Social Icons

Sunday, March 13, 2011

Adhoc Vacation :: Singapura dilanggar todak - Orchard Rd & HardRock Cafe

adhoc sebab apa? sebab sang2 suami ni taknak cerita lebih2 dekat sang2 isteri, tahu2 dah ada planned, tarikh bagai. alhamdulillah cuti rehat saya yang waktu tu dah berbaki di hujung2 tanduk masih dapat approval boss. kalau tidakk?? surprise lah sgt kann..! huhu.

oklah, trip ini yang kedua buat saya, juga yang kedua buat en.rizal. tapi kali pertama dulu dua2 pergi atas komitmen kerja. jadinya ini yang pertama kami ke sana together2;) tarikh pun dah tak ingat, but it was in last December. yepp, middle of december, yang penting sebelum krismas. ok dah ingat, 14 - 17 dec!

kami decide naik ETS ke KL Central dan kemudian ambil Tren Ekspress Rakyat KL Central - Singapura. Harga tiket? ETS masih promosi, jadi RM30/pax. Tren Ekspress Singapura pulak RM40/pax sleeping coach atas. Ini gara2 sang isteri yang seorang ni asyik merengek nak minta naik tren. hamikkk, dari utara sampai ke selatan, hingga last station pulak tu dapat naik tren!


dalam ETS. lepas kerja terus berangkat. semangat kan. hehe. kelajuan ETS paling maksimum waktu kami naik ni adalah sekitar 143km/hr. boleh tahan. perjalanan ambil masa 2 j 12 min. yang penting rasa tenang sebab tak terdera mata dan badan dengan trafic jamm!


yang konon2 saya gayut ni adalah safety belt utk sleeping coach belah atas. keadaan sleeping coach memuaskan takda bau badan orang mahupun bau2 lain yang tidak disenangi, tapi saya tetap tak lalu nak masuk dalam selimut. saya selimut dgn jacket saja. ada curtain, ikut2 nak tanggal tudung pun boleh, tapi saya selesa dgn apa yang sedia dipakai, tak perlu nak bukak2. tapi, tanggal baju jangan dibuatlah yer!




esok subuhnya kami dijemput oleh en.saiful & family di stesen terakhir iaitu stesen Singapura. rehat2 sekejap, mandi manda dan terus keluar ke Orchard Road! yeyy! best sampai kaki nak tercabut!:p toksah nak sebut la shopping complex kat Orchard rd ni, main masuk je dari satu pintu ke pintu lain sedar2 rupanya dah masuk complex yang lain. Takashimaya, lucky plaza, ION, Tangs, Paragon, Ngee Ann City dan etc cakap je lah nak cari apa, semua ada belaka. Its Christmas Sales!!



dua sahabat. hehe. hari pertama di orchard rd ni kami decide nak survey dulu harga2 wishlist. lepas tu baru decide nak rembat di mana.



singgah solat di Al-Falah Mosque di Orchard Rd.



sambung jalan lagi. tengok ferraro roche ni teringat pulak yang kami langsung tak tengok chocolate waktu ni, maksud saya tak mencari untuk buah tangan. murah kah choc kat sana?



singgah makan pulak di Ayam Penyett, tingkat berapa sudah lupa, tapi di Lucky Plaza. Sedap!!



iya, kemudian ke HardRock Cafe(HRC) Singapore pulak. ada sedikit kekesalan di HRC masa ni, ada promotion tapi tersalah susun strategi mengakibatkan kami kerugian 2 helai t-shirt HRC extra. iya, 2 helai lagi boleh dapat patutnya!! takpalah, ada tu hikmahnya. cukuplah tshirt 2 helai sorang, sang2 suami dpt pulak rembat windbreaker. and, dapat free cap!



belon pepel itu adalah belon HRC kedua selepas yang pertama si kecik Alyysa dah terpecah dalam outlet HRC tadi. tak lama lepas tu yang ini pun turut pecah, tapi sempat jugak lah sampai rumah. hehe.


suasana sepanjang orchard rd. orang tetap ramai walaupun hanya weekday.
hari2 kah mereka ni shopping?:P

TIPS Day 1:

1. SHOPPING PERFUME, COSMETIC dan SKINCARE :: basically memang betul dari apa pengalaman orang lain, juga blogspot2 yang saya baca, Lucky Plaza mmg boleh kasi bestprice untuk perfume, cosmetic serta skincare.

- perfume memang boleh pergi sampai near half price dari harga shopping complex di malaysia, dan di singapore banyak miniature dijual. senang nak buat travel kan? mereka jugak jual TESTER unit, ada yang with cap, without cap, ada yang with box dan without box. lebih murah dari unit yang NEW. dan lagi satu cara jual perfume mereka pun macam jual syampoo di kedai runcit je, langsung tak nmpk exclusive, letak atas rak macam biasa je, haram nak berpintu cermin mcm biasa kita tgk kat shopping complex tempat kita yg konon exclusive sangat. haha!

- untuk cosmetic dan skincare, kalau yang high-end sikit macam SKII mmg tak byk beza walaupun dah ambil saiz/kuantiti paling besar, tapi still murah banding M'sia, adalah RM20-30 murahnya kalau 215ml Essence tu, itu pun di Lucky Plaza, bukan di kaunter SKII di shopping mall. kaunter SKII di shopping mall adalah sama je dengan M'sia, sebab control price kan:) compact powder clinique pulak murah lebih kurang RM10:) lagi satu kad2 privillage/member yang kita punya takleh pakai pulak kat sana. beriya saya bawak kad bagai. so kalau ada point pun takleh redeem and point pun tak masuk. jadi saya rasa rugi dan tak membeli sangat, kecuali compact powder sbb mmg dah licinn.

- tips perfume : kalau nak beli tester unit withOUT cap pastikan sekurang2nya ianya ada BOX, kerana HIGH TEMPERATURE, LIGHT and HUMIDITY/moisture boleh mempengaruhi bau dan ketahanan perfume anda especially once ianya telah dibuka/diguna! itu basic concept. jadi bila takda CAP setidak2nya anda boleh simpan dalam box di tempat yang no direct sunlight. saya malas nak berbalah pasal topik ni sebab ada yang gelakkan saya, terpulanglah ok, saya hanya kongsikan tips saja:) oh ya, perfume biasanya takkan berubah bau sehingga 3 tahun depends cara simpan, kalau simpan elok boleh hingga 10 tahun! tips ni amat applicable untuk orang yang mempunyai collection perfumenyer hingga 2,3 almari! sebab mesti tukar2 pakai kan, jadi lambat nak habis! saya pun biasanya tak habiskan perfume hingga ke titisan terakhir, sbb sayang baunyer yang takkan sama dgn perfume lain! jadi haruslah kena simpan lama kan;)


2. SHOPPING PINGGAN MANGKUK PERIUK BELANGA

- pinggan mangkuk periuk belanga bila saya survey di blog, ada yang prefer beli di TANGS ada jugak di Takashimaya. Fizah dan Makcik Norizan pun suggest yang sama. jadi kami survey dua tempat ni. Nyata TANGS lebih berbaloi dan lebih banyak pilihan berbanding Takashimaya.

- HARGA? allahuakbar! price-wise ni mmg kalah malaysia. berbaloi2 beli di Singapore. masih tak boleh nak lawan kalau beli di Australia / USA, but still murah. Hanya beza around RM20 dengan Australia. OK, contoh yer (kasi hangat kasi siapa yang baca:P) .. contohnya Corelle 16pcs square di Jusco/lain2 mall di M'sia adalah RM599, tapi di TANGS ni baru SGD109. masa tu currency SGD 1 = RM2.41, baru RM267 okehhh!! tak ke boleh beli 2 settt? sila menyesal kalau tak beli! :P dan.... jangan tanya kami beli berapa set:P

- VISION, wishlist saya untuk dapatkan vision yang besar2 gedabak, but harga pulak tak begitu menggembirakan, pilihan pun kurang je. so tak beli.

- TEFAL : pun, sila menyesal kalau tak beli. saya dapat beli dgn harga SGD49, kalau di Msia terchenta dah dekat RM300.

- NORITAKE, VANTAGE : ada, tapi saya tak minat ENGLISH style/deco. jadi saya tak tengok pun. berdasarkan blog online pun memang mereka bawa masuk stok pinggan mangkuk periuk belanga ni semua dari Singapore! so understood, mmg lebih murah banyaklah tu!


sekian melaporkan, nantikan entry Singapore seterusnya!


5 comments:

Anonymous said...

Nasib baik tak g Singapore bln depan tu...klu tak pokai arrr

hana hana said...

Huhu mana komen singapore ya lain2nya? handbags? Shoes?

Fabulous Me said...

Hai Assalam,

Nak tanya.. Ahaks.
Ini u cerita correlle perfum sgale ni time christmas shj atau pon hari2 biasa die mmg menggile murah? Sorry byk tanya.. Hihihihi sbb insyaAllah nak p soon. Itu yg try crik2 info. Tq in adv ye?

D' Beauty of Muslimah said...
This comment has been removed by a blog administrator.
^m.r.s. f.a.r.i.z.a.l^ said...

@Fabulous Me,

Hehe. rasanya ikut mana pun imported goods mcm tu mmg lebih murah drpd Msia. Klu time christmas sales tu, berbaloi2 lg la offernyer;)

kdg2 fikir jgk, patutnya klu di msia cukai tak tinggi mcm sedia ada, mesti semua org mampu nk beli brg2 imported. tak kisah la pinggan mangkuk ke, pakaian branded ke, kereta import lebih lagi la :(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...