Social Icons

Sunday, February 13, 2011

Hatyai Day 3 & 4 :: Charoen Pokphand Marine Feedmill, Le Garden Plaza Hotel, Bazar dan Bye Bye Hatyai

Awal pagi hari ke-3 ni kami check out dari Samila Beach Hotel setelah 2 malam di sana dan akan check-in di Le Garden Plaza Hotel di Hatyai untuk semalam lagi. Agenda hari ni adalah ke Charoen Pokphand (CP) Marine Feedmill di Hatyai. CP Group ni besar dan dah well established serata ceruk rantau. Amat sedih sebab kami tak dibenarkan ambil gambar. huhu. jadinya daya ceritakan lah serba sedikit nak tak? nak la.. nak la.. :P

CP ni mereka buat semua benda. maksud saya buat benih tanaman, menanam tanaman tak kira buah ke sayur ke, ada program biak baka, menternak ternakan besar-besaran, mengeluarkan produk berasaskan tanaman dan ternakan, serta menjualkan produk mereka serata dunia. nampak tak... nampak tak?

maksudnya lagi gini, katalah mereka keluarkan Nugget kan. mereka ada ternak ayam sendiri, ladang ayam besar besaran sendiri, beri makan kepada ayam dengan makanan ternakan yang dibuat oleh kilang mereka sendiri, proses ayam tu pun dengan kilang CP sendiri, pembuatan nugget dan packaging sendiri, segala QA/QC sendiri sebab ada laboratory sendiri, penjualan dan pemasaran pun dibuat sendiri.

memang bukan calang2 tempat boleh lakukan from farm to table semuanya sendiri macam ni. takda part yang mereka out-source kecuali untuk mendapatkan persijilan HALAL, kena Islamic Council mereka keluarkan certificate. contoh ni contoh terdekat yang boleh diambil, dan yes of course mereka dah established lama. bukan setahun dua.

oh kenapa lah tak dibenarkan ambil gambar :(

_________________________________________________________


Sesampainya di CP Feedmill, kami dapat dim-sum dan pau kaya sorang sebekas.
bagus kan promosi kan produk mereka sendiri. sedappp! yg penting halal.



Wakil CP yang bagi kami taklimat. dalam bilik lecture ni je kami boleh tangkap gambar.



Agenda di CP. Factory Tour pun tak boleh tengok dari dekat. frust.



Selesai separuh hari di CP, kami nak bergerak ke Le Garden Plaza Hotel Hatyai. Otw ke sana, singgah di Nora Plaza. Barangannya takdalah murah mana. tengok je lah apa yang ada. Souvenirs lebih baik beli di bazar.


Kraf mereka. Unik. Cantik. tapi tak minat pulak saya ada gajah banyak2. jadi tak beli pun.



Le Garden Plaza Hotel, lobby tingkat 10. sembilan tingkat bawah adalah shopping complex.
location sangat strategic. tgh pekan hatyai.



check in hotel pukul 3 petang. berhambat ke Bazar yg tutup pukul 6 petang.
haha. bagai tak cukup tanah berlari letak barang dalam bilik. solat. dan turun tunggu TUK TUK. 4:30 baru sampai bazar. adoi.



dalam TUK TUK. dah balik semula ke hotel. satu TUK TUK boleh muat sebarapa saja yang kita nak. seorang 20Baht:p



suasana trafic di pekan Hatyai dari dalam TUK TUK. penuh. padat. sesak.



disebabkan sekejap saja masa di Bazar, maka kami sambung beli belah di sekitar pekan hatyai.
tak menghampakan bila sangat baaaaanyak kedai di sepanjang jalan. kedai bukak sampai tengah malam. tu dia. puas hati. rasa rugi nak balik awal2. hihi.



di gerai sekitar hotel.
oh jumpa udang galah giant ni. 100Baht seekor. hehe. terliur.

tips Day 3:

- seeloknya pi bazar tu awal pagi. setakat 2 jam je pergi bazar baik tak payah pergi, buat sakit hati tak sempat nak membeli. haha.
- makanan di gerai tepi jalan kena tengok2 sikit. halal dan kebersihannya sekali.
- nak tawar tawar gila gila. especially di bazar. mereka boleh nego.
- le garden hotel ada dua. sila jangan salah bgtau driver TUK TUK itu.
- kalau tak cukup Baht, ada kedai yang terima RM.
- hotel sangat murah. RM100 dah dapat hotel yang ok.
Le Garden tu 4 star, semalam baru RM114.

__________________________________________________________

Day 4 : Bye Bye Elephant Country:p



turun2 hotel nampak org2 jual taktau apa benda nih. huhu.



ini lah rupanya TUK TUK. hikss!



sementara tunggu angkatan tentera selesai check-out satu persatu.



ini dah sampai di border. kami lunch dulu sblm mulakan perjalanan pulang. Pulut Ayam ni murah sangat. ada yang 4 ketul = RM10, ada yang 3 ketul = RM10, 3 ketul = RM5 ikut size ayam. Pulut pulak RM1.00. boleh bayar pakai RM.

Alhamdulillah ketiga2 bas selamat sampai di Ipoh.
dan masing-masing tak sabar tunggu keputusan Bas mana champion. hihi. tapi boss buat suspend. dalam next assembly baru nak kasi tau.

dan diumumkan pemenang bagi team building ke Haytai ialah

jeng jeng jeng

jeng jeng jeng

jeng jeng jeng

GROUP B!

hoyehhhhhh! group si buntal dapat RM500.

oh best!

__________________________________________________________

Kesimpulan :

satu benda overall puashati. oklah, semua dapat pergi dan balik dengan selamat.
takda sapa buat hal atau takda sapa balik sakit perut atau sakit lain.

cuma, frust sebab tak sempat nak ke Spa.
sebab itu hajat utama. huwaaaa T_T
mmg tak berkesempatan walaupun Spa sana murah.
baru puluhan ringgit duit kita. takdanya beratus2.
oh kena pergi lagi ni.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...