Social Icons

Friday, December 27, 2013

The Dusun

[entry lagging, draft berhari tak publish]
Ola Oli. Kuberi nama.
Cikebum. Cikembang.
Hihi.

Wah, happy tengah malam buta yer kau teha.
Tak sedar dah nak tengah malam, elok pulak buat LA Coffee semug.
Esok dah la ada assembly, siap tema geometri lagi.
Kalau lalok esok, tahan la mata dengan protractor, haha.
Korang ada lagi geometri set sekolah dulu?
Eh.

Kan sekarang tengah cuti sekolah, jadi semestinya wall update di FB penuh dengan gambar-gambar percutian keluarga mahupun kawan-kawan semua. Seronok kan bila dapat luangkan masa dengan orang yang tersayang. Saya dan suami sendiri, sungguh rasa lain macam bila lama tak bercuti bersama, serius terasa. Kalau diikutkan kerja, sampai bila pun kerja tak habis. Nak diikutkan budjet, takda lah banyak mana pun, cuma elok kalau ianya terancang dari awal.

Baru-baru ni saya jumpa satu tempat percutian berkonsepkan eco-resort, atau tropical rainforest resort yang terletak di Seremban. Namanya The Dusun (http://thedusun.com.my/). Nampak sangat-sangat menarik, lama sungguh rasanya tak merasai kehijauan dan kedamaian yang tenang. Cadangan dah pun dikemukakan pada sang suami & geng travelingnya, dan kami berpendapat tempat macam ni sesuai pergi berjemaah, baru happening. Cumanya tak tahu lagi nak pergi bila, hiks.Agak susah juga nak mengumpul geng2 jurutera offshore dalam satu masa, kadang yang ini di darat, yang itu pula di laut. 

Kita cuci cuci mata dulu lah nak tak ;)




Gila lama tak masuk hutan, serius.
Macam gementar pun ada. Dasar penakut kau teha.

Biar betul nak pergi ni.
Tapi macam best je, macam best je!

Untuk lebih info : http://www.thedusun.com.my 

Mrs. Farizal
rumah semanis rumah 

Wednesday, December 11, 2013

dari parit ke old trafford


Ya Allah ya ampun.Ya allah ya ampun.Versi zizan raja lawak menyakat Wulan Guritno. Masa ni pulak datang idea menulis.Pencetusnya adalah seorang teman bila kami sedang bersembang tentang “bercuti”.



Ya, bercuti.
Atau makan angin.
Atau melancong.


biasakan dengar orang kata gini :
“banyak duit bolehlah makan angin”
“amboi, tiap-tiap tahun makan angin” 
"dia bolehlah, kita ni entah bila.." 



Sebelum tu, definisi "bercuti" ialah meluangkan masa dengan keluarga / kawan2/ diri sendiri KELUAR dari tempat tinggal harian/kebiasaan.

Apa yang anda faham dengan terma bercuti / makan angin ni?
Pergi luar negara (oversea) saja ke yang dipanggil makan angin?
Orang-orang kaya je boleh makan angin?
Kita rakyat marhaen ni tak layak makan angin? Fikir semula. :) 

Kalau kita duduk Ipoh, sekali sekala berjalan ke Kuala Lumpur pun, itu bercuti lah tu. Hujung minggu, naik Cameron Highlands yang tak sampai 2 jam dari Simpang Pulai tu, kira bercuti lah tu.
Hatta, kalau duduk Ipoh bertahun-tahun, tapi tak pernah pergi Parit, sesekali teringin nak pergi Parit, duduk homestay barang semalam dua, pun kira bercuti. Apa masalahnya? 

Okeh, ada beberapa perkara yang perlu di ambil kira sebelum bercuti atau sewaktu merancang untuk bercuti. Sebelum tu, betulkan persepsi dulu. 

Persepsi Pertama : Persepsi “Banyak duit bolehlah”

Memang tak dinafikan, kalau bercuti ni, dah nama pun kita meluangkan masa dengan keluarga KELUAR dari tempat tinggal/kebiasaan kita. Memanglah DUIT PUN KENA DILUANGKAN jugak. Mana nak tidur, nak makan, minyak kereta nak isi, tol lagi. Kalau pergi jauh, tiket kapal terbang lagi. Betul, tapi duduk rumah pun, masih kena makan, isi minyak jugak. Bukan semua free. 

Oleh kerana tu, kena lah menyimpan.
Kekdah main kutu boleh, kekdah asingkan duit dalam akaun lain boleh.
Pokoknya menyimpan.
Bukannya harini hati terdetik nak gi Switzerland,terus online beli tiket kapal terbang dan book hotel, esoknya terus pergi dik non. 
Itu cara orang KAYA.
Kita rakyat marhaen, buat cara kita.
InsyaAllah, Ada jalannya.


Kekdah saya sendiri, yang saya kira paling effective buat diri sendiri masa sekarang adalah main kutu. 2 kekdah ;- 


  1. main kutu ikut berapa nilai/kos yang kita perlu untuk satu2 percutian (kalau dah tau kosnya berapa)
  2. main kutu ikut kemampuan, RM 10, RM 50, RM 100, RM200 etc. nak 1 nama, nak 2 nama, nak 5 nama, suka hati. Sampai turn kutu kita, baru plan nak ke mana atau buat apa dengan duit tu. kalau masa tak sesuai nak bercuti, simpan je duit tu, tak basi duit tu. 
Mulanya saya main kutu mmg khas untuk percutian kami yang kali pertama. Ingat lagi, masa tu nak ke Bali tahun 2009. Dapat tiket murah. Percutian pertama kami ke luar negara sebagai suami isteri:) Selepas tu, saya rasa memang perlu buat simpanan tetap untuk tujuan bercuti. Bermula dari tu, hingga sekarang, mmg dah jadi kebiasaan. Samaada ada rancangan bercuti atau tidak, saya memang akan allocate some portion of gaji main kutu beberapa slot untuk bercuti.Kalau schedule husband tak kena pun, still saya simpan utk kegunaan bercuti. 

Persepsi : "Melancong lambang kemewahan" 
Macam kereta juga, kereta bukan lambang kekayaan atau kemewahan, tolonglah ubah persepsi ni. Tolonglah! 

Ada banyak pilihan. Pilihlah ikut kemampuan. Kalau nak kena naik kapal terbang, kita kan ada kapal terbang tambang murah. Bukankah semua orang boleh terbang sekarang "everyone can fly" ? 
---------------------------------------------------

Harap persepsi dah jelas ya. Sekarang jom saya kongsikan beberapa perkara yang kena diambil kira sewaktu merancang untuk bercuti. 


Perkara Pertama : “Jauh dekat bukan masalah”

Bercuti ni adalah waktu/masa yang diluangkan bersama keluarga / kawan2 ke tempat di luar kebiasaan atau rutin harian kita. Orang Ipoh ke Alor Setar, orang Parit ke Langkawi, orang Teluk Intan ke Nilai 3, orang Nilai 3 ke Rompin. Gitu lah kekdahnya. Tak payah tunggu pergi Eropah, tak payah tunggu ke New Zealand. 

Kalau ada tiket tambang murah, duit simpanan cukup, boleh lah ke luar negara. Kadang2 kos ke luar negara pun taklah mahal mana kalau kena promosinya. Kan AirAsia kata semua orang boleh terbang. 


Perkara Kedua : Tetapkan tujuan anda bercuti

Bagi saya faktor ini penting, malah amat penting sekali. Apa matlamat anda bercuti ? 

a. merehatkan diri (tepi laut, atau mana resort ada spa pun boleh)
b. honeymoon (tepi laut, atas gunung, tempat sejuk)
c. shopping (city centre)
d. menimba pengalaman, budaya dan tradisi 
e. buat aktiviti lasak (diving, panjat gunung, dll)
f.  menikmati keindahan alam (masuk hutan, tepi laut/pulau)
g. makan (cari tempat mewah makan) 

kena ada matlamat, baru anda boleh beri keutamaan dan capai matlamat tu! maksud saya, kalau nak shopping, anda harus maksimumkan penggunaan masa dan DUIT anda untuk shopping sahaja, TAK PAYAH duduk hotel mahal, TAK PAYAH fikir nak berehat-rehat tepi pantai. dalam kepala, shopping, shopping dan shopping sahaja, masuk semua tempat yang orang rekemen, jangan tinggal satu pun. beli apa saja yang dalam wishlist. takpayah nak terbudjet-budjet. rembat semua. 

kalau nak honeymoon, pergi dua orang saja (dengan suami/isteri). tak payah bawak segala saudara mara, tak payah pi cerita dengan orang pun takpa. kemudian, maksimumkan budjet untuk keperluan honeymoon. contohnya ambil pakej honeymoon, candlelight dinner dengan pasangan, buat spa sama-sama, naik cruise tengok sunset. order makanan dine-in dalam bilik. TAK PAYAH fikir nak shopping. beli key-chain sorang satu sudah. jangan tidak.

kalau rasa tempat tu kaya dengan tradisi dan budaya, habiskan budjet anda masuk ke Taman-taman budaya, persembahan kebudayaan, cuba duduk di homestay yang berasaskan budaya dan tradisi mereka. TAK PAYAH duduk hotel dalam bandar yang moden, TAK PAYAH shopping beriya2. 

cukuplah contohnya kot kan. korang dah boleh rancang sendiri lepas ni :)


Perkara ketiga : Budjet  
Sila refer pada tulisan saya kat atas tadi, betapa pentingnya ada perancangan kewangan untuk bercuti. Dah nama nak bercuti, tak bestlah kalau sampai destinasinya nanti kita terbudjet-budjet nak bayar itu dan ini. Jadi, pastikan budjet diallocate dengan betul. 

Saya ada sedikit tips. Kalau korang bercuti sendiri (tidak ambil pakej travel agency), korang kena juga buat budjet seolah-olah korang pergi dengan travel agent. Maksud saya gini : 

  • kira budjet minyak & tol kalau naik kenderaan sendiri 
  • kira budjet tiket kapal terbang kalau berkenaan
  • kira budjet public-public transport yang korang akan gunakan di tempat2 tersebut atau mungkin sewa kereta 
  • kira budjet penginapan (ambil kira rate hotel yang kebiasaannya mahal pada weekend & peak time)
  • budjet aktiviti korang (honeymoon ka, shopping ka, aktiviti lasak ka, makan sampai pengsan ka)  
  • kira budjet makan (buat kiraan per day, maksudnya katalah sehari korang budjet RM 50 seorang untuk 3 kali makan. katalah korang suami isteri dan 1 orang anak, jadi sehari RM 150, 3 hari RM 450). Asingkan duit makan pelisss!  
PENTING tau. Asingkan duit-duit tu ikut kegunaan. Tak best lah kalau tengah bercuti dan nak shopping, alih-alih bila time nak makan kena terbudjet-budjet pulak sebab budjet dah lari bayar public transport mahal atau dah terover shopping. serius, memang tak best nanti jadinya. 
Jadi rancang okeh! 


--------------------------------------

Betulkan persepsi sudah, bagi tips pun sudah, jadi sekarang tentang faedah melancong pulak.  

Faedah melancong 1 : Jauh berjalan, luas pengalaman
Dengarnya, macam sinonim kan. tapi berapa ramai yang bebetul faham & berniat untuk menimba pengalaman dengan melancong. dapat pahala tau melancong ni. ianya merupakan salah satu ibadah selagi tidak melanggar perintah & laranganNya. 

  • Surah Muhammad, ayat 10 yang bermaksud : "Maka apakah mereka tidak mengadakan perjalanan di muka bumi sehingga mereka dapat memerhatikan bagaimana kesudahan orang-orang yang sebelum mereka. Allah telah menimpakan kebinasaan atas mereka dan orang-orang kafir akan menerima (akibat-akibat) seperti itu.."
  • Surah al-Naml, ayat 69, maksudnya : "Katakanlah, berjalanlah kamu di muka bumi lalu perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang berdosa. " 
Ibadah Haji dan umrah sendiri adalah sebahagian daripada melancong melihat kebesaran rumah allah, kota mekah dan menziarah makam rasulullah dan tempat bersejarah di madinah. 

  • Surah al-Hajj, ayat 46 bermaksud “Tidaklah mereka menjelajah di muka bumi, supaya mereka mempunyai hati yang dapat memikirkan atau telinga dapat digunakan untuk mendengar? Kerana sebenarnya bukan mata yang buta, tetapi yang buta ialah hati dalam dada.” 
Dengan melancong, insyaAllah kita semua akan terbuka mata, banyak belajar, banyak menginsafi, banyak mensyukuri, banyak bersederhana, belajar tolong menolong sesama ahli keluarga & kawan-kawan, mengeratkan silaturrahim, meneliti setiap perbezaan dan persamaan antara manusia di seluruh pelosok dunia. Ianya akan sedikit sebanyak mengubah cara berfikir, cara beradaptasi, cara survival, cara bertindak dan membuat keputusan, dan macam-macam faedah lagi.  

Faedah melancong 2 : Quality Time 
Tak kira lah korang melancong dengan pasangan, dengan anak-anak, dengan mak ayah, dengan mertua, adik beradik, dengan ipar duai, dengan kawan-kawan, dengan budak ofis, dengan classmate masa Uni. 

Inilah masanya kita semua ni saling kenal mengenali, rapatkan mana yang renggang, gembira dengan keluarga dan anak-anak. Fikir atau bayangkan betapa seronoknya anak-anak dengan pengalaman baru, betapa sukanya mak ayah atau mertua bila dibawa melancong walaupun mak ayah tak cakap depa suka depan kita, berbunganya hati pasangan bila digembirakan. Masa tu, bila tengok orang yang tersayang gembira, korang akan rasa duit bukan segalanya lagi. Korang secara automatiknya akan nak bercuti lagi dan tak sabar merancang destinasi seterusnya. Percayalah kalau ada yang masih tak percaya. 


Panjang sungguh makjemah membebel. sudah cukup sudah rasanya. 


yang benar 
mrs farizal 
11-12-13, jam 8:38 malam







Thursday, November 21, 2013

Bandung Day 1 :: 21 november 2013

Assalamualaikum Bandung & Malaysia ;)

Alhamdulillah, selamat sampai di kota bandung tengah malam tadi. Menginap di Rumah Ebo dan Sekarang nak berjemaah shopping di FO Jalan Dago. 

Rumah ebo, 27, jalan imam bonjol, ir juanda, bandung 

Supper di restoren cabe rawit, 20 november 2013 midnight. 

Jumpa lagi nanti ! 
Mrs. Farizal 
10:05am, Jalan Dago 
Bandung 




Tuesday, November 19, 2013

apa ni

A mood is an emotional state. Moods differ from emotions in that they are less specific, less intense, and less likely to be triggered by a particular stimulus or event. Moods generally have either a positive or negative valence. In other words, people typically speak of being in a good mood or a bad mood.

Mood.
Semua kena ikut mood.
Takda mood, takda lah entry baru
Takda mood, buat entry pun takda perasaan, kejung macam batu.
Ikutlah mood tu sangat kan.
Kau ingat kau sorang ada mood teha?

Makin sibuk kerja tengah peak,
Masa tu lah mood mari.
3,4 topik rasa nak dihambur ke blog
Tapi tengoklah berapa bahagian yang betul-betul masuk.

Sebenarnya mood menulis tu ada,
Tapi yang cemburunya pulak adalah masa.
Dah nama kerja tengah peak.

Apa kau tulis ni teha.

Wednesday, November 13, 2013

K untuk kopi

[entry lama di penghujung oktober yang tak terpublish,
nak delete tapi sayang ceritanya. pembaca, sila pasrah]

Mood larik. 
Ingin sendiri.
Merajuk takda sebab dgn diri. 

Minggu yang baru berlalu adelah minggu minggu pertama naik kerja dengan doa agar fizikal dan mental saya boleh bekerja selepas 7 minggu tiada. Rupanya ofis tengah sedikit panas dgn beberapa isu yang tidak perlulah diperkata di ruangan ini. Seharian membaca segala surat arahan, memo, minit mesyuarat, laporan KPI seksyen yg saya jaga, update progress dan isu di lab sepanjang hampir 2 bulan, dan perlu attend mana yang belum diambil tindakan. 

Seminggu ni juga selera terhadap kopi kembali membuak buak. Kopi sebagai breakfast mmg kemestian saya, sekali sehari sekurangnya. Kalau missed masa breakfast siaplah kutuntut waktu lunch/dinner. Tak kiralah instant coffee seperti nescafe yang dibancuh sendiri atau apa juga brand kopi 3in1 yang tinggal curah air panas, kalau makan kedai, bancuh kedai lah saya. 

Bertepatan dgn tema 'no canteen no pantry' maka desakan amat tinggi terhadap kopi menjadi tekanan hebat pada saya. Org minum kopi sakit kepala, saya, tak minum kopi jadi serba tak kena. 

Misi mencari kopi paling bagus sewaktu Balik kerja. Tiap hari kepala menerawang mencari kopi. Kalau ke setabak, mmg kopi sedap terbaik tapi takda makanan yang saya gemari. Kalau ke Oldtown jemu pilak rasanya. Dua kaki dah ke Oldtown minggu tu. Akhirnya saya ke McD Station 18, sbb ada McCafe. 





Jangan compare kopi setabak dgn kopi McCafe yer.

and yes, now i really need coffee, again.

sayamrsfarizal
13 november 2013, pukul 2:53 petang
ofis semanis ofis 


Sunday, October 27, 2013

nota untuk adik kecil

dengarlah adik.

hidup ini terlalu singkat
kita tidak punya banyak masa

detik yang tak seberapa ini
jangan henti belajar 
untuk redha
untuk terus berusaha
untuk menghargai
untuk menghormati
jangan ikut kepala sendiri
jangan ikut hati 

siapa tidak diduga 
siapa tidak diuji
tiada siapa
yang beda cuma masa dan caranya

kita
tidak boleh lari
kita
harus hadapi

memang. 
semua ingin bahagia
semua ingin gembira
semua tidak mahu terluka atau berduka 
tapi kita siapa mahu menyoal
ketentuan qada' dan qadarNya

satunya cara untuk bahagia dan gembira
walau sedang diuji
walau apa yang jelma menduga 
belajarlah untuk redha
belajarlah untuk menerima
dan belajar untuk terus mara

yakinlah
bahawa Allah adalah sebaik perancang
yang maha mengetahui
lagi maha adil meletakkan sesuatu pada yang hak

kiranya berdepan dengan kehilangan
baik harta mahupun nyawa yang tersayang 
yang buat kita seakan hilang arah
runsing dan mungkin boleh jadi hilang akal  
yakinlah
tiada apa yang diambil dari kita
tiada apa yang hilang 

kerana
dari azalinya
pada janjinya
tiada apa pun yang mutlak milik kita
semuanya pinjaman dariNya
yakinlah 

jangan heret insan keliling yang menyayangimu
untuk terus berduka lara bersamamu
untuk terus menjawab soal tentang takdirmu 
untuk terus hiba melihat meranamu

bangkit.
ingatlah, hidup ini terlalu singkat 
kita punya pilihan.
dan
pilihlah untuk bahagia.

nota untuk adik kecil
mrs. farizal
rumah semanis rumah
27 oktober 2013, jam 12:42 malam

Friday, October 18, 2013

tiada tajuk #3

salam. 

jangan naik berang. 

jika mulanya tiada, 
mana mungkin ada akhirnya, 

sepintas
untuk kali ini 
bumi asing yang dipijak 
punya aneka cerita
dari teguh cinta agung sang pencinta 
hingga di balik tamadun terpinggir menyisih 
unik 

#Delhi #India #KaryaCinta 

mrs. farizal 
rumah semanis rumah 
18 okt 2013, jam 12:13 malam 

Thursday, October 17, 2013

tiada tajuk #2

salam semua.

tiada tajuk sempurna.
masih.
tapi, punya kenangan yang tak hilang.
abadi.
jika ada izin-Nya,
akan dikarang sedaya upaya. 

#Guangzhou #Shenzen :: Disember 2012
mrs. farizal 
rumah semanis rumah 
17 okt 2013, jam 11:59 malam


tiada tajuk #1


salam semua.

tiada tajuk sempurna.
tulisan ini masih tidak terencana kupasan ceritanya.
di sebaliknya punya kisah amat istimewa.
bukan dongeng, mahupun rekaan semata.
cuma, sebuah angan yang jadi nyata. 
tidak percaya, 
kunjungan ke rumah pencipta 

tiada deskripsi
yang bisa mempotret perasaan
yang bisa mempamer refleksi 
yang bisa memcermin bayangan 

masyaAllah, masyaAllah, masyaAllah. 

#Makkah-Al-Mukarramah #Madinah-Al-Munawarrah #JabalUhud #Hudaibiyah #Jeddah :: April 2013

mrs. farizal 
rumah semanis rumah 
17 okt 2013, jam 11:54 malam

Sunday, October 13, 2013

Salam isnin, 9 zulhijjah :)


Keluar kejap dari mode 'india'
Cak! 




Kasut tawaf ni tidak sempat digunakan bagi tujuan tawaf sebab beli masa hari terakhir di Mekah, patut boleh juga pakai semasa tawaf wada' (tawaf selamat tinggal) tapi ada insiden yang menyebabkan saya lupa langsung wujudnya kasut ni. Nanti kalau berkesempatan buat entry pasal umrah saya kongsikan okeh, insyaAllah :) 

Tapi tak apa, kegunaannya usah dihadkan. Hehe. Kasut tawaf ni harganya 5 Riyal. Ikutkan hati nak beli 10, lepas kena jeling dengan suami yang suruh beli sepasang saja, saya sempat tarik lagi sepasang, jadi ada dua pasang. 

Jangan confuse, kasut tawaf ni panjangnya cuma hingga buku lali, yang nampak lebih panjang dalam gambar atas tu sebab saya pakai stokin panjang di dalamnya. Uniform lebih tampak rasmi dengan kain batik. Haha. 

Oh ya, jom kita berdoa agar semua tetamu Allah dipermudah mengerjakan rukun haji yang kedua iaitu wukuf di arafah. Buat yang di tanah air masing-masing, yang mampu dan sihat untuk berpuasa jomlah kita puasa. Untungnya siapa yang dapat puasa di hari arafah. Harap 9 Zulhijjah tahun depan saya berpeluang. 

Salam sayang, 
Mrs. Farizal 
Rumahku Syurgaku 

Sunday, October 6, 2013

Incredible India #5 : Suratkhabar

Bismillah. 

Banyak gambar tersimpan dalam iphone, yang ceritanya masih duduk dalam kepala. Percubaan utk mengingat peristiwa yg terjadi di sebalik gambar, dan kemudian berkongsi. 

Walau tidak tiap hari menghadap suratkhabar, yang jarang itupun dah buat hati perempuan Malaya ni gerun. Kes rogol kejam bunuh merata tempat buat hati risau nak keluar dari perkarangan hotel, kes rusuhan & amukan golongan muslim dan hindu buat hati hilang rasa nak ke sana ke mari selepas tamat kelas di petang hari, berita pencemaran air, udara, makanan buat selera terbatas hanya berani makan makanan dari hotel semata, kisah penggulingan pucuk pimpinan disertai dengan demonstrasi jalanan buat diri rasa gayat di negara yang satu ni. 

Liputan berita di kaca televisyen tak kurang hebatnya, muka pesalah kumpulan perogol bersiri berselang seli disiar dengan perkembangan kemelut keangkuhan kuasa di Syria. Wawancara politik dan debat perdana hampir setiap malam di ruang udara, bersemangat dan penuh agenda. Pada waktu itu juga, di perkampungan di salah sebuah daerah di negeri Uttar Pradesh pula golongan muslim dan hindu merusuh hingga mengakibatkan puluhan terkorban. Mulanya saya tak terbaca tentang tu, tapi Lily yang beritahu saya setelah berita tersebut merisaukan ibu dan suaminya. Seusai dengar berita, tak tunggu panjang saya terus tunjukkan akhbar yang dimaksudkan kepada adik-adik Front Desk hotel dan bertanyakan berapa jauh daerah tersebut, ragu dengan keselamatan diri dan rakan lain. Kata mereka hampir 400km. Oh, sedikit lega. Bukan lega sepenuhnya. Risiko mmg ada.  

Tenggelam cerita pembangunan dan perlancongan yang cuba diketengahkan oleh media mereka. Bukan tiada, tapi tidak lagi menarik dirasakan. 

Pemerhatian saya, semua sudut media mereka amat telus, tiada yang kabur. Baik yang di kaca tv, corong radio, akhbar, juga di atas talian. Boleh jadi tidak dikawal oleh kuasa politik. Barangkali. 








Sejujurnya, saya tidak pernah rasa tidak selamat seperti yang saya alami sepanjang di negara yang satu ini. Saya punya secebis pengalaman ke sebilangan negara asia tenggara, sebuah negara eropah timur, dua negeri di saudi, dua province di negara populasi tinggi China yang bermasalah dengan bahasa. Masih, Saya rasakan selamat dan yakin, walau masih berjaga-jaga. Di Malaysia juga sama, tidaklah seselamat hingga tak perlu berjaga. 

Di India. 
Adalah amat payah untuk tidak risau.
Adalah amat payah untuk buat-buat tidak risau. Memang, risau itu bukan sekadar dibuat-buat. Jaga diri sehabis habis jaga. 


Ini rakan saya dari Cuba, namanya Dayanet. Ada beberapa fakta menarik tentang negaranya yang dikongsi, insyaAllah ada masa saya panjangkan pada anda semua :) 

Jumpa lagi. 
Mrs. Farizal 
8 Okt 2013 (Selamat Hari Lahir Amin, adik bongsu saya!) 


Saturday, September 14, 2013

Incredible India #4 :: Taj Mahal

Assalamualaikum.
Hola! (Asyik berhola-gracias sebab duduk sebelah classmate org Cuba:p) 

Kita keluar kejap dari cerita pasal kerja. Kami di sini hari-hari 9 pagi hingga 5:15 petang menghadap standard ISO dari 9000 hingga ke 50001 (never failed, takleh nak ngelat langsung), memang dah nak termuntah. Lecture habis pukul 5 petang pun mereka tak lepaskan kami awal, padahal 15 minit je lagi nak ke pukul 5:15 ptg. hahahaa, dah lama tak mavamni. Sembang pun semua nak relate dengan sistem kualiti, haha. Booringgg! 

Take a break! 

Weekend lepas (7 Sept 2013, Sabtu) kami dibawa ke Agra untuk melawat apa lagi kalau bukan Taj Mahal. Perjalanan ambil masa lebih kurang 3 jam 30 minit dari Delhi melalui Yamuna Expressway. Boleh tahan highwaynya. Ada beberapa R&R di sepanjang jalan, toiletnya bersih. Ada kedai makan, tapi kami tak masuk. 

Kami bertolak dari hotel jam 6:00 pagi dan sampai di sana pukul 9:30 pagi. Kami diberi masa hingga pukul 2:00 petang untuk melawat keseluruhan kawasan Taj Mahal tersebut. 

Nikmatilah gambar2 di bawah okeh. Gambar dari compact camera saya belum sedut keluar lagi. Sementara ini saya kongsikan dulu gambar dari telefon bimbit, memandangkan entry ini juga ditulis hanya melalui iphone. Dah sedut nanti, saya update entry ni. 

Enjoy! 






Perasaan? 
Tak percaya sampai sini. Tak pernah ada keinginan nak ke India mahupun melihat Taj Mahal. 

Menakjubkan! Apa yang terhidang depan mata karya agung cinta seorang suami buat isteri yang disayangi. Begitu sekali. 

Ada banyak lagi gambar dari compact camera saya. InsyaAllah nanti akan dikongsikan. Oh ya, Selain Taj Mahal terdapat juga masjid dalam kawasan ni. Kawasannya pun luas. 

Rasanya sampai sini dulu. Nak tidur,  esok ada lawatan di sekitar Delhi. InsyaAllah akan ke Qutub Minar, Indian Gate, Lotus Temple dan khabarnya beberapa tempat lain. 

Hingga jumpa lagi! 
Mrs. Farizal 
13 Sept 2013 : 11:23 pm 
Noida, Uttar Pradesh 



Friday, September 13, 2013

Incredible India #3 :: Bureau of Indian Standards (BIS)

Assalamuaalaikum readers!

Harini sambung pengenalan lagi. Pengenalan hotel penginapan sudah, sekarang pengenalan kursus pulak. 

Kursus kami ni adalah anjuran Indian Technical Education Coorperation (ITEC) dan ditaja sepenuhnya oleh Kerajaan India,dan ianya khusus untuk negara membangun. Selain dari kami berdua peserta dari Malaysia, ada 16 buah negara lain lagi yang hantar wakil. Indonesia, Myanmar, Sudan, Uganda, Ethiopia, Tanzania, Niger, Zimbabwe, Bhutan, Nepal, Turkey, Tajikistan, Kyrzystan, Cuba dan Malawi. Semuanya kami 28 orang:) 

Berbalik kepada BIS, BIS ni berperanan macam STANDARDS MALAYSIA lah kalau kat Malaysia, dan antara yang terawal yang membangunkan institusi berlandaskan ISO/IEC. BIS ada cawangan regional, makmal dan beribu pejabat di New Delhi. Pada pengamatan saya melalui pembentangan2 dari BIS, BIS amat aktif dalam penggubalan standard di peringkat internasional mahupun tempatan (Indian Standard). 

Kursus yang kami hadiri ni adalah di bawah kelolaan National institute of Training for Standardization (NITS), BIS yang merupakan institut latihan mereka yang melatih peserta tempatan dan antarabangsa. 


Penyampaian setiap tajuk amatlah tepat dan padat. Ilmu pengetahuan mereka di hujung jari. Saya kagum. Dan tiba-tiba rasa teruja nak bekerja dengan Standards Malaysia. Hhehee..! 




Selesai habis satu standards, kami diberi ujian. Tension! Haha! Setakat ni kami dah belajar ISO 9000, 9001, 14001, 19001, 22000, 27001 dan IS 18001. Serius berasap kepala! Hahaa... 

Terima kasih atas peluang ni. Tak pernah kami dapat peluang kursus intensif ISO macamni. Mmg amat penting untuk bukan hanya tahu mengenai 17025 sahaja! Banyak ilmu kami dapat dari sini. 

Oh yer, Minggu depan kami akan dibahagikan kepada 3 kumpulan & perlu lengkapkan tugasan industrial visit ke kilang dan makmal di 3 negeri yang berlainan (Chandigarh, Jaipur & Bhopal). Kumpulan saya ditugaskan ke Bhopal! Jaraknya 712km dari New Delhi. Fuhh! Dengar pun mcm dah terlopong! 

Doakan semuanya selamat. InsyaAllah. 

Mrs. Farizal 
22:24 pm, 12 Sept 2013 
Red Fox Hotel 
Noida, Uttar Pradesh 


Sunday, September 8, 2013

Incredible India #2 : Red Fox Hotel

Bismillah.

Cerita pasal penginapan, penempatan kami adalah di Hotel Red Fox, Mayur Vihar III, Noida, East Delhi.  Hotelnya alhamdulillah, simple, bersih dan kemas. Ada wifi, penting tu! Pekerja hotel adalah sangat2 warm. Sangat-sangat helpful, walau ada yang tak boleh berbahasa inggeris dengan baik, mereka berusaha nak tolong. Asyik tanya ok ke tak, ok ke tak saja.







Simple kan. Saya suka. Minimalis!

Hotel ni jadi tempat penginapan kami saja, untuk kursus, kami ke Hotel Lemon Tree yang terletak di Kaushambi, kira-kira 5 km dari Hotel Red Fox. Jadi, hari2 naik bas. Hotel-Hotel. hehe. Hotel Red Fox dan Hotel Lemon Tree pun adalah adik-beradik sebenarnya.

Cuma dari sudut lokasi, hotel ini jauh dengan pusat bandar (ke pusat bandar delhi - 15 km), mahupun dengan kedai makan/ pasar mahupun pasaraya. Jadinya, bila dah balik ke hotel tu, memang kami berdiam saja di hotel, merehatkan diri. Kalau dekat dengan pasaraya atau deretan kedai-kedai rasanya takkan duduk diam di bilik, pasti nak keluar saja kerjanya. Mujurlah di bilik ada wifi, taklah boring sangat.

Atas faktor tu jugak lah, hingga ke hari ini (genap 7 hari di bumi india), saya belum membeli apa-apa kecuali 10 bijik fridge magnet di gerai berdekatan Taj Mahal semalam. Sadis kan. Sendiri macam tak percaya belum shopping lagi. :p

Lebih tak percaya bila mengenangkan kenangan ke Taj Mahal (Agra) semalam. Sungguh menakjubkan! InsyaAllah akan bersambung dalam entry yang lain.

Mrs. Farizal
Hotel Red Fox,
Noida, East Delhi
Uttar Pradesh


Tuesday, September 3, 2013

Travel-ing again :: Incredible India #1



Dalam pada meroyan masih ada waras.
Dalam serabut kepala masih ada lapang.
Dalam kekang masa masih punya waktu.
Alhamdulillah.

Kami (saya dan Lily) selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Indira Gandhi, Delhi pada jam 2250 malam 1 September 2013 (Isnin). Kami dijemput dengan kereta hotel terus ke Hotel Red Fox yang terletak lebih kurang 40 km dari lapangan terbang. Perjalanan ambil masa selama lebih kurang 1 jam. Perjalanan kali ni tak kurang letihnya walaupun cuma transit di Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, Singapura untuk 2 jam. Agaknya, badan masing-masing dah sememang penat dek kerana terlalu banyak urusan saat akhir yang terpaksa dibereskan sebelum terbang. Sampai tak sempat nak jumpa staff & kawan-kawan tempat kerja!

Sepanjang perjalanan, mata yang asalnya amat mengantuk terus tak jadi lena sebab terkejut melihat persekitaran baru di depan mata. Macam tak percaya, tapi itulah hakikatnya. Itupun, kami telah banyak dapat info dari kawan-kawan yang dah pernah ke India pada tahun-tahun sebelumnya. Ada yang dah pergi Hyderabad, Bangalore dan Delhi sendiri. Rupanya dengar cerita dengan alami sendiri adalah tidak sama, sama sekali. Saya memang tak percaya hingga ke tahap ini apa yang ada di depan mata. Amat tidak percaya.

Berkenaan apa yang dilihat dan serba sedikit pengalaman di sini yang baru saja masuk hari kedua, insyaAllah dalam tulisan yang seterusnya. Hingga jumpa lagi, dari saya yang masih cuba sesuaikan diri :) 

Mrs. Farizal
New Okhla Industrial Development Area (NOIDA)
Uttar Pradesh
3 September 2013
8:01 malam

 

Friday, August 30, 2013

Travel-ing Again :: India Visa

Bab 1 : Royanan (seperti biasa) 

Pengalaman tak berapa seronok buat visa harini. Pertamanya sebab kami pergi dalam keadaan yang tergesa. Mulanya rancang ke embassy hari selasa kelmarin, tapi dapat arahan kena datang ikut appointment yang ditetapkan oleh pihak embassy sendiri, iaitu harini (khamis) sebabnya nak beri air-ticket dan mendengar taklimat. So kami akur ikut appoinment. Kami lewat 30 minit sebab mencari India Embassy yang terletak di Menara 1 Mont Kiara tak jumpa2. Huhu. Diaorang baru pindah 6 bulan, kedutaan sebelum ni adalah di Jln Duta. 

Bab 2 : Prosedur 

Selepas scan badan & handbag kami diarahkan buka untuk tengok isi perut beg, kemudian kami diminta oleh guard utk terus ke kaunter dan tunjukkan surat tawaran untuk membolehkan jumpa pegawai kedutaan bertugas yang namanya dah tercatat dalam surat tawaran kami. Kami akur, tapi malangnya kaunter kata "you have to wait, Mr Meyappan was not in his room & im not the same department with him". 

Saya macamm. Ohh. Sabar. Sabar. 
10-15 minit jugak bersabar dan mengharap pegawai tersebut notice kehadiran cuma 2 orang budak comel bertudung di kalangan lelaki2 perkasa berbangsa india tu. akhirnya seorang pegawai merapati kami dan memperkenalkan diri. Kami di ajak ke bilik berlabel "interview room" yang rupanya 2 in 1 dengan bilik guard rehat & pantry juga. Ada mug dah berisi, meja ada serpihan biskut dan aroma bilik kepam. Dalam hati kata "ujian pertama baru teha, sabar". 

Selesai proses semak borang, serah passport dan temubual ringkas, kami diarahkan datang semula pada jam 4:30 pm yang merupakan "collection time" untuk visa yang dah proses. Sekali lagi, kami akur. 

4:15 pm kami dah terpacak di tingkat 28 tu tak sabar ambil visa & air ticket. Konon. Kami dipanggil masuk dan pegawai tu kata permohonan kami masih belum lulus dan pegawai yg bertanggungjawab untuk meluluskan tiada. The best part was "you have to come again tomorrow at 9:30am". Of courselah kan. Dah tak selesai, confirm kena datang lagi. Ipoh-KL marathon. Adoii la. Kalau takboleh proses kenapa kau suruh datang khamis, baik jumaat je. Sia-sia datang. 

Dann, 
Apasal pukul 4:30 pm baru nak bagitahu takboleh proses. Pukul 12 tengahari takleh bagitahu? At least kami boleh awal ke ipoh. 

Bab 3 : Pengalaman buat visa negara lain 

Saya tak banyak mana pengalaman, tapi bolehlah buat sedikit perbandingan walaupun tak seberapa. 

Visa Australia - kami pergi tahun 2009 sahaja. Application online. Buat bayaran dan dapat approval. Takda masalah langsung. Boleh buat awal2. 

Visa China - Kemasukan yang pertama ke China adalah official trip ke Lanzhou tahun 2012. Pergi embassy dengan geng2 dan pemandu. The whole process tak sampai 10 minit. Efficient! Kaunter banyak. Tak renyah. Tak banyak songeh. 

Visa umrah - April 2013. Takda pengalaman ke konsulat/kedutaan sebab Andalusia yang buatkan semua tu. cuma dokumen lebih sikit sebab kena ada bukti pertalian dengan mahram (sijil nikah, sijil lahir etc), tapi takda masalah bila dokumen lengkap. 

Harap permohonan untuk negara sendiri Visa Malaysia tak renyah macam Visa India, biarlah pelancong2 takda complaint pasal kedutaan Malaysia & dimudahkan masuk Malaysia. Mudahkanlah, jangan susahkan. 


Bab 4 : Makanan sebulan (lah sangat) 


Maggi 3 beban 
Air 3in1 2 beban 
Biskut 2 jenis 
Cekelat 2 jenis 
Bubur 2 paket 
Cekelat batuk 4 peket 

Sampai ipoh dari embassy, terus pecut ke aeon bershopping therapy beli makanan bila fikir esok (jumaat) masa akan terbuang sekali lagi ke embassy, takda masa nak membeli. Jumaat adalah hari yang kritikal. 

Mudahkan ya rabb, mudahkan ya rabb. 

Mrs. Farizal 
28-8-2013, 2345pm 

Thursday, August 29, 2013

Travel-ing Again :: Prep

Bab 1 : Royanan 

semalam (selasa) dapat tahu yang permohonan untuk mengikuti kursus di Delhi, India diluluskan. tak tahu nak suka ataupun duka. kalau seminggu dua mungkin boleh sedapkan hati "ala, anggap je macam pergi vacation, just enjoy yourself". tapi kalau 4 minggu yakni sebulan, nak anggap vacation ke punishment. (perhatian sila baca : makjemah kan suka meroyan, korang dah biasa kan, so sila redha & chill je baca okeh. makjemah kalau menulis memang tak ingat dunia, sebab tu kena ada blog, tapi di mulut tak terkeluar ayat sedemikian rupa, di hati lah pulak, ada taman yang berbunga-bunga. jadi kalau ada ofismate yang baca blog ni, takyah la nak copy-paste royanan makjemah dan buat skrip permainan telefon karat masa teambuilding yer, kalau korang copy-paste lagi mak jemah saman di bawah saman hak cipta, hakhakhaktuii).

Sebenarnya dapat memo arahan berkursus ni seminggu sebelum raya. sibuk la medical check-up bagai lagi 2 hari nak raya. kemudian, masa raya lupa kejap. naik kerja selepas cuti raya belum ada khabar berita, hinggalah semalam. Mula-mula berita disampaikan secara verbal dan kemudiannya surat tawaran menyusul. Sebelum dapat tahu keputusan, gigih bagitahu diri sendiri hari-hari "rilex, rilex, taktahu lagi pergi ke tak, baru mohon je, entah2 tak approved". senang lenang lah konon setkan gitu kan. sekali lagi 4,5 hari nak terbang, approved lak. hamikk. 

checklist trip terakhir tahun lepas - lanzhou 15-19 Okt 2012. checklist delhi2013 ni belum buat lagi, uhuks.

Bab 2 : Kesan signifikan Video "Rahsia Kesedapan Roti Canai" di bawah ni dengan emosi saya sekarang

oh ya, terima kasih hasril (librarian kami) dan husband saya pun dua kali lima buli isteri sebab menyajikan saya dengan video peniaga restoren di india yang ..... tak  lalu nak teruskan. terima kasihlah banyak T____T. Sila tonton bagi yang berani mati sahaja. 



dah hilang loya ?
dah?
belum?

bagi yang belum, sabar. sabar.
anda mesti sesabar saya.
anda mesti sokong saya.
anda mesti sedapkan hati saya. 

Bab 3 : Makanan Halal di India

disebabkan kurang (read : memang) tak berpuas hati dengan video yang disajikan. cepat-cepat balik saya google tentang HALAL Food in India. InsyaAllah, bila halal, maka kita akan yakin bahawa makanan adalah yang terbaik dari bab sumbernya, penyediaannya, kualitinya dan kebersihannya. Di bawah ni adalah hasil carian di google :

Senarai restoren Halal di India -

Halal India (macam Jakim kita la) -

Lonelyplanet -


Saya jenis yang tak kisah pasal makanan. Jangan salah anggap, BUKAN tak kisah halal haram. Tapi tak kisah makanan JENIS apa, sebab rasanya semua jenis masakan saya boleh makan. Malaysia (Jawa, perak, pahang, kelantan, johor, minang), Indonesia, Western, India, China, Saudi, mamak. Saya langsung tak rasa masalah bab makanan bila travel. Tapi kali ni, saya rasa saya kisah, bukan bab kesedapan makanan tapi bab kebersihan! Hygine! 

Bab 4 : Persediaan lain

Serius! Memang takda perasaan nak bersiap, takda mood nak packing. Kerja berlambak kat ofis, keadaan rumah yang sedang renovate juga belum sempurna. Serabut! Sampaikan dua tiga hari ni demam selsema pun On Off. Tapi, arahan tetap arahan, kena laksanakan. InsyaAllah. Ingat nak buat checklist dulu. Makjemah memang jenis kalau tanpa checklist mak jemah akan lost (read : confirm lost).

Yang penting, bab passport dan visa. Passport valid, visa pulak esok nak ke Embassy, terus collect air ticket. siapa yang nak tengok2 requirement untuk visa india, boleh ke : 


Mintak-mintak la dapat direct flight & depart hari Ahad. Sebabnya kalau banyak transit, tinggi kebarangkalian nak bertolak hari sabtu. lepas tu kena fikir lagi perjalanan dari Ipoh - KLIA. lemah jiwa raga memikirkan! sebutir barang tak siap lagi. kain baju dan makanan, gadjet2 entah kemana semua. oh ya, nak cari powerbank! 

bukan saja-saja nak last minute, tapi selagi tak dapat air-ticket di tangan, memang lah berat nak buat preparation. dah dapat barulah ada feel. kot. nampaknya esok (khamis) akan seharian di Embassy. Petang nak pos Ephyra pada customer, penghantaran terakhir sebelum saya ke Delhi. huhu.

yang benar,
makjemah tersepit

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...