Social Icons

Monday, May 2, 2016

nurulpateha




Paling rekod. 5 bulan blog tak bersentuh.
Log in pun rasanya ermm... sebulan sekali pun tidak. Boleh katakan, hampir lupa nurulpateha ada blog.

Orang buat blog, nurulpateha nak blog jugak.
Dah ada blog, tak konsisten pulak menulis. Terbiar aje. Macam takda tuan.

Tak relevan dah nak bercerita pasal azam 2016 watsoeva. Dah tengah tahun kot! Tengok balik draft entry, ada yang dah tak relevan, outdated, maka dengan hati sayunya, ku delete draft itu. Ada beberapa draft entry traveling, since 2013/2014 punya trip bayangkan! ayoyyoyyo! 

Hutang entry 2013 
- Umrah April2013
- 5th Bandung 

Hutang entry trip 2014 
- journey to the north (alor setar, padang besar, sik, tasik beris) 

Hutang entry trip 2015
- Medan Jan2015
- Langkawi Mei2015
- Singapore Nov 2015

Hutang entry trip 2016
- Yogyakarta Mac2016
- Cameron Highlands April2016

Upcoming trip InsyaAllah
- Pantai timur Jun2016
- Bandung Ogos2016 
- Johor convo trip Okt2016
- Osaka Dis2016 

alasan busy,
alasan fb dan ig telah mendominasi waktuku.
alasan sejak pakai android smartphone macam tak semangat blog, eh.
ntah apa-apa aje lah kau nurulpateha.

Bagi saya, blog masih relevan.
Nak beli barang, nak bercuti, nak travel, nak cari tips, review dari blog juga yang kucari. Browse sana browse sini, bookmark blog sana, bookmark blog sini.

Jom2. Semangat balik tulih blog jom!! 

From teluk anson with love
22 Mei 2016

Saturday, November 7, 2015

Recharge.


Hibernate. 
Recharge. 
Pamper myself. 
Buat apa yang saya suka buat tapi dah lama tak dapat buat. 
- Baca buku (real physical book, not ibooks, not blogs, not ebook). jangankan physical book, physical newspaper pun dah lama tak pegang ni. 
- Tulis blog. 
- Teruskan draft penulisan yang dah berbulan-bulan terhenti di muka surat 68. 
- Lagi satu... travel journal! Lamanya tak update! 

No shopping. No outing. No dining out. 
I just want to be at home. 

Minggu ni entah kenapa, stress level boleh tahan tinggi. Sampaikan petang jumaat kelmarin dah rasa nak surrender sangat dekat office. Letih ya amat, tapi digagahkan jugak habiskan kerja sampai pukul 6 petang. Mentally and emotionally exhausted. Kurang vitamin kah teha? PMS? Macam belum lagi. Ada perkara yang dirancang awal tak jadi seperti sepatutnya, liaise sana liaise sini. Tukar sana, tukar sini, Plan A, Plan B sampai Plan C sudahnya baru nampak ada penyelesaian. Meetings, appointments, rumours, test report, client, urgent cases, expert visit, student attachment, 'mengejar' orang dan 'dikejar', termasuklah perangai-perangai orang yang amat-amatlah menguji kepanas-baranan. Blerghhh! 

Tak sabar nak cuti hujung November ni, tapi kena menempuh internal audit dulu! Bertabahlah wahai teha. Dah tak berapa nak tabah dah ni, makin goyah ada lah T___T. Doakan agar semuanya lancar dan dipermudahkan ya. 

Tq Debbra for such a lovely gift! Really love it! 



home-sweet-home
7 November 2015 , 10:08pm

Keep calm.



Minggu lepas mengerjakan full itinerary, checklist, transportation dan cost. Walaupun tak jauh mana, tapi itulah yg kami buat setiap kali bercuti. Family trip, 8 orang semuanya. Agak mencabar jugak kali ni bila memilih untuk aturkan semuanya sendiri. Selain lebih jimat, dpt juga susun itinerary ikut preference kita sendiri. Baru puas hati kan:)

Naik van, naik flight, teksi, MRT, jalan kaki, naik bas, dan pulang pula dengan keretapi malam selama 12 jam insyaAllah akan dirasai. Perjalanan keretapi yg paling lama setakat ni bagi saya.


Apapun, best exercise mcmni walau naik juling biji mata tgk google maps, memahamkam route2 public transport dan dptkan kadar tambangnya sekali. Nasib baiklah semua infomasi di hujung jari dan ada juga yang tanyakan pada kawan2 yang ada pengalaman. 

Selain itinerary, yang penting dan kena dirancang awal (seawal beli tiket flight promosi:p) ialah bab cost. Dah jadi kebiasaan kami, nak mana-mana percutian sekalipun especially overseas, kami akan buat sehabis detail (cost per head), kemudian allocate siap2 ikut kegunaan utk elakkan overspend di mana2 bahagian dan mengakibatkan percutian jadi tak best, no more fun. Cth yg paling senang bila tak asing duit, overspend masa shopping mengakibatkan allocation utk makan jadi lari lepastu mulalah berkira2 nak makan, tak bestlah mcmtu kan. Ikutlah mana tempat nak dituju, ada tmpt RM 40-50/head/day dah cukup contohnya ke Indonesia, ada tmpt yg currency lebih tinggi mungkin perlu hingga RM100-150/head/day. Contohnya, kalau letak RM 50 sehari, Kalau pergi 4 orang selama 4 hari, maka RM200/head perlu diasingkan seorang, jumlahnya RM800 untuk makan sahaja mesti diasingkan. Apapun jadi, makan tetap kena makan kan? Hahahaa.. 


Macamtu jugak dgn kos lain. Bukan masalah berkira duit, tapi soal nak uruskan duit tu dan nak melancarkan semua urusan semasa tengah bercuti. Mungkin ada yg senang dgn cara dengan bawa sejumlah wang yg difikirkan cukup pada masa tu. Bila sampai ke destinasi kemudian bayar hotel, bayar transport, bayar entrance fee, shopping, bayar makan hari pertama dan kedua, tiba2 masuk hari ketiga rasa eh tinggal banyak ni saja duit?? Ada lagi dua hari dkt sini! Kelam kabut, tak seronok, terbajet2 akibat baru tersedar dah terover spend. Kalau dalam negara masih boleh withdraw duit yg ada dalam bank. Cuma kalau duit tu dah ada kegunaannya yang menunggu (installment kereta ke, installment rumah ke, renew roadtax insurance ke), kesannya akan dirasai bila balik dari bercuti nanti. Tak pasal kena ikat perut tunggu gaji disebabkan overspend masa pergi bercuti. No no no... Jangan gitu. Tu namanya no more fun. Balik bercuti patutnya semua orang happy, fresh dan bersemangat untuk kembali ke rutin normal.

Eh panjang pulak. Selain dari ada perancangan kewangan, its also good to have a fund for your vacation / traveling. Tak kisah lah cara apa nak menyimpannya tu, simpan ikut warna banknotes ke, ikut tarikh ke, bulanan ke, main kutu ke, cemana pun takpa :) 

Im counting!!
Moga dipermudahkan semua urusan dan semuanya baik2 saja.

#travelogMrsFarizal



7 November 2015 : 8:31 pm 

Travelog Mrs. Farizal : Langkawi (Mei 2015)


[entry delayed. draft terperam berbulan-bulan]

Salam semua. 

Punyalah counting days nak ke Langkawi. Berkobar-kobar walaupun hakikatnya kerja tengah menimbun dan tarikh trip ke Langkawi ni pulak sebenarnya clash dengan satu bengkel yang dianjurkan. Alhamdulillah, dapat colleague yang sangat2 memahami, dan boleh cover ketiadaan saya. 

Trip 4 hari 3 malam (22 - 25 Mei) ni disertai oleh kesemua ahli keluarga saya termasuklah ipar duai. Tak ramai pun, kami dalam 10 orang semuanya (9 dewasa, 1 baby). Yang dari Johor Bahru, adik perempuan, suaminya dan adik lelaki  bongsu saya - mereka naik flight dari Senai ke Langkawi. Senang dan mudah, jimat banyak masa. Adik no 3, dah siap2 bermalam di rumah keluarga mertuanya di Kangar, Perlis. Saya dan suami pulak bawak bapak dan ummi, bertolak dari Ipoh. Janji jumpa di Kangar, dan naik feri sama2.


hakak yang sado :p 
Disebabkan kami yang naik feri dari Kuala Perlis ni sedikit terlewat sampai, rupanya orang jauh dari JB yang sampai dulu. Patutnya kami yang pick up mereka di airport, sudahnya jadi mereka pula yang menyambut kami di Jeti Kuah. Kami decide ambil 2 buah kereta sewa. Kadar sewa pun tak mahal sebab bukan peak season, bukan cuti sekolah.

Sampai saja, kami pun cari makan tengahari dan kemudian cari homestay yang telah ditempah awal. Rasanya macam takda pulak gambar homestay kami, huhu. Lokasinya di Taman Helang Perdana, rumah teres 2 tingkat, 4 bilik tidur, 3 bilik air, RM 250 semalam. Boleh juga tengok di Official FB mereka Tempahan Chalet & Homestay Langkawi Kedah (klik sini untuk ke FB mereka).

Tentatif lebih kurang gini lah.

22 Mei 2015, Jumaat

2:30 petang : Tiba di homestay Taman Helang Perdana
5:00 petang : Makan laksa di tepi airport dan jalan-jalan petang di Chenang.
sebelah malam : Lepas makan malam, kami rehat sebab esoknya nak berjalan seharian ke Cable Car dan Muzium 3D.

23 Mei 2015, Sabtu

Beli breakfast di gerai berhampiran taman
10:00 pagi : tiba di Cable Car. Beratur beli tiket punya lah panjang walaupun bukan cuti sekolah! Selesai cable car, kami ke Muzium 3D pulak. Bergambarlah terbaring terduduk ternganga, terlompat semua ada. hehehee...
Malam : Hati mula resah sebab tak nampak bayang Haji Ismail Group (HIG) atau Idaman Suri. Punyalah menahan. Hahahahaaa.. Akhirnya malam tu kami pun ke HIG dan Idaman Suri untuk survey harga.

24 Mei 2015, Ahad

Pagi : Shopping di HIG, Idaman Suri dan pekan Kuah.
Petang : Geng lelaki nak pi parasailing di Chenang. Kami pun pergi Chenang lagi. Rileks, jalan2 ambil2 gambar.

25 Mei 2015, Isnin

Yang paling awal kena berangkat pulang adalah geng johor. Flight diorg pukul 11:00 pagi. Kami pun siap2 lah selesai saja breakfast, hantar diaorg ke airport. Kami pulak ambil feri pukul 1:00 petang.


Kami bersepuluh.. hehee.. Makan laksa tepi airport Langkawi. 
Makan malam di Restoren Wan Thai. 
Recommended Thai restaurant.
Memang tak banyak kerenah si Arissa ni. Dia teman papa dan paksunya parasailing di Chenang. 

Lelaki-lelaki dalam hidup :) 
Adik bongsu, Amin :)

Adik no 2, Ilyana dan suaminya Akmal :) 
Adik no 3, Nani dan suaminya Hafiz. Arissa tidoq. 



Cucu atokkkk. 

Bapak & Ummi di Muzium 3D
Aksi en. suami :p 
hehehee..





Pantai Chenang yang tak pernah tak ramai orang


Byeee Langkawi, hingga kita berjumpa lagiiiii. 

Takda banyak tips nak share, semua orang dah familiar dengan Langkawi rasanya. No contact homestay saya ada share dekat atas. Kereta pulak kami contact En. Shamsibah, nombor telefon : 012-444 0109. InsyaAllah harga berpatutan, urusan pun senang, keadaan kereta pun baik.



7 November 2015 : 3:45 pm

Travelog Mrs. Farizal : Medan (Januari 2015)




[entry delayed. peram dalam draft nak dekat 10 bulan]

Assalamualaikum.

Sejak cinta dah beralih arah dari iOS Apple kepada telefon pintar dengan sistem operasi Android ni semakin malas nak tulis blog guna aplikasi dalam telefon. Bagi saya, kurang blogger-friendly lah, dan aplikasi blog untuk Android jugak tak cukup lancar untuk kegunaan saya, walaupun biasa-biasa. Kalau dulu, gunakan iPhone, setiap gambar mudah nak sync ke dalam Macbook untuk di"publish" dan begitulah sebaliknya. Sekarang, dari Xperia Z3 ke Macbook, jawabnya memang tak lah. Ke kau yang reti wahai teha? 

Oklah, percutian kali ini selain dari nak berjalan, sebenarnya nak mencuba penerbangan Malindo Air yang baru saja buka laluan Ipoh ke Medan. Selain suami dan ibu mertua, kami ditemani oleh kawan suami (Joey) dan keluarganya termasuk ibu mertuanya. Trip kali ini pendek saja, iaitu dari 25 hingga 28 Januari 2015 (4 hari 3 malam), kami beri kepercayaan kepada Keris Tours & Travel pula kali ini untuk menguruskan tempahan kami. 

Tentatif : 
25 Januari 2015

- Berlepas ke Medan dari Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah Ipoh menaiki pesawat Malindo Air, perjalanan cuma mengambil masa selama 1 jam 05 minit.

- Tiba ke Lapangan Terbang Kuala Namu, Medan dan dibawa ke Parapat, Perjalanan mengambil masa lebih kurang 5 jam menaiki van.

- Tiba di Parapat dan menginap di Hotel Niagara.

Hotel Niagara, Parapat. Cantik sungguh pemandangan Danau /Tasik Toba (Toba Lake)

Kak Aida, Umar dan Syamil. Background tu rasa macam dkt new zealand :p 

Kak Aida, Umar and aunty teha :p 


26 Januari 2015

Keesokan harinya. Kami ke Perkampungan Batak iaitu di Pulau Samosir. Perlu naik feri lebih kurang 30 minit dan dapat enjoy pemandangan indah dari tengah tasik. Gambar di Pulau Samosir ada dalam digicam dan handycam. Belum sedut keluar pun lagi. hukss!

Setelah seharian di perkampungan batak, kami pun bertolak ke Berastagi. Perjalanan ambil masa 5 jam lagi, menaiki van. Mencabar bagi saya yang jenis mabuk jalan ni, sebab laluan adalah di lereng2 bukit. Di sepanjang jalan nak ke Berastagi akan lalu perkampungan dan banyak kawasan pertanian sayur-sayuran dan buah-buahan, sebab tempat tinggi kan, macam Cameron Highlands.

Singgah di Air Terjun Sepiso-piso untuk ambil gambar. Dikatakan air terjun ini tajam seperti pisau, sebab itulah dinamakan Sepiso-piso. Airnya mengalir ke Danau Toba.

Sampai Berastagi dah malam dan kami pun tak kemana-mana lagi.


Kami semua. 6 dewasa 2 kanak-kanak

Subhanallah. Cantik kan?
Kami ada jugak berhenti di satu cafe di atas bukit (lupa nama tempatnya). Yang istimewa di situ ialah air teh halianya dan pisang goreng panas. Memang sedap pekena teh halia masa sejuk-sejuk macam tu.

Ini Umar. Dia yang buatkan mama, abah, uncle, aunty, opah opah semua exercise lebih sikit sebab kena mengejar dia. hehe..  

27 Januari 2015
Hari seterusnya kami meneruskan perjalanan dari Berastagi ke Medan. Sebelum sampai ke Medan kami singgah di Pasar Ikan untuk membeli belah. Masa pun tak berapa panjang di situ. Rembatlah apa yang dapat untuk kenangan. Yang pastinya memang tak samalah dengan Bandung, Bandung sememangnya syurga shopping. :p

Sebelah malam, kami semua dah kepenatan dan tak kemana-mana lagi. Sibuk packing beg, sebab keesokannya flight sebelah pagi.

28 Januari 2015
Alhamdulillah selamat sampai di Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah Ipoh lebih kurang pukul 1:30 tengahari. Memang tak rasa penat langsung sebab perjalanan dekat (1 jam 10 minit flight) dan kami tak perlu naik bas/keratapi nak balik Ipoh. Sebelum ni terbang dari KLIA/LCCT, 3-4 jam baru dapat sampai Ipoh.


Update November 2015 : Flight Malindo Ipoh-Medan-Ipoh dah tak ada. Yang tinggal hanya Sriwijaya Air. 




7 November 2015
2:36 pm

Friday, August 28, 2015

Citadines Apart Hotel, Cyberjaya

Assalamualaikum.

Kali ni nak sharekan review mengenai sebuah hotel di Cyberjaya iaitu Citadines Apart Hotel. Lokasinya bersebelahan dengan Citadines D'Pulze Mall.

Review dari saya :

Lokasi : 4 / 5 bintang. Strategik sebab berdekatan dengan mall, stesen bas, dan pejabat serta kilang-kilang di Cyberjaya

Bilik : 5/5 bintang. Bilik adalah besar kerana berkonsepkan apartment. Jadi ada dapur yang dilengkapi dengan kelengkapan asas memasak termasuk microwave, toaster dan induction cooker.

Stail : 5/5 bintang. Bagi sesiapa yang sukakan gaya minimalis, anda pasti akan sukakan hotel ni. Nampak besar, bersih dan moden.

Harga : 4/5 bintang. Harga adalah amat berpatutan. Boleh booking di laman web tempahan seperti booking.com, agoda.com atau lain-lain lagi.

Staff : 4/5 bintang. Tak seramai hotel-hotel yang terletak di pusat-pusat bandar, tetapi semuanya peramah

Makanan : 4/5 bintang. Restoren bagi hotel ini adalah terletak di dalam mall iaitu di Big Bob Burger. Kami hanya sarapan pagi saja di hotel ini. Pilihan makanan tidaklah sebegitu banyak, tapi yang asas semuanya ada. Tapi yang penting, semuanya sedap-sedap belaka. Lupa pulak nak snap gambar masa breakfast!


















Kesimpulannya, memang highly recommended lah untuk rakan-rakan yang ada urusan dan ingin bermalam di Cyberjaya ni. Rasanya kalau urusan di Putrajaya pun tak salah nak menginap di hotel ni sebab jaraknya berdekatan saja. Di samping itu, harganya juga lebih murah berbanding hotel yang setaraf dengannya di Putrajaya. 

Itu saja untuk review kali ini. Jumpa lagi :) 

Nota : Kalau kena bertugas ke Putrajaya biasanya kami memilih menginap di Hotel Everly memandangkan ianya bersebelahan dengan Alamanda. Lepas ni adalah pilihan lain selain Everly :p 

Sunday, August 9, 2015

sayang dan simpan?

Assalamualaikum. 

Post ini tidak ditujukan kepada sesiapa, mmg betul saya tak faham dan perlukan pendapat yg lain utk beri saya lebih kefahaman. 

Saya tak faham kenapa bila 'suka' dan 'sayang' kan sesuatu (barang/material ya, bukan orang), sesetengah orang tu beriya2 membeli tapi akan memilih untuk simpan, pamer dan hanya digunakan sekali sekala, bukan untuk tujuan rutin. 

Dua contoh di bawah: 

-----

1. Pinggan mangkuk 

- Masa membeli pilih bunga dan corak yg cantik dan terkini. Bila balik rumah, simpan dalam cabinet dapur, atau lebih teruk lagi bawah katil. Sampai berhabuk tak guna. Hari2 menjamu suami, anak2 dan ahli keluarga yg tinggal sekali dgn pinggan free Colgate Darlie Daia dan segala mcm yang free lagi. Padahal bukan takda pinggan mangkuk yang elok sikit (elok tak semestinya mahal yer). 


Bila tetamu dtg, barulah keluarkan pinggan mangkuk yg elok sikit tu. Itu pun terjeling2 kalau pinggan terlaga, risau benar pecah. 

Point 1 - buat apa beli klu taknak pakai seharian atau sekadar simpan atau pamer.

Point 2 - beli pinggan mangkuk memang utk tujuan "tayang" dekat org atau tetamu lah yer? 

Mmg lah dalam islam amat dituntut melayan tetamu dengan sebaiknya. Tapi macamana dgn suami, anak2 dan ahli keluarga yg tinggal sekali? Tak perlu dilayan ke. Tak layak ke nak pakai pinggan mangkuk elok sikit? Ada beza darjat pulak ke baru boleh pakai pinggan mangkuk elok? Serius tak faham. 

Saya? 
Saya takda pinggan mangkuk mahal atau istimewa. Semuanya biasa saja dan kuantiti pun tak byk. Itulah yg saya guna utk seharian melayan suami dan keluarga, itulah yg saya guna nak menjamu tetamu. Takda bezanya. Takda yg belum pernah guna. Semua kami buat belasahan. Kadang2 suami yg tolong bawak keluar / rotatekan pinggan mangkuk yg tgh digunakan dgn yg dah lama tak pakai dalam kabinet. Suami kata "pakai pinggan bunga yang ni la pulak". Takda istilah sayang-simpan. 

Pinggan free byk, siapa taknak pinggan free kan. Saya guna utk preparation memasak. Saya suka simpan benda free selagi benda tu boleh guna, cawan plastik starbuck pun saya basuh dan simpan. Saya guna utk food preparation jugak. 

Anak kecil dan risau pecah? Kami belum ada anak, tapi pernah tudung periuk kaca saya pecah, saya sendiri yang buat. Dah nama pun kaca, nak harap kekal macamana? C'mon, Take it easy. 

Anak2 boleh beri guna tupperware kalau takut membahayakan anak bila kaca tu pecah. Jangan pulak simpan je tupperware elok2 dalam cabinet tak bagi anak guna. 



----- 

2. Barang perhiasan (emas, diamond, silver, platinum ka, jgn Magnum sudah). 

Sama je konsepnya dan pointnya. 
Beli dan simpan. 
Kenapa tak pakai? Jawabnya sayang. 
Bila nak pakai? Jawabnya bila pergi kenduri atau hari raya. 

Double tak paham!! 

Matlamat pakai barang perhiasan memang ultimately nak "tayang" dekat orang? 

Pakai la hari2. Depan suami pun berhias, apa salahnya pakai dalam rumah. Baru la menghargai apa yg kita beli atau suami beri. Rosak boleh repair, kotor boleh cuci. Ada 20 utas rantai, pakai semua, pakai. Dah memang nama pun untuk perhiasan kan, hias badan tu jgn tak bhias di rumah. 

Beli emas perhiasan untuk tujuan melabur? baik beli gold bar kalau betul2 nak melabur.

Saya? 
Saya takbyk barang kemas. Ada pun yang dah tak muat semuanya, hahahaa.. Lama dah tak membeli. Saya tak pakai sebab tak muat. Yang mana muat saya pakai hari2, setiap masa. Mandi, basuh pinggan, tidur, memang sy tak reti nak bukak2. Takut misplaced pun ya. 

Saya ada pendapat sendiri tentang barang perhiasan ni, bagi saya, lebih berbaloi ditukarkan duit yg ada dengan pengalaman dan masa berkualiti dgn org tersyg yg tak ternilai harganya. Life is too short isnt it? 

-----

Kesimpulan. 

Kalau pendapat di atas ni boleh dipakai, renung2kan. Kalau tak boleh terima pun tak apa, masing2 punya cara dan selera. Apapun, janganlah dibezakan layanan kita terhadap tetamu berbanding dgn suami, anak2 dan keluarga. Jgn lupa, diri sendiri pun mesti dihargai. 

Ingat, puas tu untuk dinikmati oleh diri sendiri bukan utk orang. Puas bila diri sendiri dapat guna,pakai, dan rasa. Bukan sebab dpt membeli tapi lepas tu simpan atau pakai untuk tayang dpn tetamu atau org lain shj. 

-----

Kenapa esok senin, kenapa? 


Sunday, June 21, 2015

Masuk 5 Ramadhan

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan semua, 

Dah nak masuk ramadhan ke-5 pun kita. Cepat sungguh masa berlalu. Semoga kita semua beroleh keberkatan dalam bulan yang penuh bermakna ni ya :) Dari aspek kesihatan, puasa salah satu cara untuk detoksifikasi badan kan. 

Jadi dalam entry kali ni, saya nak berkongsi pasal infused water (padahal orang lain dah lama amalkan:p). Saya macam biasalah, orang dah jenuh buat, barulah saya nak buat. Ketinggalan ketapi sokmo. Menyedari berat badan yang semakin lama semakin mencanak bagaikan takda brek, saya nekad kali ni nak cari kaedah yang lebih "natural" untuk turunkan berat badan. Takmo dah makan produk pelangsingan. 

Saya pun ambil keputusan untuk detox terlebih dahulu gunakan Herbalax Shaklee, nak buat kononnya 7 hari berturut, tapi disebabkan dah masuk Ramadhan, jadi yang sempatnya 5 hari berturut saja sebelum ramadhan haritu. Kemudian saya juga buat infused water dengan mencampurkan hirisan lemon, limau, timun dan daun pudina. Terbaru sekali saya sempat beli Chia Seeds di Cosway tiga hari sebelum ramadhan menjelma. 

Sebelum ni bukan saya tak pernah detox, detox juga seminggu sekali (Sabtu dan Ahad) dengan Herbalax Shaklee tapi tak konsisten. Saya juga memang amalkan Osteomatrix Shaklee dan OmegaGuard Shaklee, makan konsisten sejak awal 2015 tapi tak rasa kesan maksimum macam orang lain rasa (saya buat perbandingan dengan pengalaman orang lain melalui pembacaan blog). 

Ditambah pulak dalam journey TTC (trying to conceived) kami, beberapa jenis ubatan dan hormon dah dimakan, tambahan pula semasa menyediakan diri untuk IUI yang dibuat beberapa bulan lepas, Folic acid dah tentu. 2 tahun lepas juga pernah berubat dan makan ubat seakan homoepati selama almost 12 months (16 bijik sehari saya makan ubat tu). Tak masuk lagi segala jenis makanan yang dah dimakan bertahun2, berkeladak dah semuanya agaknya.  Exercise pulak adalah teramat2 kurang. 

Saya bukan mengeluh, langsung juga tidak kecewa dengan pengalaman berTTC. (Sorry memang langsung saya tak pernah cerita pengalaman berTTC dalam blog ni). Bagi saya, saya sendiri yang tak amalkan gaya hidup sihat iaitu kurang bersenam. Dari segi gaya pemakanan, sesiapa yang rapat dengan saya mesti tahu, saya memang jenis yang kerap lapar dan akan mencari makanan, tapi bukannya jenis pemakan yang banyak. Kalau ambil nasi makan tengahari di kantin pejabat pun kadang2 adik jaga kaunter tak tahu nak kira sebab tak ambil banyak. Dalam pada makan sikit pun badan naik mencanak macam ni. Nampak sangat metabolisme badan dah ke laut. Tunggang langgang satu badan. 

Di bawah ni saya kongsikan infused water yang dah dicuba. 


Bahan2 senang jer. Apple hijau tu tak masuk sekali yer. Ni first trial. Punyalah suspend tak tahu lalu minum ke tak esoknya.  


First trial. Esok paginya transfer masuk dalam tumbler untuk dibawa ke opis. Otw ke opis dah habis.
Sedappp. hehehheee. 

Ini pulak percubaan yang ke4 atau ke-5, tambahan chia seed. Semua buah dibuang kulit. 



Ini Chia Seed yang dimaksudkan. Jenama Cosway. Jenuh tawaf AEON dan TESCO ST 18, takda.
Ada masa nanti saya tulis pasal Chia Seed ni. Byk tau faedahnya hingga digelar "superfood"

Jumpa pitcher untuk infused water. Tapi harga mak aii, RM 50 ++. Tak berbaloi lak rasanya.
Dah mula ramadhan ni saya dah tak detox, nanti dehydrated pulak kan. Jadinya kedua-dua Herbalax Shaklee dan infused water dah tak dimakan dan minum sementara waktu ni. Alhamdulillah, saya puas hati dengan detox yang sempat dibuat selama 5 hari tu. Kesan yang saya rasa :- 

1. Badan mudah berpeluh (salah satu kesan makan OmegaGuard yang saya tak rasa sebelum ni, sebelum ni jogging campur berjalan dekat padang polo 3 round pun peluh sikit je yang keluar). 
2. Muka dan kulit lembab (salah satu kesan makan Omegaguard yang saya tak rasa maksimum sebelum ni, dulu rasa lembab sikit jer) 
3. Selera makan turun 
4. Cepat kenyang 
5. Badan lebih bertenaga (kesan makan Osteomatrix, sebelum ni cuma rasa tak sakit badan dan tak lenguh saja) 
6. Lawas (sebelum ni lawas jugak, tapi bertambah-tambahlah lawas nyer lepas detox) 
7. Tak mengah turun naik tangga (kalau tak sebelum ni mengah wey, semenjak badan over weight ni) 
8. Badan rasa ringan dan bersemangat! 
9. Kurang stress 

Tu dia. 
Betul. Tu lah yang saya rasa. Jujur. Keluarga terdekat tahulah macamana saya melepek bila awal-awal bulan puasa, tapi tahun ni tak lagi. Hehehhee. Harapnya secara tak langsung dapatlah turunkan sedikit berat badan ni.  Doakanlah yer. 

Selepas detox ni, amalan saya masih sama iaitu OmegaGuard dan Osteomatrix Shaklee. Cuma satu amalan yang baru dipraktikkan adalah minum minyak Zaitun. Masa trip ke Hard Rock Hotel pada Oktober 2014 yang lepas, kami ada beli minyak zaitun keluaran Turki jenama Marmarabirlik, Extra Virgin Olive Oil. Tapi saya tak minum2 lagi. Ish ish ish. 


Sumber : Google. Saya tak snap pulak gambar EVOO ni, sorry. Tapi sama, inilah rupanya. 

Minyak zaitun ni pulak saya minum bermula dari bulan ramadhan ni. Satu sudu sebelum sahur dan satu sudu sebelum tidur. Selain dari mengandungi Vitamin E, ianya memang bagus untuk anti-penuaan, kesihatan kulit, ia juga bagus untuk mengurangkan risiko diabetes dan banyak jenis kanser serta menguatkan sistem imun. Kandungan anti-oksidannya pun tinggi tau. Dipercayai juga EVOO ni sebagai salah satu "secret" untuk menurunkan berat badan. 

Saya bukan mengejar nak kembali kurus, yang perlu dan penting adalah untuk kembali sihat, dapatkan semula badan yang "fit" dan ideal untuk menjalani rutin seharian. Kurus tak bermakna sihat dan takda penyakit. Kurus bukan bermakna tiada kolestrol dalam badan dan kadar gula yang tak berlebihan. Kurus atau gemuk, kena pastikan kesihatan badan selalu dipantau dan buat pemeriksaan rutin.  

Sama-samalah kita usaha ke arah kesihatan yang lebih baik. Takda yang lebih berharga dari nikmat kesihatan dan kasih sayang. 



4 Ramadhan 1436H / 21 Jun 2015 
11:30 malam

Wednesday, May 27, 2015

Bilik tidur

Assalamualaikum.

Draft ditulis masa cuti pertabalan Sultan Perak, peram punya peram, cerita dah outdated, tapi nak tulis dan masih nak publish jugak.

Sebenarnya baru lepas baca tulisan di satu laman web berkenaan sepasang artis tempatan yang ber"wefie" di dalam bilik tidur.  Lebih spesifiknya di atas katil, di bawah selimut, yang suaminya tak berbaju. 

Isunya yang pertama, perlukah ber"wefie" dalam keadaan macamtu, dan kalau pun nak ber"wefie" begitu, perlu ke kongsikan dengan seantero alam? Aurat tu dah satu hal, tapi bagi saya, hatta yang perempuan bertudung lingkup menutup aurat dan suami turut tutup aurat tak wajar ber"wefie" dalam selimut macam tu. Takda adab dan tak menghormati privasi diri sendiri serta pasangan. 

Yang keduanya, entahlah kalau orang lain, bagi saya bilik tidur adalah satu tempat privasi yang tak wajar dikongsi atau diterjah oleh orang lain melainkan diberi kebenaran ataupun dijemput masuk.   Bagi saya, bilik tidur adalah exclusively untuk pasangan suami isteri itu sahaja tak kisahlah bilik tidur itu seindah bilik dalam istana ataupun bilik biasa-biasa saja macam rumah kita-kita. Dalam Islam sendiri menggariskan adab anak-anak yang telah akil baligh untuk memasuki bilik tidur ayah dan ibunya. Indah kan Islam. 

Ketiganya, selain dari tempat berehat dan beradu, bilik tidur kebiasaannya menyimpan barangan penting dan berharga milik tuan rumah. Dah masuk isu keselamatan lah pulak kan. 

Saya sendiri memang pantang rasanya orang terjah bilik tidur tanpa beradab. Inikan pula nak berkongsi "wefie" dalam keadaan intim dengan pasangan dalam bilik tidur. Tak faham. 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...