Social Icons

Wednesday, August 13, 2014

travel tips : Airbnb

Bismillah. 

Nak berkongsi satu laman web yang sangat cool. Wajib bukak setiap kali anda semua merancang percutian sendiri (tanpa travel agent) atau backpackers. 

Website Airbnb (klik sini

Konsepnya lebih kepada penginapan homestay bukan hotel. Ada homestay yang tetamu akan tinggal bersama tuan rumah, ada juga yang tidak. Sangat sesuai bagi yang travel sendiri tanpa guna travel agent. Mungkin juga sesuai bagi yang nak cari rumah sewa, mingguan atau bulanan terutama bila kena kursus panjang, atau kerja luar kawasan. Dalam Airbnb ni ada lebih dari 190 negara tau yang tersenarai, Malaysia pun ada, bukan oversea saja. Harga pun berpatutan. 

Paparan utama Airbnb sgt cool tau. Bukan still picture. 


Contoh paparan. Pilih tempat, tarikh, jenis bilik, dan terus keluar senarai & map nya sekali

Harga yang ditawarkan adalah harga per night. 

Contoh bila dah pilih satu pilihan. boleh tengok apa kemudahan yang tuan rumah bagi. 
boleh tgk gambar rumah tersebut. 

So far review yang saya baca semuanya positif. Takda yang kena tipu.

Bagi saya sangat cool. Hiks. Kenapa tak cuba kan?:)




13 Ogos 2014 : 10:27pm
rumah semanis rumah 

Tuesday, August 12, 2014

pejabat semanis pejabat VS rumah semanis rumah

office sweet office. 
home sweet home. 

  • bos pernah nasihat "cari sesuatu yang menarik di pejabat untuk membina tahap keinginan hinggakan ketika di rumah rasa sentiasa nak ke pejabat"
  • bos pernah nasihat "cari sesuatu yang menarik di rumah untuk membina tahap keinginan hinggakan ketika berada di pejabat rasa sentiasa nak balik rumah" 


untuk membina keinginan sentiasa ingin ke pejabat, satu saya memikirkan kawan-kawan yang best selain kerja yang tak habis. 
untuk membina keinginan sentiasa ingin balik ke rumah, selain yang tersayang, saya memikirkan kopi yang best. 

bila dapat kerja tak best kat pejabat akan teringat kopi yang best kat rumah. 
bila yang tersayang takda di rumah dan kopi yang best tak terasa best, akan teringat kerja di pejabat. 

boleh gitu?  

takda gambar nak share:( 

semua manis

12 Ogos 2014 : 5.31 pm 

Monday, August 4, 2014

coffee lover : coffee bean = biji kopi

Bismillah. 

Berbalik kepada tajuk di atas dan 2 entry sebelum ni pasal jenis kopi dan pilihan susu segar. Entry ini pula nak berkongsi pasal beberapa jenis kopi yang kami dah cuba. Sebelum tu, jangan tanya pasal boikot tak boikot. InsyaAllah saya akan sedaya upaya boikot jenama yang menyokong puak zionis, sedikit demi sedikit akan buang dan kikis. Stok kopi memang dah ada dalam rumah ni, dan dalam kad Starbak jugak masih ada baki. Selesai saki baki ni nanti kami akan beralih arah. Salah satu sebab sanggup beli mesin kopi juga adalah supaya tak bergantung pada kopi starbak tu, selain dari sebab mahal. Masih banyak pilihan biji kopi di luar sana. 

Roast level : 
1. Light -  lebih asidik, sedikit manis, kopi yang sedikit light, 
2. Medium - balanced, gentle, ada sikit aftertaste, deep
3. Dark - strong, aftertaste yang kuat (pahit lekat pada tekak), naturally manis, pahit


Okeh. Sejujurnya, biji kopi yang kami cuba dari awal ada mesin adalah jenama starbak (T___T). 

Medium Roast : Pike Place Roast 

Medium Roast : House Blend 


Medium Roast : Brezza Blend 
coffee bean

Baik. Sedikit review peringkat amateur, bukan tahap coffee master :p 

1. Medium Roast - House Blend : biji kopi ni adalah yang kedua kami cuba selepas guna biji kopi dari Delonghi (free gift dari kedai yang kami beli mesin kopi). Kami ke starbak untuk 'coffee-tasting' dan coffee master di starbucks cadangkan House Blend ni. Kami pun beli 1 jug untuk minum di restoren, dan buat keputusan untuk cuba 1 pek. Rasanya tak terlalu pahit, tak terlalu light. Just nice. Sesuai untuk beginner. 

2. Medium Roast - Brezza Blend : pek ke tiga ni kami beli sebab nak cuba kopi yang sedikit kuat, tapi masih dalam Medium Roast. Rasanya lebih pahit, saya suka! Harganya mahal RM 10 dari House Blend. 

3. Medium Roast - Pike Place Roast : pek ke empat ni belum bukak lagi. InsyaAllah dah cuba nanti saya kongsikan reviewnya ya! 

Oh ya, kalau kawan2 belum ada mesin kopi dan nak cuba minum kopi yang segar dikisar walaupun takda mesin kopi atau mesin kopi anda takda pengisar, boleh je beli mana-mana biji kopi seperti di atas tadi dan minta kedai kopi tersebut kisarkan untuk anda. Kan dah dapat minum kopi fresh! hehe. 



Kopi kopi kopi

4 Ogos 2014 : 8 Syawal 2014
7:17pm 

coffee lover : fresh milk

Bismillah. Entry yang sebelum ni tentang pengenalan kepada kopi dan dah janji nak tulis pasal pilihan biji kopi dan susu segar. InsyaAllah dalam entry ni saya kongsikan okeh :) 

Setakat ini, jenama susu segar yang dah pernah kami cuba ialah ; 
1. Good Day - bagi saya yang kurang gemarkan susu, susu ni berbau "maung" nak nak lepas di'stimkan. bau maungnya memang naik. harga sekitar RM 12 - 13 untuk 2 liter. depends jugak beli di kedai mana. 
2. Dutch Lady - kurang bau susu atau lembu, hehe. biasanya 1 liter RM 7.60 hingga RM 8.50 
3. F&N Magnolia - kurang bau, ada sikit manis. harga tak ingat. 
4. Farm Fresh - bagi saya tekstur macam pekat sikit, ada bau sikit tapi tak sekuat yang No 1 di atas. Harga 2 Liter RM 14 rasanya. 
5. Farm House - bagi saya dan suami, yang paling menepati citarasa setakat ini. takda bau susu, tak manis, harga lebih kurang sama. RM 8.50 untuk 1 liter. 

dari kiri : Farm House, Farm Fresh, F&N Magnolia 

Dutch Lady 
Good Day 
Kegunaan kami, 1 Liter boleh guna untuk 5 - 6 cawan kopi. Kerap buat kopi, cepatlah habis susu. Hihi. 

Bagi jenama yang ada packaging 2 Liter, dah tentu lebih untung beli 2 liter berbanding beli sebotol2. Expiry date untuk susu segar kebiasaannya dalam masa 2-3 minggu. Jadi janganlah beli stok sampai 1 dozen, beli setiap minggu atau 2 minggu sekali untuk pastikan kesegaran susu segar anda:) 

Itu saja review yang tak seberapa. Tapi saya rasa badan baik sikit sejak minum susu segar walaupun bersulamkan kopi. Tidur lena. Badan segar, tak dehydrated.


Salam kopi!

4 Ogos 2014 : 8 Syawal 1435H
6:41 petang 

O B S E S I dan K O P I

Assalamualaikum semua. 

Bercakap mengenai kegilaan. kegemaran. obsesi. 
Terlalu subjektif kan. tak sama. 
Takda orang boleh menghalang kalau dah nama pun obses terhadap sesuatu. 

Contohnya, 
  • Yang gila tangkap gambar akan sanggup berhabisan untuk camera, aksesori, aktiviti travel untuk tangkap gambar. 
  • Yang gila memancing, akan sanggup berhabis beli joran, masa dan wang untuk memancing. 
  • Yang gila panjat gunung, sanggup beli thermal wear dan pelbagai keperluan yang paling mahal walaupun kena berikat perut. 

Orang yang TAK sama kegilaannya dengan kita, pasti akan mengutuk atau lebih teruk menghakimi. 

Contohnya, 
  • Buat apa lah snap gambar sana sini, beli camera mahal-mahal, lense beribu2. pakai camera handphone pun boleh tangkap gambar apa. 
  • Buat apa lah memancing, bukan termakan pun semua ikan yang ditangkap. 
  • Buat apalah panjat gunung, apa faedah naik gunung lepas tu turun balik? apa dapat? 

Kepuasannya hanya yang empunya badan je yang faham & nikmati. 
Itulah yang dinamakan obsesi. 
Macam obses FIFA jugak. Dang! 

Bagus kalau obsesi tu boleh mendidik diri terhadap sesuatu. Mendidik supaya sabar, menghayati ciptaan Allah, menggilap bakat, membantu yang memerlukan, menyihatkan badan, berbakti pada masyarakat, atau setidaknya dapat meluangkan masa dengan berfaedah. 

Bercakap (eh menulis sebenarnya ni) pasal obsesi, saya cuba buat perkaitan dengan kopi. Sebenarnya, saya bukan obses terhadap kopi, yag sebetulnya saya tak biasa minum minuman lain selain kopi. Saya tak biasa minum teh, milo. Tak puas. Yang puas, hanya kopi. 

JOM CERITA PASAL KOPI ! 

Kopi asalnya dari biji kopi. Di pasaran yang paling banyak dijual adalah serbuk kopi yang telah disejuk keringkan (freeze-dried) atau istilahnya kopi segera atau instant coffee atau soluble coffee dalam bentuk serbuk atau cecair. Bila sebut instant coffee, kebanyakan orang akan terfikir kopi segera hanya kopi yang dah di pra-campurkan atau 3 in 1 coffee (yang dah dicampur dengan creamer & gula). Padahal serbuk kopi di pasaran juga semuanya adalah kategori 'instant coffee'. 



instant coffee = soluble coffee = serbuk kopi 
Kopi pracampuran = 3 in 1 = kopi segera yang dah dicampur dengan krimer dan gula 
Ni serbuk nescafe kat rumah saya. nampak kan kat bawah tu ditulis "kopi segera"
Ini pula whole bean = biji kopi yang kami beli untuk dikisar sendiri. 

Yang di bawah ni pula adalah jenis-jenis air kopi yang dihasilkan semasa pembuatan. Asasnya adalah pati kopi yang telah dikisar, kemudian dimampatkan sebelum dilarutkan dalam air. Pati kopi dipanggil Espresso. 

Jenis air kopi yang dihasilkan. Asasnya adalah pati kopi = espresso

Menyedari obsesi yang tinggi terhadap kopi, saya dan suami buat keputusan untuk beli mesin kopi yang boleh mengisar dan menghasilkan air kopi secara semi automatik. Kami pilih jenama Breville, buatan Australia. Dibeli pada awal tahun 2014. Beza minum kopi segera dengan kopi yang dikisar sendiri. 

1. Kopi dikisar hanya bila hendak diminum. Kisar untuk minum 1 cawan, 2 cawan atau berapa yang perlu. Cuma perlu set di mesin. 
2. Rasa kopinya lebih umphhh. Puas. Pahitnya lekat di tekak. 
3. Tak perlu campur susu pekat manis untuk buat nescafe atau kopi susu, sebaliknya pakai susu segar = fresh milk , tak perlu campur gula kalau buat kopi atau nescafe "O". Kandungan gula tiada. 
4. Kesan minum kopi segera antaranya adalah berjaga malam atau susah nak tidur dan kencing berbau kopi. Tapi minum kopi yang dikisar sendiri senang tidur malam dan kencing tak berbau kopi. 
5. Kos pulak. Lebih kurang sama. Untuk kegunaan sebulan kami. Nescafe Gold 200g harganya RM 28.50 , Starbucks whole bean, range dari RM 30.00 hingga RM 40.00 untuk 250g. Susu pekat 5-6 tin, berbanding susu segar 4 liter (4 botol). 

mesin kopi kami

aksesori seperti jug susu, filter basket single & double, portafilter, tamper, cleaning kit






Hasil amatur seni kopi = coffee art :p






Kami masih mencuba2 pelbagai jenis biji kopi dan susu segar. InsyaAllah akan dikongsi review beberapa jenis kopi dan susu segar yang sudah kami gunakan dalam entry yang lain.



Salam aidilfitri !

4 Ogos 2014 = 8 Syawal 1435H
5:14 petang 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...