Social Icons

Tuesday, January 31, 2012

Ombak Rindu | Bicara Hati | Gemersik Kalbu | Vanilla Coklat | Ariana Mikhail

Kebanjiran Filem/Drama adaptasi novel terulung! Kan? 
Nampak trend di situ. Satu yang baik.  
Novel boleh jadi laku bagai goreng pisang semula. 
Makcik-makcik dan muda mudi macam saya (LoL) kecoh nak balik rumah awal sebab nak make sure pukul 7 malam semua serba serbi dah siap dan boleh duduk depan tv! 

----------------------- 
:: Ombak Rindu ::
novel tersohor, tapi malangnya filem adaptasi tidak begitu terkesan di hati. the only thing yang SANGAT membantu selain dari Aaron Aziz ialah OST Ombak Rindu oleh Hafiz & Adira. Thumbs up! 


----------------------
:: Bicara Hati ::
saya hampir tidak ingat apa konflik yang terjadi antara Zahlia dan Tengku Syahran, tapi rasanya nama tu sinonim di fikiran saya, maknanya pernah lah baca!  Saya baru berkesempatan melihat 2 episod hingga hari ini, tapi buat saya nak tgk lagi! 

Cuma yang saya kaciwa sebab waktu siarannya yang hanya seminggu sekali T__T (nak tengok hari-hari boleh?). Btw, Sharnaaz Ahmad ni cakapnya mmg ada slanga eh? 



----------------------
:: Gemersik Kalbu ::
Saya tak pernah baca novelnya. Tapi drama ni saya ikut dari mula, walaupun adakalanya sesekali datang boring dengan jalan ceritanya, terutama part awal. Tapi bila Raihana dan berjumpa dengan Suffian plotnya semakin menarik! Hari-hari tengok tak missed weh! 


"Ingin ku gigit-gigit cuping telinga kecilmu"... LOL 


----------------------
:: Vanilla Coklat :: (Saya rasa bukan adaptasi novel, cuma waktu siarannya semusim dengan cerita2 novel lain)
Iya, saya minat Izara Aisyah walau dalam masa yang sama saya masih dibayangi watak antagonisnya dalam Soffiya. Seperkara lagi, waktu siarannya yang clash pulak dengan Bicara Hati. Jadi, apa boleh buat ?  


----------------------
:: Ariana Mikhail :: (Saya pun rasa bukan adaptasi novel, cuma waktu siarannya semusim dengan cerita2 novel lain)

Saya tak pernah tgk langsung. Jadi no komen. Boleh? 



Nota kaki : Saya langsung tak boleh recall novel melayu apa yang terakhir yang baca. huhu. 

Okeh, sebenarnya tgh tgh Bicara Hati ni :) 



Tiara Lake Park 
31-01-2012 
9:27 pm 



Monday, January 30, 2012

Bila pena mula berbicara ia mungkin berbisa

(okeh, saya aim nak tulis entry ni less than 5 minutes, sebab belum mandi & nak isyak sekali) 

Siang tadi, kami dikunjungi oleh Pengarah Bahagian kami. 
Lawatan awal tahun. 
Lama jugak tak jumpa beliau. 

Strateginya kali ni, selain dari ingin menentukan 'priority area" bagi tahun baru ini, beliau juga ingin tahu apa yang terbuku di hati kami. 

--------------------------------------
Lalu ditanyakan soalan. 
"Ada apa-apa nak tanya, ada masalah? isu?" 
---------------------------------------


Dalam bilik seminar ada 45 orang. 
Senyap. 
Takda siapa dan apapun yang berbunyi. 
Sunyi. 

Lalu, beliau berikan setiap seorang kepingan kad manila yang dipotong-potong kecil. Seorang dapat 5 keping kad. 


--------------------------------------
"Tuan2 puan2 semua boleh tulis dalam kad ini, satu kad, satu masalah/isu/halangan/kelemahan yang hendak diutarakan" 

"Belah depan tuliskan apa masalahnya, belah belakang, sekiranya ada cadangan sila ajukan" 
---------------------------------------


Dengan masa yang diberikan hampir setengah jam. 

Hasilnya, cik teha sampai tak cukup kad, 
dan terpaksa koyak diary sendiri !! 



Take home message : pena itu berbisa dan bila mula menari, mungkin lebih lantang dari suara :) 


Ok, saya perlu mandi dan solat,
Tiara Lake Park 
30 Jan 2012 
9:36 pm 


Sunday, January 29, 2012

Vienna : Sekitar Vienna City

Disebabkan hutang pada diri sendiri banyak, maka haruslah jangan nak panjang2 cerita. Entry ini akan dipenuhi dengan gambar syok sendiri sahaja. 

Untuk pengetahuan, kami hanya sempat berjalan di sekitar Vienna City shj, sebabnya hanya ada 1 weekend saja yang free (haruslah kan, dah kata course pun 2 weeks je T__T). Jadi haruslah maximizekan masa yang ada.  

Mula-mula Ruby Cueto (penyelaras IAEA) nak bawa kami ke Venice, Italy yg hanya 8 jam perjalanan naik bas atas tanggungan kami sendiri (which only cost us Euro 100 for a day trip). Punyalah excited angkat tangan kaki masa dia tanya. Malangnya, disebabkan lebih dari separuh dari kami mmg orang Europe, so ada aku kesah kau orang Asia 2 ketul & 4 org African nak gi Venice?? Haruslah takda sapa nak layan kalau takat 6 ketul je yang jakun terkinja nak gi Venice T__T (kaciwaaa) 

Oleh itu, kami sepakat lah nak pusing Vienna City saja sampai muntah hijau. hehe. takda lah, best apa Vienna City, kaya dengan seni arkitek yang unik! 







Salah satu public transport,train di Vienna City. Sangat efficient. Jangan risau.

 
Boleh klik kat link ini untuk terus explore Route2 Public Transport di Vienna City, Insyaallah kebarangkalian nak sesat 1% saja:P 


Baru turun tram. Public Transport mereka sangat2 efficient. Gunakan tanpa was2. Tiket pun boleh beli weekly, monthly, atau untuk 24 hrs. Then mengkome boleh naik apa jenis public transport pun, tunjuk je tiket tu.

Tak pasti apa bangunan tu, ini baru turun dari stesen Karlsplatz


Si buntal gigih nak bergambar atas rel trem. 

 
Ini pula baru sampai di stesen Ketten Bruckengasse. Turun terus sampai NarschMarkt 

Ini pula baru sampai di NarschMarkt. Ala-ala Loken kat Ipoh tu. Dr Abel dari Cameron yang guide kami ke sini. Tapi tak beli apa pun. 


Baru tiba di Schonbrunn Palace, bapak besarrr  
Di pintu masuk istana, kami masuk ke dalam istana ni, amik full package  (Classic PassGrand Tour + Maze + Crown Prince Garden + Gloriette) dapat explore satu istana, tingkat atas, dapur, bilik tidur, tandas, ruang keramaian. MALANGNYA, TAK BOLEH TANGKAP GAMBAR. So mmg takda gambar lah untuk belah dalam istana hokeyy. Kalau berminat nak tgk boleh klik official site ni :  Schloß Schönbrunn   




Namanya Crown Prince Garden. Super besarr. Lenguh kaki. Kalau tak disebabkan Dr Hendra yang bersemangat, si buntal dah lama surrender nak jalan punyalah jauh nak menyampaikan Gloriette (tembok peninjau) kat depan sana nunnnn


Getting closer. Kena naik bukit lagi tuuu!!
Ini pulak pemandangan istana dari arah dalam taman Crown Prince Garden , yang ada kereta kuda tadi dari pintu depan, ni kiranya pintu belakang laaa

Sumpah rasa nak guling tapi malangnya sah2 kat situ ada amaran jangan pijakk atau petikk. KACIWA lagi.
Half way to the Gloriette. Nampak muka seposen? 



Boleh bayang cemana muka si buntal naik tinggi ni??
Dari palace tu besaq gedabak, ni nunn jauh di bawah.
Ini gambar separuh jalan dah meninggalkan Palace
Abaikan model dan nikmatilah keindahan persekitarannya :P 


Yeahhh, berjaya sampai kat sini!! tu yang balik malaysia turun 2.5 kg tu :P kahkahkah. lepas tu naik balik bukan 2.5kg, tapi 3.0 kg, SYABAS TEHA


Rasa nak bergolek je turun, masa ni kaki macam nak patah dahh :P 



Boleh baca kan saya kat mana. Masuk sekejap je dalam maze ni sebab seriyes dah nak muntah hijau letihnyaaa :P Senyum? senyum mesti maintain, muka saya kalau masam amat buruk. 


Dalam banyak2 stesen train rasanya yang ni yang namanya catchy skit "OTTAKRING" macam SUPERRING pun ada, macam kepalaotakhang pun ada :P hehhee. Buruk je kan stesen ni. 


Ini pulak masa kami memandai2 jalan ke MariahilferStrasse yang penuh dengan kedai, mall dan butik untuk membeli belahh


Eh ini gambar masa baru sampai, turun dari trem :) 

Nota kaki : Rasa-rasa siapa menang AJL26 ? i love to see Cik-Gadis-Semasa menang!! 


Ok, saya nak tgk AJL26, 

Tiara Lake Park 
29 Jan 2012 
9:18 pm 



Wordless #5

Rasa nak meroyan 
Tapi kupujuk hati 



Nota kaki : harap rakan saya di perantauan,dijah, baik2 saja, dan take care okeh! 


Mcm biasa, gmbar tidak kena mengena,
m.r.s f.a.r.i.z.a.l
tiara lake park
29 jan 2012
00:42 am

Saturday, January 28, 2012

Entry lagging [ Vienna ::: food ]


Mana tak lagging kan, dah genap 6 bulan balik baru nak buat entry. Janji punyalah lama nak sambung entry Vienna Part 1 , Part 2 dan Part 3

Terimalah entry ini seadanya, cuma nak cerita-cerita pasal makan2 kat sana. Tak banyak mana kalau nak dibandingkan dengan kat tempat kita, yang boleh makan pun terhad:) 





Apple Struddel : makanan tempatan warga Austria, dan merupakan makanan rutin raja2 dan pembesar seharian dan sewaktu keramaian. Masa ni kami makan di Residenz Cafe Restaurant, di Schonbrunn Palace, Vienna. 



Ini pulak namanya makanan kegemaran saya(akibat tidak banyak pilihan) sepanjang di sana. semua bekal dari malaysia. beras & buah beli kat kedai groceries sebelah hotel.  makan nasi selang sehari. balik terus turun 2.5 kg:P 



telur yang cuma separuh harga, tinggal Euro 0.49 rasanya masa tu :) 




Ini cafe  roti depan hotel. tak pernah pergi pun


Ini pulak salah satu tempat "wine" yg bagus kat bandar ni. Nama tempatnya Grinzing. Tak dpt nak snap gambar makanan yang sedap sbb saya cuma pesan Cola dan as usual, fries sahaja:) 


Baru sampai. Bergambar dengan Fethiye (Turkey) dan Eirini (Athens, Greece). Yang tinggi gila berbaju biru tu Peter Junior dari Swiss Institute of Bioinfomatics (SIB) Geneva  :) 



Di Grinzing. Next to me is Dr Mugabi from Uganda :) 


Sebahagian dari kami. Masa ni bergambar sebelum saya & Dr Hendra chow awal :) 



Some of the guys. Masa ni nak mengatur meja supaya semua boleh duduk bersama. The one with red cap and tshirt is Dr Hendra from DIC Wates, Indonesia. Yang blue shirt nampak muka sipi2 pula ialah Mihail, dari Bulgaria :) 



Nice kan tempat ni, tenang. cuma takda apa yang boleh di makan sangat 

Kesimpulannya, kita (muslim) boleh hidup di mana saja, insyaAllah tak kebulur. Kenapa saya cakap begini, sebab biasanya yang menjadi kerisauan kita nak ke mana-mana ke tempat yang tak biasa terutama negara barat, adalah... MAKANAN...! risau sangat takda makanan, risau sangat sana haram situ haram. 

Bukan pula sampai ambil mudah dan main bedal, tapi percayalah, ianya tak lah sesusah yang disangka, ianya mudah dan insyaAllah dipermudahkan:) 



28 Jan 2012 
4:11 pm

melayang dan tidak sedar.


Melayang dan tidak sedar. Terasa kosong tiba-tiba. 


Cepat. Istighfar. 

Allah Al-Ahad
I have wronged myself. Pls forgive me. 


Tiara Lake Park 
11:59 pm, 27 Jan 2012 

Thursday, January 26, 2012

e-x-p-a-n-d your horizons

ya, gambar seperti tidak relevan :P 

Harini kami berpeluang mendengar executive talk dari Prof Dr. Azaibi Tamin dari CDC, Atlanta. Beliau seorang anak jati kelahiran Muar yang kini menetap di USA, berkhidmat belasan tahun dengan CDC. Ya, ini bukan kali pertama beliau ke mari. 

Isinya sarat dengan perkembangan teknologi terkini. Sesekali diselitkan dengan mesej sosial, keagamaan dan tidak ketinggalan motivasi kepada generasi penyelidik muda. 

Seperti mendengar seorang ayah yang sedang bercerita kepada anak-anak. 
Seperti tidak puas dan rasa mahu seharian bersama dan mendengar ceritanya. 
Ralit. 

Take home msg : e-x-p-a-n-d your horizon and have a big heart 


Allah ya Latiff, pls guide me and all of us

Veterinary Research Institute (VRI) 
26th January 2012 
5:49 pm 



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...