. kami cuba sedaya upaya nak maximisekan sebanyak mana kerja reno yang boleh dibuat sementara en rizal saya bercuti. bolehlah en rizal jadi 'supervisor' kat rumah tu di samping supervisor yang memang telah disediakan oleh En. simon tu.


banyak benda kena rancang nak masuk rumah baru ni. saya yang tak-berapa-tau-apapun ni dapat belajar macam2 ilmu. ilmu wiring, ilmu piping, ilmu nak letak lampu, ilmu beli lampu, nak pilih plaster ceiling, ilmu nak choose the right kitchen cabinet, ilmu pasang aircond. walau tak banyak mana yang saya belajar, at least saya belajar SESUATU! yang penting plan properly, fikir jangka masa panjang, jangan gaduh2, jangan ikut sangat cakap orang, sendiri punya rumah, sendiri decide nak buat cemana, sediakan fulusnya saja. hukhukhukkk..


from time to time, bila cukup sikit ilmu di dada pasal house reno bagai nanti saya kongsikan dengan anda semua hek? ok? boleh kan? hehee.

sekian, dah ngantuk.

11 comments:

Ernie Muneerah said...

nnt bole blog pasal ilmu2 tu seme..saya dok kuarters..ntah bile la nk beli umah sendiri

Fatiha said...

insyaallah, huhu. ni pun baru nak belajar2;)

vious said...

How much you spend to build the conreate slap?

Fatiha said...

vious - bout 8k for d concrete slab (31ft x 10ft), 3 pillars, 4 ft footing, including floor tiles.

Fatiha said...

sorry, the cost is not including floor tiles. huhu. its another 2.5k for the tiles.

vious said...

Saya pun jiran kamu juga!!

Fatiha said...

jiran? interesting. which 1 is ur house?;)

vious said...

same row with you!

Fatiha said...

oh, no 15 is it?nice meeting u here:)

vious said...

No. 3x , pengkalan tiara 5

Anonymous said...

Salam.fatiha duk area mana ye.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...