Social Icons

Saturday, March 26, 2011

wajar ke contact dengan EX? cer citer!


Disclaimer : entry ini tidak bertujuan menyinggung sesiapa, cuma satu lontaran pendapat yang tak seberapa. tiada kena mengena dengan diri saya, keluarga saya atau sesiapa saja yang saya kenal. okeh, pls dont get me wrong;)


Intro first okeh :: pendapat ini berkenaan hubungan suami isteri yang telah berrumah dan bertangga, kepada yang belum ada ikatan tu, pada saya anda tak salah nak kawan dengan siapa sahaja kerana anda memang perlu memilih pasangan hidup. yang belum kawen boleh tengok di sini dulu untuk tip2 persediaan nak kawen:P



Soalan 1 : Berapa ramai girlfriend/boyfriend anda sebelum bertemu jodoh dengan suami/isteri anda skrg?
a) pasangan anda skrg adalah first love anda - kekasih awal dan akhir,
b) mungkin juga suami/isteri anda ialah kekasih yang kedua, ketiga, atau kelapan mahupun ke sebelas. (ramai gila!:p)



Soalan 2 : Pasangan anda sekarang adalah kawan baik anda, atau anda ada kawan baik lain? Kalau ada kawan baik lain selain suami/isteri, lelaki kah dia, atau perempuan kah?

a) besfren saya kawan sekolah rendah dulu, budak lelaki, saya perempuan
b) besfren saya classmate masa kat uni dulu, budak perempuan, saya lelaki
c) besfren saya? suami/isteri saya skrg la, lagi mau tanyaa??
d) besfren saya diri saya sendiri, saya tak percaya siapa2 walaupun pasangan saya




Soalan 3 : Setelah berkahwin, anda ada hubungi EX pasangan anda dulu?

a) ada sebab satu tempat kerja,
b) mungkin ada setakat YM2 saja,
c) mungkin ada setakat di Facebook/Twitter saja,
d) mungkin anda langsung tak teringat pun kat EXes anda,
e) mungkin sesekali terdetik juga di hati anda apa cerita dengan EXes anda,
f) atau mungkin anda pun tak peduli apa jadi kat dia. lantak kau lah.
g) ish, Ex saya = bestfren saya. lepas clash kami sepakat nak jadi bestfrem. hari2 terjumpa, sesekali keluar sama, isteri saya pun tau lah, dah kenal macam ahli keluarga.



Soalan 4 : Anda nikah kena paksa ke? atau memang suka sama suka?

a) saya kena paksa, saya dah ade boyfren, dah lama kawan, tapi mak tak suka
b) ishh, suka sama suka la, saya yang pilih sendiri, saya yang nak kawen kan, bkn org lain
c) suka sgt pun tak, benci pun tak, dah dia pinang saya, jodoh saya, terima je lah.
d) kami dah bercinta 10 tahun, duit pun byk dah hbs masa bercinta, kalau tak kawin rugi la.



Dah jawab dah soalan di atas? hhehe:p


Sekarang izinkan hamba memberikan sedikit pendapat.

Berkenaan soalan No 1
Idak le siapa pun nak kisah berapa ramai dah anda berkawan sebelum jumpa jodoh yang Allah dah tentukan. Bagi yang ramai sangat EXesnya, mungkin Allah nak duga dan uji sejauh mana kita menghadapi seseorang tu, dan pengalaman dari situ boleh digunakan dalam rumahtangga kelak. Jadi takyah nak menyesal ke mengungkit ke, yang dah lepas biarkan lepas. Bagi yang jumpa2 orang pertama terus dipinang/meminang, maka alhamdulillah lah, Allah tak uji kamu dari sudut tu. Orang lain jenuh nangis bengkak mata meroyan setiap kali clash dengan EX!


Berkenaan soalan No 2
Benda ni terlintas di fikiran saya. Isu besfren ni. Nak-nak kalau yang berlainan jantina, yang sama jantina idak le heran sangat sebab perkara biasa, hehe. Perlu ke ade besfren yg berlainan jantina selain pasangan kita? kalau macam tu buat apa kawen kalau pasangan kita sekarang kalau dia tak mampu nak jadi besfren kita?

Ada masalah ngadu kat orang lain, balik rumah isteri tanya ada masalah pape ke, suami diam je cakap takda apa. Yang isteri pulak dok berbalas sms dengan besfren dia konon tengah cerita pasal masalah boss yang tak habis2 membuli. kenapa tak cerita pada pasangan anda je?

pasangan saya bukan a good listener! saya lebih selesa cerita segalanya pada Ex saya, dia dah macam besfren saya. oh, pandai bagi alasan yer!! begini, bagi saya, memanglah sebelum berkahwin dengan suami/isteri kita manalah kita nak kenal dia sepenuhnya, bila dah kawen baru tau dia macamana orangnya. mungkin pasangan kita bila balik kerja dia tak suke dengar hal2 masalah kerja, jadi janganlah cerita masalah kerja kat rumah, cari lah port/masa lain cerita pada dia. semakin lama anda berkahwin bukankah anda semakin mengenali pasangan anda, anda takkan lah tak tau bila masa yang sesuai nak bercerita dengan pasangan anda!

tau tak, dengan luahan2 perasaan ini lah yang menjadikan hubungan kita renggang dengan pasangan. sebab ada orang lain yang lebih memahami kita lebih dari pasangan sendiri!! kenapa biarkan orang lain yang tau pasal kita, kenapa tak pasangan kita sendiri! oh, ruginya anda!


good listener ke tak good listener ke, sebagai suami/isteri kepada pasangan, kita kena pupuk diri supaya boleh jadi pendengar setia, sekurang-kurangnya pada pasangan kita. susah sangat ke?


Berkenaan soalan No 3.

Ini pun satu hal, pasal berhubung dengan EX semula, setelah kita kahwin dengan pasangan suami/isteri. lain orang lain pendapat, ada yang tak kisah pun berhubungan dengan EX sebab sekadar dalam twitter saja, atau FB saja. alasannya sebab Boleh kontrol.

tapi bagi saya, boleh kontrol ke, tak boleh kontrol ke, tak usahlah dimulakan! takda apa yang rugi kan? anda dah pun ada pasangan yang anda cintai hingga hujung nyawa, penting sangat ke nak berhubung dengan EX anda?


Bukanlah tak boleh berhubung tu maknanya sampai kena berperang bergaduh, bersantau2 dengan EX. Saya yakin kebanyakan hubungan yang lepas dah diselesaikan/didamaikan dengan baik dan aman, dah memaafi antara satu dengan lain kan. Maksud saya sekarang ni, just tak payah berhubung. sebab bagi saya takda sebab. macam takda kawan lain yang nak dihubungi kan.


title "kawan" bagi saya takkan terpadam. ini bukan kes budak sekolah sikit2 merajuk terus tak kawan orang ni, tak kawan orang tu. ini cerita kehidupan. disebabkan org tu kita dah kenal, haruslah memang kawan kita, cuma takpayah berhubung, btakda kena mengena dengan putuskan silaturrahim, boleh? make sense?


apasal saya kurang setuju? SEBAB dari situ boleh timbul benda2 yang tak sepatutnya. nak nak pulak besfren kita sememangnya EX kita dulu. bila dah EX ni, faham2 lah, perasaan ni, hati ni mudah sangat berubah. mudah sangat fikiran ni nak teringat kembali kisah2 lama dulu. cemana caringnya dia, good listener nyer dia. saya tak kata lah semua, ada orang yang mungkin boleh kawal dan sentiasa beringat. tapi bagi saya, untuk diri saya sendiri, saya elakkan perkara tersebut 110%. saya takkan biarkan ianya dimulakan! boleh control ke, takboleh control ke, lain cerita.

cerita lepas, biarkan lah lepas. tak payah dikenang, tak payah diungkit, tak payah nak beza2kan pasangan kita dengan senarai top 10 girlfren/boyfren kita dulu. Allah dah tentukan jodoh kita dengan pasangan skrg, berusahalah untuk jadi teman, pasangan, kawan baik atau apa saja tittle dengan pasangan sendiri! usaha ok, USAHA!

kita sendiri dah dimiliki orang, entah2 EX kita dulu pun sama. dia dah berkahwin dan beranak pinak, manis ke kalau masih bertwitt2, nak terkenang2 kisah dulu? manis ke rupanya kalau nak bercontact2 dengan suami/isteri orang walaupun yang pernah kita sayangi satu masa dulu?

Berkenaan soalan No-4

Dasar perkahwinan! pada saya tak timbul pasal dasar ni. sebab, tak kisahlah atas dasar suka sama suka, atau dasar paksa rela. setelah anda diijabkabul dengan pasangan, maka anda harus berusaha menjadi pasangan yang terbaik untuk pasangan anda, bukan lagi terbaik kepada EX2 anda semua!

bagi yang dipaksa atas pilihan keluarga, sudah2 lah kisah lama tu, jangan dikenang. yakinlah bahawa jodoh Allah kurnia tu adalah yang terbaik untuk kita dan pasti ada hikmah disebaliknya kenapa jodoh kita bukan dengan orang yang kita dah kenal 10 tahun tu. berdoalah supaya EX2 kita tu semua juga bertemu jodoh dan bahagia dengan haluan masing-masing. fullstop.

bagi yang memang suka sama suka, bentuk dan kukuhkanlah kasih sayang dalam keluarga, belajarlah memahami antara satu dengan lain. nak kenal pasangan bukan sehari dua, mungkin bertahun2. jadi sekali lagi, berusaha lah!

p/s : salam sayang dari si buntal sorang ni kepada sang suami nun di pelantar.
kiter rindu kat abang!! ^_^


Friday, March 25, 2011

Moh kite:P

** psttt!! entry ini adalah sticky sehingga 25/3,
sila scroll ke bawah utk entry terkini dari saya :P **

--------------------------------------------

Bismillah. harapan saya semoga usaha ciput ni boleh jadi pencetus cita.

mulanya hasrat nak jual "live" sebab nak bagi orang feeeeel, tengok kualiti materialnya dan kemudian cuba sendiri di badan. nak bagi semua puas hati. maklumlah, saya sendiri pun AGAK cerewet pasal pemilihan material ni. huhu! tapi bila ada ramai (alhamdulillah sgt2) yang suggest bukak blog, akhirnya berjaya dilunaskan! dan tak sangka sambutan menggalakkan!


dengan rendah diri saya nak jemput pembaca blog ^m.r.s.f.a.r.i.z.a.l^ sekalian ke : http://dbeautyofmuslimah.blogspot.com.


Promosi yang sedang berlangsung :

Pembelian 1-2 pcs : Free Postage ke Semenanjung Malaysia & Free Gift
Pembelian 3-5 pcs : Discount 10% tidak termasuk postage & Free Gift
Pembelian Borong 6 pcs ke atas : Discount lebih hebat menanti anda!
sudi-sudikan email saya!

InsyaAllah saya berani jamin kualitinya, tengoklah siapa yang pilih kan! hehe ^_^

Tuesday, March 22, 2011

quick update.

fuh. letih jugak mengerjakan blog.
bukan blog ni, blog ni dah jadi macam anak tiri. kesian blog ni.
blog lagi satu, hiks. blog yang ini tau.
patah pinggang. juling bijik mata, huhu.
baru kau tahu yer teha?
mmg, baru saya tau!

alhamdulillah, blog yg berusia beberapa hari mula ada pengunjung.
terus berdesup ditanya pasal nak jadi pemborong & dropshipping.
alhamdulillah lagi dan lagi, bila usaha seciput mula merangkak menampakkan hasil.
takpalah merangkak, lepas merangkak berjalan, baru berlari.
dah berlari naik moto pulak, lepas tu naik kereta, lepas tu naik kapalterbang:p
haha, apa punya analogi. tak setanding analogi Dr. Boss.
(tiba-tiba masuk Dr. Boss nih:P)

sebetulnya dari hari ahad saya migraine. pelik.
sebab takda benda yg trigger. tiba-tiba.
hingga memaksa saya MC semalam (isnin).
pagi tadi gagahkan diri kerja, tapi malangnya melepek sepanjang pagi dlm bilik opis. tutup blind, tutup 1 lampu, bergelap dari biasa. menjelang petang baru stabil sepenuhnya.
hingga kini.

ok, takmau lama2 depan laptop lagi.
sebab kepala ni baru nak ok.
sat lagi ada yang tak bangun pergi kerja esok.
dah la 8:00am sharp ada meeting.

wahai kepala, janganlah buat hal lagi.
saya janji pantang nescafe.
ya, pantang hari ini saja.
sengal gila tak dapat nescafeee dah masuk 3 hari..!!
huwaaa...!!

sebelum terlupa, singgah2 lah kat blog saya yang satu lagi ni.
ada diskaun menanti! ^_^


Tuesday, March 15, 2011

Singapura dilanggar todak Day 3 : Bugis & Arab St., murtabak giant


Mari kita naik bas! hehe!
Saya nak puji sikit eh bukan sikit, nak puji banyak sistem pengangkutan awam di negara dilanggar todak ni. Sangat efficient dan condusive. takperlu nak berjam-jam tunggu bas. schedule pun setakat yang kami naik ok, on time. di setiap bus-stop ada bus number & route yang dilalui, macam yang tangan en.rizal tunjuk ni, tambang pun siap diberitahu sekali. so tourist yang jakun macam saya pun masih boleh belek2 sendiri. walaupun mula2 fizah kena tunjukkan cemana nak tengok schedule bas nih, hehe. thanks fizah!

apa lagi kisah bas ek, yang saya perhatikan, raaaaaaaaamai sangat warga emas naik bas! ya, raaaaaaaaaaaaaaamaiii sgt! mungkin warga meas lagi ramai dari warga muda mudi. kat tempat kita, ada kita bagi emak2 kita naik bas tambang ke sana ke mari? paling2 tidak takde transport pun kita panggil teksi datang amik mak kita kat rumah. kan, betui tak?

selain tu, di sini mereka juga ada card. nama apa ek kad nya, saya kurang periksa pulak. tapi card ini ibaratnya macam touch & go di tempat kita. bezanya hanya dengan 1 kad ni, anda boleh pakai untuk bayar tol, naik bas, naik MRT. senang kan? takyah nak pikir2 banyak dan bawak kad banyak2.





ok, habis merepek pasal public transport. boleh ke destinasi seterusnya iaitu Bugis street. banyak jugak kedai di sekitar bugis street ni. kami beli souvenirs semua di bugis street. harga? lebih murahlah dari tempat lain.



Ini pulak suasana dalam Bugis St. ramai jugak orang walaupun weekdays. kedainya pun macam2 ragam jugak, huhu.


Penat berjalan di bugis street kami menuju ke Restoren Hjh Maimunah ni. Fizah & Saiful kata restoren ni yang paling hot ialah tauhu bakar dia. macam dalam gambar bawah ni!
hehe! thumbs up!



Ini lah dia, nama saya tauhu bakar hjh maimunah!



lepastu dah kenyang, pergi solat di masjid Masjid Sultan. besar jugak masjid ni. bersih dan selesa. rasa nak lena:p




Lepas solat, kami jalan2 di Kamping Glam. ramai peniaga melayu kat sini. harga pun boleh tahan dan pilihan pun bolehlah tahan. tapi bengang kat satu kedai ni, akak melayu yang jaga. garang kemain. heyy, kami ni customer dan tourist jugak, takkan lah tak leh nak pegang2 belek2 langsung. ingat takda duit ke nak bayar?? tiba-tiba sesal membeli dengan makcik tu.



masa ni nak calm-down kan alyysa akibat terjahan makcik yang takbest tu. makcik, saya ingat kedai makcik sampai bila2 tau. saya tak suka lah datang kedai makcik lagi. kami baru nak sokong orang islam berniaga.




Lepas tu ke Arab St. Oh, banyaknya kainnnn!!! sesungguhnya kain TIDAK langsung masuk dalam budjet. jadi en.rizal dia memang menghimpit2 saya ke tengah jalan bila nampak saya mula nak melencong singgah di kedai2 di tepi jalan ni. haha!



tak sampai berapa jam pun berjalan, terasa nak minum petang dah! haha! alasan tak menyempat nak pekena murtabak singapore. sebabnya? sebabnya fizah & saiful dah cakap awal2, jadi mindset ni susah nak channel ke lain asyik teringat je... murtabak singapore... murtabak singapore... murtabak singapore..! :p



murtabak ini sungguh berbaloi walaupun SGD5 = RM12 yu. hehe. kat mesia dapat 6 murtabak:p tapi besarrrrrr punyaaa dan semestinya lazattt. kami amik satu saja yang saiz kecik memandangkan tak berapa minit tadi baru lepas LUNCH!
harga air kat sana macam harga air di M'sia kan? darab dengan 2.45 yer:p




ohhh, ini lah kedainya!



ini kitchen kedai tu! yang pakcik tu tengah masak adalah setelah dilipat duaa. yang itu SGD10 okehh. kalau perut tgh lapar betui, saya nak kongke yang SGD10 ni sorang2 je:p haloba kan?



pakcik kamu memang cool habis. cool kan? memula saya tegur die minta kebenaran nak ambil gambar, tak sangka pulak dia cool gini! yelah, promo free2 kan:p



MRT station - Bugis. tak naik pun, lalu saja.



tengok map nak balik ke pangkal jalan. hehe. bukan, nak ke Mustafa Centre.
Baru perasan tiada gambar di mustafa center, sebab sesak sangat kot. huhu.
Day 3 disudahi dengan Mustafa Centre, sekian terima kasih.


TIPS Day 3 :

- naiklah public transport kat singapore ni, senang. efficient. condusive. bersih. cantik. tambang pun tak mahal mana. schedule pun kerap. jangan lupa utama kan orang tua & ibu2 mengandung serta yang bawa anak kecil. ikutkan peraturan ni kat mana-mana, tinggal lagi implementation je kan. dan tahap kesedaran sivik!

- naik public transport tak melambangkan seseorg tu tak mampu nak mempunyai kenderaan. yang naik bas adalah orang2 yang pakai handbag Gucci, LV. Nine West & Guess berlambak2, budak remaja pun pakai Guess. Coach? coach lagi lah berlambak! makcik tua pun gelek Coach di tangan. cool kan makcik tua bawa Coach & naik bas! heheheee..
kat malaysia terchenta ada? ada? baru pakai Guess dah geli geleman nak naik bas! tak standard lah konon! cehh! geli!

- dah alang2 sampai singapore, ambillah peluang belilah barang2 import. tak kisah lah handbag ke, jam ke, baju2 ke, gadjet ke, perfume ke, make-up & skincare ke, pinggan mangkuk periuk belanga ke, botol susu dan pump AVENT ke. sebab? sebab barang2 ni semua terlalu mahal kat malaysia. sumpah murah berganda! takpayah lah sampai nak ke USA, UK atau Australia, Dubai nak shopping, sini pun ok. serious ok!

- makan? makan takda masalah sangat, banyak halal food. macam biasa kena perhati2lah. pilih yang diyakini. harga makanan? memang mahallah, tu contoh makan murtabak tu, tengok figure macam kat kedai mamak malaysia je, hehehehee.

sekian melaporkan untuk Day 3, nantikan lagi yaaa!


Sunday, March 13, 2011

Adhoc Vacation :: Singapura dilanggar todak - Orchard Rd & HardRock Cafe

adhoc sebab apa? sebab sang2 suami ni taknak cerita lebih2 dekat sang2 isteri, tahu2 dah ada planned, tarikh bagai. alhamdulillah cuti rehat saya yang waktu tu dah berbaki di hujung2 tanduk masih dapat approval boss. kalau tidakk?? surprise lah sgt kann..! huhu.

oklah, trip ini yang kedua buat saya, juga yang kedua buat en.rizal. tapi kali pertama dulu dua2 pergi atas komitmen kerja. jadinya ini yang pertama kami ke sana together2;) tarikh pun dah tak ingat, but it was in last December. yepp, middle of december, yang penting sebelum krismas. ok dah ingat, 14 - 17 dec!

kami decide naik ETS ke KL Central dan kemudian ambil Tren Ekspress Rakyat KL Central - Singapura. Harga tiket? ETS masih promosi, jadi RM30/pax. Tren Ekspress Singapura pulak RM40/pax sleeping coach atas. Ini gara2 sang isteri yang seorang ni asyik merengek nak minta naik tren. hamikkk, dari utara sampai ke selatan, hingga last station pulak tu dapat naik tren!


dalam ETS. lepas kerja terus berangkat. semangat kan. hehe. kelajuan ETS paling maksimum waktu kami naik ni adalah sekitar 143km/hr. boleh tahan. perjalanan ambil masa 2 j 12 min. yang penting rasa tenang sebab tak terdera mata dan badan dengan trafic jamm!


yang konon2 saya gayut ni adalah safety belt utk sleeping coach belah atas. keadaan sleeping coach memuaskan takda bau badan orang mahupun bau2 lain yang tidak disenangi, tapi saya tetap tak lalu nak masuk dalam selimut. saya selimut dgn jacket saja. ada curtain, ikut2 nak tanggal tudung pun boleh, tapi saya selesa dgn apa yang sedia dipakai, tak perlu nak bukak2. tapi, tanggal baju jangan dibuatlah yer!




esok subuhnya kami dijemput oleh en.saiful & family di stesen terakhir iaitu stesen Singapura. rehat2 sekejap, mandi manda dan terus keluar ke Orchard Road! yeyy! best sampai kaki nak tercabut!:p toksah nak sebut la shopping complex kat Orchard rd ni, main masuk je dari satu pintu ke pintu lain sedar2 rupanya dah masuk complex yang lain. Takashimaya, lucky plaza, ION, Tangs, Paragon, Ngee Ann City dan etc cakap je lah nak cari apa, semua ada belaka. Its Christmas Sales!!



dua sahabat. hehe. hari pertama di orchard rd ni kami decide nak survey dulu harga2 wishlist. lepas tu baru decide nak rembat di mana.



singgah solat di Al-Falah Mosque di Orchard Rd.



sambung jalan lagi. tengok ferraro roche ni teringat pulak yang kami langsung tak tengok chocolate waktu ni, maksud saya tak mencari untuk buah tangan. murah kah choc kat sana?



singgah makan pulak di Ayam Penyett, tingkat berapa sudah lupa, tapi di Lucky Plaza. Sedap!!



iya, kemudian ke HardRock Cafe(HRC) Singapore pulak. ada sedikit kekesalan di HRC masa ni, ada promotion tapi tersalah susun strategi mengakibatkan kami kerugian 2 helai t-shirt HRC extra. iya, 2 helai lagi boleh dapat patutnya!! takpalah, ada tu hikmahnya. cukuplah tshirt 2 helai sorang, sang2 suami dpt pulak rembat windbreaker. and, dapat free cap!



belon pepel itu adalah belon HRC kedua selepas yang pertama si kecik Alyysa dah terpecah dalam outlet HRC tadi. tak lama lepas tu yang ini pun turut pecah, tapi sempat jugak lah sampai rumah. hehe.


suasana sepanjang orchard rd. orang tetap ramai walaupun hanya weekday.
hari2 kah mereka ni shopping?:P

TIPS Day 1:

1. SHOPPING PERFUME, COSMETIC dan SKINCARE :: basically memang betul dari apa pengalaman orang lain, juga blogspot2 yang saya baca, Lucky Plaza mmg boleh kasi bestprice untuk perfume, cosmetic serta skincare.

- perfume memang boleh pergi sampai near half price dari harga shopping complex di malaysia, dan di singapore banyak miniature dijual. senang nak buat travel kan? mereka jugak jual TESTER unit, ada yang with cap, without cap, ada yang with box dan without box. lebih murah dari unit yang NEW. dan lagi satu cara jual perfume mereka pun macam jual syampoo di kedai runcit je, langsung tak nmpk exclusive, letak atas rak macam biasa je, haram nak berpintu cermin mcm biasa kita tgk kat shopping complex tempat kita yg konon exclusive sangat. haha!

- untuk cosmetic dan skincare, kalau yang high-end sikit macam SKII mmg tak byk beza walaupun dah ambil saiz/kuantiti paling besar, tapi still murah banding M'sia, adalah RM20-30 murahnya kalau 215ml Essence tu, itu pun di Lucky Plaza, bukan di kaunter SKII di shopping mall. kaunter SKII di shopping mall adalah sama je dengan M'sia, sebab control price kan:) compact powder clinique pulak murah lebih kurang RM10:) lagi satu kad2 privillage/member yang kita punya takleh pakai pulak kat sana. beriya saya bawak kad bagai. so kalau ada point pun takleh redeem and point pun tak masuk. jadi saya rasa rugi dan tak membeli sangat, kecuali compact powder sbb mmg dah licinn.

- tips perfume : kalau nak beli tester unit withOUT cap pastikan sekurang2nya ianya ada BOX, kerana HIGH TEMPERATURE, LIGHT and HUMIDITY/moisture boleh mempengaruhi bau dan ketahanan perfume anda especially once ianya telah dibuka/diguna! itu basic concept. jadi bila takda CAP setidak2nya anda boleh simpan dalam box di tempat yang no direct sunlight. saya malas nak berbalah pasal topik ni sebab ada yang gelakkan saya, terpulanglah ok, saya hanya kongsikan tips saja:) oh ya, perfume biasanya takkan berubah bau sehingga 3 tahun depends cara simpan, kalau simpan elok boleh hingga 10 tahun! tips ni amat applicable untuk orang yang mempunyai collection perfumenyer hingga 2,3 almari! sebab mesti tukar2 pakai kan, jadi lambat nak habis! saya pun biasanya tak habiskan perfume hingga ke titisan terakhir, sbb sayang baunyer yang takkan sama dgn perfume lain! jadi haruslah kena simpan lama kan;)


2. SHOPPING PINGGAN MANGKUK PERIUK BELANGA

- pinggan mangkuk periuk belanga bila saya survey di blog, ada yang prefer beli di TANGS ada jugak di Takashimaya. Fizah dan Makcik Norizan pun suggest yang sama. jadi kami survey dua tempat ni. Nyata TANGS lebih berbaloi dan lebih banyak pilihan berbanding Takashimaya.

- HARGA? allahuakbar! price-wise ni mmg kalah malaysia. berbaloi2 beli di Singapore. masih tak boleh nak lawan kalau beli di Australia / USA, but still murah. Hanya beza around RM20 dengan Australia. OK, contoh yer (kasi hangat kasi siapa yang baca:P) .. contohnya Corelle 16pcs square di Jusco/lain2 mall di M'sia adalah RM599, tapi di TANGS ni baru SGD109. masa tu currency SGD 1 = RM2.41, baru RM267 okehhh!! tak ke boleh beli 2 settt? sila menyesal kalau tak beli! :P dan.... jangan tanya kami beli berapa set:P

- VISION, wishlist saya untuk dapatkan vision yang besar2 gedabak, but harga pulak tak begitu menggembirakan, pilihan pun kurang je. so tak beli.

- TEFAL : pun, sila menyesal kalau tak beli. saya dapat beli dgn harga SGD49, kalau di Msia terchenta dah dekat RM300.

- NORITAKE, VANTAGE : ada, tapi saya tak minat ENGLISH style/deco. jadi saya tak tengok pun. berdasarkan blog online pun memang mereka bawa masuk stok pinggan mangkuk periuk belanga ni semua dari Singapore! so understood, mmg lebih murah banyaklah tu!


sekian melaporkan, nantikan entry Singapore seterusnya!


Friday, March 11, 2011

Tsunami Jepun : jangkaan masa tsunami tiba di negara terdekat

Dari BBC New Asia Pasific : Amaran tsunami di negara berhampiran.




Dari BBC News Asia Pasific : Jangkaan tsunami berlaku di negara terlibat. Nauzubillah! Bayangkan kalau jadi kat kita, diberitahu bila bencana akan melanda, allahuakbar!


Dari Reuters sekali lagi, klik sini untuk Japan EarthQuake Live :: 88,349 dijangka maut, police. dan tanda2 tsunami telah berlaku kira-kira 45 minit tadi di Hawaii.



Tsunami Jepun : Terburuk Sepanjang 20 Tahun


MasyaAllah!
Berita terkini Bernama, 11 Mac 2011 : 1646 pm . Klik sini untuk berita penuh.

Berita Reuters, 11 Mac 2011 : 0345 am.

(Reuters) - The biggest earthquake to hit Japan in 140 years struck the northeast coast on Friday, triggering a 10-meter tsunami that swept away everything in its path, including houses, cars and farm buildings on fire.

At least six people were killed, five in Fukushima prefecture north of the capital, Tokyo, where four million homes were without power, and one in eastern Tochigi prefecture, media said. A hotel collapsed in the city of Sendai and people were feared buried in the rubble.

The 8.9 magnitude quake caused many injuries, public broadcaster NHK said, sparked fires and the wall of water, prompting warnings to people to move to higher ground in coastal areas.

The Philippines, Taiwan and Indonesia all issued tsunami alerts, reviving memories of the giant tsunami which struck Asia in 2004. The Pacific Tsunami Warning Center issued alerts for countries to the west and across the Pacfici as far away as Colombia and Peru.

There were several strong aftershocks. In Tokyo, buildings shook violently. An oil refinery near the city was on fire, with dozens of storage tanks under threat.

GREAT KANTO QUAKE

"I was terrified and I'm still frightened," said Hidekatsu Hata, 36, manager of a Chinese noodle restaurant in Tokyo's Akasaka area. "I've never experienced such a big quake before."

Stunning TV footage showed the tsunami carrying the debris and fires across a large swathe of coastal farmland near the city of Sendai, which has a population of one million. The pictures suggested the death toll was going to rise.

Sendai is 300 km (180 miles) northeast of Tokyo and the epicenter at sea was not far away.

NHK showed flames and black smoke billowing from a building in Odaiba, a Tokyo suburb, and bullet trains to the north of the country were halted.

Thick smoke was also pouring out of an industrial area in Yokohama's Isogo area. TV footage showed boats, cars and trucks floating in water after a small tsunami hit the town of Kamaichi in northern Japan. An overpass, location unknown, appeared to have collapsed into the water.

Kyodo news agency said there were reports of fires in Sendai where waves carried cars across the runway at the airport.

The western prefecture of Wakayama ordered 20,000 people to evacuate after further tsunami warnings.

"The building shook for what seemed a long time and many people in the newsroom grabbed their helmets and some got under their desks," Reuters correspondent Linda Sieg said in Tokyo.

"It was probably the worst I have felt since I came to Japan more than 20 years ago."



Thursday, March 10, 2011

ada cadangan?

kantin tutup. bukan hari ni saja. tapi sampai hujung bulan.
ya, hujung bulan okeh. lagi 3 minggu! lamanya!!
sengsara. merana. si pemakan eh, si pelanggan macam saya yang kuat makan ni.

kalau tidak, setiap pagi, lepas punch-in dan park kereta, ke mana lagi langkah saya kalau tak ke kantin. bila dah tutup ni terasa lah sangat. terasa kelaparan dan ketidaksabaran. haha.

semalam, meeting tak hengat dari pukul 9pagi sampai 12:30tghari.
perut ni bunyi banyak kali, rasanya selang 2,3 tempat duduk pun boleh dengar, haha.
fenomena kebuluran akhirnya berakhir di Restoren Allong di Ipoh Garden.
kedai tersorok, tapi... ramai orang dan yang penting SEDAP!

jadi ada cadangan restoren tak untuk kami terjah tengahari ni?

tasik raban?
stadium?
d' naina?
assam house?
ani sup utara?

itu sudah biasa pergi!
lagi... lagi..!!
bagilah cadangan..
huwaaaaa!!

p/s : kalau kantin tutup sebulan, agak2 saya boleh kurus ? hahahaa!:p


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...