Social Icons

Tuesday, April 29, 2014

Bandung : Tips & Tricks. [awas, entry panjang:p]

2 Disember 2013 [entry nak masuk 5 bulan duduk dalam draft]

Kengkonon nak buat entry tak lagging sebab Rumah Ebo yg kami duduk ada wifi. Sekali hamikk kau teha. Mmg tak larat nak update ke ape. Balik bilik pengsan, asal pengsan balik bilik.

Tak perlu nak ulas apa yang ada di Bandung ni berkali-kali rasanya. Ramai rakyat Malaysia yg sudah tak asing lagi dengan apa yang ditawarkan oleh Kota Bandung. Kunjungan ni juga adalah yg keempat kali buat saya dan suami. 

Bila ditanya oleh rakan2 tentang macamana buat arrangement kalau tak pakai tourist guide. Jawapannya senang, iaitu banyak kena buat kerja lebih sikit. Tapi taklah susah mana pun. 

1) Persediaan sebelum pergi 

a) Tiket Penerbangan 

- Dah kata nak buat arrangement sendiri haruslah sendiri yang kena alert. Setakat yang saya tahu AirAsia ada penerbangan terus ke Bandung. Kalau naik MAS, destinasinya adalah Jakarta dan selepas tu korang boleh ke Bandung yang jaraknya lebih kurang 200km atau 3 jam perjalanan melalui Highway mereka. 

- Kalau AA, macam biasa, kalau booking last minute harganya memanglah tidak semurah yang disangka. Harus peka dengan promosi2 mereka. Promosi pun bermacam-macam. Ada yg Free Seat, , ada yang All-in-Fare, Ada harga murah. Pilihlah dan ikutlah nasib pada masa tu macamana. 

- Tips : kalau dengan AA, lebih mudah jika korang dah register akaun supaya korang dah boleh siap2 isi details ahli keluarga atau kawan2 yang kebiasaannya travel dengan korang. Kenapa penting sangat details ahli rombongan korang? Sebab...... Ini akan melancarkan proses booking tiket korang! Kan ke kita nak berebut2 dapatkan harga tiket atau promosi yang paling berbaloi..... Kalau lambat2, atau baru terhegeh nak dapatkan nama penuh, no passport, no IC ahli rombongan...... Jawabnya tak merasalah...! Seminit lambat pun banyak perubahan dalam harga tiket AA ni tau. Last2 dapatlah tiket harga biasa. Tak baloi lah. 

- Tips : Kalau tengah booking AA jugak, jangan pening pasal Luggage atau Makanan atas flight atau Seat Number korang. Korang boleh Add-on sehingga 24jam sebelum terbang. So jangan buang masa kat benda2 tu. Yang PALING PENTING, DAPATKAN TIKETnya dulu. 

b) Kewangan 

Kalau korang dah dapat beli tiket yang mungkin tarikhnya 6 bulan atau 12 bulan lagi. Jangan gusar. Korang sepatutnya bersyukur sebab banyak masa nak menabung. Pergi Bandung bawak duit sikit2 buat sakit jantung ja bila sampai sana nanti. Ini bukan cakap besar atau menunjuk atau apa. Serius korang akan menyesal kalau bawak duit sikit2. 

How much banyak is banyak ? 
How much sikit is sikit? 
Itu subjektif. Terpulang budjet masing2. 
Duit ni banyak mana pun bawak memang takkan cukup kalau dah namanya pun nak bershopping. Jangan sampai berhutang piutang pulak sudah. Sebab tu seeloknya menabung. Meh saya berikan gambaran, moga boleh jadi panduan berapa wang yang nak dibawa ke sana.

c) Gambaran Shopping di Bandung.

Oh ya, seperkara yang penting berkaitan dengan BANDUNG.
Iaitu EKPEKTASI KORANG tentang HARGA BARANG DI BANDUNG.
Ya, SANGAT PENTING.

Apa barang yang biasa orang cari di Bandung :-
> Fabrik (di Pasar Baru)
---> Kain Ela (kain buat baju kurung/baju melayu/blouse/jacket/seluar/skirt)
---> Kain Sutera Bandung
---> Kain Sulam
---> Kain Cotton / Viscose / Linen
---> Kain Langsir 

> Pakaian berjenama (di Factory Outlet)
---> Lacoste, Ralph Lauren, Zara, Burberry, Calvin Klein, you name it lah, semua ada.
---> Jeans Original (Levis, Lois, Dickies, Lee Cooper)

Nota : Pakaian berjenama di Bandung adalah ORIGINAL bukan fake/immitation. Ianya merupakan keluaran khas untuk Outlet, bukan untuk Butik. Kualitinya berbeza sedikit dengan butik, sebab tu harganya lebih murah. Ini adalah antara strategi perniagaan untuk menambah pelanggan yang mampu membeli barangan berjenama dengan harga yang lebih murah. Ada juga dijual pakaian dari butik yang OFF-SEASON, sebab tu lebih murah. jadi ianya sama sekali BUKAN FAKE/IMMITATION.

> Pakaian Solat , Haji dan Umrah
---> Telekung
---> Jubah
---> Tudung berpelapik dagu

> Pakaian Muslimah / Muslim
---> Jubah muslimah
---> Blouse muslimah
---> Skirt/Seluar/Palazzo
---> Tudung

Contoh 1 : Jeans Levis
Harga di Malaysia untuk jeans keluaran terbaru : RM 299.00 - RM 369.00
Harga di Bandung untuk jeans yang sama : RM 215.00 selepas diconvert

Itu yang dimaksudkan LEBIH MURAH dari Malaysia.
Tolonglah  jangan sangkakan untuk sehelai Jeans Levis Original Terbaru macam di atas korang boleh dapat harga RM 50.00. Tolonglah betulkan ekspektasi tu. Kalau nak Levis RM 50.00 beli saja yang Thailand/Siam mari.

Namun saya pernah beli Levis - Women Off Season,
bila convert duit Malaysia, tinggal RM 80.00.
Memang murah dan takkan dapat di Malaysia.

Contoh 2 : T-Shirt Ralph Lauren, Polo 
Harga di Butik Malaysia : RM 250 - 350 sehelai
Harga di Butik RL Bandung RM : RM 160 (new collection) / RM 80 (off-season)
Harga di Factory Outlet Bandung : RM 50.00 (off-season)

Itu yang dikatakan LEBIH MURAH ya.
Bukan T-shirt Polo dapat RM 10.00.
Itu sila beli kat Malaysia, takyah pergi jauh-jauh.

Contoh 3 : Telekung Cotton Paris 
Harga di Malaysia : RM 160 - RM 180
Harga di Pasar Baru Bandung : RM 60 - RM 80 ikut gred
Telekung indonesia yang harga RM 30-RM40 sepasang pun dah cantik gila kot. 

Macamtu kekdahnya ya.

Toko 3 : Kedai jual jeans original. Ada servis potong-original utk jeans, Bayaran hanya Rp10,000 sahaja (RM3) sehelai


Salah satu FO di Jalan Dago (Rasanya Episode), siap ada kolam, taman bagai dalam FO. FO2 di bandung kebanyakkannya konsep dalam taman macam ni. sangat best.

d) Gambaran Harga Hotel di Bandung 

Ada banyaaak pilihan hotel. Pilihlah ikut budjet masing-masing.
Tapi kalau ditanya saya, takda gunanya pilih hotel mahal2.
Korang hanya akan guna untuk tidur. serius.
Rugi pergi Bandung kalau memerap kat bilik.

Pertama kali ke Bandung :
Hotel Cemerlang, Jln Pasir Kaliki, Kos RM 110/semalam (bilik berdua)

Kali ke-2, ke-3, dan ke-4 :
Rumah Ebo, Jalan Dago (Jln Ir Juanda), Kos RM 100/semalam (bilik berdua)

Antara area pilihan untuk menginap di Bandung adalah :-
- Jalan Dago (Ir Juanda) : sebab walking distance dengan deretan FO
- Jalan Riau : walking distance jugak dengan deretan FO

Korang pilihlah lokasi yang strategik, dengan harga yang berbaloi.
Percayalah korang hanya akan duduk bilik dari pukul 10 malam hingga 8 pagi sahaja. 


e) Gambaran Harga Transport di Bandung

Nak jimat naik Angkutan. Angkutan ni adalah Van yang dah dimodified untuk dijadikan macam teksi. Kosnya Rupiah 2,000 (RM 0.60) sekali naik untuk sekitar pekan bandung. Gila murah.

Tapi kami tak pernah naik, sebab kurang sesuai dengan ahli rombongan kami ada yang bawak baby, kanak-kanak & mak ayah. Jadi memang kami tak pernah naik. Kebiasaannya kami akan sewa van dan pemandunya sekali. Kos lebih kurang di bawah :

Avanza / Suzuki APV 6 seater : RM 130 - 150 / sehari
Isuzu Elf 11 seater : RM 200.00 / sehari
Bahagilah sama rata berapa orang yang ada.

Tak semestinya hari-hari korang kena sewa transport. Sebab tu kena pilih lokasi hotel yang betul. :)

f) Gambaran Harga/Kos Makan di Bandung 

Kalau korang berani makan street food iaitu makanan yang dijual oleh penjaja gerai tepi jalan, memang adalah sangat-sangat murah. Semangkuk Bakso sekitar harga Rupiah 5,000 sahaja, iaitu kiranya RM 1.70. TAPI, cuba fikir. Dalam pada nak berjimat bab makan, kalau kena sakit perut sebab tak biasa dengan makanan mereka, kita tergolek dalam bilik hotel sebab berulang ke tandas, tak ke spoilt agenda shopping korang?

Makanan adalah syurga juga di Bandung. Beranikan masuk restoren-restoren ekslusif di Bandung. Harganya kita masih mampu bayar lagi. Percayalah. Makanan mewah gila, restoren ambiance sangat-sangat cantik, relaxing, layanan tip top, makan tepi air terjun, ada pondok privacy untuk setiap keluarga, sedap dan portion besar.  Kitaorang budjet makan RM 30 - RM 40 sehari untuk seorang (untuk lunch, dinner, jajan2, minum petang).
Supper di Restoren Cabe Rawit. Roti Bakar Choc-Keju & Lychee Elixir

Salah satu menu di Cabe Rwawit : Nasi Goreng Special . Sedapppp.

Nasi Uduk Komplit . Salah satu menu di Cabe Rawit jugak.


2) Aturcara di Bandung 

Susun tentatif program sendiri. Kalau boleh saya kongsikan tentatif lawatan kami ke Bandung pada 20 Nov hingga 25 Nov 2013 yang lepas.

20 Nov (Rabu) :
Bertolak dari Ipoh (chartered van persiaran, kami berlapan), flight AA rescheduled ke pukul 9:50 am, alhamdulillah tak delayed. Sampai Bandung 10:50 pm local time. Dijemput oleh Pak Kirman (Supir dari Rumah Ebo) terus ke Rumah Ebo, Jalan Dago (ambil masa lebih kurang 20 minit)

21 Nov (Khamis) : Tak ambil van sewa, jalan kaki semata-mata
Dah nama pergi sehelai lagi sepinggang. Selepas breakfast di Rumah Ebo, hari pertama harus ke Factory Outlet (FO) untuk membeli kain baju nak pakai esok hari dan seterusnya. Jadi kami jalan sepanjang Jalan Dago saja. Masa ni beberapa FO tengah renovate. Yang masih beroperasi seperti biasa ialah JetSet, Blossom, Donatello, Episode, Glow, Edward Forrer, Grande (re-locate), The Uptown, Nike Factory Outlet, Ralph Lauren Butik. Gila lenguh badan.
Lunch : Cabe Rawit
Dinner : Ngopi Doelu 

22 Nov (Jumaat) : Ambil kereta sewa Elf 12 seater
Awal pagi ke Tangkuban Perahu
Lunch di Kampung Daun : tak pernah terjadik. first time kena queue, waiting list lagi. pukul 3 petang baru setel makan.
Toko 3 untuk cari jeans. Dapat demi-curve, Straight cut, Rupiah 649,000.00 sehelai. Guys beli banyak jeans & Tshirt
Singgah ke Rumah Mode

23 Nov (Sabtu) : Ambil kereta sewa Elf 12 seater
Awal pagi bersemangat ke Pasar Baru.
Lunch - Food court pasar baru
Sampai kedai tutup (5:00 petang) baru kami keluar dari Pasar Baru)
Singgah di FO sekitar Jalan Riau
Dinner di Ngopi Doelu
Pengsan 

24 Nov (Ahad) : Ambil kereta sewa Elf 12 seater
Awal pagi ke Cibaduyut untuk beli barangan kulit (kami first time ke Cibaduyut)
Lunch di Simpang Raya
Singgah di FO sampai malam
Pengsan 

25 Nov (Isnin) :
Pagi sempat mengulang ke FO menghabiskan saki baki duit (haha)
Onthe way ke Airport singgah di Kartika Sari beli kek dan bagelen (nanti saya buat entry pasal ni)
Lunch siap di Cabe rawit
Sampai Airport awal gila, sekali flight delay ke pukul 6:20 pm local time
9:00 malam waktu malaysia.
naik van persiaran balik ipoh
sampai rumah - pengsan

3) Tips Shopping di Bandung 

a) Buat costing seolah2 macam korang nak bayar pada Travel Agent. (tak kiralah korang gi Bandung ke, atau tempat lain yang korang arrange sendiri). Maksud saya, korang asingkan mana duit makan, mana duit nak bayar hotel, mana duit transport, mana duit shopping, mana duit kawan2 kirim barang. Jangan main tukar je sejumlah wang ke local currency, lepas tu baru terhegeh hegeh cari money changer kat sana sebab rupanya duit Rupiah korang tak cukup. Sebab bayar hotel, bayar transport, duit makan, semua dalam rupiah ya. Shopping di Pasar Baru boleh pakai RM, tapi kita rugi kalau dari segi valuenya. Shopping di FO boleh pakai credit card, tapi bergantung pada rate bank tu nanti, sometime higher, sometime cheaper.

b) Buat costing untuk makan siap2. Asingkan duit tu. Kalau korang suami isteri, katakan sehari budjet RM 40 sekepala, so sehari budjet RM 80 untuk 2 orang makan. Korang duduk sana 4 hari, so kena ada RM 320 diasingkan untuk MAKAN SAHAJA. Ini untuk memastikan korang tak berkira-kira nak makan bila duit dah banyak habis untuk shopping tak hingat dunia. Shopping sampai berikat perut pun tidak menyihatkan jugak. Tambah lagi bila makanan kat sana best2 belaka. Buat kecur air liur saje. Serius.

c) Pasar Baru akan buka pada pukul 9:00 pagi dan tutup pukul 5:00 petang. Jadi breakfast awal2 kat hotel, kemudian geraklah ke Pasar Baru. Kalau korang gi dengan transport, supir korang boleh parking dengan senangnya dalam Pasar Baru. Korang pulak, agak2 barang penuh di tangan, pi lah hantar barang ke kereta sewa korang. Pasar Baru tu ada 7 tingkat. Baru pergi 1/4 dari setingkat pun tangan korang dah penuh kiri kanan. percayalahh.

Ada surau, toilet setiap floor dan food court. So agak2 suami korang dah muncung je tu, pujuk2 skit makan dan minum di food court. Or suruh dia baring dekat surau pun boleh :p

Nota : Biasanya orang akan pi Pasar Baru ni seharian (dari mula bukak sampai la tutup pukul 5 ptg) Jadi allocatelah sehari untuk ke Pasar Baru ni ya. Kalau gila datang, sehari pun tak cukup, mau repeat pulak keesokan harinya :p 

d) Keselamatan (Pencopet) : Penyangak memang ada di mana-mana, di negera kita sendiri pun tak kurang hebatnya. Jadi, dalam Pasar Baru nanti awasi beg tangan, sling beg, pouch bag, apa jugak jenis bag dan barang kemas korang, termasuk handphone, gadjet2 kat tangan anak tu, selalu2 diperhatikan. Pakai beg di hadapan bukan di sisi atau di belakang.

e) FO :  Waktu Operasi Hari Biasa (Isnin - Jumaat) adalah 10:00 pagi hingga 9:00 malam
             Waktu Operasi hari Minggu (Sabtu-Ahad) adalah 10:00 pagi hingga 10:00 malam
 
   FO banyak di sekitar : Jalan Dago, Jalan Riau, Jalan Setiabudhi, Jalan Pasir Kaliki 

f) Tawar menawar : Proses tawar menawar dengan peniaga mereka ni kita kena kering hati sikit. Kalau kata dah tawar tapi tak dapat, blah je lah. Banyak kedai lain lagi. Macam biasa tawar hingga 50%. Tapi kebanyakan kedai pun dah pandai, diorang takkan bagi kita tawar banyak sangat. Orang Malaysia kan mewah kaya raya, baik hati pulak tu. T__T. Make sure korang beli sesuatu tu harganya sepadan dengan kualiti yang diberikan.

Apa lagi eh. Rasanya point penting semua dah masuk dah.
Fabrik , pakaian, telekung yang disambar masih elok duduk dalam beg luggage.
Belum punggah pun lagi. Hadoih, malas.
Kalau dah punggah nanti, boleh saya snapkan gambar untuk panduan yer.
Tak janji, tapi saya cuba.

InsyaAllah entry ini akan ditambahbaik lagi nanti.

Salah sebuah kedai kain di pasar baru. Nama kedai "Famous".
Banyak pilihan & trend baru. Jumpa pulak dengan Fouziah Gouz: =) 
Pelanggan2 dijamu dengan Teh Botol (teh O botol) . So takda reason kaum2 lelaki ni nak merungut =P 
Bali Heaven Factory Outlet, salah satu FO yang wajib pergi. 
Dalam FO Bali Heaven. Pilih saja! 
Ni hasil shopping seharian. Kalau dua hari berapa banyak? kalau 5 hari 4 malam atau lebih, berapa kontena barang? =P 

Kalau ada info yang tertinggal, insyaAllah akan diupdate dari semasa ke semasa.

Dari saya yang tak puas ke Pasar Baru.
Mrs. Farizal
2 Disember 2013 


12 comments:

Bobby Rachman said...

Salam Kenal

Mohon maap ikut Share di Blogger Tuan/Puan

JOM CUTI2 BANDAR BANDUNG-JAKARTA

KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )

call me CONTACT US

Demi memperlancar semua aktifitas kita di bidang ini dan demi menjaga silaturahmi dengan kami disini kami berikan Contact Person kepada semua pelanggan setia kami dan kepada semua pengunjung online di website kami ini. Untuk keperluan dan pelayanan serta informasi lebih yang ingin anda dapatkan. Anda dapat menghubungi Contact Person resmi kami

Di bawah ini adalah contact person resmi kami.

KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )



Make your holiday become FUN, FRIENDLY, and EASY. Provide: Transport Service, Rent Car, City Tour Travel. So, just pick up your phone or send e-mail to contact us!
bobby kyran trans CONTACT US

SITUS RESMI KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
http://www.kyrantrans.com
http;//www.sewakeretamurah.com
OFFICE PHONE
022 – 92475958
HANDPHONE
+6281 312 767 300
+6281 573 307 300
BLACKBERRY PIN
73 DC 15 F1
WHATS UP
+6281 809 692 300
EMAIL Kyrantrans@gmail.com
OFFICE KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
JL. NYENGSERET NO 81 ( BANDUNG WEST JAVA – INDONESIA )
TERIMA KASIH

~SaTo OrEo~ said...

awesome tips.. tq a lot.. :)

Anonymous said...

Very good blog n detail ttg shopping di Bandung n terimakasih n mohon kongsi untuknjelaskan pada masyarkatbhardcore yg pelik nak pi shopping di bandung terutama factory outlet...FYI saya juga gemar ke bandung n again tq mrs Fariza

~MaMa RX SToRYMoRY~ said...

Pre order bagelen @ brownies kartika sari atau brownies amanda fresh from Bandung
Whatsapp ina 0192633431

Baladewa Tour said...

Assalamualaikum dan salam sejahterasemua....

Jom ramai-ramai jalan-jalan & shoping di Kota Bandung Indonesia

Pakage untuk 6 orang keatas

Utk Harga Pakage Bandung City Tour 3 hari 2 malam utk 6 org keatas
Pakage : Transport (Apv Suzuki) & Hotel 2 star + Sarapan Pagi (Hyper InnHotel)
RM180 / seorang

1 day : Bandung City Tour (Shooping)
2 day : Bandung City - Tangkuban Perahu Tour @ Kawah Putih Tour - Bandung City Tour (Shooping)
3 day : Bandung City Tour (Shooping

Untuk Harga Pakage Bandung City Tour 4 hari 3 malam utk 6 org keatas
Pakage : Transport (Apv Suzuki) & Hotel 2 star + Sarapan Pagi (Hyper InnHotel)
RM220 / seorang

1 day : Bandung City Tour (Shoping)
2 day : Bandung City Tour - Tangkuban Perahu Tour @ Kawah Putih Tour - Bandung City Tour (Shooping)
3 day : Bandung City Tour (Shooping)
4 day : Bandung City Tour (Shooping)
** Jika mahu ke Trans Studio Bandung juga boleh

Program Free & Easy
Kunjungi web kami
Www.tourmalaysiabandung.com
Www.baladewatour.com
W.a. +6282216910022
+6281251200062
Lider Agus Priyo Utomo

Ahmad Alifa said...

Salam Satu Malaysia Tuan & Puan

Kami Alifa Bandung Syariah Tour sedia perkhidmatan supir / fullboard pakej bercuti ke Bandung & Jakarta.

Ada Beberapa Pakej bercuti, yaitu

Pakej Gold Executive = supir,hotel,makan & tiket lawatan (per pax)

Pakej Silver Busines = supir,hotel & makan (per pax)

Pakej Bronze economic = supir & hotel (per pax)

Pakej Transport jimat = khidmat supir sahaja (per day)


Rate sewa Kereta per Day :
# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 400.000 or RM 115 


# Toyota Innova / Kia Pregio (8 seat) 
Rate: IDR 550.000 or RM 160 


# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185 


# Coaster Isuzu Elf Long (17&19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245 



* Include : minyak, parking fee, tol, driver, toll, driver meal and kereta 

* Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta.

Sila Tuan dan Puan decide tempat lawatan boleh ikut tentatif program yg sudah di sediakan atau ikut plan sendiri. untuk layanan kami janji akan berikan layanan yg tiptop,keramah,ramah & berbudi bahasa.

Our service guaranteed if service tak ok tak payah payment at last day tuh.

InsyaAlloh sedikit rejeki dari keuntungan company kami, akan disalurkan pada badan amil zakat tempahan karena company kami company syariah.

Joom Tempah sekarang juga dan dapatkan special rate dari company kami. InsyaAlloh barokah.


facebook & email: ahmadalifabandungtour@gmail.com

LINE and Wechat and whatapps : 


+62 852 9446 6131

+62 852 9446 6131

+62 852 9446 6131


Semoga informasi yang saya berikan dapat  memudahkan urusan tuan puan untuk bercuti ke bandung.

Terima kasih.
Wassalam.wrwb.

Ahmad Alifa said...

Salam Satu Malaysia Tuan & Puan

Kami Alifa Bandung Syariah Tour sedia perkhidmatan supir / fullboard pakej bercuti ke Bandung & Jakarta.

Ada Beberapa Pakej bercuti, yaitu

Pakej Gold Executive = supir,hotel,makan & tiket lawatan (per pax)

Pakej Silver Busines = supir,hotel & makan (per pax)

Pakej Bronze economic = supir & hotel (per pax)

Pakej Transport jimat = khidmat supir sahaja (per day)


Rate sewa Kereta per Day :
# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 400.000 or RM 115 


# Toyota Innova / Kia Pregio (8 seat) 
Rate: IDR 550.000 or RM 160 


# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185 


# Coaster Isuzu Elf Long (17&19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245 



* Include : minyak, parking fee, tol, driver, toll, driver meal and kereta 

* Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta.

Sila Tuan dan Puan decide tempat lawatan boleh ikut tentatif program yg sudah di sediakan atau ikut plan sendiri. untuk layanan kami janji akan berikan layanan yg tiptop,keramah,ramah & berbudi bahasa.

Our service guaranteed if service tak ok tak payah payment at last day tuh.

InsyaAlloh sedikit rejeki dari keuntungan company kami, akan disalurkan pada badan amil zakat tempahan karena company kami company syariah.

Joom Tempah sekarang juga dan dapatkan special rate dari company kami. InsyaAlloh barokah.


facebook & email: ahmadalifabandungtour@gmail.com

LINE and Wechat and whatapps : 


+62 852 9446 6131

+62 852 9446 6131

+62 852 9446 6131


Semoga informasi yang saya berikan dapat  memudahkan urusan tuan puan untuk bercuti ke bandung.

Terima kasih.
Wassalam.wrwb.

Ahmad Alifa said...

Salam Satu Malaysia Tuan & Puan

Kami Alifa Bandung Syariah Tour sedia perkhidmatan supir / fullboard pakej bercuti ke Bandung & Jakarta.

Ada Beberapa Pakej bercuti, yaitu

Pakej Gold Executive = supir,hotel,makan & tiket lawatan (per pax)

Pakej Silver Busines = supir,hotel & makan (per pax)

Pakej Bronze economic = supir & hotel (per pax)

Pakej Transport jimat = khidmat supir sahaja (per day)


Rate sewa Kereta per Day :
# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 400.000 or RM 115 


# Toyota Innova / Kia Pregio (8 seat) 
Rate: IDR 550.000 or RM 160 


# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185 


# Coaster Isuzu Elf Long (17&19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245 



* Include : minyak, parking fee, tol, driver, toll, driver meal and kereta 

* Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta.

Sila Tuan dan Puan decide tempat lawatan boleh ikut tentatif program yg sudah di sediakan atau ikut plan sendiri. untuk layanan kami janji akan berikan layanan yg tiptop,keramah,ramah & berbudi bahasa.

Our service guaranteed if service tak ok tak payah payment at last day tuh.

InsyaAlloh sedikit rejeki dari keuntungan company kami, akan disalurkan pada badan amil zakat tempahan karena company kami company syariah.

Joom Tempah sekarang juga dan dapatkan special rate dari company kami. InsyaAlloh barokah.


facebook & email: ahmadalifabandungtour@gmail.com

LINE and Wechat and whatapps : 


+62 852 9446 6131

+62 852 9446 6131

+62 852 9446 6131


Semoga informasi yang saya berikan dapat  memudahkan urusan tuan puan untuk bercuti ke bandung.

Terima kasih.
Wassalam.wrwb.

bercuti murah kat bandung said...

Assalamualaikum Wr,Wb,. Tuan /Puan

jomm pegi Bandung dengan pakej jimat kami. BANDUNG AMANAH TOUR & TRANSPORT menyediakan Pakej Bercuti dan Khidmat Transport kat Bandung/Jakarta/Garut atau bandar lain dalam kat Indonesia. Pemandu berpengalaman, berterampilan kemas, jujur, peramah & sopan

Anda boleh melawat beberapa tempat menarik kat Bandung dengan guna perkhidmatan yang menyediakan kereta yang dikhaskan untuk di sewa di Bandung, dan anda boleh memilih kereta yang sesuai untuk anda gunakan di Bandung. Anda hanya menulis e-mel kepada kami atau hubungi kami, pemandu kami dengan kereta yang anda perlukan akan mengambil anda di mana-mana di Bandung.

HARGA PAKEJ TRANSPORT SAHAJA :
Suzuki APV ( 7seat ) rate RM 140/day *bandung city
Daihatsu Luxio (seat) rate RM 140/day *bandung city
Toyota Avanza ( 6seat ) rate RM 140/day *bandung city
Toyota Innova VIP ( 7seat ) rate RM 190/day *bandung city
Suzuki Ertiga (6 seat) rate RM 140/day *bandung city
KIA Pregio ( 10seat ) rate RM 190/day *bandung city
Isuzu Elf short ( 11-15 seat ) rate RM 250/day *bandung city
Isuzu Elf Long ( 16 seat ) rate RM 295/day *bandung city

* semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, makan pemandu.
* Kereta Taip Daily/14 jam

TERSEDIA JUGA PAKEJ JIMAT TRANSPORT & HOTEL 3D2N, 4D3N, 5D4N, ETC
Untuk pakej 4D3N transport & hotel promo murah hanya sebesar RM 250/ orang untuk 6 orang dalam 1 group

sudah include :
- transport tour & hotel selama 4 hari 3 malam
- pick & drop from bandung airport

OPTIONAL PROGRAM :
DAY 1
*Tiba kat Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch & Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded ori Jeans )
*D'fashion factory outlet kain potong
*Membeli-belah di Factory Outlet At Jalan Riau (Heritage,Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

DAY 2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Farmhouse Lembang
*Floating Market
*Kebun Strawberry and tea park (optional)
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, gossip,level, etc)

DAY 3
*kawah putih crater/trans studio indor themes park
*Tasik Situ Patenggang (optional)
*rumah kain sulam kat taman kopo
*cibaduyut-shoes and jacket leather original
*factory outlet area riau street macam the secret, heritage,oases, etc

DAY 4
*check out hotel
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*paris van java shopping mall
*Airport transfer

FREE AND EASY TOUR, DAPAT DIUBAH MENURUT KEADAAN SEMASA

Hotel guna 3star hotel selesa dan elok, letak tengah town Bandung dekat dengan pasar baru dan airport

Tersedia juga option hotel lain dari mulai 2 star hotel hingga 4 star hotel

HOTEL FACILITIES :
- free wifi
- hot & cold water
- breakfast buffet
- coffee maker
- LCD TV 24 inch
- TV cable

TERM & CONDITION PAKEJ JIMAT :
* included transportation for 4day 3night type kereta 7 seater all included
* included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
* not included entrance fee
* not included lunch and dinner
* not included ticket flight and airport tax

Service insya allah memuaskan
YOUR COMFORT IS OUR PRIORITY


Sila Check beberapa TESTIMONI dari tamu di sini TESTIMONI BANDUNG AMANAH

UNTUK TEMPAHAN DAN SEBARANG PERTANYAAN, SILA CONTACT :
Email: touramanahbandung@yahoo.com
phone : +62 88 1205 7848
whatsapp : +62 838 2178 9103
Fb page.: Bandung Amanah Tour & Transport
bandung-indah.blogspot.com
instagra : JOM_GI_BANDUNG_MURAH_JERR

gumuruhsspj said...


http://fgroupindonesia.com/pelayanan/ujian-sertifikasi
https://youtu.be/-SQTKyNtiAk

Deskripsi:
Dalam dunia kerja setiap orang dituntut untuk memiliki keahlian yang pantas dan sesuai bagi suatu perusahaan. Dalam prosesnya setiap calon pekerja hendaknya mempersiapkan berbagai macam keahlian dengan target timing yang telah diperkirakan. Sehingga pada saat pembukaan pendaftaran lowongan kerja, baik itu secara massal (job fair), expo, maupun non-masal kesempatan untuk apply kerja dapat dengan segera terpenuhi secara langsung.
Kompetensi masing-masing calon pekerja menunjukkan kadar kemampuan yang akan menentukan suatu posisi dalam jenjang karir produktif.

Untuk itu, dalam memenuhi keadaan tersebut, telah tersedia Ujian Sertifikasi Aplikasi Perkantoran yang membantu anda dalam :

1) Bukti memiliki keterampilan skills komputer
2) Proses aplikasi penerimaan lowongan kerja
3) Hemat waktu dan ongkos total
4) Ujian Sertifikasi Online (akses dari berbagai lokasi)
5) Hasil Ujian Sertifkasi sehari sesudah dapat diambil

Beberapa pilihan materi Ujian Sertifikasi yang telah terdata hingga kini diantaranya:
1) Ms. Office (sepaket dengan Ms. Office, Word, Excel, Power Point dan Windows)
2) Pemprograman Java, VB.NET, dan Database Mysql
3) Desain Web (Php, CSS based)
4) Desain Grafis (Coreldraw, Photoshop)

Prasyarat:
a. Mendaftar sebelum penentuan jadwal pelaksanaan.
b. Memilih metode pelaksanaan (online / offline -ditempat).
c. Memilih tipe ujian sertifikasi (lokal -indonesia / internasional -bahasa inggris).
c. Submit foto warna 3x4 (2lbr), 2x3 (2lbr).
d. Melengkapi kelengkapan administrasi diawal

Address:
FGroupIndonesia.com
Jl. Parahyangan no.18,
Komp. panghegar permai I,
Ujung Berung, 40614 Jawa Barat,
Bandung, Indonesia.

Contact:
Astri. SMS.WA 085795569337 / 085721261437
BBM. 7CD59179 / 7DF95683


FB : https://www.facebook.com/fgroupindonesia/
Twitter : http://twitter.com/fgroupindonesia
Google Plus : https://plus.google.com/114414655045459603522/posts

omegajaya tour said...

PROMOSI HEBAT HABIS2 SAN!!!

Kereta sewa Bandung Murah jerr harga kasih sayang Sudah bermulai!

JOM TEMPAH LAJU2 SESANGAT MURAAAAAAH, MACAM HARGA DURIAN RUNNTUHHHHHHH

Cuti cuti Bandung with OMEGA JAYA TOUR

●7 seater 350K Rupiah

●8 seater innova 450K Rupiah

●9 seater pregio 500K Rupiah

●11 - 14 seater 600K Rupiah

●Toyota Commuter 15 seater 800K Rupiah

● Coaster / Van 18 seater 800K Rupiah

Rate daily sewa Kereta included :
☆ Driver as a vip guide
☆ Fuel / Petrol / Minyak
☆ Tol / Highway ticket
☆ Parking charge
☆ 8am to 10pm tour
☆ no extra charge if pegi kawah putih crater or tangkuban perahu crater

■■ Bus charter
• 31 Seater New jet bus
• 47 Seater New jet bus
• 59 Seater New jet bus


kenapa ANDA harus harus tempah order dengan saya???

✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


TEMPAHAN
MAS FATURRAHMAN
WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE

+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291

email & fb
omegajayatour@gmail.com

tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

omegajaya tour said...

Salam Satu MALAYSIA OULLLS

pakej BAJET MURAH BUANGETTTTT BANDUNG (included : bilik hotel,buffet breakfast and transport). Murahnye......sampai mata lebam shock nye.

butiran perjalanan (boleh tukar)
Day 1
> airport bandung or train station bandung
>Pasar Baru
>lunch at kedai makan kemangi try special menu *ayam bakar jerebu
>Toko Tiga (Branded Jeans)
>depasion factory outlet kain potong
>rumah kain dan telekung
>Factory Outlet At Jalan Riau and Jalan dago
>dinner at restaurant padang *sederhana

Day 2
>Gunung Tangkuban Parahu Crater
>floating market Lembang, deranch, taman bunga begonia, pelangi waterfall, the lodge of maribaya, grafika cikole Lembang
>lunch at DSDL Restaurant try special menu *ayam nyumpet
>Strawberry and tea park
>Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre & factory outlet
>dinner at iga bakar mas giri try special menu *iga bakar (ribs) penyet


day 3
>kawah putih crater or trans studio bandung (pilih salah satu jer)
>lunch at saung andir restaurant try makan menu kampung *ayam goreng brengsek
>cibaduyut street area barangan kulit
>masjid agung bandung, alun2 area and braga area
>paris van java shopping mall
>dinner at BML try the original bakso at bandung

Day4
>check out hotel bandung
> Oleh-2 Bandung (cake Lapis, Brownies Amanda, dan Kartika Sari)
>Airport transfer


*rate per person :
RM370 per person if 2 person
RM295 per person if 3 person
RM260 per person if 4 person
RM235 per person if 5 person
RM230 per person if 6 person
RM220 pdr person if 7 person

*rate included
~transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket.
~1 room at new hotel berbintang at bandar dimuat 2 person semasa 4d3n
~buffet breakfast

*rate is not included
~lunch and dinner
~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan

*no hidends charge

kenapa ANDA harus harus order dengan saya???

✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


TEMPAHAN
MAS FATURRAHMAN
LAJU2 PM
WHATSAPP / CALL / TEXT

+62 8956 0220 4291

+62 8956 0220 4291

+62 8956 0220 4291

email & fb
omegajayatour@gmail.com

tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...