Social Icons

Tuesday, November 15, 2011

Jiwa dan Lara

Bukan. Bukan pasal konflik antara Zaman, Jiwa dan Lara. 

Ia pasal jiwa. Ia pasal lara. Ia pasal hati. 
Hati yang bernaungnya perasaan. 
Tercetusnya keinginan. 
Terbit segala kemahuan. 
Tidak kira yang suci atau dibenci. 


Bukan. Bukan nak berpuisi, nak kata berpantun pun jauh sekali. 

tapi akhir-akhir ni cerita yang sampai di telinga ni 
semuanya berkisarkan soal hati. 
soal hati ke hati, 
yang tak sampai hati, yang sampai hati, 
apatah lagi yang sakit hati dan jauh hati 
yang jatuh hati very lovely. 
tak kurang yang patah hati. 
memang penyakit hati. 
bertubi-tubi. seolah jangkit-menjangkiti. 


Semoga Allah lembutkan hati-hati kalian (dan saya juga) yang keras serta degil dan moga kita dilapangkan dada untuk menerima kebaikan ke jalan yang diredhai oleh-Nya, amin. 


Bila hati mula mati 
lara mula menggamiti 
jasad bukan lagi diri 
bila akal bukan yang menguasai 


...rentapan dalam kehidupan...antara ketentuan dan kemahuan...  


Tiara Lake Park 
15 November 2011 
9:26pm 

Monday, November 7, 2011

Alangkah bahagianya!

Alangkah bahagianya kalau hari-hari adalah hari ahad, ataupun hari-hari adalah cuti. Nikmat duduk kat rumah tak mandi-mandi dari pagi smapai ke petang, tak payah buat apa2, senang lenang, tak payah beratur di trafic light depan rumah yang lama, tak payah beratur kat jambatan pengkalan yang sepatutnya 2 atau 3 lane, malangnya masih lagi 1 lane menyebabkan saya sempat main angry bird dalam kereta. 

Cuti sempena aidiladha kali ni saya tak banyak keluar rumah, balik kampung tu yelah. Di kampung pun saya tak ke mana, duduk rumah saja. adik-adik teringin makan pizza, pergi take-away di pizzahut, kemudian teringin pulak makan Kepsi, lalu dengan seluar tidur pagi-pagi buta, eh pagi gajah, ke KFC depan taman. Makan pulak daging korban fresh yang bapak korban di surau, sedap betul. Pagi ni pulak satu lagi aktiviti korban taman di kampung saya ni. 3 ekor ditumbangkan, Alhamdulillah meriah betul nampaknya. Tahun ini diri saya sendiri tak ambil bahagian korban, tahun rehat setelah beberapa tahun menyertai. Ada rezeki tahun depan join semula;) 

Adik-adik yang makin besar melebar, saya pun semakin tua, uhukk uhukk, baru cukup 29 tahun, 8 hari yang lalu. Oh ya, bulan oktober ni birthday bapak saya (31 Oct) dan adik lelaki saya jugak (8 Oct). Selamat hari lahir untuk semua, sayang semua! 

Menyembang dengan cik arkitek yang FB pun takda tu, anti-sosial sungguh ! Pasal boyfriend dia, eh orang anti-sosial mana ada boipren:P Nyembang dengan adik-adik yang lain jugak, yang sorang nak mencari laptop baru dan yang encik arkitek wannabe pulak tengah berjinak-jinak dengan guitar baru hadiah birthday. macam-macam perkembangan. sembang dengan dua orang arkitek ni membuka skit kepala otak kakaknya ni,field lain-lain lah katakan kan. Sekurang-kurangnya dapat ilmu tak langsung pasal senibina;) 

Rehat jap dengan lagu Ombak Rindu ni:) Gemersik kan suara Adira! 






Oh ya, sekarang semangat memasak lebih skit semenjak dua menjak ni, sebab? sebab ada MasterChef Malaysia:P haha, tak boleh blah kan? Padahal masak masakan paling senang dalam dunia je pun. Anda sokong siapa ya dalam MCM? Bagi saya, Felix! Go go Felix! dan tak lupa jugak orang pegrak Kamaruzzaman a.k.a abang mat terap:P Cayalah orang pegrak! 

Erm, nak mengarut lagi, tapi simpanlah untuk entry seterusnya:P tak boleh blah lagi:P 



Tiara Lake Park, 
11 Zulhijjah, 8:59pm

Saturday, November 5, 2011

Salam Aidiladha :)

Oh bahagia! Adik-adik yang dua orang dah sampai ke Ipoh subuh tadi, alhamdulillah. Yang sorang drive dari Batu Pahat, dan yang seorang lagi (disebabkan communication break-down), naik bas ekspress dari JB! =P Walaupun sekali lagi Aidiladha tanpa sang suami di sisi, tapi alhamdulillah kali ni adik2 semuanya balik, pak shuhay, umi & si bongsu pun dah menunggu kat rumah, moga ceria aidiladha dan hujung minggu kali ini ^__^ 

Sementara menunggu mereka berdua melelapkan mata saya sempat siram pokok bunga, belikan breakfast dan berkemas baju untuk pulang ke kampung halaman. Ya, balik kampunggg... ooo..ooo..ooo balik kampung! 

Selamat Hari Raya Aidiladha buat sang suami di atas rig, buat kaum keluarga  di Hutan Melintang, Bagan Datoh, Batu Gajah & Tanjung Tualang, sanak saudara walau di mana anda berada, rakan taulan di tempat kerja, ex-UKM Batch2001/2004, semua muslimin dan muslimat, mari kita renungkan pengertian di sebalik kisah Ibrahim dan Ismail:) 

Bagi yang memandu (termasuklah saya, huhu), berhati-hati supaya selamat sampai ke destinasi!  


P/S : En Rizal, i miss you, a lot! 




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...