Social Icons

Monday, February 7, 2011

Apa yang ada di Perlis? : Day 1



Gila lagging. berjalan masa cuti sekolah disember lepas. februari baru buat entry itupun draft dulu. tapi bukan masak lemak cili api pun nak basi basi kan :P tiba tiba.

bila perut lapar harus tak berapa efisien nak buat kerja, jadi copy paste entry masuk dalam blog template sementara tunggu mcd's rider buat posto burger :P

allah, panjangnya intro sampai 2 paragraf. haha. okeh2 gini, motif asal trip ni adalah untuk ke kenduri kenalan lama keluarga en.rizal di Kangar. kalau dah 4-5 jam naik kereta takkan lah semata nak ke kenduri kahwin lepas tu balik Ipoh tanpa singgah ke padang besar, atau bukit kayu hitam ke, atau setidaknya makan laksa kat Jetty Kuala Perlis kan? akhirnya trip kenduri kahwin ni jadi 3 hari 2 malam. hikksss ^_^.

DAY 1

sesampainya di Kangar pada hari jumaat, tanggal ntah berapa hari bulan saya dah lupa. kami check in di Homestay Orkid yang terletak di Taman Kemajuan, Kangar. 5 minit ke Kangar, 30 minit ke Padang Besar. Rate sangat2 lah berbaloi iaitu RM160 semalam. Rumah teres 2 tingkat, 2 bilik tidur aircond, 1 bilik tidur tanpa aircond, 2 bilik air, sofa, tv, peralatan memasak dan pinggan mangkuk, peti ais, meja makan, mesin basuh. terlebih sempurna bagi kami bertujuh ni. Berminat? kalau berminat sila hubungi 012 - 479 6075 (Cikgu Azzuri).


sesudah meregangkan otot selepas 4 jam dalam mpv maka kami pun terus ke destinasi pertama. bukan rumah orang kahwin, tapi ke Taman Ular, Kangar. Tiket masuk hanya RM3 saja. Kalau letak RM10 pun takpa, kita pergi tempat2 gini dekat oversea 20dollar mereka cas, kita masuk jugak. huhu. Bawah ni ada lah sikit2 gambar di Taman Ular, nak explain satu2, jenuh aihhhhh. (sila baca dengan loghat perlis, kan kita di perlis skrg:P)


Lepas pi taman ular, kami ke Jeti Kuala Perlis. Hajat dihati nak terus ke Langkawi, tapi bila fikir2 kedai Idaman Suri atau Haji ISmail pun dah tak kuasa nak layan kami tengah malam buta, jadi tak jadi. kehkehkeh. nak jugak tu cerita. Pergi jeti hanya untuk dinner.

Sebelum pergi Perlis, harus lah saya survey apa yang ada di sana. menurut seorang blogger ni, Gerai No 4 ni sedap2 masakan seafoodnya. Jadi, saya pun rekemenlah ahli keluarga makan di sana. hehe. boleh lah tahan. yg penting banyak pilihan. dan banyak benda yang jarang jumpa.

heran jugak. part manakah pada belangkas ni yang kita boleh kunyah / makan? any idea?

amirul dengan kerang rebusnya. tapi agaknya bukan musim kerang gemuk buntal macam saya sekarang, yang ada hanya yang kurus selidi macam saya 3 tahun 3 bulan yang lepas. hahahahaa. contoh paling mudah.

balik ke villa orkid dengan perut kenyang, malam tidur lena. sehingga jumpa di entry Perlis seterusnya.



3 comments:

Ms.Wardani said...

nice trip.

^m.r.s. f.a.r.i.z.a.l^ said...

yup, best jugak. walau perlis tu kecik, banyak yang menarik;)

Ms.Wardani said...

teringin jugak nak ke perlis. walaupun sebenarnya, dh dekat. cuma masa je belum mengizinkan. Haha.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...