Social Icons

Tuesday, May 27, 2014

kota bangkok : apa nak buat lagi tengah2 malam ni

Satu lagi entry sebelum beradu.

Workshop hari pertama dah pun selamat berlangsung siang tadi. Seharian okey belajar requirement untuk ISO 17043 (siapa tak tahu ISO 17043 boleh google). Macam biasa, kalau kelas yang kena go through requirement je, tak kira lah mana-mana standard requirement, dia punya tahap ngantuk adalah panda sekali. Ingat lagi kenangan belajar ISO (rasanya nak dekat 8 atau 9 standard dari ISO 9000, 9001, hinggalah ISO 55000) di Delhi, 4 minggu kot mengadap standard dan requirement2nya, nak lunyai guideline tu kena lanyak hari-hari, dah lah ade exam untuk setiap standard. 

Kali ni tiba ISO 17043 pulak, memang tak pernah attend sebelum ni. Mengantuk memang dah expected. Kopiko dah siap bawak dari Malaysia lagi. Ahahahaaa. Kelas habis lebih kurang pukul 4:30 petang dan lepas tu kami berpakat-pakat pergi shopping mall yang dekat dengan hotel ni. Balik dari hotel, jeng jeng jeng. Bilik dah kena kemas dan ada "sleep well" note dan origami lagi. hihihi. Ingatkan malam semalam je dapat, rupanya malam ni pun ada. ada fresh flower pada mineral water yang diganti setiap hari. Semalam orkid kuning, harini orkid purple. 

Day 1 punya mineral water with fresh flower

Day 2 puny mineral water & fresh flower.
travel set skincare tu pagi tadi saya letak sepah je, balik2 tengok dah lena atur :p 


"sleep well" note & origami atlas katil 

"sleep well" note malam dan origami semalam & malam ni 

Oklah, nak cari tuning nak tidur.

Mrs. Farizal
27 Mei 2014, 10:38pm
The Okura Prestige Hotel
Wireless Road, Bangkok 

kota bangkok : curfew day 2

Assalamualaikum. 

Mukadimah entry ni biarlah dengan screenshot post saya di FB semalam. Screenshot senang sebab boleh memendekkan cerita. lagipun, bukan semua reader yang baca blog-entry ni ada dalam friendlist saya di FB dan bukan semua yang dalam friendlist FB saya baca blog-entry ni. :) 



Drama berbelah bagi antara nak pergi atau tidak worktrip kali ni di antara terhebat yang pernah saya lalui. Berbelah bagi nak pergi Delhi trip selama 4 minggu pun tak setanding kali ni yang cuma trip untuk 5 hari. Alhamdulillah, setakat ini, semuanya selamat & stabil. Langkah berjaga-jaga tetap diambil, dari sebelum pergi hinggalah sekarang ni. Pada mulanya saya cuma tanya pada organizer samaada kursus ini berjalan seperti biasa atau ditunda, kemudian saya bertanya pula pada Wisma Putra, Kementerian Luar Negara, KLN (Terima kasih Pn Siti A'liah Mansor yang banyak jawab soalan saya dengan panjang lebar), dah tanya juga pada Kedutaan Malaysia di Bangkok (Terima kasih Pn. Nordiana Din yang beri nasihat serta green light). Lega sikit dalam pada risau. 

Pijak saja kaki ke hotel, alhamdulillah, lega sangat. Semua event akan berlangsung di hotel ni, bermakna saya tak perlu ke mana-mana. Kurangkan risiko. 


Buat yang ingin ke Bangkok untuk urusan rasmi mahupun atau bercuti. Saya tidak pula menggalak atau tidak pula menegah. Cuma setakat apa yang saya sendiri alami di sini pada ketika ini dan terhad pada tempat yang saya menginap setakat ini (Wireless Road) tak ada apa-apa masalah yang timbul, alhamdulillah. Nampaknya orang bekerja seperti biasa, peniaga berniaga macam biasa, jalan sibuk, kanak-kanak pergi sekolah, pelancong ke sana ke mari, shopping mall penuh, kelibat tentera tak kelihatan di kawasan ini. Jangan hampiri Government House, atau Victory Monument di mana tempat yang menjadi perhatian / tumpuan kumpulan perusuh atau penunjuk perasaan. Patuhlah pada arahan tentera untuk "curfew". Bawalah makanan lebih untuk spare dari jam 10 malam hingga 5 pagi, terutama yang bawa anak kecil, orang tua. Sebelum buat keputusan, tanyalah nasihat banyak pihak terlebih dahulu, dapatkan situasi yang terkini. 

Nota untuk urusan rasmi : sekiranya peserta / perwakilan yang dihantar untuk tujuan rasmi ini tidak digalakkan pergi oleh pihak jabatan atau peringkat tertinggi dalam organisasi atas sebab risiko keselamatan seeloknya biarlah urusan "tarik diri" itu datangnya dari jabatan itu sendiri kepada penganjur, terutama bila saat akhir di mana tiket penerbangan dah dapat dan penginapan dah disediakan. takkanlah urusan 'tarik diri' daripada peserta kepada penganjur, nampak macam tak formal dan suka suki je taknak attend atas sebab peribadi. Bukankah peserta yang dihantar itu dicalonkan oleh jabatan dan diarahkan untuk menyertai, kalau tujuan peribadi bolehlah individu yang tarik diri. Please. it must be government to government. 



27 Mei 2014, 10:14pm
The Okura Prestige Hotel
Wireless Road
Bangkok 

Tuesday, May 20, 2014

ada apa dengan handbag

hai semua.

nak share pasal badan sebenarnya. badan perempuan. dah lama sangat tak urut jadi, baru nak dimulakan semula. buat masa ni baru masuk kali kedua berturut-turut berurut satu badan dengan sorang makcik ni. kali pertama bulan April lepas, yang terbaru awal Mei.

Nickname nyer Cik Mah. urut satu badan harga antara RM 60 hingga RM 70 ikut tahap berapa banyak kederat dia mengurut kita. maksudnya contoh macam saya, dia terus terang bahawa letih urut saya sebab badan banyak angin, keras, sebab lama tak urut, so dia ambil RM 70. seriously, bila dia kata urut satu badan, maka takkan ada satu inchi pun badan korang tak tak kena urut. semua kena. best. berbaloi. nak tahu berapa lama? biasanya tak pernah kurang dari 4 jam korangs! dari 8:15 pagi sampai la 12:40 tengahari. sila breakfast light2 dulu, kalau tak nanti kebulur. takyah berangan nak masak lunch sangat, kecuali lepas subuh korang terus masak, hehehee:p

kelebihannya, cik mah ni boleh datang rumah kita. kita nak pergi rumah dia pun boleh. mana-mana yang senang. orangnya saya agak lingkungan umur akhir 40-an atau awal 50-an. Sihat dan bertenaga lagi. Dia urut guna tangan, dan kaki dia sekali. Kalau tak tahan sakit, sila cakap dan Cik Mah akan perlahankan urutan.

orang Ipoh yang berminat, boleh tinggalkan komen, nanti saya bagi nombor telefon Cik Mah. Oh yer, kalau berhajat, jangan tunggu2, terus je call atau SMS cepat untuk book tarikh. Cik Mah ni hanya urut 1 orang customer saja sehari. So korang kena queue. Call harini, bulan depan pun belum tentu dapat turn, terutamanya kalau nak weekend. First time urut haritu disebabkan dah tak tahan sangat badan, saya sanggup ambil cuti sebab weekend semua Cik Mah dah fully booked waktu tu.

hahh, lupa nak cerita pasal tajuk, gambar dan kaitan dengan urut:p  Cik Mah menelah saya selalu angkat barang berat, dia dok tanya angkat apa hari2, saya kata mana ada angkat berat, kerja pun dalam aircond. memang bila dia urut part tertentu saya punyalah sakit. Bila Cik Mah dah balik, suami saya yang terfikir HANDBAG saya sebenarnya yang berat, sebab everytime dia pegang selama ni pun, dia akan kata saya bawak batu. ini pun rasanya dah minimum sangat barang dalam handbag di atas. HANDBAG saya walaupun kosong memang dah sedia berat. Nak buat cemana. Memang rebehh bahu. Powerbank tu 16,800mHz, memang diakui berat, tapi saya susah nak tinggal dia tepi, mesti bawak sama.

koleksi gambar lama, dan bukti dah lama tak beli handbag atau tukar guna handbag lain walaupun byk je handbag lain:p bertahun kot.  



20 Mei 2014 

Sunday, May 18, 2014

bumi kangaroo #4 : melbourne

Assalamualaikum.

Sambungan cerita worktrip bulan Mac yang lepas (boleh klik bumikangaroo1, bumikangaroo2 dan bumikangaroo3 untuk baca).

Baiklah, jarak antara Geelong dengan Melbourne adalah lebh kurang 72 km (1hour by train, 70 min by road). Sepanjang 2 minggu berkursus di Geelong, cuma dapat dua kali ke pekan melbourne. ada sikit advantage sebab flight balik dijadualkan lewat, iaitu pada 00:45 am 9 mac 2014 (Ahad). yer, sehari lepas kejadian yg menimpa mh370. #stillprayingformh370 . 

Oleh kerana dah pernah pergi minggu yang sebelumnya, jadi untuk trip kedua ni dalam kepala dah ada apa yang nak dibeli dan ke mana nak tuju, jadi tak banyak bazir masa atau sesat larat. Oklah, biar gambar yang bicara, saya sampuk bila perlu. :p 

@Burke Street. Banyak gila performance jalanan gini. hampir 2,3 lagu yg mereka nyanyikan saya langut dengar & record. kaki masa ni ringan je nak melangkah beli CD AUD10 tu. 




yang tengah tu saja real performer, yang kiri dan kanan tu patung. memula serius saya ingatkan semua patung hinggalah saya perasan ada peluh menitik di hidung performer yang tengah tu bila saya datang dekat dia. 


Melbourne trip #2. menuju ke DFO (factory outlet). BARU tahu ada DFO.
kalau tak sumpah, dari Trip #1 dah ke mari. 

Melbourne Trip #1 : dalam city train.

Melbourne trip #1 : ernie, dewi (indonesia), me and christina (the philiphines) 

Dari 9 orang tinggal 6 orang (termasuk faizul yang ambil gambar), sebab lagi 3 ada agenda sendiri. 

selesai memborong souvenirs di Queen Victoria Market

Overall, melbourne adalah kota yang seronok untuk dilawati. Banyak tempat menarik. Buat yang risau tentang makanan, usah gusar atau gundah. Melbourne ada dengan pilihan kedai makanan halal (Nandos, kedai2 turkey, malaysia hall jugak ada). takda masalah. kami tak kebuluran langsung. Harga kebab di keai Turkey lingkungan AUD 3-5 / pcs. Tolong jangan convert. Kalau convert jawabnya korang memang tak makan mengenangkan harganya. Kalau makan Nando's, set 1/4 ayam bersama 2 side dishes lebih kurang AUD 11. Saya jugak  bawak bekalan 'iced coffee' yang dibeli dari 7E sana, harga lebih kurang AUD 6.50 untuk 1.0 liter, cukup untuk seharian, heheheee.


Untuk shopping souvenirs, harga terbaik adalah di Queen Victoria Market. Untuk branded items, sila ke DFO. Kami punyalah termenung panjang memikirkan apasallah tak tahu kewujudan DFO dari awal. Sangat rugi. DFO ni macam JPO kita lah, tapi harga memang gila2 mark down. Kami hanya sempat spend 2 jam terakhir saja, dan duit pun dah habis. ahahhaaa. ku tahan-tahan je tak nak swipe credit card. ahahaahhaaa:p dan, kali ni berjaya.




Ok, di sini ada farmasi yang bukan sekadar menjual ubat-ubatan dan barangan kesihatan, tapi jugak ada menjual barangan kosmetik dengan harga yang sangat2 murah. Farmasi nyer ialah CHEMIST. Maaflah, kami tak dibenarkan ambil gambar dalam kedai, jadi takda bukti nak tunjuk pada kalian. Saya sempatlah beli perfume Vera Wang - Princess ni sbb tgk harganya murah banyak. Koleksi ni launch lama dah, rasanya mahu hampir 10 tahun yang lalu. Tapi, you know me lah kan. Kalau dah suka tu, sanggup repeat beli. 

harga asal AUD 89

Diskaun jadi AUD69

Diskaun lagi jadi AUD 38.99 

Oh yer, Masa kami pergi CHEMIST ni, depa ada promosi bagi setiap belian foundation, free mana-mana barang lain. I always trust REVLON kalau ban bedak2 dan lipstick. So hasilnya, belilah 1 foundation dan pilih satu jenis compact powder dengan percuma. Gitu kekdahnya. Murah kan. Rata-rata selepas di convert, harganya lebih kurang kalau menyoping di Orchid Road, Singapore.

Beli foundation, free compact powder. berbaloi gitu. 
Itu sahaja buat kali ini. Serius, takdelah shopping banyak mana pun. Tapi dalam banyak2 trip, saya confirm every trip mesti saya wajib akan beli dua benda ni, iaitu perfume dan kopi. Hahahahahaa... 

why tomorrow is monday

18th May 2014, 6:50 pm 

Friday, May 16, 2014

Mrs. Farizal GA 2014 : Tahniah kepada Pemenang !!!!

Bismillah.

Assalamualaikum semua. Dengan seronoknya nak umumkan nama pemenang "Mrs. Farizal GA 2014". Alhamdulillah, ada juga yang sudi nak participate walaupun hadiah simple2 aje, thanks yer semua. GA ni sekadar bertujuan nak menghargai pembaca dan di samping tu nak berkenal-kenalan dengan blogger yang lain. Hasilnya, bertambah kenalan blogger;)

Seperti yang dijanjikan, di bawah ni adalah pemenang "Mrs. Farizal GA 2014".
1. Nur Lisa (http://sejakduamenjak.wordpress.com/2014/05/07/ada-apa-dengan-gue/)
2. Ummi Umar Suffiyah (http://desirequeen.blogspot.com/2014/05/mrs-farizal-ga-2014.html)
3. El Janna (http://bbyuya.blogspot.com/2014/05/mrs-farizal-give-away.html)


Yang tak terpilih, jangan sedih pulak, murah rezeki insyaAllah akan buat GA lagi;)

Saya dah email setiap seorang ya untuk minta nama penuh, alamat dan nombor telefon. InsyaAllah takda aral, minggu hadapan hadiah akan diposkan kepada semua pemenang.

Again, terima kasih daun keladi pada semua, ada rezeki lebih saya buat GA lagi;)



16 Mei 2014 , 10:57 pm 

Thursday, May 8, 2014

Kemboja | Weewee

[entry tgh malam, tapi tak dan nak publish dah lena]

Salam tgh malam. 

Ini bahana terkinja2 sgt ber'old town' bagai petang tadi, penyudahnya ni lah dia, orang semua dah lena, kita pakat serba tak kena. Plan asal nak bangun sahur, nampaknya kena adjust. Kalau dlm masa sejam lagi masih mcm ni, terpaksa la makan sebelum tidur, takda la pahala sahur. 

Bagi siapa yg follow / friend saya di FB mungkin anda perasan gambar yg kongsikan ni ;) 


Skrg kemboja tu tgh elok berbunga. Syiokk je tgk. Boleh buat bungan tangan pengantin.
Gambar bawah ni ya:) 


Haaaaa... Tantekk tak? Sihat nampaknya, alhamdulillah. Kami ada sepokok lagi kemboja, bunganya warna merah pekat, dah nak mula berbunga jgk, tapi belum sempurna lagi. Tak sabar. 

Habis pasal kemboja. 

---------------------------------------------------------

Satu lagi, pasal bendalah bawah ni. Bagi saya, terlalu kreatif sampai saya pun tak boleh fikir keperluannya. 


Bukan nak melucah ke apa, tapi serious tak faham sbb tu bertanya dlm FB. Betul, kalau uzur mungkin berguna. Selain tu, kata rakan saya mungkin juga masa camping. Nak weewee dalam corong ni takda masalah rasanya, tapi bab kencing berdiri tu adalah errr... tak ke menceceehh weh. tak konfiden nak sembahyang. 

Taktahu siapa punya idea ni, biasa yang suka dan banyak idea kreatif dan inovatif ni adalah Jepun. Sekecil-kecil dan remeh temeh pun depa akan inovasikan supaya memudahkan hidup depa (dan kita). 

rumah semanis rumah
Mrs. Farizal 
kol 2 pagi dah ni wehh 

Sunday, May 4, 2014

Mrs. Farizal : GA 2014

Assalamualaikum !

Lama kan tak buat Give-Away (GA). hehe.
Baikkk, sekarang adalah masanya, ya, sekarang!




Semuanya dah tertera dalam gambar di atas.
Hadiah tidak lah besar mana, cuma senilai RM 80 tiap satu, buat seronok seronok saja.
Silalah join seikhlas hati ya;)


bila larut malam, macam2 idea datang ^___^

3 Mei 2014, 1.27 am

throwback PD

Bismillah.

Assalamualaikum. Mungkin ada di kalangan kalian yang dah baca tips ke Bandung dalam entry lepas. Harap ada yang boleh membantu kalian ya :) Bercakap pasal percutian ni, setakat ini saya dan suami belum ada apa-apa perancangan bercuti keluar negara tahun ni. Cuma ada short vacation saja awal tahun haritu, itupun cuma ke Port Dickson (Januari) & kemudian ke Gold Coast Sepang (Mac). Dalam entry ni saya summarizekan cerita pasal Grand Lexis PD dulu ya :)

25-27 Jan 2014
Grand Lexis, Port Dickson

Grand Lexis PD 25-27/1/2014 :: Dalam perjalanan ke PD. Gambar tempat duduk kosong.
sebab saya migrain, terbaring kat belakang! 

Bilik Sky Pool Villa. Gila besar. Sebenanrnya kami boleh je ambil bilik yang ada 1 king bed,
tapi ada sebab lain kenapa kami ambil bilik jenis ni. Saya ceritakan kat bawah nanti ya:) 


Masa ni baru sampai. Encik suami tengah meninjau2 private pool kami

Inilah private pool nya. taklah terlalu besar untuk berkuak lentang, tapi boleh lah nak berendam :p 

Katil yang lebih dari cukup 

antara kemudahan lain dalam bilik Sky Pool Villa 

Dining area : ada microwave, kettle. bolehlah re-hit apa yang patut.
lepas mandi manda kan biasanya lapar:p 

Bilik mandi yang berasingan dengan toilet

in-room dining. nasi goring nama spa ntah & kueh tiaw goreng. food kami beri 3/5 star. 

Ini pula view pool dari katil kami 

Keesokkan harinya barulah keluar cari makan dan jalan-jalan di PD.
Ini kedai Cowboy Town yang jual nasi kukus ayam yang sedapp. Siap ada live band lagi. 

Sorry saya snap gambar ni dari dalam kereta, waktu ni dah nak balik. 
Summary :
1. Why Grand Lexis PD? Kenapa bukan Lexis PD atau Avilion PD?
Sebab kami dah pernah pergi Lexis PD, walaupun Avilion tak pernah lagi. Hotelnya bersebelahan je, dua-dua ada water-chalet, cuma kali ni nak cuba kelainan berendam dalam bilik sendiri sebab semua bilik ada private pool. Hanya Grand Lexis je yang ada private pool tau.

2. Pilihan bilik di Grand Lexis PD. Kenapa mesti 'Sky Pool Villa' yang boleh muat 4 orang tu?
Ok, di Grand Lexis ni ada 2 jenis bilik. Satu jenis ialah di tower block (bangunan utama atas tanah) dan satu jenis bilik lagi water-chalet (chalet atas air) di mana kedua2 jenis bilik ni ada private pool di dalamnya. Bagi yang belum pernah duduk water-chalet mungkin akan teringin nak ke water-chalet, TAPI cuba fikir, sah sah tetamu yang duduk di tower block boleh nampak pool orang water-chalet (tgk gambar ni). Nampak tak pool chalet atas air tu? Jadi, takla namanya private bagi saya. Perempuan2 muslim masih kena tutup aurat macam mandi di public pool jugak!

Gambar ni diambil dari bilik kami di tower block.
Perasan tak border antara blok hotel tu. Di kiri anda adalah Hotel Lexis yang menawarkan Water Chalet (takda pool).
Manakala di kanan anda adalah Grand Lexis yang tetap Water Chalet dgn tambahan private swimming pool dalam setiap bilik:)  


Ini gambar tower-block yang menempatkan "Sky Pool Villa".
Gambar ni saya ambil masa jalan-jalan lepas breakfast dari Water Chalet.  
Jadi, bagi semua yang concern pasal penjagaan aurat, boleh consider "Sky Pool Villa" sebab takda cara orang boleh "skodeng" kita masa berendam dalam private pool korang, sebab atas korang betul2 langit. nama pun "Sky Pool", melainkan kot-kot ada kapal terbang pulak yang terbang atas korang.

3. Makanan
Bagi kami, makanan biasa-biasa je. Takde lah sedap sangat, dah tak lah sampai tak sedap. Sebab tu cuma 3/5 saja. Serious, setakat ni, hotel ni lebihnya pada private pool semata2, bukan makanan. Bila waktu breakfast baru sedar betapa ramainya hotel guest, sampaikan coffee house mereka tak muat & bukak main ballroom, dan main ballroom pun penuh!

4. Tempahan hotel
Kami tempah direct dengan website grandlexis, booking awal2 dapat early bird promotion untuk 3 hair 2 malam. Cadangan saya, eloklah menginap di sini sekurang-kurangnya 3 hari 2 malam, SEBAB check-in time adalah 4 pm yer pembaca budiman sekalian. Bayangkan berapa lama je korang dapat berkuak lentang dan renang berirama dalam private pool tu kalau stay cuma 1 malam. takkan lepas maghrib baru nak berendam kot... air dia.. fuhhh sejuk ya amat pulak tu. Esok paginya pulak, lepas breakfast dah nak bersiap2 nak balik, jadi bagi kami macam tak puas je kalau tinggal 1 malam.

5. Overall
Kami tetap beri 4/5. Sebab so far puas hati dengan kemudahan bilik, layanan staff. Boleh pergi lagi kalau nak relaks lain kali.


Rumah semanis rumah

3 Mei 2014, 2357 pm


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...