Social Icons

Friday, December 31, 2010

2010 yang ditinggal jangan terus dilupa;)

2010 ini penuh keindahan dan pengertian. Penuh jugak dengan pengorbanan dan kasih sayang. Alhamdulillah hidup ini memang indah bila kelilingi insan-insan yang istimewa dan bermakna dalam kehidupan iaitu keluarga dan rakan-rakan seperjuangan. Hehe. Dramatiknya intro:p

Seperti annual report tahun 2009 lalu, 2010 ni pun tak kurang laporannya:p

Buat suami tersayang, terima kasih atas kepercayaan dan keikhlasan selama kita saling hidup melengkapi ni. I believe tiada perkataan yang sinonim dengan ucapan “terima kasih” di atas kasih sayang yang diberikan oleh anda selama perkongsian dua jiwa ni en.rizal. For your love & soul, syukur to Allah. That is the best word to express my thankful to Him. Dan yang paling penting, terima kasih kerana dapat menerima ai yang semakin hari semakin debab ni seadanya. Hehe. Love u!


Buat bapak, ummi dan mak, dan kalaulah boleh arwah mama saya tahu. Betapa saya sayangkan kalian, betapa saya terhutang banyak budi dengan kalian, dari kecil hinggalah dewasa lagi debab macam sekarang. Kalaulah ada perkataan yang boleh menerangkan betapa saya berterima kasih dan bersyukur dengan kasih sayang yang tak pernah pun berkurang. Tuhan saja tahu betapa rindunya pada arwah mama, terlalu sekejap masa yang dipinjamkan untuk membalas jasa mama. Itulah yang terbaik buat semua dan pasti ada hikmahnya kerana tiada yang milik kita, semua adalah pinjaman. bak lagu Raihan “mana milik kita”.


Buat adik-adik yang makin membesar, sorang dah sinonim dengan Yunalis, yang sorang makin slim, yang bujang sorang maintain bergaya macho dari dulu,. Ilya, Nani dan Amin. Terima kasih juga sebab berada sentiasa dengan kakak yang debab ni susah dan senang. Moga kasih sayang yang bertaut ni berkekalan dan akak doakan hanya yang terbaik untuk korang bertiga. Ingat, tuntutlah ilmu biar penuh di dada sebab itu saja bekal buat kita.



Buat kak gee, abang arman, kak ita, amirul dan afrina kalian telah contribute sebahagian besar keindahan kasih sayang dalam keluarga. Terima kasih atas tunjuk ajar dan kesabaran melayan kerenah adik bongsu yang debab ni. En.rizal, tittle adik bongsu anda telah dirampas oleh saya okeh. Amirul & Afrina yang dah nak sama tinggi dengan maksu nyer ni, semoga kalian berjaya dengan cemerlang dalam pelajaran. Dah berjaya nanti leh lah maksu menumpang kasih. Hehe:p



Buat rakan-rakan, oh banyaknya kenangan tahun ni. Terima kasih sebab menceriakan hari-hari bekerja mahupun bercuti saya kepada semua oposmate. Terima kasih jugak sebab melayan karenah saya yang ntah apa-apa. Kalau disebut nama satu persatu nanti ada pulak yang terasa bila tak disebut, ucapan ini untuk semua tau;) buat teman yang jauh di mata tapi dekat di hati especially geng Genetics, Microbs & Biochemistry. rindu kamu semua, kamu juga telah ceriakan hidup saya walau dari jauh, moga ada kesempatan untuk kita bersua. Siapa rajin kepalai lah reunion kita. Lama sungguh tak jumpa nihh! ;)


Harapan untuk 2011, semoga tahun baru ini kita semua beroleh kehidupan yang terus diberkati penuh dengan kasih sayang, diperoleh kesihatan yang baik, dikurniakan rezeki yang murah serta berkat dan dipermudahkan urusan untuk mencapai apa yang diimpi. Moga kita menjadi pasangan, anak, ibu bapa, bos, pekerja yang boleh diteladani;)



Wednesday, December 29, 2010

MyBrain15, sungguh mengecewakan.

fuhh. baru lepas mengadap hrmis & skor kad, berpinar bijik mata nak key-in satu2, banyak ragam rupanya sistem baru ni. kepala pun dah mula berdenyut. ini ragam akhir tahun.

ada banyak benda best untuk dikongsi. tapi dalam banyak2 benda best tu, ada satu benda tak best yang terbuku di hati dan nak dikongsikan dulu. (ada gaya royanan nak bermula kah? takda kan? saya cool saja kan? kan? mana ada kan?) haha!

ok, minggu lepas seorang pensyarah UPM ada call bertanyakan khabar dan bagitahu saya pasal satu skim baru untuk post-grad selaras dengan kehendak PM nak melahirkan ramai graduan PhD. saya pun gembira dan siap bagi tahu pada colleague yang terdekat. semalam petang seorang lagi colleague sempat beritahu info pasal dua skim melanjutkan pelajaran post-grad yang baru dilancarkan oleh MOHE (higher edu). rupanya ketiga skim ni berada bawah MOHE iaitu MyPhD, MyMSc and PhD Industry di bawah Program MyBrain15. ok, thats sound very good kan, so fine.

both of us pun trylah browse MOHE's web. segala privillages and allowances mmg nampak sangat2 menarik dan mmg rugi bagi siapa yang tak mintak. unfortunately bila tgk requirement takda satu pun skim yang layak dipohon oleh gomen servant macam kami! terus jadi tak fine! and for me, so so unfair.

Question : apasal unfair??

Answer 1 : untuk My PhD and MyMSc, kelayakan diberi pada kakitangan swasta dan graduan universiti mahupun GRA. maknanya, mana-mana graduan yang belum dapat kerja semua layak mohon dan kakitangan swasta semua pun boleh pohon. then what happen to gomen servant? apasal MOHE tak include je sekali gomen servant? sebab gomen servant dah banyak skim kah? cuba kaji balik berapa ratio number of gomen servant dan berapa banyak skim yang diperkenalkan? cukupkah skim2 tu hinggakan gomen servant yang nak menjangkau usia 40 tahun baru dipanggil sambung belajar??? kami yang baru join service ni kena tunggu belas2 tahun lagi kah?? sedangkan fresh grad & GRA boleh terus masuk skim MyPhD/MyMSc?? siap dapat allowances RM2,300 sebulan lagi tu.

kenapa saya bengang sangat?? sebab, saya berpeluang dipanggil interview biasiswa HLP sessi 2010/2011 baru-baru ni. dan adalah amat malang bila salah seorang dari interviewer tu tanya gini..

"dalam ramai2 ni, siapa paling muda sekali?"

lalu saya pun kata "saya, saya lahir tahun 82"

"awak ni muda sgt ni, join service pun tahun 2005"

then keluar pulak pasal Skim IMANe yang kononnya exclusively untuk RO2 di JPV dalam usaha meningkatkan bilangan PhD/MSc holder untuk jadi HPAI reference laboratory. Skopnya pun exclusive bagi penyelidikan berkaitan HPAI saja dan memang tak membantu langsung bagi orang yang research interest nyer lain okeh.

interviewer "why not awak buat something on HPAI, i believe banyak area lagi yang belum orang buat"

si naseb malang "minat saya bukan pada HPAI, saya nak teruskan kerja-kerja yang saya dah initiate 2 tahun lepas"

interviewer "again, saya rasa awak patut buat HPAI, cuba cari apa lagi yang orang belum buat"


WTH! serius rasa nak maki je. and, seperti yang dah diduga memang saya tak dapat scholar tu. yang dapatnya senior yang umur dah nak genap 40 tahun, yang tajuk research pun tak sure lagi dan lebih malang lagi diri sendiri tak ingat pun hari tu ada interview. walhal kami-kami ni perah otak tulis proposal, cari supervisor, dan ada yang dah dapat tempat pun di Uni. jangan salah faham, bukan saya perlekehkan kredibiliti calon yang berjaya tu, mereka semua memang layak & banyak pengalaman, siapalah saya nak persoalkan kelayakan mereka sedangkan saya ni sangatlah kurang pengalaman dan ilmu di dada. yang menyedihkan adalah persepsi & kriteria penilaian yang meletakkan umur sebagai salah satu keutamaan mereka.

lepas tu nak paksa2 orang buat research yang bukan area of interest kita. memanglah any virus/bakteria/apa2 research material pun adalah tools sahaja, sedangkan technology / inovation yang nak dibuat lebih kurang sama. tapi at least pun some respect & support lah research interest orang lain. takkan semua orang dalam jabatan nak kena buat HPAI saja, penyakit lain tak penting kah? skim macam ni kah yang nak melahirkan banyak post-grad?

syabasss, sangat hebatt!

Answer 2 : cuba tengok betul-betul.. Graduan yang belum dapat kerja diberi peluang, pekerja sektor swasta yang company besar2 yang lebih dari mampu nak hantar staff pergi sambung belajar pun diberi peluang. Pihak industri yang run business dan asset berbillion2 yang boleh taja segala program international, sponsor sana sponsor sini pun diberi peluang di bawah salah satu skim yang diperkenalkan. Kakitangan IPTA/IPTS pun ada skim tersendiri untuk lahirkan ramai pensyarah lepasan PhD under skim SLAI. seems like semua orang diberi peluang. malangnya takdak satu pun skim baru untuk kakitangan sektor prkhidmatan awam. yang ada hanyalah skim yang typical, ikut seniority dan banyak kekangan itu ini. orang lain semua ikut expressway.

Sebelum selesai meroyan, bagi kawan-kawan yang kerja swasta, kawan-kawan & adik2 yang masih belum dapat kerja, kawan-kawan yang berkhidmat di IPTA/IPTS juga kawan-kawan yang kerja di bidang industri, pakatlah ramai2 bukak laman web ni, dan mohon lah segera. biar kami di sektor awam je yang ketinggalan di belakang. frust sungguh!! huwaaaaaaa.


royanan selesai. sekian.

Monday, December 13, 2010

Transit

Kami sedang transit di KL sentral dapatlah satu entry,hehe.
Oh sesungguhnya takpernah naik tren Ktm selain Ktm Komuter. Kali ni merasa naik both ETS & KTM soutern sector. Ahaks. Nntkan entry seterusnya pasal trip ke selatan tanahair ni.

P/s: sleeping coach bawah full. Kami both dpt coach atas. Moga org bawah saya takkena hempap dgb si buntal yg lebih muatan mcm sy ni.. Haha:p


Ketika Allah Memilihmu Untukku :)

Disclaimer : Nukilan ini adalah dari laman Kata-Kata Hikmah. Moga ada kebaikan yang boleh dikongsi bersama:)

Ketika Allah Memilihmu Untukku..


Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..


Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..


Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..


Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..


Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..


Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..


Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,
Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..


-----@***@-----


( Oleh Aztriana 180610/ 01'50 Makassar.. ^_^v )


Dari Ummu Salamah, ia berkata, "Rasulullah S.A.W bersabda :"Seorang perempuan jika meninggal dan suaminya meridhoinya, maka ia akan masuk surga." (HR. Ahmad dan Thabrani)


Tuesday, December 7, 2010

Salam Hijrah 1432H


Selamat Menyambut Tahun Baru Hijrah 1432 yang jatuh pada 7.12.2010.
Semoga dengan bermulanya lembaran baru dalam tahun hijrah ini kita semua terus bersemangat, tidak putus asa serta bersungguh-sungguh untuk sentiasa berhijrah ke arah yang positif.
Moga kita semua terus berada dalam rahmah dan barakah-Nya :)


p/s : hajat hati nak tulis lagi, tapi dah mengantuk giler lak, huhu. Jadi insyaAllah akan bersambung lagi. ada baaaaanyak yang nak dikongsi, harap sabar menanti, ahaks (macamlah ada yang menanti:P)




Wednesday, November 24, 2010

macam macam ada!:D

Sana sini heboh juga pasal pertembungan korea utara dan korea selatan. klik sini untuk lebih info




Di saat ini juga orang heboh perkatakan keunikan baju Yuna di shout awards 2010. Klik sini untuk ushar Yuna.



Rebecca nur al-islam pula muncul panas dengan caranya. Ini baru satu gambar, ada lebih lagi di sini



Teacher shida tidak ketinggalan tampil dengan miming terbarunya “Kalau Berpacaran”



Parlimen pulak bocor, habis banjir semua pakat tolak air dan mop lantai. Klik sini untuk ushar kisah parlimen.


Nuffnang pula maintain cool dengan memperkenalkan Jipaban : Socializing Online Shopping web yang cool jugak! Saya dah register tauu! ahaks!

Saya pula sibuk benda yang tak berapa penting tapi tetap kena laksanakan dengan baik. Namun kerja hakiki tetap kerja hakiki. Esok ada meeting R&D bulanan dan saya masih belum lengkapkan kouta pembentangan. Maka untuk pembaca blog sekalian, silalah jamu mata dan telinga dengan apa yang tersedia di atas. Saya nak prepare slide pembentangan.

p/s: Sebelum terlupa, sila aktifkan mode Y.E.S anda sekalian:p



Wednesday, November 17, 2010

kak jaja, maafkan saya


bismillah.

lebih kurang 2 minggu lepas saya didatangi oleh seorang akak cun masa tengah mencari barang kat kinta city selepas waktu kerja.

mulanya dia tegur saya gaya macam jumpa long lost fren " ini mazwin kan?"
saya pun jawab "eh, bukan, saya fatiha"

akak cun "eh, bukan ke. ya allah muka awak sama sgt dengan kawan saya, mazwin namanya. takda ke kakak ke adik ke nama mazwin?"
saya kata "takda, salah orang gamaknyer ni" sambil sengih dan niat di hati nak blah dah!

akak cun sebaliknya terus tanya dan tanya lagi. dalam masa yang sama turut perkenalkan diri dia & hal dia macam dah 10 tahun kenal.

antara soalan beliau kpd saya :
"umur berapa?"
"fatiha orang mana?"
"sorang je ke?"
"dah kahwen ke?"
"nape tak ajak suami teman shopping?"
"dah ada anak ke?"
"keje kat mana?"
"VRI tu kat mana?"
"berapa lama dah kerja sana?"
"eh, suami kerja apa yer?"
"awak dok rumah sewa ke, atau dah beli rumah?"
"kat mana rumah awak?"

believe or not, saya jawab semua pertanyaan dia dengan perfect sekali. kecuali satu soalan : "suami awak kerja apa yer?" "suami saya kerja laut" "ohh, navy ya?" "aah, navy" (tipu sunat!)

dan last sekali soalan akak cun.....

"eh, akak nak la no telefon awak, boleh?"

dan again, saya boleh bagi pulak no telefon! apasal la bengap sangat haritu, mmg hari bengap saya gamaknyer!



ontheway balik ke rumah baru saya terfikir MOTIPPPP!!!!
motip nyer apakah??? tetiba akak cun tegur saya, tanya serba serbi, ramah macam dah 10 tahun kenal. siap tanya "dah berapa lama kerja?" "rumah sewa ke beli?" "suami kerja apa?" itu soalan yang saaaangat jarang strangers tanya okehhh!!!


kata silap orang, buat apa beriya nak tahu pasal orang yang salah!
kata silap orang, buat apa nak tukar no tel dengan saya!
kalau nak basa basi satu dua soalan accepted jugak, lepas tu blah lahh!

yang peliknya, saya macam terpempan sebab die renung mata saya!
dan saya dengan senang hati tanpa ada suspicious langsung jawab soalan dia!
kena pukau kahh? atau PR die memang hebat kah?

bermula dari saat itu maka saya dapat sms "fatihah, banyak shopping semalam?
bila saya tak jawab, dia sms dengan kerap "fatihah, ingat akak lagi tak?"
dan saya masih tak jawab hingga sekarang. 2,3 hari sekali mesti dpt sms dia.

maafkan saya yer akak cun, tapi saya rasa, anda tidak jujur dengan saya. setidaknya anda tidak jujur untuk mengenali saya (konon buat2 salah orang!). mungkin niat anda nak memperkenalkan MLM atau nak ajak saya join bisnes apa2, atau worse lagi mungkin ada niat jahat lain. tak mampu saya nak berfikiran baik sangat terhadap anda.

pengajaran : jangan ramah tak bertempat macam saya. jumpa orang tak kenal dan jika diajak bertentang mata, bacalah apa yang patut untuk elak perkara tak diingini. mintak dijauhkan dari perkara yang bukan2.

p/s: en.rizal siap suruh block number akak cun

Tuesday, November 16, 2010

Aidiladha 1431H:)

Salam Aidiladha buat semua muslimin muslimat. Moga kita semua dapat memperhalusi makna tersirat di sebalik hari kebesaran umat Islam yang satu ini. Marilah kita memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t. Pada 10 Zulhijah ini juga telah berlakunya pertemuan Adam dan Hawa di Arafah (Jabal Rahmah) setelah dikeluarkan dari syurga.

Bagi sesiapa yang mampu pula, bolehlah menunaikan ibadah qurban.

"Sesungguhnya binatang yang dikorbankan itu akan datang pada hari kiamat lengkap dengan tanduk, bulu dan kukunya. Sesungguhnya ibadat korban ini diredhai Allah sebelum darah binatang itu jatuh ke bumi. Maka hendaklah kamu berasa lapang dada dan reda akan ibadat korban yang kamu lakukan.” (Hadis riwayat At-Tirmizi)



InsyaAllah pejabat kami akan laksanakan gotong royong sesama staff bagi menyempurnakan ibadah qurban ini pada 13 Zulhijjah akan datang (Jumaat). Dengarnya insyaAllah 3 ekor lembu bakal dikerjakan bersama-sama. Tahniah kpd Persatuan Kebajikan Islam VRI (PKI) kerana rasanya sejak saya join VRI tahun 2005 dulu belum pernah setahun pun PKI missed anjurkan qurban di VRI ni. Makin ramai penyertaan setiap tahun, alhamdulillah:)

Moga ibadah qurban ini dapat merapatkan kita dengan pencipta;)

p/s : tak lama lagi dah nak masuk muharam 1432H, cepatnya masa berlalu.


Monday, November 15, 2010

pulas pulasan perut perutan

status di fesbuk berbaur ketidakstabilan. biasa perut saya amat jarang meragam. sangat jarang okeh. biasa orang food poisoning lari ke toilet atau muntah2 tapi saya rileks je, alhamdulillah. sistem pencernaan jarang buat hal. entahlah kenapa dari semalam asyik memerut ke toilet. kalau toilet bowl tu boleh bercakap gamaknyer die dah halau saya soh pergi toilet lain. hakhakhak.

tidur malam terganggu akibat perut yang memulas, sampailah ke subuh hari. saya bangun dengan niat suci murni untuk ke opis seperti biase, sebaliknya terpaksa menghabiskan masa berpuluh minit di toilet akibat perut yang meragam. hasil yang keluar pun dari bentuk solid hinggalah semi-solid hinggalah yang langsung tak solid yakni air semata. (maap yer buat siapa yang kurang selesa cara saya mendecribe "hasil" saya:p siapa yang tak faham apa maksudnya lagi bagus:p)

jam semakin lewat dan perut masih sama, akhirnya saya putuskan untuk tak kerja hari ni dan harus ke klinik. sementara nak tunggu klinik bukak 2 kali lagi saya berkunjung ke Mr.T.

Sampai di klinik berdekatan :

Mr Dr : sakit apa yer?
Ms Buntal : saya sakit perut doktor, dari malam tadi
Mr Dr : cirit birit ke?
Ms Buntal : aah Dr. sampaikan tidur pun terjaga, asyik pi toilet. (saya tak makan teh kurus yer Dr :p)
Mr Dr : dah kawin?
Ms Buntal : Dah.
Mr Dr : bila last period ? mengandung ke?
Ms Buntal : last period yer 20hb rasanya. ermm, rasenyer tak.
Mr Dr : ok, takpa check dulu. nurse, bawakkan UPT. adik amik urin yer.
Ms Buntal : (dalam hati : neves pulak nak check UPT nihh:p)

lepas dip itu urine stick.

Mr Dr : sementara tgu results UPT ni saya nak check perut, adik baring.
Ms Buntal : oh ok. (terus pi baring)
Mr Dr : (tekan2 perut ai yang dah kempis (perasan!) akibat aktiviti memerut terlampau), adik food poisoning nih. boleh turun.
Ms Buntal : ok. (dalam hati :: pelik jap)

Mr Dr tgk itu dip stick.

Mr Dr : ada feeling of pregnant?
Ms Buntal : err.. 10% kot (suka suki bagi percentage sendiri melihatkan napsu makan yang sukar dikawal semenjak dua menjak nih sampaikan husband tanya "sayang pregnant ke ni?":p hehe. dia tak tahu ke mmg bini kuat makan setiap maseee tak kira apa jadi?:p)

Mr Dr : UPT buat setakat ni negative, tapi since next period awak belum lagi, still masih kena hati2.
Ms Buntal : ok.
Mr Dr : saya akan bg awak ubat & MC. sehari cukup?
Ms Buntal : cukup. (dalam hati kata seminggu bolehhh????:p)

Soalan saya kepada anda : err....tekan2 perut boleh tau food poisoning ke tak hekkk???

P/S : Bil klinik sampai RM43.00. Fuhh, mahal giler, sakit perut pun kena RM43.00. Sebab ade UPT sekali kot kan? Takpelah, bila lagi nak ngada merasa Scomi Oiltools tolong bayarkan kan?


Thursday, November 11, 2010

si luncai yang sukar dimengerti:p


entry ini adalah gara-gara assembly pagi tadi. Dr. Boss macam biasa memang selesa bagi analogi untuk setiap nasihat yang ingin disampaikan. Tapi analogi yang satu ini membuatkan saya berfikir sampai ke malam ini, hahahaa! lepas assembly tadi terus masuk lab. dan terus tanya En. Ali.

si buntal "en. ali, analogi si luncai tadi tu apa maksudnyer yer? cerita luncai pun saya lupa dah"
en. ali terkekek2 geleng kepala "'si luncai tu perdayakan pengawal2 istana yang tangkap dia, si luncai berjaya selamatkan diri"

si buntal "yang labu-labu tu?"
en. ali "labu-labu tu cara dia lepaskan diri, dia terapung dengan labu tu"

si buntal "ohhh..ok2! so apa maksud analogi tadi tu? boss nak kata apa sebenarnya? siapa luncai, siapa labu, siapa pengawal?"

en. ali "tu diaa, RO dah tanya. tapi sebenarnya saya pun tak faham who is who yang dimaksudkan boss"

satu lab gelak. hahahahhaaaaa!

memang sejarah bukan peberet saya. tapi cerita dongeng macam cerita luncai ni ada ke dalam buku sejarah? boleh pakai ke alasan saya tak suka subjek sejarah?:p agak keji juga rasanya diri ini bila tak tahu cerita sebenarnya dongeng rakyat sendiri.

btw, ada sesiapa boleh tolong?? luncai tu apa simboliknya, pengawal istana tu ibaratnya apa, dan labu-labu tu pulak menggambarkan apa? =p

saya googled up keyword "si luncai" di google image. tetiba kuar resipi Sup Labu dari Mat Gebu di Blog Tiffinbiru. Klik link itu untuk resipinya. nampak yummy kan kann? Layan je lah yerr.


p/s: sungguh lemah saya menterjemah walau cuma sebuah analogi.



gambate yang bukan bodek

5:40 petang. masih di lab. cuaca kat luar pun masih gerimis.
geng yang naik motor dah boleh beransur pulang, maka tinggal saya seorang.
masih ada yang perlu dilunaskan sebelum esok menjelang.

harini banyak pelajaran yang didapati, terima kasih sgt pada sifoo En. Ali;)
tak boleh bayang cemana lab ini tanpa sifoo kami. en ali boleh tak jangan pencen lagiii?

esok another task will be in place. kali ini en.boss RM akan turut serta.
baru sekejap tadi selesai buat preparation apa yang patut.
tak pernah pulak saya bekerjasama dengan en.boss RM secara close dlm satu project macamni.
sebab biasanya en.boss akan terlibat indirectly dan tidak turun padang dgn unit kami.
harap2 team yang baru terbina ni akan berjaya;)

oh tak sabar nak mulakan esok hari. harap2 ade lagi candidate our new "baby" akan terhasil;)
gambate team monoclonal and exclusively presenting en.boss RM..hehehehe...

p/s: awas, jangan fikir entry ini entry mengipas en.boss pulak yer...! plssss ai tak main bodek2 okehh..:) saya akui saya kureng skill bodek dan bodek2 pun never work on me obviously;)



Monday, November 8, 2010

gian menulis

Bukak fesbuk tgk update kawan2, bestnya! Ada yang pergi makan kat sana sini, yang sini gi shopping, yang sana dah selamat melahirkan, yang situ mendapat berita gembira mengandung anak keempat, yang sana tengah busy bekerja, yang sini tgh hot berchenta, yang sana dok perhati gelagat anak, tak kurang jugak yang tengah promo barangan untuk dikongsikan;)

Saya? Saya sekadar pemerhati untuk malam ini, silent reader. tiada yang hendak dikongsi di fesbuk melainkan kepada blog ini;) senang cerita, I miss to write on blog sbnrnya;) hikhikhik. Gatai.

Gian dilepaskan dengan letak gambar2 masakan, ada 2 kategori masakan iaitu 1st attempt Vs favourite all the time:p boleh?


Kategori peberet all the time : sambal tumis udang petai.
Sumber : udang tesco rm9.90 sekilo dilawankan dengan petai padi yang dijual dek orang asli, dibeli masa turun dari cameron highland minggu lepas. petai ni malatops tak ingat, habis sebotol Ajax Fabuloso & Harpic kena curah di bilik air. hihihiii..:p
Komen : licin menjilat jari. kulit licin awet muda sbb mkn petai. kehkehkeh. takde la:p sbnrnya dulu-dulu saya anti-petai, tapi sejak kawen dan dapat sang suami yang pandai makan seperti biasa, sekarang ai yang over. sepapan boleh makan sorang kot, baik petai dimasak mahupun petai fresh from farm:p



Kategori 1st attempt : salad fruit-vege mix:p
Sumber : segala buah-buahan yang dibeli kat Kea Farm, CH dilawankan dengan segala sayuran yang turut dibeli di tempat yang sama. gaul dengan sos & mayo akibat ketiadaan thousand island di rumah. hehehee;)
Komen : org yang tak makan sayur pun suka mkn kalau dah dimixkan fruit-vege gini. sesuai utk org kena paksa makan sayur.



Kategori 1st attempt : kurma kambing hentam sajalah:p
Sumber : daging kambing tesco mari. sayuran dari CH. santan "pinjam" kat mak mertua sebab santan rumah ai santan beku-dah-lama dan dikhuatiri akan mengganggu rasa, dah la 1st attempt kan:p
Komen : alhamdulillah, QC passed "certificate" diberi oleh en.rizal & mak mertua ai. cikyoyang tak pernah2 makan kambing turut makan kambing. kalah kedai mamak depan taman, hihihiiii:p



Saturday, November 6, 2010

kasihan mat rempit



kesian tgk mat rempit dahagakan perhatian sampaikan buat pertunjukkan tanpa fikirkan keselamatan diri. bangga sangat bila orang kiri kanan tengok aksi merbahaya mereka.

bila tgk "kehebatan" mat rempit dalam video di atas, teringat mat rempit yang konon hebat pada malam deepavali baru-baru ni. masa tu en.rizal & saya otway fetch cik arkitek di medan gopeng, jam pukul 4.55 pagi. lokasi "pertunjukan" mereka di sepanjang jalan pasir puteh. tapi aksi mamat di atas jauh lebih power, aksi malam deepavali mereka mcm takda motif &objektif. hanya aksi langgar lanpu merah , masuk lane yg salah dan ram-ram motor kuat2 sambil melilau2.

yang paling saya heran lagi.... punyalah ramai penonton, penuh bahu jalan sepanjang jln pasir puteh. itukah yg dimegahkan sgt? orang india yang beraya dok diam2 kat rumah, orang melayu mengalahkan yang menyambut raya.

dek kerana geram, sy terus sms ke DAPAT utk buat aduan apa yang patut. Rakan-cop lah katakan;)

p/s: utk keselamatan diri, saya biasanya akan simpan no balai polis berdekatan utk kegunaan emergency. saya rasa anda pun perlu buat yang sama;)


Monday, November 1, 2010

relakan daku

Relakan daku meroyan lagi. Komunis dah habis menjajah dah tapi still jugak angin royanan tak reda malah makin bertambah.

Saya dah agak dah minggu ni pasti akan jadi minggu yang sibuk dengan macam2 hal kat opis. Tak tau mana yang nak dimulakan dulu sebab seems like semua benda are URGENT walaupun ada yang NOT IMPORTANT. Mungkin saya kena buat list IMPORTANT+URGENT / IMPORTANT+NOT URGENT / NOT IMPORTANT –URGENT / NOT IMPORTANT+NOT URGENT kot.

Oleh itu sila relakan royanan oleh hamba ini, sapa taknakbaca toksah baca, takda paksaan, huhu.

a) Projek CLA monoclonal dengan boss besar : boss besar dah datang 2 kali ke lab untuk buat sendiri eksperimen tu, kata beliau projek yang satu ini memang beliau nakkan ‘personal touch’ dia. Walaupun begitu malangnya saya belum ada peluang nak jengah belajar dan buat sekali dengan boss. SEBABB ? sebab saya diamanahkan uruskan benda yang NOT IMPORTANT but URGENT.

DATELINE yang boss kasi : “end of November saya nak mesti dah ada hybridoma “(tapi myeloma pun tak ready lagi by now okehhh)

b) Writing of the H5N1 monoclonal & BTV AGID paper : oh sesungguhnya sehuruf pun saya belum mula menulis walaupun eksperimen sudah berjalan nak sampai penghujung dan results pun alhamdulillah mampu menggembirakan hati boss.

Kesimpulan di sini : teha kau tak fobia ke nanti bos tanya “where is your work? Where is your paper?”

DATELINE yang boss kasi : dateline hari2 sebab hari2 boss tanya. Hahahaaaa.

c) Administration (SKT / KPI Unit ) : bila dah jadi gile kuasa macam saya haruslah kena buat SKT KPI untuk unit yang tersayang, nasib baik staff ada 6 orang saja dan skop kerja more on research, tidak on diagnosis macam unit lain. Boss letak dateline 15 November 2010, tapi saya baru achievement update hingga September saja, bulan oktober belum diterjah lagi.

DATELINE yang boss kasi: 15 November 2010

d) MS ISO IEC (2005) 17025 : hamikkk, ai letak nama penuh lagi. bagi sesiapa yang taktau apa kejadahnya menatang tulisan panjang2 tu, ia ialah system kualiti untuk laboratory (to be specific veterinary field) dan amat memeningkan kepala saya. Since kami semua buat keputusan untuk undur diri dalam 1st application, makanya kena workhard untuk 2nd application ni.

DATELINE yang boss kasi : kata beliau “hujung tahun ni pastikan semua ready dan kita boleh apply secepat mungkin”

e) R&D report 2010 : bunga bunga cinta dah berputik bila coordinator r&d tersayang menyebut2 tentang report yang lazimnya dihantar hujung hujung tahun begini. Bahangnya sudah terasa bila beliau dah mula ingatkan saya supaya compile itu dan ini. Lepas compile nampaknya kena memerah otak buat segala rumusan bagai untuk menamatkan 2010 dengan jayanya.

f) Rombongan cik kiah ke hatyai & songkhla pulak Alhamdulillah banyak yang dah sempurna selepas dingdong di sana sini. Saya kecut perut bila boss kata “ I hope all 3 of you can make this trip successful” dan saya hanya mampu cakap “insyaAllah” . Harap hujung bulan ni trip berjalan dengan lancar dan yang penting selamat semuanya.

g) Sebagai pemantau kepada mandor2 di bawah kawasan seliaan saya, ai seharusnya buat meeting untuk tahu apa masalah mereka, malangnya tak berkesempatan lagi. pelik tak researcher kena pantau mandor buar kerja? Bukan mandor saja memadai untuk memantau keseluruhan perjalanan kerja2 sokongan kah? sebab tu namanya MANDOR kan? kan??

p/s : en.rizal, boleh tak saya bawak "sikit" kerja balik ke rumah? huhuhu..

Friday, October 29, 2010

sohaimi mior hassan ft ana raffali :: kalau berpacaran

nak share lagu nih walau en.rizal cakap "lagu apa macam nih?" tapi saya sukaaaa;)




(Sohaimi Mior Hassan)
Kalau berpacaran memang banyak pantang larang
Menjaga susila ibu bapa adik abang
Apabila berdua carilah tempat yang terang
Agar tidak pula mencoba aksi terlarang

(Korus)
Boleh pandang-pandang jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang bertambah sayang
Biar malu-malu biar segan-segan
Kerna malu itu perisai orang beriman

(Ana Raffali)
Kalau berpacaran jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan jumpalah ayah dan mama
Hantarkan rombongan meminang dengan segera
Kalau terlambat kekasihku disambar buaya

(ulang Korus)

(Altimet)
Yeah kita sambung cerita
Kalau kamu berdua aku yang ketiga ha ha ha
Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa
Berani buat terima padah
Kalau tak sedia ucap syahadah

(ulang korus)

Boleh pandang-pandang (boleh pandang-pandang)
jangan pegang-pegang (boleh pegang-pegang)
Duduk renggang-renggang (duduk rapat-rapat)
bertambah sayang (nanti konfirm dapat)
Biar malu-malu (jangan malu-malu)
biar segan-segan (jangan segan-segan)
Kerna malu itu perisai orang beriman (hahahaha)



Monday, October 25, 2010

ya allah, jauhkan hambamu ini dari penyakit jantung

Gamaknya harini hari hangin sedunia, ditambah pulak dgn bendera jepun baru berkibar megah. royanan bermula begini, saya dan 2 org lagi rakan ditugaskan handle trip rombongan cikkiah seramai 80 org ke negara jiran, thailand. tema kali ini adalah TEAM BUILDING bukan FAMILY DAY hokey. setelah mengambil kira byk sudut jadi kami bertiga pun berjaya siapkan kertas cadangan seawal bulan April lalu. InsyaAllah, kalau takda aral hujung November ni trip akan berlangsung.

Tau sajalah birokrasi zaman sekarang, dari bawah naik ke atas, dari atas turun ke bawah semula. Kena mohon permission sana sini, tulis surat sana tulis surat sini. Ok fine, itu mmg understood. biasalah tu, kata 'saya yang menurut perintah' kan.

semua dah clear tinggal lagi ahli rombongan cikkiah pulak yg menguji kesabaran saya. Sgt menguji ok!

1) masalah standard - susah sgt nak confirmkan attendance. Dah bagi duedate panjang pun masih lg taktau nak buat keputusan, kejap boleh pergi, kejap takleh pergi.
> jawapan : susah sangat nak bagi keputusan, ai konsider anda takmo pi okeh, sila jangan kecoh.

2) masalah standard 2 - kena bayar ke pergi trip ni?
> jawapan : bayar, masuk toilet pun ada sampai RM2.

3) masalah standard 3 - roommate saya siapa yer, saya taknak duduk dgn si polan si polan. si polan berdengkur kuat, si polan masuk toilet tak flush, si polan selalu makan tak ajak, si polan pasang aircond kuat2.
> jawapan : sila advise saya. walau saya tahu mana regu, mana yang seteru, mana tau kot tersilap pair jugak. sat lagi berlaga dalam bilik pulak.

4) masalah standard 4 - makan2 dekat r&r pakai duit sendiri ke atau disediakan??
> jawapan : sudah tentu duit sendiri. budak tadika pi rombongan pun mak ayah depa bagi duit untuk beli jajan kat R&R.

5) masalah LUAR biasa - "boleh tak saya nak duduk sebilik dgn cik abg saya, susahlah kalau kami lain bilik, COLGATE kena bawak 2, tuala kena bawa 2, beg kena bawa 2. Nanti nak belanja2 susah, duit semua dekat cik abg.. Lagipun duit cik abg duit akak,duit akak duit akak.."
> jawapan : ini team building BUKAN family day. kami bukan kejam sangat, apatah lagi dengki takmo bagi suami isteri satu bilik. malangnya counting lelaki dan perempuan dah cun-cun. lagipun setakat nak beli colgate 2 batang & packing 2 beg baju masalah kah itu??? ya ampunnn !!!


Oleh itu, izinkan daku menarik balik kata-kata siang tadi. saya rela jadi cikgu, sebab jadi cikgu anak murid senang ikut cakap, boleh jalan pimpin tangan berdua2.. Berbanding bawak mak mak dan bapak bapak orang yang boleh buat saya jadi migraineee!!



"tak faham arahan"

kat luar sana panas
panas lagi hati saya
bilik aircond pun tak bermakna
kepala dah berdenyut-denyut
urat leher tegang sampai ke bahu

tetiba rasa bersalah!
rasa bersalah sebab baru lepas marah orang
walau saya marah bukan berdepan depan

"tak faham arahan!!"
kalau dia dengar mesti dia kecil hati
macam saya bagus sangat je bunyi
maafkan saya
tapi memang anda TAK FAHAM ARAHAN!!


p/s : gamaknya itulah hikmahnya saya tak jadi chekgu, kalau jadi chekgu mesti dah kena penumbuk dek ibu bapa anak murid. sesungguhnya bukan senang melawan kemarahan dan memupuk kesabaran yang tinggi.


Tuesday, October 19, 2010

moga lepas ini giliran saya pula, amin:)


Alhamdulillah, syukur dapat khabar dari bapak & ummi, penerbangan KT32 telah selamat sampai ke Bumi Madinah pada 3:30 ptg (waktu Malaysia) 18 Oktober lalu, setelah berlepas jam 5:30 pagi. Moga bapak, ummi serta jemaah haji yang lain beroleh kesihatan & keselamatan yang baik, dipermudahkan urusan untuk tujuan yang satu, haji yang mabrur. Tak tergambar perasaan masa menghantar mereka ke Kompleks Tabung Haji, Kelana Jaya. Terimbas kembali kenangan yang sama menghantar mereka 10 tahun yang lalu. Perasaan masih sama, bercampur baur, antara sedih berjauhan seketika dengan ibu & bapa, juga terharu dan gembira kerana mereka berdua & sekalian jemaah yang lain telah dipilih untuk menjadi tetamu Allah. Melihat jemaah yang bakal berlepas membuatkan hati ini terusik, bila pula kesempatan utk diri ini berpeluang menjadi tetamu-Nya.

dengan pakcik makcik belah bapak saya. Dari kiri : Mak Itam, Mak Anjang, Pak Anjang, Pak Itam, Bapak & Ummi.

@ Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya : erm, saya ada nak bagi usul for improvement nih, perhaps LTH boleh consider. akan dikongsi dalam entry seterusnya, InsyaAllah:)


Ummi kata, mulakan dengan pasang niat, kemudian nekad dan bersungguh-sungguh ingin menjadi tetamu Allah, insyaAllah akan diberi kesempatan dan dipermudahkan. Jom pakat menabung dalam tabung haji:) kena pi cari buku akaun TH saya nih. terima kasih pada arwah mama yang bukakan akaun TH untuk kami semua zaman sekolah dulu:)

siapa lagi kalau bukan en.rizal yang lead the "stream". harap2 kita dipanjangkan umur dan diberi kesempatan untuk jadi tetamu Allah bersama-sama satu hari nanti yer abang:)

jangan tanya siapa champion air mata okeh?:p

Penerbangan pulang ke Malaysia dijadualkan tiba di KLIA pada 3 Disember 2010 jam 12:30 malam. Oh, rindunya dengan bapak & ummi, tak sabar nak bersua kembali:)


bila lama tak update

ihsan mr.google

bila lama tak update, maka baaanyak cerita nak diupdate
bila lama tak update, mula rasa maaalas nak mulakan update
sebab bila dah mula update mulalah asyik nak meng-update je, paham kah?:p

bila lama tak update, maka maknanya saya pun dah lama tak bukak blog
bila lama tak bukak blog, maknanya saya jugak dah lama tak blogwalking
bila lama tak blogwalk, maknanya trafic menjadi sangat semput
bila trafic jadi semput, saya mulalah hilang semangat nak menulis
bila kurang semangat nak tulis, terhasillah tulisan mengarut begini.

sekian:)


Sunday, October 10, 2010

Eat Pray Love (EPL)


aritu tengok MAGIKA dengan shariza, naama, basirah, kak zarra & aniza. dari 5 bintang, saya kasi 4.5 bintang. sebab? sebab ada part yang saya tak leh terima apabila dimuzikalkan. tengah ai feeling air mata berlenang2 sekali masuk laguuu.. hancus! terkencat suda baaah:p cemana pun tahniah pada KRU sebab katanya kutipan dah mencecah lebih RM 4 juta.

berbalik pada topik malangnya EPL masih belum ditayangkan di Ipoh. haiihh la, apasal la Ipoh selalu lambat?? tak sabar nak tgk EPL, lalu saya pun ushar2 saja di MPHonline dan browse sana sini about it.

ikut sinopsis ceritanya, Elizabeth Gilbert (Julia Robert) dia ni dah kawen dan ada krisis rumah tangga hingga menyebabkan penceraian. maka untuk mengubat hati dia nekad merantau untuk mencari dirinya yang sebenar, yang dah lama ditinggalkan. Destinasinya Rome, Italy - Bali, Indonesia dan Delhi, India. masa ni lah die jumpa dengan hero dan dia banyak belajar tentang kehidupan yang lebih bermakna. Tgk dalam review semua gambar2nya cantekk2! dan dengar2nya jugak filem ni dikatakan filem terbaeekk oleh Julia Roberts.



bagi siapa minat membaca, boleh dapatkan di mana-mana kedai buku. taklah mahal mana, tak sampai RM 40.00. bagi siapa nak tonton, pi la cinema mana2 kecuali Ipoh yang lambat sangat. tensiii!

mana nak cari EDP nih? ada tak terjumpa kat mana2?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...