Social Icons

Friday, July 9, 2010

Winter in Perth, WA : Series II


Winter in Perth, WA :: 1st Series [klik sini] 

mari kita sambung cerita!


Day 4 

Kami ke Caversham Wildlife Park. Perjalanan ambil masa lebih kurang 40 minit ke sana. park ni adalah private park, the whole operation tiada siapa2 yang biaya, pekerja pun semuanya volunteer. syabas! macam2 ada kat wildlife park ni, dari species avian hinggalah ke mammalia, hingga lah babi:) 









dari burung, ayam itik yang berbilang bangsa dan kaum, hinggalah serigala yang jinak, ahaks. ada jugak show mereka shave bulu bebiri, perah susu pada dairy cow yang buntal2, si wombat yang jinak tapi tak suka orang pegang2, koala yang gebu tapi malas-asyik-nak-tidur. 















yang paling menyeronokkan adalah feeding the kangaroos!

jakun jugak saya, maklumlah mana lah pernah tengok live:p hahahaaa..


memula tgk, soalan bodoh terkeluar dari mulut saya "abg, kenapa kangaroo tu jalan mcmtu, sakit kot ek" hahahaaa... sila maafkan saya, common sense saya tak begitu baik di kala jakun macam tu. "mmg la die jalan macam tu, kan kaki depan pendek, kaki belakang panjang". dushhh! teha, sila buka buku teks alam dan manusia darjah 4 dulu ok? yang sebenarnya excited terlebih. hahaa.










memang puas hati, sebab kangaroo2 tu sikit pun tak jual mahal bila kami sua makanan. yang sebenarnya mereka agak kebulur rasanya. siap ada yang panjat ke lengan saya, dan akibat panik dan sedikit mengada, saya pun tarik lengan saya dengan cepat, dapatlah 'hadiah' dari kangaroo tu iaitu calar balar:p padahal kangaroo tu cool saja, cuma nak meninggikan dirinya dan mengampu pada lengan saya untuk mencapai makanan! sampai ke mangrib kami di wildlife park tu. berbaloi2 rasanya. rugi siapa tak singgah ke sini.



ontheway balik rumah malam tu, kami singgah di Charcoal Chicken di ape nama road ntah, dah lupa. kedai lebanon yang jual beriyani & ayam panggang. hadoiyaii, leh gemuk duduk perth rasanya, sedap2 makanan orang timur ni, huhu. balik rumah, sembang dan borak, serta apa lagi kalau tak tgk bola:)) 





Day 5 :: picnic ;) 


awal pagi kami buat breakfast di rumah, lepas breakfast terus prepare untuk lunch, konon nak picnic di cottesloe beach. menu picnic adalah nasi putih, kari kepala ikan, sayur campur dan papadom, serta buah anggur dan orange. siap saja masak, kami pulak menyiapkan diri, dan terus ke pantai. dalam kereta tak ketara kesejukan kat luar sana sebab pasang heater instead of air-cond:p tapi bila turun ke tepi pantai, subhanallah, mmg serius agak gigil jugak lah saya, angin pantai kan! cuaca dah lah sememangnya sejuk walaupun matahari terik memancar.




picnic pun tak macam picnic sebab makan selaju yang mungkin... kebas hujung2 jari ni, walaupun nak menyuap makanan! ehehehhee:p selesai makan je, terus berkemas, dan kami turun ke persisir pantai utk ambil2 gambar. cantik pantainya, tak tercemar macam pantai kita. mat saleh semua mandi macam biasa, agaknya dah kebal kulit mereka! walau pantai tak semeriah waktu summer, bak kata kak aida. 


balik dari pantai, kami sekali lagi ke E-Shed market untuk borong souvenirs. masih lagi ke kedai Aunty Indon yang amat ramah dengan kami. tambah pulak dia dah kenal Kak Aida sekeluarga, jadi bolehlah kami mengada2 mintak discount itu ini. sampaikan saya tawar satu barang tu, kata aunty tu, "kalau $50 bisa meninggal saya" hhahahahaa...! barang kat kedai aunty ni, murah dan tak kurang kualitinya. 


pandai dia berniaga, $10 = 3 barang. Buy 5 get 1 free. buy 1 get 1 free, dan sebagainya. AUD 1 = RM 2.86 (rate masa tu). AUD 10 = RM28.60. kalau di'convert mmg tak beli apa langsung lah, dah confirm walaupun 3 barang $10, tetap mahal! so takdelah murah mana pun kesimpulannya. tapi disebabkan nak merasa dan alang2 ke sana, takkan tak bawak balik buah tangan kan:)) 

t-shirt souvenirs di sana bagus kualiti kainnya. walau harganya AUD 10 / helai, tetap kami rembat. t-shirt souvenirs yang tertulis LANGKAWI, MELAKA, TIOMAN, baru RM 10 - RM15 kalau di malaysia. tapi t-shirt souvenirs sana mencecah RM28.60 duit kita. tapi serius berbaloi sebab kualiti memang bagus, 100% cotton.

yang mana ahli keluarga, merasalah t-shirt sehelai seorang (excuses kepada tuan punya diri yang lebih dari satu:p) , buat rakan-rakan, tak mampu nak beli t-shirt sorang satu, hanya barang kenang-kenangan yang lain mampu kami bawa sebagai buah tangan:)) 

setelah penat shopping souvenirs, en. rizal pun dah jeling-jeling menandakan sudah2 la shopping tu. saya pun akur kali ni, sebab duit AUD dah tak banyak mana, risau jugak esok kena tax kat airport and excess luggage, jadi kena standby & beringat jugak. balik tu, kami tapau di D'Tandoor sekali lagi. tuhan je tau betapa lazatnya kambing masala kat situ. tersandar kami, sebelum packing barang nak balik. kaum2 bapa macam biasa, tengok bola je la agendanya, lain takde:p


Day 6 


bangun tidur dengan hati yang berat, berat hati meninggalkan bumi perth, cewaaahh:p berat hati jugak meninggalkan si kecik syamil yang hyperactive tu, hehe. raya nanti syamil balik kampung, datang beraya rumah aunty ok? ntah2 syamil pun dah tak kenal aunty kot:p joey hantar kami ke perth int airport, dan kami pun check-in. immigration & custom sana amat2 straight, especially masa nak masuk negara depa. siap ada anjing pengesan bagai lalu berapa kali tawaf dekat semua yang check-in. semua kena declare, semua kena selongkar, yang mana prohibited semua kena campak buang. tapi kami alhamdulillah, takde la paper yang dilarang dan terlarang:p 


lalu berangkatlah kami pulang ke tanah air. dalam flight pekena pak nasser's nasi lemak, dgn oldtown white coffee, dah seminggu tak dapat minum, hehe. apapun, kesimpulannya, malaysia jugak best. ade rezeki leh gi rumah depa lagi:)) 


we had a good time in perth! 
mrs. farizal 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...