Social Icons

Sunday, March 30, 2014

bumi kangaroo #3 : Geelong

Bismillah. 
pengabaian. 
bukan saja blog yang terabai, banyak lagi benda yang terabai kebelakangan ni. 
rasa nak menulis tu ada, tu ada tapi kena lawan dengan diri. paksa challenge diri. 
challenge nyer adalah selagi tak hantar extended abstract utk konferen kedua saya tahun ini, maka selagi itu lah takleh publish new blog entry. kahkahkah. gitu sekali kau teha. 
cipta challenge sendiri, pastu cipta reward, double up the kahkahkah. 

gambar-gambar ni kalau boleh basi, dah basi dah terperuk dalam draft entry. 
boleh terus ke caption setiap gambar utk ceritanya yer. 


dlm banyak2 benda terabai, bab makan tak terabai. buktinya kebuntalan ku terserlah. dari kiri : si buntal, dewi (indonesia), erni (indonesia), faizul (malawi, eh malaysia, hihi) 

cantik kan pemandangan. 2 blok je dari tempat kami menginap. 

yang free hair tu Ohnmar dari Mynmar 

national flag of australia, state of victoria and city of geelong

dengan Ohnmar merangkap roomate saya ! 

nun di hujung sana boleh kalau nak pekena fish & chip ka, ape ka. 

Ni la pekan Geelong, belakang tu Shopping Mall - Westfield.
besar jugakla, dalam ada macam2 butik. 

Kami dalam board room, AAHL, CSIRO Geelong


Skodeng kangaroo dari golf course :p 







Last day di AAHL @ 7 Mac 2014

Last day in AAHL. dengan participant Vietnam : Hung & Dang 
Saya suka Geelong. tenang. aman. trafik tak sesak. selamat.
ada laut. ada mall.

#doakanMH370

30 Mac 2014, 11:17 pm 

Monday, March 17, 2014

bumi kangaroo #2

Baru terima email dari Mai Hlaing.
Gambar last day di AAHL, Geelong.

Harini first day naik kerja.
Dan tidak, saya tak sesat cari jalan ke pejabat pagi tadi :)





Lagi cerita berkursus di Geelong & jalan-jalan di Melbourne insyaAllah akan dikongsi bila ada kelapangan nanti.

fly home safely MH370!

17 Mac 2014 : 5:18 pm 

Thursday, March 6, 2014

bumi kangaroo #1


mari menghabiskan sisa-sisa hari di bumi Geelong.
masa bagitahu Pak Shuhay pasal saya kena gi kursus,
dia kata "mana kamu nak pergi ni, tak pernah dengar pun tempatnya"
korang pernah dengar? confirm tak rasanya.
kecuali bagi yang biasa dengan dunia veterinar. hehe.

dan Pak Shuhay pulak, memang jenis merisau.
dia selalu memikir apalah kerja saya buat dekat lab.
selamat ke tidak. ada ke terdedah dengan benda-benda bahaya.
pernah dia masuk kawasan tempat kerja saya dan dia tanya
"apa la kome buat kat sini, nampak macam takda orang je"
itu bab kerja.
kalau bab keselamatan diri tambah lah lagi.
siap bagi tips madam-macam.
adatlah bapak kan. bapak mana tak sayang anak.


baikk.
ini pengalaman kedua ke bumi kangaroo (pengalaman pertama ke perth tahun 2010 - kalau rajin, sila godek entry lama). berbanding perth yang terletak di western australia, Geelong letaknya 70 km dari kota Melbourne. Kira-kira sejam jugaklah kalau naik teksi tu. Disebabkan jaraknya yang tak terlalu jauh, ramai orang melbourne yang berulang alik kerja di Geelong, dan vice versa. Ada train yang menghubungkan bandar-bandar di sini, memudahkan hubungan antara mereka. Cuaca pada jangka masa period ni dalam lingkungan 20-23C pada siang hari, dan 15-18C pada malam hari. Subuh masuk pada 5:45 pagi, dan maghrib pada 8:10 malam. Flight duration pulak, 8 jam (KLIA-Tullmarne Airport, Melbourne).

Rezeki dapat upgrade ke business class KUL-MEL
Dah kata business class, makanan pun upgrade lah sikit. Kerusi dan gebor pun empuk lah sikit.

Hidangan pembuka selera. sedapp! 

Seterusnya, tak lalu makan. tak kena tekak. 
Main course : beef spa ntah nama masaknya. sedap.
Sedap tapi tak habis sebab kekenyangan. 

Penginapan kami adalah di Comfort Bay Inn Hotel, yang terletak di Malop Street. Hari-hari naik Geelong Taxi untuk ke AAHL (Australian Animal Health Laboratory, CSIRO) yang letaknya lebih kurang 4-5 km dari hotel. Pekan Geelong lebih kurang Ipoh, tapi kurang sibuk, tak jem langsung. Tapi rasanya mana-mana tempat di Australia adalah kurang sibuk kot, kecuali kota kota besar mereka. Saya suka!

Depan pintu masuk bangunan utama AAHL


Geelong Taxi yang sangat punctual

Beberapa blok dari hotel kami ada pasaraya MYER & Westfield, dalamnya ada supermarket Coles, Big W, Target, dan lain-lain yang sewaktu dengannya. Nando's adalah Halal. Ada Restoren Kohinoor (Indian Muslim) yang halal jugak, satu blok dari hotel kami. Kalau dinner makan Maggi, kami dinner di luar. hehe :) Masa shopping tak banyak, sebab kebanyakan pasaraya hanya bukak ikut office hour (9am - 5pm) kecuali hari Jumaat. Jadi sebaik kami sampai di bilik hotel, biasanya memang semua kedai dah tutup. Buat apa lagi, menghadaplah homework yang tak pernahnya tak ada, haahahaha:p

Dah nama pun kursus 2 minggu sahaja, bermakna cuma ada 1 weekend sahaja yang dapat berjalan. Apalagi, semua mengelejat nak ke Melbourne pada weekend tu. Naik train, baru AUD 7.80 per way. Kami ambil return ticket, dan ticket tersebut boleh swipe di mana-mana inter-city train, dan tram-city pula adalah free untuk visitor. Menjimatkan.

Cukup dulu cerita tentang Geelong dalam babak 1. Cerita pasal Geelong akan bersambung seterusnya, dan kemudian pasal Melbourne jugak dalam entry yang seterusnya, insyaAllah. Perhatikan muka excited di bawah dulu. hehehee ;)


Christina (Philiphines), Ohnmar (Mynmar), Teha (Malaysia):
setibanya di Kota Melbourne 


Malop Street
Geelong, Victoria

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...