Social Icons

Tuesday, February 28, 2012

Hari murah rezeki

Hari murah rezeki.
Pakai pulak kebaya ketat.
Terus jadi sendat.

Tghari rezeki dibelanja oleh 2nd boss di swimming club. bukan saya seorang tapi dgn ahli komiti kami yang lain, berenam semuanya.

Belah petang masuk2 bilik tgk ada sebungkus nasi kerabu, pemberian Kak Ku. Tq akak!

Tak berapa lama pintu bilik pulak diketuk, En Ali masuk dan bawa bungkusan bihun goreng & kuih jamuan AGM Pers. Kebajikan Islam VRI (PKI). Patut saya masuk AGM sekali tapi ada pulak urusan kerja lain pulak.

Terima kasih daun keladi
Kenyang perut suka hati.


Kenyang mkn tengahari pun masih berbaki,
Mrs. Farizal
Home sweet home
28-02-2012 :: 7:43pm

Monday, February 27, 2012

IC lama IC baru



Sejarah Kad Pengenalan Saya.

IC pertama saya peroleh sebaik umur genap 12 tahun pada 29-10-1994. 

Arwah mama saya bawakkan ke Pej Pendaftaran Teluk Intan, taktahu sekarang ada lagi atau tidak. Nak jadi cerita, masa menuntut pada tahun 2 di UKM, IC saya dicopet, maka tiada lagi IC muka umur 12 tahun saya. Kisah copetnya begini... 

Satu weekend yang damai (hehe:p), kelihatan 3 sekawan terkedek2 menuju ke Stesen Komuter UKM. Hajat di hati nak ke Sogo membeli barang-barang keperluan (punyalah jauh kan), maklumlah baru dapat duit PTPTN. Jam dah menghampiri zohor, perut kosong masih belum terisi. Kugagahi demi Sogo, hehe:P 

Sampai di Sogo, sempat withdrawkan sejumlah duit untuk aktiviti joli. Tengok jam waktu pun dah masuk, lalu 3 sekawan pun ke Surau Sogo untuk menunaikan fardhu. Selesai sembahyang saya perasan purse saya tiada dalam sling bag. (sebenarnya sling bag tu saya letak dengan selamba kat tepi dinding & tidakk berZIP, maka ia terlopong). 

Saya mula cuak dan bagitahu Semah & Aida. Confirm. 
Confirm kena kebas.

Seorang kakak baik hati tiba2 menghampiri 3 sekawan yang tengah gelabah. Terus bagitahu kami supaya tak payah cari lagi, mesti dah hilang entah ke mana. Dia juga terus bawak kami bertiga keluar dari Surau. 

Lalu tiada ikhtiar lain melainkan buat report ke Balai Polis terdekat (Balai Polis Dang Wangi). Hilang dalam surau tuu. Hangat hati. Hangat lagi bila tahu tak boleh shopping. RM300 untuk seorang student yang hanya dapat pinjaman separuh pada masa tu amat besar ertinya pada saya. 
Wuuu wuuuu T__T (sedih tak tahu nak kata, lepas tu kena marah pulak dengan arwah mama saya)

Selesai buat laporan polis, kami terus balik ke UKM. Dalam perjalan balik pulak, hati dah redha dengan ketentuan Ilahi (:p) tapi, perut yang kosong tadi semakin berkecamuk. Migraine pun datang bila dah lewat makan.  

Lalu, apa lagi, dalam train je terkeluar semua isi perut. Hanya sempat tadah dengan kertas surat khabar. Berbau satu tren, yang tutup mulut tak usah nak kira lah. Sudah jatuh ditimpa buah nangka. 

Dengan itu terhasillah IC baru saya ni. 

Masa ni spek pun frameless, muka baik kan, hahahaa. guling2... :P 

Masa kejadian ni saya tahun 2 di UKM, tahun 2002, umur 20 tahun. 10 tahun dan berlalu rupanya! 

Wahai IC tahun 2002, dah 10 tahun juga usia kau. tak lama lagi tuan punya nak upgrade lagi ke IC baru. Nampaknya wajah umur menjangkau 30 tahun pulak kali ni. Oh oH tidakk! 

p/s : sambung cerita, bila balik kolej kediaman di ukm baru saya terfikir, entah2 kakak yang konon-baik-hati tadi tu yang lesapkan purse saya. dia pakai baju kurung besarrr sangat, padahal orangnya kuruss. 


yang benar, 
mrs. farizal 
tiara lake park
27-02-2012 
10:17pm 


Degil itu keras, keras itu batu



Degil itu keras. 

Degil itu salah satu fitrah manusia. 
Keras pula fitrah batu. 
Manusia yang degil = manusia batu? 

Orang yang degil adalah orang yang mempunyai daya untuk mengharungi apa juga rintangan untuk mengecapi impian yang diinginkan.  

Sumber Gambar : Klik Sini 

Oleh itu, 
Orang yang degil juga tidak takut untuk jatuh, 
tidak takut untuk disakiti, tidak akan timbul sesal. 

Orang yang degil punya azam yang jitu. 
Orang yang degil juga tegar, bersedia dengan segala kemungkinan. 

Lalu orang degil, telah kau dapat apa kau mahu?  



tak sah kalau tak meroyan dalam sehari, 

Very Romantic Institute (VRI)
Tiger Lane, 
27-02-2012 :: 5:27 pm 

wordless #9



Api bila kecil kau kawan 
Bila besar kau jadi lawan 


Resam ia panas, 
Menyala menerangi 
Meluap luap membakari 


Berhati-hati 
Ingat padahnya nanti 
Salah langkah 
Kelak merana diri 


p/s : darah muda, api membara 




Happy working guys! 
 
Veterinary Research Institute 
27-02-2012 
1:59pm 

Tuesday, February 21, 2012

Sunday, February 19, 2012

Buah nam nam

Pernah dengar buah nam nam?


Tepi rumah atok saya ada pokok nam nam. 
Buahnya tak cantik pun. Kedut kerekot. 
Masam. Itu yg buat kecur air liur. Hihi.


Cicah kicap gula dan cili api.
Heaven.




Saya budak kampung,
Mrs Farizal
Tiara Lake Park
19 Feb 2012
13:51 PM


By Blogger for Iphone


Jujur Aku Dayus :: Apa kata saya



Tak cliche. 

Itu yg terdetik di hati saya sejurus lepas scene klimaks flashback menunjukkan 'kecurangan' Lisa seperti dakwaan Edree. Nyata itu yang menjadi punca konflik yang tercetus.


Sinopsis garapan saya ;

Lama rajuk dipendam oleh Edree. 
Pedih hancur luluh melihatkan isteri yang dirindui ditiduri lelaki lain. Kecewa tak siapa yang tahu. Sayang pula teramat mendalam. 

Sejurus sedar dari koma, diasingkan tempat tidurnya dengan isteri. Tanda sebuah teguran buat isteri yang didakwanya curang, yang difikirnya nusyuz. Ya, itu mmg salah satu caranya. Cara islam menangani isteri nusyuz.

Lalu, Edree mendakwa dirinya sendiri pengecut yakni dayus setelah tidak mampu melafazkan cerai setelah sekian lama disakiti oleh Isteri yang amat dicintai. Hingga satu masa dia sedar cintanya kepada Allah mengatasi segalanya. Lalu tertalaklah Lisa dengan 1 talak.

Namun, Hikmah yakni bijaksana Edree telah menemukan mereka berdua kembali. Tempat mengadu hanya pada Yang Esa setelah perkara sebenar diperjelasi. Lalu, saling memaafi. Saling sayang menyayangi. Kasih bertaut kembali.



Lesson learnt
Bijaksana yakni hikmah itu kunci keutuhan kasih sayang dalam rumahtangga. 


Apa kata saya
Lakonan Beto Kusyairy dan Nora Danish amat terkesan di hati saya. Jalan cerita yang suspen dan menarik membuat penonton tertanya-tanya permasalahan yang dilalui mereka. Banyak makna tersirat yang diperolehi bila diamati dengan teliti. Terdapat unsur2 islamik yang tersirat (mungkin orang yang tidak teliti tak perasan). Ya, maksud saya tersirat, walaupun yang dipaparkan di screen adalah watak Edree yang gila-gila namun teguh dengan prinsipnya, scene anak beranak masuk-keluar masjid, menangis mengadu pada Allah di sejadah, isteri yang berubah sepenuhnya menutup aurat. Ia tetap menggambarkan maksud yang dalam. 


Perkembangan watak Lisa yang baik, dari seorang gadis yang 'liar', beliau berusaha menjadi isteri solehah, taat dengan perintah Allah dan suami. Anak yang taat kepada ayahnya. Walaupun melakukan kesilapan (keluar berduaan dengan bekas kekasih). 


Perkembangan watak Edree yang sangat mendadak, dari seorang yang gila-gila, selamba dan muka tembok kepada seorang suami yang "kering hati" atau dilabel "dayus". Tidak menghiraukan isteri, mengasingkan tempat tidur, walau sebenarnya jauh di hati hanya tuhan yang tahu. Sangat respek dengan kekuatan emosi dalaman dan ekspresi yang dilakonkan oleh Beto terpancar dari air muka, riak wajah, genangan air mata (apatah lagi air mata yang jatuh) dari satu scene ke satu scene. Air mata siapa yang mampu bertahan. 


Watak Aisyah (Irma Hasmie) yang tidak bersalah. Secara peribadinya, saya rasa amat marah dengan karakter Aisyah kerana tidak menerangkan status sebenar beliau kepada Lisa pada peringkat awal. Memang Aisyah telah berkawan baik dengan Edree, malah pernah menjadi tunangannya, tapi untuk kebaikan rumahtangga Edree beliau seharusnya lebih bijak menangani situasi genting tersebut (bila Lisa menyerang). Tapi, yaaa, nama pun cerita kan, mesti suspend. hehe. 


Kesimpulan : 
Olahan cerita yang terbaik setakat ini, sangat terkesan di hati. Kawalan emosi dalaman dan permainan ekspresi yang bukan calang-calang oleh semua pelakon. Bagi saya, kalau hendak diberikan rating, saya beri 4.5/5.0. 




"Syurga Isteri di atas Redha Suami"

Yang masih berendam air mata:P
Mrs Farizal
Tiara Lake Park
19 Feb 2012
01:22 am

Harap kamu baik2 aja Nadia

Siang tadi hujan lebat, kami kat area Fair Park hajat nak cari barang rumah. Tak semena2 seorang student perempuan terjatuh motor betul2 belakang kereta kami. Kami baru parking dan terus bantu dia. Lutut luka, kaki dan tapak tangan jugak.

Bawak dia ke tepi, waktu tu dia dah pucat tapi masih sempat telefon member. Rupanya student medical college. Dia cakap pada saya dlm keadaan mamai "kak,saya tak nampak apa2"

Terus kami papah nak bawak ke kereta dan hantar ke hospital. Nak jadi cerita dalam pada tu ada sebuah Van Hospital Teluk Intan tetiba park selang beberapa buah lot dari kami, saya pun teriak minta dia tolong. Adik perempuan ni dah lembik pucat lesi & pitam.

Saya ikut van (ya, mmg van hospital,bkn ambulan pun) hantar adik tu ke GH Ipoh dan temankan dia di emergency hingga kawan2 dia sampai. Alhamdulillah Dr kata tak perlu masuk ward. En rizal pulak tadi uruskan motornya bawa parking ke tempat lebih selamat.

Harap kamu baik2 aja Wan Nadia. Huhu, lupa pulak nak tukar2 no telefon:((

Mrs Farizal
Tiara Lake Park
00:58 am
19 Feb 2012

Wednesday, February 8, 2012

wordless #7 - wordless wednesday

cuti dan sangat bahagia. 

lamb chop adhoc untuk very late lunch kami nyata tidak mengecewakan. sengih sampai telinga. bila hari dah lewat, maka en. suami tak rasa nak makan nasi (lagipun pagi dah pekena nasi kerabu. oh bahagia pagiku).

yang ada dalam freezer pun hanya 2 keping lamb shoulder saja. yg lain2 cuma ikan cencaru skit, ada ayam sikit, ada sotong sikit. kelmarin pergi cameron, sayur yang 13 jenis RM10 tu, dah la beli sampai RM20 baru luak sikit, masih banyak berbaki. 

maka keputusan membuat lamb chop adalah keputusan paling tepat lewat tengahari tadi. sayur-sayuran pulak ada yang saya salai/panggang atas api, ada yang saya rebus bodoh saja. buat teman lamb yang terkonting2 atas pinggan. bila sikit tu lah yg sedap sangat, suami isteri sejoli makan sampai licin pinggan boleh buat iklan axion :P

kadang2 malas nak plan beriya masak itu ini, 
sbb yang tak plan tu lebih menjadik. 

oklah, mcm takde motip sgt. cerita kronologi masak, mmg takda motip. mmg takda isi mahupun idea bernas. ahhh..! 

(sbnrnya hati tersentap bila tgk last entry rupanya dah 4 hari berlalu, lalu terus bukak blogger dan tulis apa saja:P)





Tiara Lake Park 
08-02-2012 
4:58pm 

Saturday, February 4, 2012

Friday, February 3, 2012

asing

harini 
satu dunia baru. 
satu ilmu baru. 
satu aliran baru. 
satu semangat baru. 
yang mungkin merubah 
kalau pun bukan segalanya
mungkin sebahagiannya 


yang mungkin terpendam 
yang mungkin tersimpan 
kini mungkin tidak lagi asing 




love love night night 

tiara lake park 
03-02-2012 
00:03 pm

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...