Social Icons

Tuesday, December 15, 2009

a "fine" city


seriyess mmg tak puas. sbb a day trip saja kan. but yerlah, official trip kan, dapat berjalan kira bonuslah, lagi mau complaint lak kan. ahaks.

trip kali ni in-conjunction dengan meeting jabatan kat the zon regency. cik teha sgt bernasib malang sbb kena incharge. ekekee. dari bulan october bagai nak rak menguruskan trip ni. hasilnya, alhamdulillah, terlaksana jugak la meeting & lawatan ke Agri-food and Veterinary Authority of Singapore (AVA) ni.

pagi2 dah masuk singapore, siap sesat larat nak ke Lim Chu Kang Road tu. Bila dah sampai, tgk facilities AVA, mmg superb. mmg jauh ketinggalan negara 1Malaysia kita ni. Bukan merendahkan negara sendiri, but seharusnya contoh yang bukan hanya perlu dikagumi, tapi dicontohi. tak payah ke negara seperti japan, us, uk utk melihat kemajuan, cukuplah ke selatan tanahair.


sebagai bonus, kami sight-seeinglah di sekitar town tu. bergambar wajib dengan Merlion, sipi2 nampak Espleonade. memadai jugak. malam ke Night safari. best jugak. walaupun bagi saya, tram ride nyer langsung tak berbaloi dengan harga SGD10.00, belum campur dengan admission fee : SGD22.00. nak masuk zoo depa pun dah nak dekat RM80 / head. Cuba zoo malaysia buat macam tu, mesti sunyi sepi zoo kita. huhuhu.

bagi pemerintah singapura, mereka beranggapan dengan gaji yang tinggi, rakyat mereka akan hidup selesa, tiada masalah kewangan, mampu dapatkan apa mereka nak. sbb bagi mereka masalah kewangan yang akan lead to masalah2 lain seperti corruption, social prob, termasuk masalah disiplin. bila berpuas hati dengan salary masing-masing, setiap orang tak perlu pecah kepala nak fikir macamana nak survive dalam dunia ni, so pergi kerja pun dengan senang hati & mereka pun jadi bersemangat nak bekerja. simple jugak approaches nya.

patutkah kita cadangkan pada pemerintah kita? renung-renungkan.

ok, ada masa sambung tulis lagi.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...