Social Icons

Sunday, February 13, 2011

Hatyai - Songkhla Trip :: Day 2

Day 2

Agenda :

Pagi : Lawatan ke Prince of Songkhla University (PSU), Hatyai
Petang : Aquaria, Cable Car dan Statue Naga tepi pantai
Malam : Free. Kami just jalan sekitar hotel saja.

___________________________________________________________


Here we come. Sebenarnya warga PSU dah berkunjung ke VRI tahun 2009 lepas, atas sebab itulah kunjungan balas ini diaturkan. memperkukuh rangkaian kerja dan memperluas kolabrasi. skema:P


Bilik Mesyuarat Presiden PSU.



Dr Boss dengan Timbalan Presiden PSU (Hubungan Antarabangsa)


Statue depan Pejabat Presiden.


si buntal dengan tali2 yang penuh di leher. haha. baru perasan.



Lepas taklimat di Pejabat Presiden tadi, lawatan seterusnya adalah ke Fakulti Sains Farmaseutikal. dengar beberapa lecture.



suasana dalam lecture hall. oh rindu pulak nak macamni rasanya. hiksss.


Kunjungan ke Southern Centre of Thai Traditional Centre.


Pil kunyit.



Taklimat di "kilang" mereka.



Tungku. sangat fresh baunya.
50Baht satu. sampai licin stok mereka dikerjakan peserta.



dengan geng adik dan kakak. hehe.



lunch. di tempat taktau nama apa. yang pastinya yang terbersih. bab sedap mmg takda complaint lah.



@ statue naga. awan berarak mendung hitam.
kami snap sana sini mana yang sempat sebelum ke Aquaria.



masjid di Songkhla. besar dan bersih. tapi sunyi.



ini tak boleh lupa. aiskrim dalam isi kelapa dalan tempurung kelapa:p
30Baht = RM3 la duit kita lebih kurang. menjilat jari. home-made aiskrim, jeruk betik, kacang, buah kantor, nangka. adoi. serius sedap sgt!




otw balik hotel singgah lagi ke Kilang Madu. bagus2 kualiti madunya.
banyak khasiatnya. menyesal pulak tak beli. huhu.

______________________________________________________

Tips yang dipelajari on Day 2 :

- orang thailand sangat pandai meraikan tetamu. mereka mmg layan habis2an tetamu mereka. tak biarkan kita mencangak2. very warm.
maknanya, kita pun kena layan mereka equally lepas ni.

- mereka sangat punctual. kalau kata mesti tiba di fakulti pukul 8:30. maknanya 8:15 mesti dah terpacak.

- kebersihan PSU (tiba-tiba pasal kebersihan) biasa2 aje. bersih lagi VRI tercinta. janganlah tercengang2 tgk kawasan uni mereka. Uni kita di Malaysia landskap semua cantek2 kalah putrajaya kan.

- oh di malam hari kami geng perempuan keluar jalan2 sekitar hotel. terserempak dengan geng lelaki yang terbantut nak keluar. rupanya terbantut sbb susah nak communicate dengan org bawa "TUK TUK" yang tak reti bahasa english. mereka hanya tau 3 tempat "ladies" "wine" dan "thai girl show" saja. haha.

- kami mmg ada masalah bahasa yang agak teruk sepanjang di sana (kecuali di PSU, sbb semua academician kan). mereka tak tau berbahasa inggeris. kalau nak ke sana elok jugak bawak orang yang pandai cakap siam.

Sekian entry day 2. nantikan yang seterusnya. hehe;)



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...