Social Icons

Wednesday, July 22, 2009

Bali :: The Culture & Nature

When : 10-14 January 2009 (lame dah trip ni, just nak share their culture & nature)..:)
Who : My DH and i, Tarmizi (geng scomi gak) & Wife nyer, Kak Liza
Place : Sekitar Bali, Hotel Bali Garden, Kuta, Jimbaran, Tanah Lot etc


Hotel : Bali Garden Hotel (3 star) - hotel lama, but clean, valuable price, bilik besar

Food : Bali mmg worse than Bandung.. susah nak makan, nak cari halal food, suffer!! kena memilih... antara yang halal Natrabu Minang (Sanur), Ayam Bakar Taliwang, Kebab Pakistan (tak ingat nama kedai, McD, PizzaHut), mmg kena guide the supir, soh bawak ke tempat yang kita prefer & dah survey (kami siap buat listing of halal-food restaurant lagi, senang kat sana)...

Culture : Very strong Hindu, 100% different from our Malaysian Hindu. Population is 95% Hindu (walaupun tgk muka, sume mcm muka melayu je). Mmg banyak kuil, kuil dan kuil. temple mmg di sana sini. anjing bersepah macam kucing peliharaan kat sini. Kedai makan dgn selamba jual "babi guling" "bakso babi" (no offend meant ya, i just want to describe Bali itself, we respect their culture, they respect ours, and here we come - to experience it:D)

Nature : Jimbaran is the hottest beach and famous among Mat Saleh. We do have a dinner at Ganesha Cafe (Seafood Restaurant) that cost us almost Rupiah 1,000,000.00 (RM333.00)for 4 persons. Kami tak sempat pusing satu Bali. Dengar2nya Nusa Dua & Ubud tempat yang cantik, ade a few lagi tempat2 lain yang cantik yang kami tak sempat nak gi..


Shopping : We stayed in Kuta (main town in Bali), Near to shopping mall (SOGO, Matahari, etc), near to boutiques (Polo, Guess, Nine West, Voir, Hard Rock Bali, etc) near to McD, PizzaHut and other fastfood and foodcourt. Only walking distance, so easy. Price is cheaper than M'sia of course, tapi tak semurah Bandung. Pasar Sukawati pula tempat pasar basah & kering diorg, mmg frankly kotor sgt. Painting sangat cantik2, mmg giler laa, adoiyaii.. kami sempat gak merembat beberapa lukisan..



@ Danau Pertaban, nampak view gunung berapi dari jauh, sejuk (mcm cameron highland), so banyak buah2, sayur2, bunga2..lawa tempatnyer.. satu2 nyer tmpt yg ade masjid... pertama kali mendengar azan berkumandang kat Bali..!! hohohoo..



@ Beach belakang hotel, tapi kotor & takde org mandi pun..



@ swimming pool & jakuzi hotel, lawa, mmg bali style lawoo..huhuh..


@ Danau Pertaban



Barongan Culture Show (1 jam), sketsa dewa-dewa hindu depa..


@ Bali Garden Hotel Entrance, penuh dgn patung2 hindu..


@ Batik Boutique & factory..very nice..


@ Barongan Show lagi..


@ Tanah Lot, royal temple diorg...

@ Pura Royal jugak, tak ingat nama dah.
We enjoyed the trip!!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...