Social Icons

Saturday, November 10, 2012

Lanzhou #1

Korang, letih tau. Letih transit sampai 2 kali dan kena claimed luggage, berangkut dari satu terminal ke satu terminal, memunggah segala isi beg dari satu kaunter kastam ke kaunter kastam yang lain, dari arrival gate ke boardng gate yang satu lagi. Akibat dari route kali ni yang tak berapa friendly juga saya terpaksa menggalas beg deuter 45+10 L yang terisi segala mak nenek keperluan, dari yang luar hingga yang dalam, pakaian sembahyang, baju sejuk dah sah2 sebab perubahan cuaca dari satu tempat ke tempat yang lain, gadjet2 juga harus di bawa bersama. Nak dekat 11 kg tau beg galas saya. orang perak kata "rebehh bahu". 


18 jam perjalanan termasuk transit


Cabin China Southern Airline yang membawa kami dari Singapore - Guangzhou, dan kemudian Guangzhou - Lanzhou

tiba di Zhongchuan Airport, Lanzhou. rasakan dua2 berlengas tak mandi seharian. 



Zhongchuan Airport, Lanzhou

Serius saya tak pernah dengar "Lanzhou". Jom kita sama2 mengenal Lanzhou dengan lebih dekat. 

Boleh nampak kan kat mana Lanzhou ni terletak. 

  • Lanzhou terletak dalam Province Gansu
  • Bandar terbesar di Wilayah Gansu, merangkap ibu negeri
  • Populasi 3.8 million (10% muslim), Wilayah Gansu merupakan wilayah terbesar bagi komuniti muslim di China. Keseluruhan muslim di China dianggarkan 30 million. 
  • Pertanian : sayuran dan buah (terutama tembikai susu dan pic) 
  • Bunga rasmi : ros dan lily 
  • yang lain-lain sila wiki sendiri :p 

statue sebagai simbolik Yellow River sebagai Mother River kepada penduduk negara China

satey yang dijual oleh orang muslim. sedappppp. 

Cukup kot untuk entry pengenalan Lanzhou ni. Walaupun tak sefamous destinasi perlancongan seperti Beijing, Shanghai atau Guangzhou, Lanzhou ada juga tarikannya yang tersendiri. InsyaAllah ada masa saya akan tulis lagi mengenai Lanzhou dan trip kali ni :) 


kepala tengah melayang cari idea tentang sesuatu perkara, 
mrs. farizal 
10-11-12, 1:56pm 

1 comment:

sangsuami said...

Wahhhh!!!Dah pandai geografi...hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...