Social Icons

Saturday, December 31, 2011

Alhamdulillah, thank you Allah, thank you all, for a wonderful journey of 2011.

Just like my Annual Report in 2009 and a wrapped up in 2010, again, its a memory of 2011. 

The ups and downs. The laughter and tears. The good and bad. 

Achievement. Aim. Expectation. Opportunity. Experience. 
Love, sacrifice, support, husband, wife, family, work, health, study, wealth, friends, hikmah, barakah. 

Its a continuous journey. its a circle. 

I had always struggled to become a better muslim, a solehah daughter for my parents and in laws, a good wife for a good husband that will lead me to jannah, a generous mother to our kids one fine day, a wonderful sister for my brother and sisters, an excellent & passionate worker, a worthy friend that always there for one another, and finally a khalifah that will benefit the community. May Allah give all of us the strength for a continuous improvement, because Islam challenges us to be the best we can be. 

Alhamdulillah, thank you Allah, thank you all, for a wonderful journey of 2011.



Memories of 2011 


my other half. love love love :) 


At Izzi's wedding 25 Dec 2011 : with some of my cousin from my late mommy's side. 
i love you! 

25 Dis 2011 :: with lovely family at putrajaya;) 
























bench work;) 

we have a great time here - Monsopiad Cultural Village, Sabah

Schonbrunn Palace, Vienna Austria July 2011

Amazing girls @ IAEA-FAO Regional Training Course, Seibersdorf, Austria

Quality time with familyy!;)

Accompany Kak Aida & Syamil to Ariani for a Eidfitr preparation!:) 


Raya Celebration at Tanjung Tualang, Grandma's house

my mother in law. i owed her so so much. 

raya open house, at Mimi's parent house, Jelapang. Wonderful friends i have! 

my husband and i hiking first 1km of Mount Kinabalu. :P



Love Love Love , 























Tiara Lake Park 
01.01.2012
12:21 am 






::makan-doa-cinta::

Haruslah orang yang tak seberapa terurus perlu ada diary untuk menguruskan aktiviti penting dalam kehidupan :P Besar jasamu wahai diary, walaupun dah berapa tahun tak dapat yang free :(


hasil pencarian diary2012, yg berakhir dgn beberapa hasil yg lain jgk :P


Survey diary di beberapa tempat, last2nya yang di Jusco Kinta City yg jadi pilihan. Pilihan2 yang ada di kedai-kedai buku seperti MPH, Popular (itu saja pun yang ada di Ipoh ni), agak mengecewakan, huh! Masa di MPH, diary yang dicari, tapi mata ni terpandang pulak pada Eat, Pray Love! Bunyi macam ketinggalan zaman kan =P

Ya betul, saya memang belum menonton filem Eat Pray Love, baik di pawagam (sebab sang suami hanya layan action / thriller movie saja di pawagam uhukss!), mahupun belum nonton DVD.

Pada mulanya tak berapa yakin sebab melihatkan rekod buku-buku yang dibeli sejak 1,2 tahun ni mula tak terbaca habis, tapi untuk Eat Pray Love saya cuba sekali lagi! 


peneman pi servis kereta kali ini:P 

Love, 
Teha 
Tiara Lake Park 
31 December 2011 
4:20 pm 

Adele - Live at the Royal Albert Hall

Keterujaan menjadi tak terkawal bila dengar DVD konsert ni dah available di pasarann. Tak menahan dan terus ke Speedyy bila balik dari kerja semalam!


Terus pasang CD dalam kereta! Rasa taknak sampai rumah cepat2:P


Sampai rumah terus layann DVD concert pulakk! 
Sapa belum dpt, sila sila ke kedai music berdekatan anda! ;) 


Oh oh how i love her voice! 


Much Love, 
Teha
Tiara Lake Park 
31 December 2011 

Sunday, December 18, 2011

Sign tetap kena sign, persoalannya nak terima atau tak?





Opsyen yang terakhir saya tandatangan adalah pada 2008, iaitu masa nak pilih antara umur pencen 58 atau 56 tahun, dan saya telah pilih 56 tahun. Sekarang, satu lagi pilihan kena dibuat nampaknya. 

Sana sini rata-rata semua blogger sentuh pasal SBPA. Saya pula menunggu untuk melihat dengan mata kepala sendiri pekeliling yang lengkap dikeluarkan. Nak ulas panjang kena khatam dulu pekeliling yang 131 muka surat tu. Kadang-kadang baca sorang-sorang ni interpretasi lain-lain. Kita baca kita faham lain, orang lain baca orang lain faham lain. Huh! 

20 Disember pulak dengarnya rakan2 guru dipanggil ke sekolah untuk menandatangani borang opsyen SBPA ni. Yelah, masa yang diperuntukkan sampai 30 Disember saja kan, walhal cikgu naik sekolah awal Januari. Haruslah kena turun sekolah awal, huhu. 

20 Disember ni jugak, pihak ibupejabat kami (JPV) nak turun padang ke VRI untuk sessi taklimat. Harapnya lebih jelaslah semua intipati dalam skim terbaru ni. Sabar je lah menunggu. 


Dengarnya lagi, CUEPACS tengah fight lagi untuk beberapa perkara yang difikirkan kurang adil dan tidak sesuai, dan saranan CUEPACS juga supaya penjawat awam tidak tergesa menandatangani borang option! 


Sebut pasal pekeliling, saya baru baca beberapa muka dah rasa malas, jadi mula lah scroll pun laju-laju macam tak ikhlas ja. Hehe. Tunggu je lah taklimat Selasa nanti. Sabar ya hati :) 

Link berguna untuk penjawat awam intai2 : 
c) Blog cikgudahlia  (contoh pengiraan gaji guru) 




Yang sedang tengok Masterchef Malaysia - Episode Penyingkiran malam ni :P 
18 Disember 2011 
9:14 pm 

Weekend & dusun durian

Assalamualaikum!


Musim2 durian ni tak sah takda entry pasal durian kan. Walaupun tanpa sang suami di sisi tapi dgn mak mertua & anak2 buah misi tetap terlaksana. Hehh. Dusun arwah pak mertua ni terletak di kawasan Manong.


Hasil tak sebanyak minggu lepas (trip mggu lepas saya tak join), tapi separuh boot cik city saya lah jgk. Alhamdulillah.



Dek kerana di kampung saya tak banyak dan bukan tanah dusun (kmpg saya banyak kelapa,koko & sawit), teringat pulak pengalaman pertama ke dusun durian dengan sang suami masa mula2 kawen dulu. Jakun sungguh! Heheeheee:P


Ok, terasa nak menulis lagi, mungkin malam nanti. Petang ni ada misi yang masih belum selesai :) 


dengan ketinggian & kebulatan yang sama dengan maksunya, adik di dusun tok! 


Love love love,


Si buntal
Tiara Lake Park
18 Dis 2011
6:30 pm

Saturday, December 17, 2011

lepas rindu

Lepas rindu! 
Lepas rindu dan gedik nak buat entry baru. 
Teruja tengok geng2 yang tak pernah miss update blog hari2! 


- Lisa 
- Dijah
- Eton
- Dila 


nah lagu jiwang-zaman-uni satuuuuu !!! (tiba2 kan) 
entah macam mana boleh teringat lagu ni. 
memula search kat youtube "david archuleta" mana lah nak ada. hahaha! 
sekali daniel bedingfield la tehaa, sudah lupaa laaa :P 









Tiara Lake Park 
17 Disember 2011 
00:18 am



Friday, December 16, 2011

SK-II Rochas Limited Edition dan depa nak naik harga tahun depan

Hari ni ada bonuslink card member day, ada 5x bonus point & parkson voucher (every RM100 = RM 20 voucher, byk kan?:) Jadi saya pun singgah di kaunter SK-II parkson ipoh parade, sebabnya dari bulan lepas lagi saya mencari Facial Treatment cleanser yang dah habis licin selicin-licinnya. sekali lagi hampa sbb FT cleanser masih belum available di kaunter. sold out everywhere since last month!

mahu tak cuak sbb dari bulan lepas saya hanya survive dengan 3 pcs FT cleanser travel size (20g) yang comel lote tu saja, tu pun sbb saya dapat as a free gift masa beli moisturiser & bbrp brg lain bulan lepas. oh ya, ekceli dapat free gift benda lain, tapi saya  mintak exchange 3 dari free item tu ke FT cleanser, sbb desperate! skrg dah tinggal 2 pcs! Amoi tu kata tengok hujung bulan ni kalau ada new stock sampai. hadoih la boleh ka tahan ni! 

kaciwa lg! 

kekaciwaan ditambah lagi bila amoi tu cakap tahun depan harga akan naik 8-10%. saya pun nganga jap. NAIK HARGA?! oh tak boleh jadi, harga sekarang pun dah tersedak2 rasanya. terus teringatkan FT Essence or so call  miracle water saya tinggal separuh botol... begitu juga dengan FT Lotion saya, maka pejam mata rembat lah jugak. Kalau tak sambar skrg nnt putih mata pulak. 

FT Lotion & Essence yang tinggal separuh
Amoi tu tunjukkan harga yang bakal naik. 

FT Essence, 215 ml - RM 449 ---> RM 489 , dah naik rm40
FT Lotion, 215 ml - RM 198 ---> RM 239 , dah naik rm39

yang lain sy tak dpt tgk harganya, amoi tu tunjuk 2 benda tu saja, sbb saya pun beli 2 benda tu saja tadi. 

jadi, sahabat2 pencinta pitera sekalian, kalau ada barang yang dah tinggal suku atau separuh botol silalah consider beli skrg, sblm 31 dis. saya tak boleh bayang kalau satu barang naik lingkungan 10%, dah RM40-50, kalau sekali beli 4,5 barang, mahulah RM200 lebih dari biasa! oh banyak tuu! 

oh ya tertinggal lagi satu cerita! =P 

kalau anda2 beli essence sekarang ni ada bottling baru yang diilhamkan oleh Rochas Paris! Botol warna keemasan gituw! ade signatures Rochas lg, cantekk! 

New packaging inspired by Rochas Paris , ade signatures lagi tu ;) 


Gold cap Rochas Limited Edition - Pitera Essence , dan awan larat yang menghiasi botol :P


botol belah belakang 



beza bottle lama (kiri) dan botol limited edition (yg ada flower2:p) 




volume yang sama (215ml), tp with new bottling ni botolnyer lebih besar. 

Selain Rochas Limited Bottle ni, ada jugak banyak promotion dari SK-II yang tengah berlangsung. Namanya festival set, boleh tengok kat website SK-II ni dan pilihlah mana yang bersesuaian okehh :) 


Tiara Lake Park 
16 Disember 2011 
11:21 pm 

Tuesday, November 15, 2011

Jiwa dan Lara

Bukan. Bukan pasal konflik antara Zaman, Jiwa dan Lara. 

Ia pasal jiwa. Ia pasal lara. Ia pasal hati. 
Hati yang bernaungnya perasaan. 
Tercetusnya keinginan. 
Terbit segala kemahuan. 
Tidak kira yang suci atau dibenci. 


Bukan. Bukan nak berpuisi, nak kata berpantun pun jauh sekali. 

tapi akhir-akhir ni cerita yang sampai di telinga ni 
semuanya berkisarkan soal hati. 
soal hati ke hati, 
yang tak sampai hati, yang sampai hati, 
apatah lagi yang sakit hati dan jauh hati 
yang jatuh hati very lovely. 
tak kurang yang patah hati. 
memang penyakit hati. 
bertubi-tubi. seolah jangkit-menjangkiti. 


Semoga Allah lembutkan hati-hati kalian (dan saya juga) yang keras serta degil dan moga kita dilapangkan dada untuk menerima kebaikan ke jalan yang diredhai oleh-Nya, amin. 


Bila hati mula mati 
lara mula menggamiti 
jasad bukan lagi diri 
bila akal bukan yang menguasai 


...rentapan dalam kehidupan...antara ketentuan dan kemahuan...  


Tiara Lake Park 
15 November 2011 
9:26pm 

Monday, November 7, 2011

Alangkah bahagianya!

Alangkah bahagianya kalau hari-hari adalah hari ahad, ataupun hari-hari adalah cuti. Nikmat duduk kat rumah tak mandi-mandi dari pagi smapai ke petang, tak payah buat apa2, senang lenang, tak payah beratur di trafic light depan rumah yang lama, tak payah beratur kat jambatan pengkalan yang sepatutnya 2 atau 3 lane, malangnya masih lagi 1 lane menyebabkan saya sempat main angry bird dalam kereta. 

Cuti sempena aidiladha kali ni saya tak banyak keluar rumah, balik kampung tu yelah. Di kampung pun saya tak ke mana, duduk rumah saja. adik-adik teringin makan pizza, pergi take-away di pizzahut, kemudian teringin pulak makan Kepsi, lalu dengan seluar tidur pagi-pagi buta, eh pagi gajah, ke KFC depan taman. Makan pulak daging korban fresh yang bapak korban di surau, sedap betul. Pagi ni pulak satu lagi aktiviti korban taman di kampung saya ni. 3 ekor ditumbangkan, Alhamdulillah meriah betul nampaknya. Tahun ini diri saya sendiri tak ambil bahagian korban, tahun rehat setelah beberapa tahun menyertai. Ada rezeki tahun depan join semula;) 

Adik-adik yang makin besar melebar, saya pun semakin tua, uhukk uhukk, baru cukup 29 tahun, 8 hari yang lalu. Oh ya, bulan oktober ni birthday bapak saya (31 Oct) dan adik lelaki saya jugak (8 Oct). Selamat hari lahir untuk semua, sayang semua! 

Menyembang dengan cik arkitek yang FB pun takda tu, anti-sosial sungguh ! Pasal boyfriend dia, eh orang anti-sosial mana ada boipren:P Nyembang dengan adik-adik yang lain jugak, yang sorang nak mencari laptop baru dan yang encik arkitek wannabe pulak tengah berjinak-jinak dengan guitar baru hadiah birthday. macam-macam perkembangan. sembang dengan dua orang arkitek ni membuka skit kepala otak kakaknya ni,field lain-lain lah katakan kan. Sekurang-kurangnya dapat ilmu tak langsung pasal senibina;) 

Rehat jap dengan lagu Ombak Rindu ni:) Gemersik kan suara Adira! 






Oh ya, sekarang semangat memasak lebih skit semenjak dua menjak ni, sebab? sebab ada MasterChef Malaysia:P haha, tak boleh blah kan? Padahal masak masakan paling senang dalam dunia je pun. Anda sokong siapa ya dalam MCM? Bagi saya, Felix! Go go Felix! dan tak lupa jugak orang pegrak Kamaruzzaman a.k.a abang mat terap:P Cayalah orang pegrak! 

Erm, nak mengarut lagi, tapi simpanlah untuk entry seterusnya:P tak boleh blah lagi:P 



Tiara Lake Park, 
11 Zulhijjah, 8:59pm

Saturday, November 5, 2011

Salam Aidiladha :)

Oh bahagia! Adik-adik yang dua orang dah sampai ke Ipoh subuh tadi, alhamdulillah. Yang sorang drive dari Batu Pahat, dan yang seorang lagi (disebabkan communication break-down), naik bas ekspress dari JB! =P Walaupun sekali lagi Aidiladha tanpa sang suami di sisi, tapi alhamdulillah kali ni adik2 semuanya balik, pak shuhay, umi & si bongsu pun dah menunggu kat rumah, moga ceria aidiladha dan hujung minggu kali ini ^__^ 

Sementara menunggu mereka berdua melelapkan mata saya sempat siram pokok bunga, belikan breakfast dan berkemas baju untuk pulang ke kampung halaman. Ya, balik kampunggg... ooo..ooo..ooo balik kampung! 

Selamat Hari Raya Aidiladha buat sang suami di atas rig, buat kaum keluarga  di Hutan Melintang, Bagan Datoh, Batu Gajah & Tanjung Tualang, sanak saudara walau di mana anda berada, rakan taulan di tempat kerja, ex-UKM Batch2001/2004, semua muslimin dan muslimat, mari kita renungkan pengertian di sebalik kisah Ibrahim dan Ismail:) 

Bagi yang memandu (termasuklah saya, huhu), berhati-hati supaya selamat sampai ke destinasi!  


P/S : En Rizal, i miss you, a lot! 




Thursday, October 20, 2011

Pengembangan diri, bukan perkembangan. LoL.

Lama tak tulis pasal perkembangan diri sendiri. Yes, memang lah tepat sekali, anda memang dah tahu apa saya nak cakap kan? perkembangan yang amat ketara adalah pengembangan diri dari pelbagai sudut, hahahaa:P Terima kasih la pada orang2 terdekat dengan saya yang sentiasa buat saya senang hati lalu makan tak henti-henti hingga badan jadi begini. LOL




Bukan pasal pengembangan diri, nak cerita pasal konflik sebenarnya. Konflik antara nak ikut ilmu yang tertulis dalam buku atau ilmu turun temurun yang diajar oleh sifu. Dua2 betul dan terbukti, jadi saya perlu ikut yang mana? Saya perlukan nasihat dari sifu2 yang lain. Tolongggg!!




Keduanya, saya risaukan progress kerja saya. Banyaknya kerja yang menanti menjelang akhir tahun ni. Yang hakiki pasti kena jawab dalam SKT, yang sampingan pun sudah jadi amanah juga tak boleh dipersiakan. Fokus teha fokuss! Boss, kalau tahun depan dan tahun selanjutnya semua kerja sampingan tolak ke tepi sekejap boleh?




Ketiganya, punyalah saya risau nak hantar email kepada bakal supervisor dah telah didraft berkajang2, siap hantar draft email pada sahabat di UKM dulu untuk dia proof-reading. Hahahaaa. Adoih la teha. Tapi serius, dengar nama je dah gerun, tu pasal nak tekan button "send" rasa macam nak tekan picu pistol di kepala sendiri:P my gerun with respect, for you, Prof. Sheila Nathan!




Keempatnya, saya risau sebab banyak benda yang saya risau tapi saya tetap tak risau apabila asyik makan dengan jayanya. Rasanya dalam banyak2 risau, benda ke-4 ni yang saya patut risau dulu. Badan gemuk nanti otak lembab, macamana nak buat kerja bagus2 kan?




Oklah, mata melilau sana sini bila tersedar jam dah pukul 6:30 petang dan kesorangan dalam bilik. Di luar pulak hujan renyai. Kejap lagi dah nak masuk maghrib. Saya perlu pulang.


Sekian royanan.








Monday, October 17, 2011

Sedihnya tgk!


Ya allah, sedihnya.
Minta dijauhkan dari orang yang tak berperikemanusiaan macam ni!
Moga adik yang sedang koma sekarang ni terus survive! Aminn..!


Friday, October 7, 2011

Ringkasan Bajet 2012 :)

Walaupun petang tadi sudah miss out Pembentangan Bajet2012 secara langsung (terlena di sofa akibat penangan ubat batuk & selsema, huhu!) terima kasih bagi para blogger yang sudi buat ringkasan Bajet2012 ni. Walau tak semua diperhalusi sejelasnya lagi, tapi nampaknya bajet tahun mendatang ini lebih mesra rakyat, seolah mereka dengar keluhan kita. Terima kasih Kerajaan Malaysia;) 


Buat penjawat awam (seperti saya juga:p), beberapa insentif untuk menghargai jentera yang berkhidmat sepanjang tahun 2011 yang baru dibentangkan tadi pastinya membuatkan ramai bersyukur, walaupun increment tahunan tidak mencanak2 naik dan pemberian bonus cuma separuh bulan, bukan 3,4,6 atau 8 bulan macam syarikat swasta:) 


Saya kongsikan Ringkasan Bajet2012 ni, kredit kepada Blog Eyriqazz ini :) 








Laporan terkini/langsung Pembentangan Bajet 2012. Antara Ringkasan/Intipati Bajet 2012 adalah :

1) Antara tahun 2011-2020, kesemua program transformasi akan dilaksanakan di bawah Dasar Transformasi Nasional.
2) Kemasukan pelaburan asing di Msia adalah tertinggi di Asia. Dalam 6 bulan pertama 2011 ia telah mencapai RM21.2 bilion.  

3) KDNK bagi tempoh separuh pertama 2011 ialah 4.4%, didorong perkembangan ekonomi domestic yang kekal mantap.

4) Pendapatan Kerajaan Persekutuan bagi 2012 dianggar meningkat 1.9% kepada RM186.9 bilion. 

5) Tema #Bajet2012 ialah “Dasar Transformasi Nasional: Bajet Membela Rakyat, Mensejahtera Negara”.

6) Pada 2012, Kerajaan akan peruntuk RM978 juta utk merancakkan pembangunan di 5 wilayah koridor.

7)Pengecualian cukai pendapatan bg penerbitan & urusniaga sukuk bukan ringgit dilanjutkan lagi 3 tahun hingga 2014. 


8) Peneroka FELDA akan terima “durian runtuh” yang mana jumlahnya akan diumumkan sebelum penyenaraian dilakukan


9) SME Revitalisation Fund berjumlah RM100juta akan menawarkan pinjaman mudah dgn maksimum RM1juta bagi peniaga dari Januari 2012.


10)Pengecualian sepenuhnya duti import & duti eksais bagi mengimport kereta hibrid & elektrik akan dilanjutkan sehingga 2013.


11) Pelan Induk Lima Tahun Pembangunan Pelancongan Langkawi akan dilancarkan dengan peruntukan pembangunan RM420juta. 


12) Msia Healthcare Travel Council akan diperbadankan utk bangunkan & promosi negara sbg destinasi utama penjagaan kesihatan.

13) Kadar cukai keuntungan hartanah (RPGT) akan dikaji semula agar tidak jejas golongan berpendapatan sederhana-rendah miliki rumah.


14)Kerajaan peruntukkan RM100juta utk inovasi termasuk memperkenalkan Anugerah Cipta 1Msia (C1PTA) utk iktiraf rekacipta pelajar.


15) Sektor pendidikan akan dapat RM50.2bln utk melahirkan tenaga kerja berbakat, kreatif & inovatif.


16) Buat pertama kalinya, Krjn akan mansuhkan yuran pendidikan rendah & menengah di semua sekolah2 krjn. 


17) : Utk mantapkan modal insan sektor swasta, insentif akan diberi termasuk potongan dua kali ke atas pemberian biasiswa.


18) Krjn akan panjangkan prgm bekalan air bersih kpd komuniti di Sabah dgn peruntukan RM50juta.


19) RM5bln adalah utk pembangunan infrastruktur asas luar bandar, termasuk RM1.8bln utk Jalan Luar Bandar & Jalan Perhubungan Desa.


20) Krjn akan peruntuk RM400juta utk naiktaraf infrastruktur bekalan air secara berperingkat di kws2 FELDA yg terpilih.


21) 600,000 pesara krjn akan dapat kenaikan pencen pesara sebanyak 2% setahun


22) Mulai 2012, kenaikan Gaji Tahunan penjawat awam akan ditingkatkan antara RM80 hingga RM320 mengikut gred


23) The Government will extend the compulsory retirement age from 58 to 60 years old to optimise civil servants’ contribution.


24) Krjn akan tawar bantuan yuran pengajian kpd penjawat awam, termasuk 5,000 peluang ijazah sarjana & 500 kedoktoran falsafah.


25) Krjn kenang jasa polis khas &polis tambahan masa zaman darurat, akan beri RM3,000 kpd stp bekas anggota serta duda & balu mereka


26) Dasar Agro Makanan Negara 2011-2020 akan dilaksana & RM1.1bln akan diperuntukkan utk pembangunan sector pertanian.


27) Bagi Skim Rumah Pertamaku, had maksimum harga rumah akan dinaikkan kpd RM400,000 drpd RM220,000.



28) Krjn akan terus melaksanakan Prgm Perumahan Rakyat (PPP) di seluruh negara dgn membina 75,000 unit rumah mampu milik.


29) RM63 juta untuk memulihkan 1,270 rumah terbengkalai. RM40 juta utk baik pulih dan menyelenggara rumah kos rendah awam dan swasta



30) Perkhidmatan kesihatan akan diperuntukkan RM15 bln utk perbelanjaan mengurus dan RM1.8bln utk pembangunan. 



31) Skim Amanah Rakyat (SARA 1Msia) akan memanfaatkan 100,000 isi rumah berpendapatan bawah RM3,000 sebulan. 


32)  Bg bantu pemilik teksi bajet persendirian hadapi kos operasi tinggi, akan dibantu termasuk pengecualian cukai pembelian teksi.


33) Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan akan memastikan setiap individu yg didakwa di mahkamah akan diberi bantuan guaman percuma.


34)  Peruntukan RM10juta akan disediakan utk melatih wanita professional utk kembali ke pasaran kerja


35) Kerajaan akan sediakan perkhidmatan suntikan percuma imunisasi HPV di seluruh negara untuk mengatasi kanser servik



36)  RM200juta akan disediakan utk melatih belia yg tlh meninggalkan sekolah melalui Prgm Strategik utk Belia 1Msia (SAY 1Msia)

37) RM15juta akan diperuntukkan utk bina gelanggang futsal agar matlamat “Satu Gelanggang Satu Mukim” dpt dicapai.

38)  Warga emas berumur 60 thn ke atas akan dikecualikan caj pendaftaran pesakit luar di semua hospital & klinik kesihatan.

39) Bantuan sebanyak RM500 akan diberi kpd isi rumah berpendapatan RM3,000 ke bawah.

40) Book voucher worth RM200 will be given to Malaysian students in all private and public institutions of higher learning

41) Kakitangan kerajaan akan dapat tambahan bonus setengah bulan gaji & bayaran bantuan RM500 kpd pesara krjn.

42) Pencarum KWSP blh daftar awal giliralan ibadat Haji melalui penghadangan Akaun2 sebanyak RM1,300.

43) Ahli-ahli Parlimen Msia akan diberi elaun baru setelah jumlahnya dipersetujui nanti, bermula 1 Januari 2012






Friday, September 16, 2011

UNDILAH :: COOL-lah!



Memang COOL-lah! 
Ape tunggu lagi, daftar dan UNDILAH!  




Yang-dah-2-kali-turun-mengundi, 

Tiara Lake Park 
16 September 2011 
00:50 

Monday, September 12, 2011

Cukai 6% ke atas nilai Prabayar ditangguhkan



Setelah ramai yang merungut, sampaikan persatuan orang2 bisu pun tampil tanda tidak puas hati, kerajaan pun tangguhkan dulu niat suci lagi murni mereka. Kenapa tak kaji dulu sebelum buat sesuatu keputusan agaknya. Kemudian main tarik tali, kejap umum, kejap tangguh, kejap tarik balik, kejap buat dasar, tak sampai berapa lama dasar berubah2. huhu, dah termasuk bab dasar lah pulak. realitinya macam tu lah. Mula-mula nak mula 15 September, hari ini 12 Sept, tau pulak mereka nak tangguhkan! Untuk Penangguhan klik Source : Berita Harian

Walaupun saya pakai postpaid, tapi adik2 saya yang tengah belajar semuanya pakai prepaid. Tempiasnya terasa jugak tau! Mesti adik-adik saya berkira2 nak beli top-up lepas ni, huhu. 

Apa kata anda? Of course tak setuju kan? Ok, apa cadangan anda sekiranya kerajaan nak juga kenakan cukai tersebut, sebagai pelanggan PraBayar, apa yang anda harapkan dari syarikat telekomunikasi setelah berhabisan untuk prepaid anda? mungkin inginkan kadar yang lebih murah, atau buat pakej tertentu untuk lebih adil? atau bagaimana? 

Cer citer sikitt...! 




Tiara Lake Park
12 September, 8:18pm

Sunday, September 11, 2011

Police dan rabun

Assalamualaikum.

Berapa lama dah saya mengomplen pada diri sendiri bila menyedari kesihatan mata kurang memuaskan. Tapi takda tindakan dari diri sendiri. Apa tanda bila mata kurang sihat dari biasa? Memang mata dah tak sihat pun, kalau sihat tak payah pakai spec:P  


  • - bila saya terpaksa mengecilkan mata untuk melihat jauh, walaupun nak tengok slide powerpoint dalam bilik mesyuarat. 
  • - bila pemanduan malam saya sering bermasalah. Sering rencam tambah lagi di kawasan yang tiada lampu jalan. Bila gelap gelita walaupun jalan yang saya amat familiar.
  • - bila malam lagi, Kadang2 tak nampak garisan putih atas jalan menyebabkan saya tak konfiden berada di lane yang betul atau dah termakan jalan orang.
  • - bila malam bulan mengambang, lampu trafic pula semuanya nampak bulat, langsung tak nampak arrow yang menunjukkan terus/kanan/kiri. Bila mata dikecilkan baru nampak agak jelas. Keadaan ini juga menjadikan saya teragak2 bila menghampiri trafic light. Iaitu samaada boleh teruskn pemanduan atau perlu berhenti. Teragak2 bukanlah satu praktis yang selamat di atas jalan raya. Huhu. 
  • - bila kepala ni cepat berdenyut kuat bila saya lama depan laptop tambah lagi dengan intensity cahaya screen yang maksimum. 



Biasanya untuk menyedapkan hati saya akan fikir yang mata yang kiri ni dah minus (-) 350, yang kanan pulak -300. Takkan tak cukup2 power lagi kot. huhu. Sedap hati lah sangat kan. 

wearing old spec. jgn muntah tgk gambar syok sendiri. ya allah, jendulnya dahi



Lalu, ahad lepas saya pun ke Focus Point berdekatan. First time ke sana, sebelum ni buat dengan England Optical dan kedai2 cina sekitar Teluk Intan saja. Apapun, mesti mula2 kena check dulu existing power berapa pada spec sediada. 

Lalu adik tu pun kata "boleh tahan jugak power akak yer". 
saya pun senyum je lah. "Boleh tahan sikit ke, boleh tahan banyak?" tanya saya pulak. 
Dia kata "boleh tahan banyak lah. then transition spec akak ni pun ambil masa 2 minit baru gelap, cermin pun dah kuning2" sambil sengih. Saya pun sengih je lah bila ditanya bila last sekali buat checking mata:P 

Adik focuspoint ni pula terus terangkan kat saya pasal transition lense. Memang saya amat prefer buat transition, sebab nak ber-sunglass leceh, melainkan saya jenis pakai contact lenses. 



Hoshi Transitions Lense yang tengah ada promotion. Rebate RM100 dari harga sebenar lense :) 




Lepas tu, check mata guna machine. 

Adik tu menambah lagi "kak, belah kiri maintain 350, kanan dari 300 skrg dah naik 350, silau ermm.. dari 0.00 jadi 100 kiri dan 100 kanan" 
Saya pun "haa, normal ke tak normal silau cenggitu dik?" 

Lalu si adik pun kata "kalau ikutkan silau kalau lebih 75 dah kira agak teruk. akak bila bawak kereta malam2 rasa cemana, atau bila panas terik ke?"
Saya pun kata lagi "mmg teruk pun, sampaikn akak pun jarang keluar malam kalau sorang2". 

Adik tu pun terus meyakinkan saya agar tak susah hati sangat, lagipun machine kurang accurate. Yang tu saya pun dah sedia maklum. 

Lepas tu dia pun bantu saya pilih frame baru. Saya langsung tak pilih frameless sebab pengalaman saya pakai frameless sekejap ja dah jahanam, tak sampai setahun. huhu. Dia rekemen saya beberapa frame, tapi satu frame ni bila lekat di mata terus saya rasa selesa sangat2. Masa tu tak tengok harga. Bila tengok harga telan air liur jap, tapi adik tu kata focuspoint tengah ada discount. Jadi setuju, fikir2 setiap spec saya insyaAllah akan bertahan selama 3-5 tahun, jadi berbaloi jugak, so deal. 

Frame dari Police. Brand dah established lama, but lebih fofular di kalangan sunglasses.






Pemeriksaan manual menyusul, die tergelak2 kecil setiap kali saya ambil masa beberapa saat sebelum dapat menyebut abjad yang tertera. Dia tahu saya hanya meneka, sebenarnya ada yang saya kurang jelas, memang pun saya hanya teka je:P 

lepas dapat reading yang sepatutnya, adik tu suruh saya buat triangle dengan jari mengelilingi huruf2 kat screen depan,kedua belah tangan ke depan, simple. rupanya tu test untuk nak tahu mata mana yang dominant. Results saya, mata kiri lebih dominant. Adik tu kata "lepas ni akak main bowling, aim pin dengan mata kiri, confirm hebat punya". 

Dan, bila saya google pulak, sesiapa yang mata kiri lebih dominant ni sinonim dengan migraine. huhu. Bagi yang nak tahu lebih info pasal Dominant Eyes ni, boleh google sendiri2 yer. 

Hasilnya seperti di bawah, haha. 

Kiri turun dari minus 350 ke 325, kanan naik dari 300 ke minus 325.
Silau yang sebelum ni takda pulak,  kiri jadi 50, kanan jadi 75. hamikkk!! 

Dah lama sangat tak pakai spek frame cerah, asyik pakai frame hitam saja.

Ok, sekian cerita pasal Police dan Rabun:P 

p/s : baca kisah WTC 11 September 2001 yang genap 10 tahun pada hari ini, dan kisah dalam Al-Quran yang berkenaan dengannya di sini. 


Salam Syawal, 
Si Buntal
Tiara Lake Park
11 September 11' 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...