Social Icons

Sunday, January 11, 2015

Will you be my travel partner, Fujifilm Instax Neo 90 ?

Tiba-tiba.
Serius tiba-tiba.
Angin takda ribut takda, tukang cucuk pun takda.
Tiba tiba I think I need an instax camera!
Oh No!

Seperti biasa, bila dah terlintas tu, research pun kena dibuat.
Mulalah dari dua hari sampai dua bulan memikir and survey!


Setelah membelek-belek model yang direkemen oleh kawan2 di FB dan lihat juga review di Youtube, saya dah jatuh cinta dengan Fujifilm Instax Neo 90 Classic ! To me, compare dengan model instax yang lain, model ini lebih compact dan nampak smart (and classic at the same time). 

Macam paham sgt je bila baca specs! sumpah tak faham! :p 



Tengok kat Lazada je pun. Ada tau!
Lazada - on Monday kan ada special discount!
Cant wait cant wait cant wait!




11:43 pm
11.01.2015
Tiara Lake Park

Journey to the North: Perlis - Kangar, Padang Besar, Wang Kelian, Alor Setar

Assalamualaikum. 

Alhamdulillah, ada kesempatan lagi bercuti bersama keluarga. Trip ke utara kali ni sebenarnya adalah Plan B, plan asal nak menjelajah pantai timur. Tak kisahlah ke mana kan, janji boleh luangkan masa yg berkualiti dgn keluarga. Trip ni adalah selama 5 hari 4 malam, dan nyaris nak jadi 6 hari 5 malam, dek kerana seronok sgt stay di D'Puncak Beris Resort pada 2 malam terakhir di sana. 

Meh saya kongsikan ringkasan itinerary kami ni dulu, insyaAllah tiap satu tempat nanti saya tulis entry berasingan ya:) 
  • Sabtu, 6 Dis: Bertolak dari Ipoh ke Perlis. Membeli belah di Padang Besar dan bermalam di homestay di Kangar. Tak lupa misi pulut durian :p
  • Ahad, 7 Dis: Pergi ke Wang Kelian untuk beli belah hingga tengahari. Bertolak ke Alor Setar dan bermalam di sana. 
  • Isnin, 8 Dis: Pergi ke Pasar Rabu untuk beli makanan tempatan. Tengahari bertolak ke Sik, Kedah untuk ke D'Puncak Beris Resort. Sampai di resort lebih kurang pukul 4 petang. Bermalam di resort ini selama 2 malam.  
  • Selasa, 9 Dis: Melawat ladang anggur Tasik Beris dan kemudian habiskan masa dengan memancing dan untuk saya, khatamkan naskah yang dah sebulan beli tapi tak khatam2. 
  • Rabu, 10 Dis : Selepas breakfast, sambung memancing. Check out pukul 11 pagi dan singgah di Ladang Anggur semula untuk beli bekalan bawak balik. Bertolak balik Ipoh, dan sempat pekena yong tau foo di Taiping (Medan Selera belakang bomba).


Wang Kelian. Barang super duper murah, even compare dengan Padang Besar. 

Kami bermalam selama 1 malam di homestay di Kangar. Malam tu pergi makan di kedai Stimbot (tapi dah lupa nama). Huhu.. Boleh tahan jugak kedainya. Oh ya, tiada gambar di Padang Besar, tiada juga gambar pulut durian, sebab bak kata husband saya "bila sampai padang besar, abang pun sayang boleh lupa". Maknanya dah tak ingat apa dah dalam kepala, selain dari shopping. Mendalam sangat. 

Esok pagi nya breakfast di Medan Selera Pasar Kangar. Sedap dan murah. Bertambah-tambah. Hahahaaa.. Selepas tu kami bertolak ke Wang Kelian. Selesai membeli belah di Wang Kelian, kami pun bertolak ke Alor Setar. 

Menara Alor Setar . RM 8 / dewasa, RM 4 / warga emas dan kanak-kanak
Sempat ke Pekan Rabu dan melawat Menara Alor Setar keesokan harinya sebelum bertolak ke Sik. Pemandangannya bagus betul dari sini. Orang pun tak ramai mana, jadi tak berebut-rebut. Best. 

Tips nak dikongsi di Perlis ; 

1. Padang Besar - tawar menawar dah tak berapa nak jalan. tak tahu pasal apa, huks! nak tunggu cakap siam, memang tak reti la kan. Cuba cakap Perlis pun terpeleot-peleot. Kebanyakan kedai macam biasa, jual benda yang lebih kurang nak sama. Banyak pakaian, periuk belanga, aksesori wanita, handbeg siam, jersey, makanan kering. 

2. Wang Kelian - Pengalaman kali ni membuka mata betapa bezanya harga barangan di Wang Kelian berbanding Padang Besar. Serius Wang Kelian lagi murah. Semua benda lebih murah. 

Tips Alor Setar ; 

1. Pekan Rabu dah bertukar tempat ya kawan-kawan sekalian. Dah ada bangunan baru, dipanggil Ukir Mall. Masa kami datang, mereka boleh dikatakan baru berpindah ke Ukir Mall tu untuk beberapa bulan, dan ada yang baru masuk 1 minggu. Jadi banyak kedai masih kosong dan peniaga ada yang masih sibuk uruskan/kemaskan kedai. 

2. Pekasam - juga dah bertukar tempat, bukan dalam Ukir Mall, tapi bertentangan dengan Ukir Mall. Ada deretan kedai setingkat. 

Sambungan di entry seterusnya ya! 


Mrs. Farizal 
7:45 pm, 11.01.2015
Tiara Lake Park 

Manisnya tahun baru!



Dah tonton Manisnya Cinta di Cappadocia (MCDC)? 

Saya sudah! Korang macamana? 
Puas hati tak? 


Bagi saya, tak puas. 
Tak puas "berada" di Turki ! 
Kejap sangat scene2 di sana. 


Jika dibuat perbandingan dengan filem Bernard Chauly sebelum ini iaitu Istanbul Aku Datang, walaupun ceritanya sedikit ringan (komedi romantik), tapi lokasi penggambarannya sangat menarik. Tapi tak ada pula scene di Cappadocia. Hehehee. Berbanding Manisnya Cinta di Cappadocia yang banyak scene di kedai kedai karpet dan hiasan rumah. Lebihnya sudah tentu scene belom udara panas tu. 




Tentang konflik dalam filem ini pula, yang paling menyentuh hati bagi saya adalah ketika anak lelaki Bakhtiar merajuk dan mengamuk minta jumpa arwah ibunya, dan akhirnya Bakhtiar bawa menziarah kubur arwah ibunya. Bergenang juga ratu air mata ni (saya lah tu). Walaupun Fazura sangat menghayati watak dalam scene pertengkaran dengan Nazmi, tapi belum sampai 'rasa' tu pada saya. 

Apa lagi tentang filem ini ya? Oh Lisa! 
Lisa sentiasa memukau, tak make up pun lawa! Lakonan bersahaja. 
Shaheizy Sam, dia memang versatile. Tapi macam tak feel sangat la kali ni. Tak sampai rasa "jatuh cinta" bila tengok lakonan dia, mungkin sebab dia muncul kejap2 sahaja? Erm! 

Satu lagi, dalam cerita ni macam nampak Fazura lebih tua dari Sam, macam kakak dan adik. Ops! (tiba-tiba teringat filem "Sekali Lagi" yang menggandingkan Lisa & Sam, bagi saya, amat padan! dan saya bukan setakat bergenang, tapi menangis sungguh tengok filem ni :p ). 

Apapun, saya enjoy menonton MCDC ni walaupun tak baca novelnya. 
Apa yang penting, keinginan ke negara ini semakin membuak2! 

Selamat Tahun Baru 2015! 
Mrs. Farizal 
11.01.2015 






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...