Social Icons

Thursday, February 10, 2011

Indera Kayangan : Day 3

Day 3

Tak sempurna lawatan ke Perlis kalau tak berkunjung ke sempadan. tak kisah lah sempadan di Bukit Kayu Hitam ke, di Wang Kelian ke, ataupun di Padang Besar. Kali ni kami memilih Padang Besar sebagai tempat nak menghabiskan sisa2 duit yang meronta tidak boleh duduk diam dalam purse. haha.


seawal pukul 9 pagi kami dah tiba di Padang Besar. dapat parking tanpa berebut. dapat pilih gerai makan dengan tenang tanpa tunggu giliran nak duduk di meja. cuma ada gerai yang masih belum bukak pulak. Dalam banyak2 gerai kami pilih gerai Kak Ina, Gerai No 1. agaknya pasal ni lah Kak Ina yang paling awal bukak kedai, sebab dia NO 1:p tiba tiba.



Menu seperti yang tertulis pada papan menu. macamlah semua nampak kan.
okeh, ada masakan thailand seperti tomyam, sup dan makanan melayu kita macam biasa. Kami pilih Pulut Ayam untuk juadah sarapan kali ni. mulanya saya antara yakin dengan tidak je nak pilih pulut ayam. Sebabnya? Sebab telah terbukti saya cepat "naik angin" bila makan benda berangin, nak nak lagi bila perut kosong kelaparan dan asid semua dah mencerut2 dalam perut. tapi saya gagahkan jugak sebab saya tahu rasanya sedap. lagipun ponstan ada bekalan dalam handbag. alhamdulillah tak meragam pulak si buntal sorang ni. kalau tidak mmg spoilt tak dapat shopping. haha.




Ginilah suasana di ground floor komplex beli belah mereka di Padang Besar. ramai orang itu sudah pasti, ini pun kami terjah awal pagi. pada amatan saya rata-rata barangannya lebih kurang sama. lebih kepada pakaian, sedikit pinggan mangkuk dan barangan plastik serta stainless steel dan ada jugak kedai mainan. pilih jangan tak pilih, tawar jangan tak tawar.
jika pandai cakap siam, anda adalah advantage dari orang lain. yang buat2 cakap siam tu orang perak kata "hentikan je lee", mcm depa tak leh nak beza mana satu siam asli mana satu siam celup tepung. hihi.



oh, ini kedai jersey di ground floor pasar. ramai jugak orang masuk kedai ni. kami pun turut masuk tapi tak borong di sini, ada kedai yang lebih menarik di tingkat atas pasar ni dengan pilihan yang lebih banyak dan harga yang berpatutan.
Masa kami ke sini masa tu sebelum Piala Suzuki, maka Jersey Malaysia adalah Jersey terhangat mengalahkan jersey Man U. Harga pun melambung.


Memang, memang tak banyak gambar. sebab? sebab nak keluarkan handycam pun susah bila tengah bersesak2 tu, risau jugak bila kalut dengan nak keluarkan handycam orang lain pun kalut ambil kesempatan keluarkan barang lain dari beg kita. haha. risau itu kadang2 membataskan tindakan bila perasaan tidak yakin tu menebal. tapi risau tu pun penyakit jugak. tiba tiba.
tapi mungkin lebih kepada langkah berjaga-jaga.


Tips :

~ digalakkan pergi ke padang besar pada awal pagi. boleh breakfast di gerai2 di luar pasar sebab ada banyak pilihan dan kebersihannya pun taklah diragui.
~ takda jual periuk vision, corelle mahupun corningware. sila tukar matlamat.
~ harga barangan (pakaian, toto, comforter) di wang kelian & wang prachan lebih murah dari padang besar. cuma di padang besar banyak pilihan.
~ barang permainan kanak-kanak amatlah murah. belilah.
~ barang permainan orang tua (haha:p) pun murah. maksud saya kereta kontrol, heli control. hinggakan en.rizal pun beli sama.
~ produk thailand (makanan) seperti kacang2, buah buahan adalah lebih kurang harganya dengan Wang Kelian / Wang Prachan. jadi beli aje, takyah buang masa nak ke sana sini compare. tapi masih tak boleh lawan harga Hatyai lah kan. sudah pasti.



sekian melaporkan untuk trip Indera Kayangan.
hingga berjumpa lagi untuk laporan trip hatyai, cameron highland dan singapura dilanggar todak. heeeeeeeeee ^_^



2 comments:

Hanis Azla said...

last time pergi padang besar borong pes tomyam.. beli kekacang pun best juga dkt gerai luar2 tu..

^m.r.s. f.a.r.i.z.a.l^ said...

haaa, pes tomyam thailand kan, best2!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...