Social Icons

Sunday, May 30, 2010

kesengalan.

hari ni hari sengal.
kesengalan bermula seawal pukul 6.45 pagi tadi.
saya tersedar dikejutkan oleh alarm hp lagu rihanna 'disturbia' yang paling dibengangkan oleh en.rizal setiap pagi. sebenarnya saya pun bengang, tapi kalau letak lagu 'my heart will go on sumpah susah nak bangun. ekekekkee. siapa tak tahu 'disturbia tu yang mana satu boleh
klik sini.

setelah stopkan alarm tu.
terkebil2 bukak mata, tengok tv tak tutup, lampu apatah lagi, terang benderang (perangai buruk lagi penakut gelap).
raba ke kiri raba ke kanan mencari spek mata.
pakai spec mata.
tekan butang 'info' dan terus belek2 rancangan apa di sebelah.
belek punya belek, saya nampak 'ZEE'
best jugak ni pagi2 buta dah ada ZEE AVI.
gosok mata lagi utk mereadykan mata tgk ZEE AVI.
saya pun pilih channel tu.
sekali.. aiyakkk!
apasal ade Dance India Dance ni??!!
saya gosok mata lagi sekali.
ya rabbi! ZEE yang saya sangkakan ZEE AVI itu adalah channel hindi ZEE @ 108 rupanya.
sengal! ahahahaaaa....
tu la, bangun dah la kol 6.45pg, ada hati nak tgk ZEE AVI kan. tak sedo diri.

pastu lewat petang tadi.
saya dok lipat kain sambil tgk jurnal mentor.
ohh. garang jugak ziana zain rupanya.
mata die sharp mcm nak makan je si mohamad tu. huhuh.
layan punya layan.
waktu commercial break, baru tergerak hati nak tgk jam.
ohh. dah 6.45 ptg!!
kena dinner sebelum kol 7.00!!
(konon diet,takleh makan lebih kol 7.00 mlm, sila jgn gelakkan)
oh! tidak.

saya pun terus ke dapur, basuh beras. tanak nasik.
dengan harapan cepat2 la nasik ni masak.
keluarkan daging masak kurma dalam peti ais, re-hit je.
pikir apa lagi nak tambah ni... masa tinggal kurang dari 15 min..! (beriya kan:p)
takde mase nak buat sambal tumis bagai.
memula pikir ikan goreng pun ok jgk ni,
err.. tapi klu ikan goreng kena tunggu ikan tu 'thaw' dulu.
mana sempat.
last2 korek peti ais, tgk ikan bilis baru beli masih belum disentuh.
best jugak ni, ikan bilis goreng dgn cili & bawang.

siap goreng ikan bilis.
nasik pun berasap2 baru masak.

lastnyer, kol 7.05 ptg baru makan.
tersasar 5 minit.
hancuss, habis la segala daging lembu, santan dan minyak goreng ikan bilis bertempel2 di dalam badan... (takda kena mengena).. hakhakhakk...

sekian, saya sangat lost bila sorang2 mcmni. sigh!

Tuesday, May 25, 2010

terasa hari ni macam monday

rutin harini macam biasa.
pergi kerja dengan selekeh sekali sbb err.. ntah, rasa hari ni macam monday je.
sebab semalam dah mc akibat migraine.
balik kerja singgah rumah tiara, tengok progress orang2 tengah buat kerja.
takda reason untuk saya curik tulang sbb sebelum kembali bertugas en.rizal sempat baekk nyer handover job 'supervisor' itu ke tangan saya. cuma saya tak dapatlah nak supervised mereka from 8 to 5pm macam en.rizal buat hari-hari. ekekee.


macam biasa, pergi melawat rumah, tengok apa yang patut.
tak lupa snap gambar untuk dihantar ke email en.rizal malam2 nanti.
sampaikan orang yang buat kitchen cabinet kami (ah seng) dah pandai mengusik saya.
"you ari ini takda snap gambar ka, senang mau send report nanti malam"
ekekekee.
begitulah rutin saya.
sebelum balik sempat saya jengah mailbox.
flyers memang banyak, dari kitchen cabinet, grill, sampai la ke perkhidmatan cuci rumah.
haaa, yang tu saya sukaaa...!! banyak lagi ni kena cuci walaupun kotoran degil2 semua dah berjaya disental oleh kami berdua sebelum en.rizal ke rig 3 minggu yang lalu.
erm, boleh diusulkan pada en.rizal bila dia balik nanti.


cerita ushar mailbox tak habis lagi.
dalam banyak2 flyers tu ada la bil air.
saya pun belek. wahhh! RM29.37 ok?!!
rumah belum duduk lagi dah pandai bil banyak2.
dalam hati, takpa.
gamaknya sebab kami dah berapa kali cuci rumah & main air tak hengat dunia kot.


selesai tugas sbg supervisor:p
saya pun pulang ke rumah. nak singgah rumah mother-in-law (mil) pun dah rasa tak larat.
cehh, macam penat sangat je jadi supervisor tak sampai pun sejam. ekekekee.
tapi saya dah kerja from 8 - 5 ok, letih lah jugak.
sampai rumah saya pun beleklah bil air rumah yang kami duduk skrg.
wahhhh!! RM 9.60 saja?!!


errr... mula la hati ni konfius.
rumah mana yang ada orang duduk sebenarnya ni.
rumah tiara atau rumah skrg?
rumah yg kosong bil air sampai RM 29, rumah yang kami tinggal hari2, RM 10 pun tak sampai.
apakahhh?
tak mandikah kami sekeluarga?
tak basuh baju kah? rasanya basuh baju setiap minggu 12 kg setiap round.
ekekekeee..
tertukar gamaknya bil antara dua rumah ni!


tu je cerita untuk harini, takda yang menarik.
hanya kepelikan saya.


sekian.
oh lupa nak kasi tau.
sejak saya embed VC shahir kat blog ni, setiap kali bukak blog jgk saya akan mainkan dulu lagu tu.
kadang2 bukan sekali, malah nak dekat 3, 4 kali.
ekekekekee.
sekian saja dari peminat yang mengaku minat shahir, tapi haram RM 0.50 pun tak undi shahir:p

Monday, May 24, 2010

sepetang di pasar malam:p



pasaipa tetiba entry pasal lychee a.k.a laici? hehe..
pasainya tadi pergi pasar malam di station 18 pengkalan, jumpa satu pakcik jual buah.
memula tak pandang sgt, sbb ingat2 masih ade lagi anggur kat rumah (beli kat tesco mgu lepas,murah tp tak habis2:p)
elok je mata ni nak berkalih ke gerai lain, terus nampak .... laiciii!!
terus kami berdua (dgn cik nani) merapat.


setelah bertanya berapa ringgit sekilo, sempat jugak la merasa (sebijik je dibenarkan ok:p). kami pun pilih lah, ikut hati ni nak cekau banyak2, tapi teringat pulak anggur yang makin kecut dalam peti air tu, tak baik membazir. hehe.

sambil tgk konsert final af8 yang dah ntah berapa kali ulang tadi, saya pun terfikir, apasal jarang2 ek jumpa laici kat pasar malam, mahupun tesco. agaknya ada musim ek? kenapa tak pernah nampak laici orang tanam kat belakang rumah2 hek (mungkin di kala tu saya fikirkan tak jauh beza antara laici dgn pisang yang mudah ditanam di mana saja.hahaha:p)?



oleh kerana berlakunya 'research' di situ (sebenarnya hanya google-up saja:p), oleh itu terhasillah entry ini. hehehe=p






ini rupa pokok laici, maaflah yer kalau siapa mmg dah biasa tgk. maafkan saya yang jakun ini. huhu.

Q : persoalan saya tadi, mengapa tak selalu ada laici di pasar malam mahupun tesco.

A : musimnya antara bulan Mei-Jun sahaja. patutlah baru ada kat pasar malam.

Q : mengapa belakang rumah orang di malaysia tak tanam laici?

A : sebabnya US yang tanam laici ni secara komersial. walaupun originated daripada china, thailand dan vietnam. tapi pengeksport terbesar laici adalah dari US. (oh, jadi saya telah menyokong barangan US kah? untuk laici, saya maafkan, sebab kecur air liur melihatnya). kawasannya pulak mestilah terkawal dari tiupan angin yang terlalu kencang, cuaca yang ambient, selain dari kena pastikan ia mendapat nutrien yang secukupnya terutama semasa dormancy phase. kalau tidak, mungkin end-up dengan pokok yang tidak berbuah2. jadi musnahlah harapan saya yang konon nak tanam laici belakang rumah baru. ekekkee..

Q : macam manis je laici ni, tak bahaya ke untuk orang yang sedang mengontrol diet gula mereka?

A : takda masalah, laici mengandungi 16g karbohidrat/100g serving, kandungan air pula mencecah 81.76g / 100g (woww! patutlah meleleh2 air nyer, uish, kecur air liur). Laici ni juga kaya dengan potassium dan sudah tentunya Vit-C!! kandungan lipid pula, boleh katakan langsung takda tau. selain itu, laici juga ialah antioksidan yang amat baik! dipercayai jugak (mengikut kajian daripada Hokaido Uni, Jepun), berat molekul polifenol yang rendah di dalam buah laici boleh mengurangkan lemak di PERUT untuk orang yang mempunyai masalah metabolik badan. ahaks. menarik!

kalau anda teringin, cepat2 pergi ke pasar malam yang berhampiran. heheheee=)

Sunday, May 23, 2010

kebahagiaan dalam perpisahan :: Behind the scene:p

Layan je lah yek VC behind the scene lagu shahir ni.

walaupun tajuk lagu ni tak se'rock' melodi lagunya, tapi takpa, shahir punya pasal, saya suka jugak:p

saya baca di channel 15 awal2 pagi tadi, ade forumer tu bagitau undian sms malam tadi end-up with :

shahir 85%, adira 8%, daus 4%, maulana 2% dan iwan 1%.

betui ke tu? sebab lepas concert semalam saya terus layan drama perigi kontang kat tv3, langsung tak teringat nak check peratus undian.

kalau betul shahir sapu sampai 85%, saya dapat rasakan aura shahir bukan calang2, mawi dulu pun leading dengan 48% saja kalau tak silap la. apapun, syabas kepada shahir, dah memang rezeki anda menang kali ni;)

----------------------------------------------
Tak perlu ucapkan sepatah kata
Kerna lantang terbaca dari muka
Kau dan daku sudah tiada
Keserasian di jiwa
Mungkin magisnya sudah hilang

Tak perlulah kita mencuba lagi
Betulkan kesilapan perhubungan ini
Bila setiap perbincangan
Menjadi perbalahan
Manakah agaknya cinta kasih


Chorus
Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum
Bunga yang layu pada musim luruh
Yang dulunya mekar di sinar suria
Bila sudah kering pasti akan gugur

Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama oh semakin rekah
Menimbulkan tanya apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan

Usah titis air mata kau tangiskan
Ku dah cukup menampung selautan
Begitu lama ku pendam
Tapi hanya berdiam
Kerna cuba menafi realiti

Ulang Chorus

Kebahagiaan dalam perpisahan

----------------------------------------------

layannn...:))

Wednesday, May 19, 2010

aqad yakni janji..!

siang tadi saya terpukul dengan cerita yang tidak begitu indah tentang perkahwinan seseorang.
biar kisah itu saya simpan dan dijadikan pengajaran untuk saya, untuk semua.

cuma ia membuat saya berfikir..
tentang diri sendiri sebagai isteri, tentang seorang lelaki bergelar suami, tentang keluarga kedua pihak.
tentang ibadah, syariat dan sunnah.
tentang tanggungjawab, amanah, komitmen, kewajipan dan hak.
tentang cinta, jiwa, rasa, kasih dan sayang.
tentang keikhlasan, kepercayaan, kejujuran dan ketaatan.
tentang amarah, rajuk, gurau dan senda.

begitu besar pengertian sebuah perkahwinan. begitu tinggi nilai sebuah ikatan suci.
begitu besar anugerah dan rahmat yang dikurniakan oleh Allah swt kepada kita semua.

Surah al-Rum 30:21:
Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Dia menciptakan untuk kamu pasangan-pasangan dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan.


beristighfar saya mendengar berita tentang usia perkahwinannya yang seharusnya di lalui dengan indah penuh kasih dan sayang, cinta dan belas, tergugat kerana kepercayaan yang mula luntur akibat hati yang mula berubah.

betapa Allah bisa menguji..!


Ya Allah
Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bimbinglah aku menjadi isteri solehah

Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniamu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujianMu


Ya Allah, berilah aku ketetapan hati
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi suami
Isteri yang sentiasa dihati suami..


Ya Allah, kau tetapkanlah hati kami
Kau rahmatilah kasih sayang antara kami
Agar berkekalan penuh dengan keberkatan
Agar bersatu menuju jalanmu
Amin, amin Ya Rabbal Allamin..

------------------------------------------------------------

buat suami tersayang,
saat ini, saya amat merindu;)

tunjuk jari.

kesabaran saya memang kurang hari ni. bermula dari pagi, bawak ke tengahari ade je pulak yang trigger2 emosi ni.


situasi 1 : pagi-pagi buta


saya sedang memandu di lorong kiri, saya akui memandu agak laju, tapi tak terlalu laju. saya tak kelam kabut, rileks saja. kereta di lorong kanan juga sedang bergerak dalam frekuensi yang lebih kurang sama. ada sebuah motosikal laju dari arah belakang. saya perhatikan dari cermin sisi. saya biarkan saja. motosikal tu cuba nak memotong saya melalui lorong kanan, saya pun bagi ruang pada motosikal tu. potonglah! rupanya keadaan di lorong kanan tidak mengizinkan sbb memang kereta lain banyak bersusun.

pemandu motosikal tu nak cuba masuk semula ke belakang kereta saya iaitu di lorong kiri. dia cuba nak cilok pulak dari kiri. kereta saya mmg agak menghimpit ke kiri sebab saya baru lepas bagi ruang pada motosikal tu untuk memotong sebentar tadi. saya perhatikan cermin sisi sekali lagi. dia nak potong jugak. saya tak boleh himpit ke kanan sebab kanan saya ialah bas sekolah! saya maintain lorong & kelajuan. motosikal tu cuba lagi potong dari kiri saya.

akhirnya, dia berjaya pintas saya, nasib baik tak kena cermin sisi kiri saya. sebaik dia pintas, dia TUNJUK JARI kat saya!!!! ingat aku takde jari ke nak tunjuk?? ingat saya tak pandai ke nak tunjuk jari jugak pada andaaa??? what the h*ll.

nasihat arwah mama saya :
>> mama pernah cakap masa kami kat sekolah dulu "kalau budak laki tumbuk, tumbuk je balik, jangan lembik sgt!" (wah, gangster sgt bunyinya:p) tapi tak pernah pulak saya menumbuk orang, sebab saya pun tak pernahlah ditumbuk lagi setakat ni.


>> tapi mama juga pesan "jaga adab sopan, kamu tu perempuan"

sempat saya fikir, nak pakai nasihat mama saya yang mana satu dalam keadaan ni??? nak tunjuk jari jugak atau nak beradab sopannn?? lalu saya pun...

sentak minyak sikit, kejar motor tu. tp kebetulan di depan trafic lite menanti merah, dia tak sempat kejar hijau, saya pun sama. sebelah kiri kereta saya ada sebuah motosikal lain, pakcik berumur sikit. sebelah motosikal pakcik tu adalah motosikal yang tunjuk jari tadi. saya bukak tingkap separuh (cukup la takat nampak muka), saya pandang orang yang tunjuk jari tu. disebabkan agak obvious gamaknya, pakcik berumur tu pulak yang perasan saya tengok dia...kuikuikuiii....! berkerut2 dahi dia, mesti dia fikir, apahal pompuan ni pagi2 buta.

saya teruskan tengok lagi, org tunjuk jari tu pun sedar. saya tenung lagi. dia alih muka pandang depan. saya masih tenung lagi. dia cuba nak pandang sekali lagi untuk pastikan saya masih memandang atau tak. ingat saya takut?? haha, saya takut jugak sbnrnya memandangkan dia lelaki, saya perempuan. tapi nasib baik saya dalam kereta la kan. tu tunjuk berani. lelaki yg tunjuk hebat depan perempuan tu akhirnya merempuh lampu merah. konon tunjuk handal la tu? ade aku kesahh? sempat sy tgk plat motornya, mana tau kot esok2 terserempak lagi..siap la kau, aku lak nak tunjuk jari ni... ekekekee.. macam berani sangat je. takdalah, mama saya tak suka tgk / dgr anak mencarut. ade ke mak yang suka? :p

erm, sebut2 ni, teringat pulak kat arwah mama:(

quarter life crisis..towards the end;)





dulu saya pernah menulis entry 'quarter life crisis' dalam blog.friendster saya.
masa tu tak pasti dah kenal dengan en.suami tersayang atau belum. hikss!:p
kalau dah kenal pun, tak pasti en.suami tersayang baca atau tidak entry itu.
kalau baca, nampaknya memang terbongkarlah segala kesengalan isteri yang seorang ini, tapi biarlah, biar dia tau betapa tidak tenteramnya saya di usia itu, betapa memberontaknya saya ketika itu:p.
kalau en.suami tersayang tak baca sekalipun takpa, takda sebab harus berkecil hati. masih ada peluang sekali lagi, walau garapannya tak serupa dulu.

try jugak search balik di google hasil tulisan saya, tapi baru teringat, saya dah delete akaun friendster.
how google can reveal? wink! saya tak pasti dari mana source entry yang dulu tu, tapi sekarang saya jumpa di google :
http://www.cds.caltech.edu/~shane/text/quarterlifecrisis.html.


The Quarter Life Crisis

  • It is when you stop going along with the crowd and start realizing that there are a lot of things about yourself that you didn't know and may or may not like. You start feeling insecure and wonder where you will be in a year or two, but then get scared because you barely know where you are now.

  • You start realizing that people are selfish and that, maybe, those friends that you thought you were so close to aren't exactly the greatest people you have ever met and the people you have lost touch with are some of the most important ones. What you do not realize is that they are realizing that too and are not really cold or catty or mean or insincere, but that they are as confused as you.


  • You look at your job. It is not even close to what you thought you would be doing or maybe you are looking for one and realizing that you are going to have to start at the bottom and are scared.

  • You miss the comforts of college, of groups, of socializing with the same people on a constant basis. But then you realize that maybe they weren't so great after all.

  • You are beginning to understand yourself and what you want and do not want. Your opinions have gotten stronger. You see what others are doing and find yourself judging a bit more than usual because suddenly you realize that you have certain boundaries in your life and add things to your list of what is acceptable and what is not. You are insecure and then secure. You laugh and cry with the greatest force of your life. You feel alone and scared and confused. Suddenly change is the enemy and you try and cling on to the past with dear life but soon realize that the past is drifting further and further away and there is nothing to do but stay where you are or move forward.


  • You get your heart broken and wonder how someone you loved could do such damage to you or you lay in bed and wonder why you can't meet anyone decent enough to get to know better. You love someone but maybe love someone else too and cannot figure out why you are doing this because you are not a bad person.


  • One night stands and random hook ups start to look cheap and getting wasted and acting like an idiot starts to look pathetic. You go through the same emotions and questions over and over and talk with your friends about the same topics because you cannot seem to make a decision.


  • You worry about loans and money and the future and making a life for yourself and while wining the race would be great, right now you'd just like to be a contender!


  • What you may not realize is that everyone reading this relates to it. We are in our best of times and our worst of times, trying as hard as we can to figure this whole thing out.




Entry di atas ialah saya yang dulu! tiada penjelasan dan penerangan yang jelas. baru sekarang terpanggil hati nak mendalami apakah krisis ni all about sebenarnya? berasaskah? atau hanya tulisan tidak sengaja seseorang yang sedang keliru melewati suku dekadnya?

The crisis does exist! ahaks!



Definition from wikipedia : The quarterlife crisis is a term applied to the period of life immediately following the major changes of adolescence, usually ranging from the early twenties to the early thirties. The term is named by analogy with mid-life crisis.

Waahhh, nampaknya saya masih lagi tergolong dalam golongan berisiko ni, haha! ingatkan seusia awal 20-an saja, rupaya im counted! bangganya! MUDA lagi saya (tak pasal2 je;p)

Characteristics of quarter-life crisis may include:


  • realizing that the pursuits of one's peers are useless (oh! saya pernah merasakannya!)
  • confronting their own mortality (oh! tidak seteruk itu, di kala itu)
  • watching time slowly take its toll on their parents, only to realize they are next insecurity regarding the fact that their actions are meaningless (tidak pernah)
  • insecurity concerning ability to love themselves (saya memang sayang diri sendiri)
  • insecurity regarding present accomplishments (mmg sgt confused, di kala itu)
  • re-evaluation of close interpersonal relationships (tidak sampai ke tahap me're-evaluate')
  • lack of friendships or romantic relationships, sexual frustration, and involuntary celibacy (di kala itu, saya sebenarnya ramai kawan, tp seperti tiada kawan)
  • disappointment with one's job (ohh! yang ini tidak sama sekali, sudah berjanji dengan Pak Shuhay yang saya TIDAK akan menyesal memilih kerjaya ini)
  • nostalgia for university, college, high school or elementary school life (terasa "kan best zaman student dulu" itu lah saya di kala itu, serba tak kena)
  • tendency to hold stronger opinions (saya agak cepat terpengaruh juga, di kala itu)
  • boredom with social interactions (ada kalanya, rasa tak perlu bersosial)
  • loss of closeness to high school and college friends financially-rooted stress (overwhelming college loans, unanticipatedly high cost of living, etc.) ( kurang rapat disebabkan oleh komitmen masing2 yang tak sama, tiada kena mengena dgn financial sbb shopping itu always the best therapy for me, until now!:p)
  • loneliness, depression and suicidal tendencies (terasa jugak lonely, tapi malas nak fikir, takdalah sampai nak bunuh diri, ape kejadahnya!)
  • desire to have children (ops! yang ni saya mmg belum rasa di kala itu, sbb mungkin emosi mmg tunggang langgang)
  • a sense that everyone is, somehow, doing better than you (selalu jugak, i always take it in a positive way masa tu)
  • frustration with social skills (agak rasa rendah diri)

saya mengaku pernah mengalaminya, mungkin ada lagi yang merasakannya, mungkin ramai atau mungkin semua merasakannya. oleh itu kita semua adalah normal. tiada apa nak dirisaukan.

namun saya sangat pasti masih ada elemen yang belum stabil di dalam diri hasil dari peredaran ke fasa ini. namun alhamdulillah, ada perubahan diri dalam pelbagai aspek, kekurangan masih perlu diperbaiki.

sekurang-kurangnya saya telah berjaya menempuh 'krisis' ini dengan baik! tiada kerosakan yang berlaku ke atas diri saya, baik fizikal ataupun mental. ditemukan pula dengan insan yang boleh menerima diri seadanya, berkongsi jiwa & rasa yang sama, ayah bonda yang sentiasa memberkati, adik-adik yang semakin dewasa dalam keluarga yang saling mengasihi.

marilah kita bersyukur kerana masih di sini, diberi ruang bernafas lagi:)

Monday, May 17, 2010

presenting.. dayang nurfaizah & adi..!

Ok, diakui dayang saya memang seksi malam tu (erm, dia mmg selalu mcmtu).

ditolak dengan elemen keseksian dayang & back-up dancer yang tergelek2 tu, saya bagi 9/10 untuk live performance mereka berdua ni. sapa taknak tgk ni semua, pandang tempat lain, dengar suara mereka saja:p

yg penting, adi sangat kool!

p/s : teringat lagu duet dayang bersama abangnya, dino -rindu bayangan-

"Mentor 4:: Adi - Lagu Kita" yg sangat cool!

Go go adi! hehe..

Portege dayang mmg best! bukan bias sbb saya peminat dayang, tp sebab Adi memang best.

Fans pun cool!

Sunday, May 16, 2010

rumah oh! rumah :: kitchen cabinet



Entry kali ni saya nak berkongsi pasal kitchen cabinet (KC) . Haru jugak dibuatnya masa rumah baru siap haritu. kami bukannya reti sangat, material apa yang ok, design cemana yang sesuai. Beli majalah berpuluh ringgit tiap bulan, semata nak bukak minda ni pasal ilmu2 ubahsuai rumah, interior design dan seangkatan dengannya. then tak lain tak bukan, google image search la jawabnya. Hahah! Nak hired interior designer, kat ipoh ni selain dari tak banyak pilihan, harga pun tak begitu menggembirakan. Huhuuuhuu..


Step 1 : decide concept




Sebabnya kalau jumpa interior designer pun, soalan pertama meraka ialah “rumah puan konsep macamana?”



a) Modern : biasanya sebut je modern, design yang ada “wooden” element mmg tolak tepi la kan. Oleh itu, material pilihan ialah chipboard 16mm water resistant, acrylic, high-gloss 3D, melamine. Lebih nampak moden gituu.



b) Kontemporari / klasik / oriental : konsep rumah macam ni tak kesah, samaada nak pakai wooden material macam solid nyatuh, membrane pressed, chipboard pun boleh. Ramai jugak orang yang masih suka pada design klasik ni, ada alur2 kayu gitu, mmg klasss. Sebab ada yang berpendapat, kayu lebih tahan lama. Terpulang ok



c) country / english style : raaaaamaaai yang sangat sukakan konsep ni, betul tak? Biasanya dapur yang konsep ni materialnya adalah wooden jugak. Yang hardcore mmg akan pilih warna kayu putih, kemudian nanti dekorasinya sarat dengan bunga-bungaan. Saya memang suka tgk dan memang sangat cantekk. Tapi untuk rumah sendiri, saya yang pemalas ni takboleh bayang macamana nak maintainkan ke’country’an dan ke’english’an dapur kunanti.



Step 2 : at least dalam kepala ada plan ruang kerja anda


a) Mungkin ada rumah yang ada kedua-dua wet & dry kitchen, dan mungkin 1 sahaja. Ada juga yang wet & dry bersambung dalam satu ruang, ada juga yang terpisah.




b) Jadi dalam kepala mesti dah plan nak masak kat mana, sinki kat mana, nak letak refrigerator kat mana, hob & hood kat mana yang sesuai (not too near dgn tingkap ya), nak simpan pinggan mangkuk, nak letak tong sampah, tempat nak terap pinggan etc, tempat tong gas, mungkin juga nak letak water purifying system ke kan. Penting juga pikirkan apa barang2 elektrik yang kita pakai kat dapur & kat mana nak letakkan nanti (kalau ada oven & microwave, toaster, blender tu bagai, mana nak letak).





c) Information ni amat berguna nak tentukan design dapur anda nanti tau, samaada nak buat L shape ke, U shape ke, I shape ke or perlu ade island ke. Nampak macam remeh temah kan? Huhuuu.... Jangan pulak jadi nanti masak kat sini kat wet kitchen... refrigerator nunnn jauh di dry kitchen.. (mentang2 la refrigerator latest design kan? Hehehe..) yang penting kita yang nak masak hari2 (walaupun tak hari2 sbnrnya, haha!) ni selesa nak buat kerja, setuju? 



Step 3 : konsep dah ada kan, ruang kerja pun dah identify sendiri. Now boleh dah pilih material apa nak pakai. Dan budjet nya sekali ya ibuk2, bapak2..huhu! ni pun factor yang kritikal jugak ni kan?


Dua benda kena decide : material untuk TABLE TOP & DOOR




DOOR (PINTU CABINET)


Untuk step ni, ambillah masa yang secukupnya, perlu rajin survey! Dan jangan ikut cakap orang ok? Katalah memang dah decide nak pakai chipboard water resistant / anti-moisture, pastikan anda dapat harga yang sepadan dengan kualitinya. Jangan chipboard biasa tapi harganya macam anti-moisture. Jangan tertipu ok! Kedai yang murah mungkin cakap saja water resistant, tapi padahal dia bagi chipboard biasa.




Antara acrylic dan 3D high gloss apa bezanya? Acrylic adalah sejenis lapisan plastik berkualiti yang shiny, berbanding dengan 3D high gloss iaitu kaca yang dispray/sembur dengan warna yang dikehendaki.



a) Acrylic : Acrylic boleh dibasuh / dilap, dan kering dengan cepat. Tahan terhadap peluntur, asid & alkali cair, cuaca dan mikrob. Boleh calar, tapi tak teruk kesannya. 


Pintu Cabinet Acrylic (Sumber:google)




b) Kayu nyatuh/ oak/ semanguk : kualiti berbeza antara jenis kayu tu. Pastikan anda ‘kenal’ mana satu nyatuh, mana satu oak / semangkuk. Sekali lagi, supaya tidak ditipu! Sebab tu saya kata perlu banyak survey, tak kira lah baca majalah, google di tenet, atau masuk kedai satu-satu. Mesti survey!

c) Chipboard : Raaaaamai orang pilih chipboard sebagai pintu KC. sekarang ni dah baaaanyak design yang cantik2. ada woodgrain, solid design, decorative design etc. harga pulak lebih murah dan affordable berbanding acrylic, 3D high gloss dan kayu. kalau boleh, ambil chipboard yang water-resistant / anti- moisture TERUTAMA di WET KITCHEN 


MICO anti-moisture chipboard untuk Pintu Wet KC

d) Melamine : jenis material ini juga raaamai orang pakai. design yang variety, kualiti yang bagus, harga yang affordable. Melamine ni kualitinya lebih kurang sama dengan chipboardHarga memang berbeza2. Itu yang buat pening kepala. Dah dapat yang murah tapi diragui pulak kualiti kerjanya, dapat yang mahal, mahal sangat. 



TABLE TOP (PERMUKAAN KABINET) 



Ada banyak pilihan sekarang. Granite / solid surface / water resistant chipboard / tiles / marble /


a) Granite :

Kelebihan : batu granite ni memang kelass, selain tahan lama, ia juga mudah dijaga sebab tidak mudah scratch, tak perlu risau nak letak periuk2 panas direct di atas permukaannya, kalau tumpah apa mudah je lap dengan kain basah. No problem at all  


Contoh Granite : Biasanya lebih gelap warna lebih mahal. 


Granite jugak

Granite yang dah siap dipotong ikut saiz kabinet


Kekurangan : Harga granite ni biasanya semakin gelap semakin mahal. Ada yang made in china, Malaysia, india, etc. Pastikan jenis mana yang anda pilih dan sepadan dengan harga ya kawan2


b) Solid surface 

Ada 3 jenis solid surface : matte, high gloss, satin.

Kelebihan : biasanya joining antara pieces nya tidak kelihatan. Ia akan Nampak smart dan kemas! Bila join tak Nampak, maka tidak perlu risau dengan kotoran/ daki di celah2 joining. Plus, anda boleh buat sinki customade dengan solid surface ni, mmg sangat smart! 

Pilihan solid surface : matte, high gloss, satin


Kemas kan sinki yang diperbuat dari solid surface ni:) 


Table Top gunakan solid surface. Kemas, tak nampak joining antara pieces. 
Kekurangan : penjagaan perlu cermat. Tidak digalakkan letak periuk panas direct di atas permukaan, tidak digalakkan juga memotong di atas permukaan solid surface ni always use cutting board. Tidak digalakkan berdiri di atas countertop anda ya. Kalau sinki anda pun ialah solid surface, pasti jangan tuang air panas ke dalam sinki, melainkan anda lalukan dengan air sejuk / air paip! 


c) Tiles


Paling raaaamai orang suka letak tiles. Tiles sudah memadai sebab terlalu baaanyak pilihan tiles untuk countertop anda. Latest design 2 x 2 yang memang cun melecun, harga berbeza. Dari belasan ringgit sekeping hingga yang ratusan ringgit pun ada



Kelebihan : lebih murah dari granite & solid surface. Banyak pilihan tiles. Tahan lama jugak. 

Kekurangan : Nampak joining antara pieces. So kena rajin sental daki kat celah2 ok? 


d) Marble


Marble pun ok jugak sekarang, banyak design baru sekarang, tahan lama jugak. 

Kelebihan : biasanya kalau stone-based material ni tak leceh sangat nak jaga. Sama macam granite.

Kekurangan : Cuma marble mungkin lebih senang scratch berbanding granit. Tapi boleh polished!


e) Chipboard (water resistant / anti-moisture)


Chipboard pun raaamai orang suka juga. Sekarang dah banyak pilihan.



Kelebihan : harga lebih murah berbanding material yang stone-based. Sekarang dah ada yang water resistant & anti moisture, jadi tak perlu risau chipboard anda ‘kembang’ lagi 



Kekurangan : tidak digalakkan letak periuk panas direct di atas permukaannnya, always pakai lapik. Strictly memang tak boleh memotong direct atas permukaannya jugak ok, always use cutting board. Kalau nak lap, pastikan kain lap tidak terlalu basah, walau dah anti-moisture kita mesti go back to basic di mana material jenis ni bukan stone-based ok? Kalau tumpah kalau boleh lap dengan cepat sebab khuatir akan tinggalkan ‘stain’ yang susah nak dikeluarkan. 



Step 4 : now ilmu dah cukup, pilihan konsep ada, ruang kerja dah ditentukan, material apa pun dah decide. Sekarang tiba masa survey (survey lagi..huhuh) pulak kontraktor yang nak dipertanggungjawabkan...




Jangan risau survey banyak tempat, sebab biasanya kalau setakat depa datang rumah, buat measurement, buat rough planned, it wont cost us anything! Explain kepada mereka, apa konsep anda, ruang kerja macamana yang anda mahukan dan material yang anda minat. Let them buat kerja mereka!



Bila dah dapat harga & rough design dari mereka. Timbang betul-betul apa service yang depa boleh bagi selain dari membina KC kita. Maksudnya, adakah harga yang diletakkan tu termasuk dengan aksesori yang kita nak atau tidak, apa material yang diorg propose untuk engsel2 pintu2 cabinet tu, handle pintu, ada soft-close atau tidak etc.



Kalau ada peluang, mintak kontraktor tunjukkan projek2 yang beliau dah pernah buat. Biar lebih sikit kerja kita, tapi puas hati dengan hasil kerja mereka. Harus ingat pelaburan anda bukan sikit, dan takkan lah nak berganti KC setahun sekali macam langsir kan?:)

Step 5 : observe / monitor kerja-kerja pembikinan KC anda.


Luangkan masa sikit, ambil tahu perkembangan mereka. Biasanya less than 1 bulan dah boleh siap KC anda tu.

Untuk lebih info, boleh lawati laman web :

MIECO chipboard : http://www.mieco.com.my/

Solid Surface : http://solidtop.com.my/

Signature Kitchen : http://www.signaturekitchen.com.my/
(saja la nak cuci mata, nak hired mereka ni saya tak mampu, huhu

Sedikit perkongsian mengenai KC rumah kami yang simple, boleh rujuk link di bawah ni :) 


http://fatihashuhaimy.blogspot.com/2012/09/menjawab-persoalan.html



Disclaimer : saya tiada kena mengena dengan apa juga jenama yang disebutkan diatas, entry ini adalah semata-mata untuk perkongsian maklumat sahaja. sharing is caring! 


Mrs. Farizal 

16.05.2010 

Friday, May 7, 2010

rumah oh! rumah : concrete slab


update kali ni just nak share progress concrete slab yg kami bina di kswn terrace tepi yang sekangkang kera ni. tanah tepi ni ada lebih kurang 10 kaki. kami fikir ok jugak kot kalau ada slab, leh lepak bawah ni. tak pun leh la jadi medan pertempuran ping pong, hehe.


bahagian atas slab ni, kalau ada rezeki insyaAllah kami nak manfaatkan, so that balcony di family area bhgn atas jadi besar skit. maksudnya bahagian atas slab ni nanti akan jadi balcony. balcony yang sedia ada nak dipecahkan, dan buat tangga untuk turun ke balcony baru ni. tapi kerja2 ni masih belum siap lagi, baru je start. kalau dah ada progress banyak skit saya akan sharekan, insyaAllah.


ohh!! adik2 saya ada di pangkuan hari ni, hehe. en.amin baru lepas interview 'chekkgu' kat maktab ulu kinta, so dia stay dgn saya hari ni. cik nani saya ontheway balik dari batu pahat. dah start cuti sem. yeyy! takde la saya sorang kat rumah sementara en.rizal bertugas. hehe!

Monday, May 3, 2010

rindu & stress, ada kaitan ke?

langsung takda kaitan antara rindu dan stress. atau sebenarnya ada? ke dtg bulan? haha!

faktor stress hari ni :

a) sampai office dengan mood yang sangat baik dan sangat berharap dapat terus ke switch ke mode menulis scientific paper. alhamdulillah, memang saya berjaya masuk ke mode menulis paper, tapi malangnya baru baru pukul 8.30 pagi dan baru siap slide presentation yang ke-3 dah dapat panggilan dari second boss, ada benda yang kena submit urgent, sebelum pukul 11pagi. dan kerja itu amatlah remeh temeh. sepatut bukan kerja saya ok? bukan berkira kerja, tapi ade orang yang selayaknya buat kerja tersebut. dalam hati, what the h*ll. tapi sabar lagi. tone suara saya dah berubah sampaikan second boss tanya saya "what happen to you fatiha, not feeling well aaa?" dalam hati kata "i am good, u just made me nogood". Saya amat tidak suka ketika saya sedang concentrate buat benda yang saya suka tetiba orang kacau, sbb sy mmg sgt cepat hilang fokus. Dem.

b) sedang saya buat 'task' yang konon sangat urgent tu, selang 15min second boss call lagi, kali ini bertanyakan tentang SURAT lawatan ke PSU Songkhla yang dijadualkan hujung tahun ni. hati ni yang memang tgh sebal menahan geram terus 'menjawab'. "Can u give me sometime doc, i have many things to do, i have to prepare slide presentation for tomorrow & need to submit my extended abstract this week, same goes for the HLP application. i will get back to you soon". haaa, hamik. i pulak yang kasi arahan suruh dia tunggu. pls la consider. saya bukan clerk ok? clerk yang ada tu tengah baca paper kat opis, ko leh suruh aku ni buat surattt? again, what the h*ll. saya bukan merendahkan jawatan yang lebih rendah dan bukan meletakkan jawatan saya ni teramat tinggi sampai takleh buat surat.. TAPI.. orang yang selayaknya ada depan mata untuk kerja itu... tolonglah! Be fair! Saya ada tugas hakiki yang lebih kritikal.


Dengan keras hatinya, task 1 saya letak tepi, task 2 saya tak sentuh langsung. Saya cuba sedaya upaya nak switch dari mode bengang ke mode menulis semula. Tapi tak sampai 30 minit saya buat slide, hati ni rasa tak best je. Saya capai semula task 1 yang tinggal nak touch-up sikit2 lagi, buat sampai habis, dan terus saya buat task 2 saya, sampai habis jugak. Siap kedua2 task tu. Terus saya submit pd second boss. Pukul 11pg dah ready.
Nak tau apa second boss kata “thats what i like about you, i know you always ontime”. Berdesing telinga saya dengar.


Dalam hati saya kata “teha, ko mmg lemahhh, sbb tu selalu kena buli!!” baru kejap tadi marah berapi. Tapi buat jugak. Kerja tu tak penting dan boleh ditangguhkan, tapi saya buat jugak! Yang jadi mangsa kerja hakiki saya yang kononnya adalah 60% dalam SKT. Dem.



Yang buat saya rindu (tetiba:p) :

a) Sapa lagi kalau bukan en.suami tersayang. Dah 2 bulan bagaikan belangkas dah tiba masa en.tersayang kembali bertugas. Bawak2 bertenang teha, anda bukan tak biasa ok. Saya bergurau dengan en. tersayang, beria2 merayu nak hantar dia ke KLIA, kata en.tersayang “takpayah lah, buat penat aje, lepas hantar, terus balik, sorang pulak tu”. Setiap hari dua,tiga kali saya ulang hasrat suci-murni tu. En tersayang masih tak kasi. En tersayang kata, dia akan naik klia express / shuttle tren macam biasa. So saya pun, ok takpa.

So last Saturday, saya pun hantar en. Tersayang ke stesen KTM, konon tiket shuttle tren pukul 1.15 tghari. Kira sempat sangatlah sbb flight 6.05pm. siapa sangka tren delayed sampai nak dekat setengah jam. En.tersayang tenung saya, saya tenung dia. Terus en tersayang kata “jom, takleh tunggu ni, kena shoot terus klia skrg jgk, klu tunggu2 lagi mmg tak sempat”

Apa lagi. Terus kami gegas ke kereta & shoot ke klia. Dalam hati saya bertaman2 sebab walaupun penat saya tau saya akan ada lebih masa dengan en tersayang. Bestnya.

Dalam kereta en tersayang sempat jugak sound saya sebijik “tula sebut2 sgt nak hantar abg g KLIA kan, ni kan dah kena hantar betui2”... saya gelak jer lah. hai sang suami, ketahuilah daya firasat isterimu ini bukan calangan dek kerana niat hati ini yang sungguh suci. Hehehehe=p


OK, dah panjang bebelan. Hasil daripada hari yang tak begitu indah, cuaca pun panas, hati pun cepat panas, tambah lagi yang tersayang tiada di sisi. Presentation saya masih berbaki beberapa slide, huhu! Sila kembali fokus teha! Bye!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...