Social Icons

Sunday, November 25, 2012

Weekend Marathon : Moisturiser


[Maafkan hamba, weekend2 gini memang masa untuk belek2 muka dan badan pampered diri sendiri, maka entry pun harus berbaur kecantikan dan kesihatan okeh]

Dalam banyak2 SK-II moisturiser, sepanjang 3 tahun terjebak ni saya cuma berpeluang cuba Skin Signature, Whitening Derm Definition, Facial Lift Emulsion dan yang terbaru (beli masa Christmas sales 2012) adalah Stem Power (belum pakai lagi pun).  

Year 1 (2009/2010) : 
ini bukan botol Skin Signature tahun 2009 ya. tak kuasa nak simpan2.
ni botol SS yg sy tgh pakai skrg :p 

Masalah kulit muka saya yang dikenalpasti adalah tone tidak sekata (uneven skin tone) dan kering. beautician tu cadangkan killer moisturiser mereka iaitu Skin Signature, 80gram (SS) untuk permulaan. Nasihat dia elok sihatkan kulit dulu, baru fokus untuk betulkan masalah lain seperti uneven skin tone tu. Dia kata lepas habis SS (dia estimate 4-6 bulan selepas tu) baru dia akan rekemen saya pakai regime yang sesuai untuk selesaikan masalah tona kulit tu.  Saya pakai SS bukan 4 bulan, mahupun 6 bulan okeh, saya pakai SS genap setahun (jimat kan!), sebab cuma pakai 1x sehari iaitu pagi. Dasar hajah bakhil :p

Komen :
yer, memang sangat puas hati. Kulit muka saya agak kering sebab kurang minum air. Hidung mengelupas itu biasa bagi saya ketika tu. Selepas gunakan Skin Signature kulit muka mula terasa lembab, tapi tak sampai berminyak. Bab garis halus (fine line) masih tak boleh bagi komen sebab takda line lagi kot masa tu. (tak boleh belah). Tapi serius. Dan yang penting makin hari, kulit muka terasa anjal (firm). Maksudnya tak lembik bila dipegang. Anjal ni kena dirasa tau, anjal tak boleh “nampak” tapi kena “rasa”.

Tips :
Masa pakai Skin Signature ni, pastikan anda sapu hingga ia resap dalam kulit dan kemudian biarkan seketika untuk penyerapan (absorbtion) lebih kurang 2-3 minit sebelum pakai foundation (kalau korang pakai lah) atau compact powder. Biasanya saya akan buat benda lain sementara menunggu Skin Signature ni menyerap, contohnya pakai perfume atau buat gaya depan cermin. 

---

Year 2 (2010/2011):
susah gila nak ambil gambar ni sbb botol kaler silver yang kaya dgn pantulan gini :p 
Evaluation ke atas kulit muka saya dijalankan dan terus dicadangkan moisturizer Whitening Source Derm-Brightener, 75gram (WSD) untuk selesaikan masalah uneven skin tone. Dia cadangkan jugak Essence Whitening Spots Specialist, tapi Spots Specialist ni nantilah saya cerita dalam bab “Essence” ya. Sekarang kita habiskan bab moisturizer dulu :)

Komen :
WSD ni lebih “light” structurenya. Bila apply dekat muka pun cepat menyerap. Masalah saya beransur pulih, kulit yang sebelum ni sangat ketara ketidak-samaan nya, sekarang lebih sekata. Masalah sun-burn pada masa tu dah dapat diatasi. Masih memberikan keanjalan yang baik pada kulit muka saya. Saya masih pakai 1x sehari, jadi memang tahan lebih lama dari sepatutnya. Sampai skrg ada lagi. tapi sangat sikit. Best, saya suka WSD ni. 

Tips :
WSD mudah serap jadi tak payah tunggu lama2 sebelum pakai compact powder atau foundation, tapi dah jadi habit saya lepas pakai moisturizer memang akan tunggu kejap, tak terus pakai compact powder. Cuma tipsnya kat cara keluarkan moisturizer ni, sebab packaging nyer unique sikit. Korang tengok gambar bawah ni okeh. Jadiknya kalau terkuat pusing, WSD ni akan keluar dengan banyaknya, dan masalahnya adalah kita tak boleh nak masukkan balik. No way okeh. Jadi sila jangan berangan ketika bukak moisturizer ni, focus skit :p 

no way IN ok, just the way OUT :p 
---


Year 3 (2011/2012):
Saya berpatah balik ke Skin Signature, 80gram (SS) sebab masalah uneven skin tone makin dah mengurang, dan saya sedar perlu terus maintain anti-aging regime bermula sekarang lagi.

boleh nampak kan dah nak habis. pandai tak ai budjet, elok je hujung tahun SS pun habis:p 
Komen:
Alhamdulillah, skin become more and more supple, firmer. Puas hati. Kulit muka lembab walaupun semasa tak pakai SS. Nampak sihat je muka. Suami selalu jeles. Ahahaha:p 

Tips :
Please jangan letak too much SS ni, cukup sebesar coin 20 sen saja untuk satu muka. Pastikan ketika korang apply kat muka tu buat dgn gentle, ambik masa dari satu point ke satu lagi point muka. Jangan pakai kelam kabut okeh. Rugi kalau SS yg sepatutnya serap dalam muka tapi disebabkan korang tak sabar, kena wipe pulak oleh compact powder sponge. Nanti SS penuh kat sponge korang, bukan kat muka korang. Nanges rugi.

---

Year 4 :
Bila dah genap 3 tahun hujung tahun 2012 ni, maksudnya tahun mendatang ni (2013) akan jadi tahun keempat saya bersama SK-II lah kan. Saya tak bukak lagi Stem Power tu sebab SS saya di atas masih ada lagi. So review Stem Power akan menyusul bila saya dah mula pakai nanti okeh :) 

stand-by dulu dalam gobok. habis SS baru pakai Stem Power ni
---

Additional Moisturiser

Masa redeem point akhir tahun 2011, saya dapat pilih untuk redeem Facial Lift Emulsion, 30ml (FLE) x 2 bottle. Pakai siang boleh, pakai malam pun boleh. Jadi saya gunakan FLE ni bila malam, Itu pun kalau rajin (adalah sangat malas dan tak minat berkrim2 di malam hari). FLE ni pun masih ada lagi. Sepanjang hidup saya selama ni sebenarnya tiada istilah Krim Malam (Night Cream)! 

Structurenya lebih oily, dan perlukan lebih masa untuk serap. Di malam hari (it u pun kalau saya rajin), lepas basuh muka, saya akan pakai FT Lotion, FT Essence, Serum C dan kemudian Facial Lift ni. Memang sedikit berkilat muka bila pakai. Bila face-time dengan husband mesti dia akan tanya "syg, muka syg berkilat la, nnt abang dah balik syg nak pakai ke krim2 ni semua?" maksudnya apa tuan puan? maksudnya tak payah pakai krim malam2 sbb suami kata mcm hantu :p 

Cakap pasal redeem point SK-II ni, banyak tau barang yang korang leh redeem. Boleh tengok CatalogRedemption ni ya (klik sini)

P/S : semalam baru lepas buat entry pasal SK-II Festive Set 2012, anda boleh baca di sini (klik sini ya


cadang jap2 lagi nak tepek mask 
25 nov 2012 
12:25 pm 

Saturday, November 24, 2012

muka

disember 2012 ni baru genap 3 tahun jadi pengguna SK-II. senang nak ingat sebab semuanya bermula pada christmas sales 2009. 

sebelum tu tengah pakai Clinique (sebut pun tak pe kot kan, tak payah nak rahasia rahaasia kan?). pakai clinique tu pulak, sejak mula bergaji sendiri, bermakna sejak tahun 2005. maknanya 4 tahun jugak berclinique. hati ni macam biasa, selain tergedik nak menukar2 skincare product, yang sebenarnya kurang berpuas hati dengan kualiti kulit muka pada masa itu. macam tak ada perubahan yang signifikan selama 4 tahun dgn Clinique. 

saya pakai 3 steps Clinique yang "cleanse - exfoliate - moisturize" 

4 tahun okeh, tidak berganjak, setia. dari 2005 hingga 2009. dan malangnya tak menambah apa2 yang necessary mengikut keperluan masa tu. tak berani nak upgrade pakai macam2 benda.  

sebab fikir, 
"aku muda lagi, basis skincare je cukup, muka bukan teruk sangat"

yer betul. memang kulit muka saya takda jerawat ataupun kawah bulan mahupun gunung berapi. tapiiiii... tone saya tak sekata, dan kering. serta tidak bermaya (wahhh ayat). 

maka pada disember 2009, kaki pun ringan je melangkah ke kaunter SK-II Jusco Ipoh. dalam hati, betui ke tak betui kau ni teha. SK-II ni bukan untuk orang tua ke. usia pada ketika itu 27 tahun kurasakan amat muda sekali. (tak boleh blah kan?) 

bermula lah episod racunn baikkk-punya oleh amoi beautician SK-II yang mengatakan 27 tahun BUKAN muda. (sampai hati sob sob!). BUKAN muda lagi dia kata aii. terus sentap tahap 18 kuasa 88. menggelupur. (mudah diperdayakan kan kau teha, terbukti!)

ada banyak festive set yang diaorg tawarkan tiap kali christmas sales. biasanya ada commitement set / inspirational set / revival set / miracle set / discovery set / radiance set. semuanya ada kandungan yang berlainan, ikutlah kesesuaian keadaan kesihatan kulit muka masa tu, tak lupa jugak kesesuaian budjet :p 

lalu untuk permulaan, saya bulat hati mencuba Pitera Revival Setrevival set masa tu mengandungi :  
SK-II Pitera® Revival Set , Year 2009
· Facial Treatment Essence (FTE) 215ml / nickname "miracle water"
· Skin Signature, 80g 
· Facial Treatment Cleanser, 20g (freebies)
· Facial Treatment Clear Lotion, 20ml 
(freebies)
· Skin Signature 3D Skin Redefining Mask, 2pcs 
(freebies)
· Facial Treatment Repair C, 15ml 
(freebies)
· Signs Eye Mask, 1pc 
(freebies) 

dan saya tambah FT Cleanser 120g, sebab tengok cleanser freebies seciput je 20g, manalah cukup kan. (dah nama pun freebies teha tolong la). terus dapat member card dan mula kumpul point. 

Pitera Revival Set, Christmas 2009

ya amoi, memang kau diciptakan untuk jadi beautician dan sales promoter. 


lalu selepas itu, setiap kali hujung tahun, atau secara tepatnya semasa christmas sales, saya akan membeli apa yang patut di beli di kaunter SK-II, tapi tidak lagi di Jusco Ipoh (skrg Aeon Mall), sebab kekerekkan diaorg melayan customer yang kerekk jugak macam saya pada 2010. Bermula 2011, cintaku beralih arah ke kaunter SK-II Parkson Ipoh Parade. Dengan amoi nama "Moon". 

Yang bestnya Parkson ni, adalah dia ada 5x bonuslink point. Dan setiap hujung bulan dan christmas sales ada Parkson Voucher, untuk barangan kosmetik RM 30 voucher untuk setiap pembelian bernilai RM 150.00. Haaaah, berbaloi ke tak baloi. Sekali me'refill' barang2 skincare SK-II boleh dapat RM 200 - 300 voucher tau! jadi ada item yang kita boleh beli balik dengan voucher tu, harussss kena ada strategi penjimatan! 




Sejujurnya saya rasakan pelaburan ni amat berbaloi, dan berpuashati dengan kulit muka saya. Takda apa nak complaint. Saya bermula dengan basic set (seperti Revival Set Tahun 2009 di atas) yang mengandungi cleanser (FT Gentle Cleanser yg tak masuk set, saya tambah sendiri) - toner (FT Lotion) - Essence (FT Essence (Miracle Water ) - moisturiser (Skin Signature) dan kemudian step by step mula mencuba beberapa jenis essence dan moisturiser yang berlainan fungsinya mengikut keperluan yang direkemenkan oleh Beautician, hinggalah sekarang. 

InsyaAllah lepas ni saya akan kongsikan Review Product SK-II yang dah saya gunakan dalam masa 3 tahun ni. Selepas tu, satu entry lagi untuk Tips Penjimatan penggunaan SK-II ni. 


p/s : christmas sales 2012 dah start, maksudnya festive set pun ada available di pasaran. di bawah ni saya kongsikan festive set 2012, menariks kan. Untuk lebih lanjut boleh terus je ke laman web SK-II Malaysia (klik sini) 

Ini FT Essence Limited Edition. Lawa kan botol merah! Saya tak beli yang ni, sbb FTE yg tgh guna masih ada 2/3 lagi, dan festive set 2012 yang saya baru beli semasa sales baru2 ni dah ada FT Essence 215ml, tapi bukan botol merah lah :( 

Set ini ada FT Essence 215ml & Cellumination 50ml, yang lain2 tu freebies. 

Set yang ni pun ada FT Essence 215ml, kemudian ada FT Lotion atau toner, yang lain2 tu freebies. sesuai untuk yang nak berjinak pakai SK-II :) Kalau dah sesuai, lain kali boleh tambah moisturiser :) 

Set ini ada LXP Ultimate Perfecting Essence, 150ml, Serum 50ml, Cream 50ml, Cleanser 120g, Massage Fluid 200g, Mask 2 jenis, Eye cream. Saya belum pernah pakai LXP range :) 

Set ni rasanya ramai pelanggan beli, terutama yang nak refill FTE dan pertama kali nak cuba FTE. Dapat toner dan mask as freebies. Jgn lupa beg make-up jugak! worth it:) 

Haaaa.. saya cadangkan beli set ni untuk suami/isteri, atau boyfriend/girlfriend yang baru nak cuba FTE. Ada FTE satu utk women, dan satu untuk men! Freebies jugak ada utk lelaki & perempuan. 

Set ini pulak kita boleh dapat kalau kita tak berminat beli festive2 set di atas, jadi kita beli satu-satu (loose item) dgn harga sekurang2nya RM 1,100, kita layak dapat freebies macam dalam Set Fill-at-Will di atas. tak susah sangat nak cukupkan RM 1,100 tu, beli 2 loose item saiz besar biasanya confirm cukup. so memang layak dapat set ni even korang tak berminat dgn festive set yang lain. 


utk christmas sales tahun ni, saya pilih Pitera Revival Set lagi walaupun sbnrnya FTE 215ml saya masih ada 2/3 lagi. aim asal cuma nak beli Skin Signature (moisturiser) sahaja sebab dah tinggal sikit sangat, tapi alang2 pulak rasanya. Dgn set ni saya dapat upgrade Skin Signature 80g saya kepada moisturiser terbaru dari SK-II iaitu Stem Power, 80g. FTE pulak boleh simpan dulu dan macam biasa, freebies tu untuk kegunaan travelling saya ;) 

>> Saya dah update & buat entry Review Mosturiser SK-II. boleh klik di sini ya 

saya dah refill beli apa yang patut, anda bila lagi?;) 
mrs. farizal 
24 nov 2012 
6:52 pm 


Thursday, November 15, 2012

CCM Langkawi :: Malibest Resort




Jumaat (25 Mei 2012)

Dah puas memerap 2 malam di Langkawi Lagoon Resort yang isolated, kami beralih arah ke tempat yang masih lagi menenangkan dengan pemandangan yang tak kurang indahnya. The next morning, kami pun dengan berat hatinya check out dari LLR untuk ke Malibest Resort. Kali ni nak merasa duduk atas pokok pulak:P

Sedikit pengenalan mengenai Malibest Resort

Lokasi : Pantai Chenang
Alamat : Pantai Cenang, Mukim Kedawang, 
07000 Langkawi, 
Kedah Darul Aman.
Tel : +(604) 9558202 / +(604) 9558222 
Fax : +(604) 9552822
Website : http://www.malibestresort.com/

Kalau sebut Pantai Chenang, mesti semua orang pun tahu kan, betapa meriah/happening nya suasana di sepanjang pantai ni. Hotel dan chalet rapat2 je semua. Kedai makan, kedai souvenirs, kedai jual peralatan mandi manda pun tersedia. Pendek kata semua ada, mat saleh pakai bikini pun ada, ok, bonus.

Enjoylah gambar ya :) 



Deluxe Tree House Kami , diberi nama Jentayu kot. 

bersusah payah angkut trolley bag. 




turun2 tangga tree house, memang terus pantai! subhanallah! 



tree house jiran 



















@breakfast bar, pantai chenang

@breakfast bar, pantai chenang

@breakfast bar, pantai chenang

@breakfast bar, pantai chenang


TIPS Menginap di Malibest Resort : 

  • Sarapan pagi/breakfast tidak disediakan, tapi jangan risau ada banyak kedai dah bukak awal pagi, boleh breakfast dengan jayanya tanpa masalah (kami memilih Breakfast Bar, dekat je dengan Malibest Resort)
  • Kalau nak menginap di Tree House, dan kalau ada pilihan beg luggage, eloklah bawak bagpack, atau beg jinjing, bukan trolley bag. Sebab? sebab hazab nak usung naik ke atas. dan gayat. dan takpayah lah pakai highheels. 
  • Oh ya, Malibest Resort ni, ada chalet atas tanah biasa jugak, maksudnya bukanlah semua bilik Tree House. Tapi macam takda dalam koleksi pulak chalet biasa. Sorry. 
  • Kalau angin kuat, terasa jugak la goyang, dah kata dok atas pokok kan. pokok goyang kan kalau kena tiup angin? Jadi takyah la nak takut kalau tengah malam tetiba rasa goyangan sepoi-sepoi bahasa. 
  • Kebersihan-wise : kami puas hati, bersih. kalau dah kaki sendiri yang bersepah pasir wajiblah kena sapu bilik sendiri kan. kata duduk tepi pantai, ok la tu. mana nak lantai bilik berkarpet macam hotel 5 bintang. penyapu disediakan dalam bilik


rindu pantai chenang

15 Nov 2012 / 1 Muharram 1434H 
17:33 pm 

half-moon vs full-moon

Orang dah pakai 2 kali raya, yang kita baru terasa nak mencuba. Shawl half-moon pertama saya dibeli pada pesta konvo UTHM 2 minggu lepas. itupun oleh kerana kurang keyakinan diri di samping takut2 shawl yang dibeli terperuk dalam lemari, saya memilih beli half-moon plain dulu, takda sakura atau apa jenis bunga, hihi. pemilihan warna royal blue ni pulak sebab 2,3 bulan lepas ada beli satu flair pants warna royal blue, dan rasa warna ni boleh masuk dengan tona hitam-hitam si tampuk manggis saya. 

Dan kebanyakan half-moon yang berada di pasaran sekarang adalah diperbuat dari chiffon. Jadiknya bila jatuh ke bahagian dada tu, nampak natural ke-flair-an nyer. (apa punya bahasa ni). tak payah nak diadun2 sangat. Saya suka! 

Nov2012 : Walaupun half-moon digayakan dengan pelbagai cara, saya masih lagi tak berani nak menggayakan gaya yang extreme, sebab dah cukup selesa dan yakin dengan gaya suka-suki saya. dan pada hari kejadian ni saya pergi kerja tanpa make-up ataupun skincare sbb 2,3 menjak ni malas! 

2009 : shawl chiffon style dulu

Dah lama tak pakai shawl, sejak tudung bawal pun dah banyak yang murah2. tak payah pergi kelantan pun boleh beli tudung bawal RM 8 / pcs, aidijuma pun ada dekat dah (tapi still mahal), kedai kak ctredzuan pun banyak pilihan utk tudung bawal crown yang jadi kegilaan. 

Koleksi shawl boleh tahan banyak masa zaman2 gila shawl walaupun ketika itu menyedari muka amatlah membulat sekali. Tapi, im proud to be boolat. janji senang nak pakai, murah pulak tu. . 

2011 : bukit tinggi. si jendul konfiden dengan kejendulan dan kebulatan.

Disember 2010 : muka bulat, dahi jendul, pakai shawl dgn inner lekap di kepala. ada berani? :p 

Nov2012 : Biosafety Training ::
Kalau yang atas sekali tu half-moon yang bawah sekali ni pulak, full-moon. hihihiiii....

Awas penjual half-moon shawl, saya berkemungkinan menyerang kedai anda :p
Mrs. Farizal 
15 Nov 2012 / 1 Muharram 1434 H 
13:04 pm

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...