Social Icons

Sunday, March 31, 2013

Saya tak percaya lampu kuning





kalau tak boleh baca, sila klik  gambar atas ya


Best jugak kalau pakai SK-II dah tak payah pakai foundation. hiks.

Agaknya pencari kata kunci di atas ni bermaksud, kesan positif apabila pakai SK-II, kulit muka jadi sihat, tona sekata, lingkaran gelap bawah mata hilang dan pori-pori mengecil, oleh itu tak perlu pakai foundation. 

Baik, mari kita pergi kepada asasnya dulu. Bila sebut foundation atau melayunya bedak asas, maksudnya tengah cakap pasal make-up lah kan. Jadi bila sebut make-up, make-up ada kategori kan : 

  • Basic make-up : lepas cuci muka, pakai toner, pakai moisturiser, pakai compact powder - lipstick 
  • Light make-up : cuci muka - toner - moisturiser - foundation - compact powder - lipstick 
  • Full make-up : cuci muka - toner - moisturiser - concealer - foundation - loose powder/compact powder - eye shadow - eye line - blusher - mascara/bulu mata pelesu (;p) - lips liner - lipstick 


Kalau ditanya saya, sepanjang 3 tahun lebih dengan produk penjagaan muka SK-II ni memang tipulah kalau tak pernah sentuh foundation langsung. Biasanya saya akan pakai foundation kalau rasanya nak make-up muka ni lebih sikit dari biasa (iaitu tahap light, sebab sampai tahap tu je yang tahu:p), dan untuk majlis yang memerlukan ke'sustain'an make-up yang lebih lama contoh kenduri, majlis makan malam. 

Kalau setakat pergi ofis, biasanya mmg basic make-up, calit sikit blusher kalau confident tona sekata, haha. tapi pergi ofis dengan tak pakai apa pun selalu je, haha. Bila santai/casual ke shopping mall atau travel pun biasanya mmg basic make-up saje. bukan taknak, tapi malas berengek (bahasa org perak). 

Kalau cakap pasal full make-up pulak, kali pertama muka ni di'full make-up' adalah masa kawen, kali kedua adalah masa jadi MC untuk majlis jabatan tahun 2008. Lepas tu tak pernah ok, tak pernah.  

Pakai foundation penting. Sebabnya, untuk menonjolkan effect (kesan) make-up tu perlukan permukaan asas (base) yang bertona sekata, dan boleh "pegang" unsur2 tersebut. Bayangkan kalau kita pakai blusher/eye shadow tapi tak pakai foundation atau setidak-tidaknya pakai compact powder yang 2 in 1 dengan foundation tu, pelik ke tak rasanya? 

Saya tak pandai pakai foundation. Pakai pun sekali sekala. Kalau ditanya saya, saya suka pilih foundation yang 1 tona lebih gelap  dari kulit saya yang tampuk manggis ni. Itu pun selalu tak confident, dah rata betul ke foundation setiap kali pakai, sebab takut bertompok tak rata. 

Erm, nak bagi tips pun, rasanya tak berani, cuma, satu je yang saya pegang sampai bila-bila. BILA PAKAI FOUNDATION, PASTIKAN KITA RATAKAN FOUNDATION TU SERATA-RATANYA BARU KE NEXT STEP. 

tu je prinsip saya.
prinsip ok, bukan tips. 

dan prinsip saya jugak, saya tak percaya LAMPU KUNING walaupun lampu dressing table saya warna kuning.  masa make-up, saya akan cari lampu putih seboleh-bolehnya. paling takada pun, saya duduk tepi tingkap, selak langsir, utk dapatkan cahaya matahari. 

haha. serius, tak tipu. 


debar dalam tidak sabar,
tiara lake park
31-03-13

Wednesday, March 27, 2013

makin dekat, makin berdebar

asyik terkesan. amat sensitif.
air mata menjadi sangat murah

kagum dengan seseorang
setia menjaga pasangannya, menderita lebih sedekad.

deritanya, susah senangnya sendiri
tidak nampak pada wajahnya
tidak nampak pada gerak tubuhnya
tindak tanduknya tak menggambarkan berat bahu yang dipikul
jauh sekali meminta simpati

hingga tidak saya duga
tidak dapat saya baca dari wajahnya yang sentiasa ceria

saya kagum
dan saya belajar banyak perkara.

semoga Allah menyembuhkan penyakit pasangannya.
dan terus memberkati keluarga itu.


makin dekat, makin berdebar.


27-03-2013 : 10.30pm


Monday, March 18, 2013

Kami berbeza. Tapi sama.

Terkesan.
Pertemuan singkat.
Empat mata.
Yang tidak pernah kenal.
Mulanya.
Atas dasar jual-beli.
Akhirnya bertukar.
Jadi sesi linangan air mata.

Kisah menantu yang menjaga ibu mertua hingga ke akhir hayat si ibu. Rela, pasrah setelah puas melihatkan ibu yang terlantar. Akhirnya akur kerana telah sampai masanya. Tidak sesaat tertangguh.

Kami berbeza.
Beza usia, beza generasi.
Beza agama, beza budaya.
Beza bangsa.

Yang sama cuma.
Kami pernah merasai kehilangan.
Kehilangan ibu yang tersayang.
Walau kisah kami berbeza.

Semoga Allah memcucuri rahmat pada arwah mama. Syurga saja tempatmu.

Mrs. Farizal
Tiara Lake Park
18-03-2013 : 20:50pm



Friday, March 8, 2013

Serba Salah


Malam ini terasa nak menconteng sesuatu di muka blog. Perihal jumaat, perempuan dan perasaan serba salah saya.

Waktu rehat tengahari tadi saya ke Ipoh Parade untuk beli keperluan asas yang berbulan duduk dalam wishlist tapi tak pergi beli. Ya, walaupun asas, tapi harini baru berkesempatan. Selesai membayar, rasa nak mengisi perut yang sememangnya lapar.

Lapar nasik pulak tu.
Tekak pulak, dahaga kopi.
Kedai jual kopi yang saya suka malangnya tiada jual nasik, dan kedai jual nasik yang saya nak makan tiada kopi yang diingini. Lalu saya pun bercadang pergi bungkus kopi dan makan saja di kedai jual nasik.

Semasa saya buat pesanan di kedai nasik cashier yang melayan hanya menjeling bungkusan kertas yang mengandungi kopi saya dan tertera nama kedai kopinya. Dia tidak kata apa2, cuma dua kali menanyakan saya "are you sure to order ala carte ma'am?" Namun tidak pula saya ditegah membawa minuman luar ke premis itu.

Tapi, saya rasa bersalah.
Dalam hati dah fikir nak jawab apa kalau tiba2 adik cashier sound
"Sorry ma'am but no outside food/drinks are allowed in our restaurant"

Sebaliknya, adik cashier cakap
"You must be a great coffee fan ma'am"
Dan dia senyum! Ikhlas nampaknya, bukan menyindir. Saya juga senyum!

Suasana di Marrybrown agak meriah dengan kunjungan kaum wanita yang meluangkan waktu rehat mereka seperti saya.

Kedengaran kakak2 di meja sebelah memperkatakan sesuatu tentang ketua mereka (telahan saya). Tapi, pedulikan mereka. Saya kan ada nasik & kopi kegemaran depan mata.

Alhamdulillah. Makan dgn tenang. Hirup kopi juga dengan perasaan berbunga sakura. Hihi.



Esok nak ikut rombongan meminang hoyehh!
Mrs. Farizal
Tiara Lake Park
08-03-2013 , 22:46pm



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...