Social Icons

Saturday, July 28, 2012

Bulan, dacing dan jambatan

Memang taknak komen apa-apa, cuma nak kongsikan pemandangan di Kampung Pasir Salak. 



Yang baru lepas buat kek batik,
Mrs. Farizal
Tiara Lake Park
8 Ramadhan 1433H / 28 Julai 2012
23:53 pm


Beras Bario

Beras Bario ni pemberian member en. rizal masa offshore trip dia 2 bulan lepas. Khabarnya beras ni hanya terdapat di kawasan pedalaman tanah tinggi bernama Bario di Sarawak. Berketinggian 3,280 meter dari aras laut dan suhunya pula boleh mencecah 11 darjah celcius.

Ditanam secara organik, tak gunakan bahan kimia, dituai pulak hanya 1 tahun sekali. Patutlah harganya 1 kilogram = RM 10.00. 10kg? Sendiri kira :p


Komen saya, memang lain rasanya, memang lain wanginya beras Bario ni. Ringan je dan walaupun makan banyak, perut tak terasa sengkak/senak langsung. Baunya semerbak wangi sampai ke hall rumah nak2 kalau tgh pasang aircond kat rumah. Kalah beras2 wangi yg kami guna utk memasak di rumah ni, tak kiralah Pearl atau Jasmine Sunwhite.

Baru 2 kali masak guna beras bario ni. berbaki lagi sikit, mungkin boleh 2,3 kali masak lagi. Sayang pulak nak masak perabis rasanya. Limited edition la katakan, susah nak dapat.

Terima kasih daun keladi Mr. Janting Muli. Merasa kami makan beras bario :)

Salam 8 ramadhan,
Mrs. Farizal
Tiara Lake Park
28 Julai 2012, 23:38pm

Saturday, July 21, 2012

journal ramadhan :: 1 Ramadhan 1433H/ 21 Julai 2012



Syukur di pertemukan dgn ramadhan kali ni. Sejak semalam perasaan ni sayu je. Pagi semalam ada tahlil di pejabat, menderu2 airmata ni mengalir. Uhuks! Petang, Cuba balik kerja on-time untuk persediaan mkn malam & sekaligus sahur. Alhamdulillah berpeluang solat sunat tarawih di Masjid Sg Trap Batu Gajah bersama mak mertua & suami;) Ramai jugak jemaah, meriah :)

Seronok bila 1 Ramadhan jatuh pada hujung minggu kan, kan?;) Subuh tadi dapat bangun pukul 4:30 pagi dan bersahur dgn menu yg sgt simple, disudahi dgn tamar & air kosong. Harap bertenagalah sepanjang hari ni.

Sekejap lg, insyaAllah akan pulang ke kampung halaman di Teluk Intan. Tak sabar nak jumpa bapak, ummi & adik2. Petang nanti hajatnya nak ke Bazaar Ramadhan Teluk Intan. Antara bazaar yg must-go tau, banyak pilihan & sedap2 belaka ^^ (cuba taknak describe pasal makanan berlebih-lebihan nihh:p)



Utk semua pembaca blog ni sekalian, selamat menyambut ramadhan tahun ini, moga kita semua diberikan kesihatan yg baik utk mengerjakan puasa dan ibadah2 lain yg amat dituntut. Doa saya juga, moga ramadhan kali ini menjadi titik perubahan untuk kita semua menjadi seorang muslim yang lebih baik. :)

Salam kemaafan dari saya & keluarga,
Mrs. Farizal
Tiara Lake Park
1 Ramadhan 1433H, 8:10am

Friday, July 13, 2012

Restoren M. Salim, Jln Tokong, Ipoh

(Penafian : Saya tiada kena mengena dgn keluarga M. Salim mahupun S.M Salim. 
Hanya ingin berkongsikan pengalaman peribadi)

Dibuka sejak 1985. (skrg tahun berapa, cer tolong kira jap)

sorry gambar mana dan je, pakai hp je. 


Rugi. Sy mmg RUGI tak tahu kewujudan restoren ni lebih awal. Kalau tak, mesti muka mak jemah ni yg selalu bertenggek di M. Salim ni.Sejak azali saya mmg gemar masakan berempah. Rasa puas makan. Pedas, panas campur sikit masam. Bertemu regu dgn suami yg selera tak ubah, dua dua jadi kaki makan.

Istimewanya restoren ni (walaupun lokasinya agak tersorok) makanannya SANGAT best, layanannya bagus, kebersihannya Gred A, dann.. kari kapla ikan dia nahh.. semangkuk besarr. Ikannya lembut, manis dan fresh. Kari kambing pun superbbb. Daging lembut, tak hamis, kuah sedapp. Signature Dish pulak ialah Nasi Beriyani Anarkali :P mantapp!

Pertama kali diperkenalkan oleh biras saya pada awal Jun/akhir Mei lalu. Hingga ke hari ini baru dapat pergi 4 kali termasuk baru-baru ni lunch dgn staff lab saya pekena Beriyani Anarkali. Perghh. Mmg terbaikk. (gambar mmg takda,sbb tak ingat apa dah waktu tu:p) 

boleh nampak itu "anarkali" ?:p 

Menu lain yg saya sendiri dah cuba : Capati dan kari kambing. Sumpah Sekeping mmg tak cukup. 

kari KAMBING. sumpah sedap. peberet guwee! 


Ini guwa punya capati. berapa kali dah pekena. terbaekkkk! 







Menu favourite En. Rizal :
Tosai telur bawang dgn daging cincang. Confirm 2 keping.

Menu2 lain yg sedap dan dah cuba :
Nasi goreng ayam
Mee goreng
Kuetiaw goreng
Kari kepala ikan
Nasi beriyani
3 layer tea
Jus Mangga India

Alamat : 75, Jln Bahru off Jln Tokong, 31650 Ipoh, Perak 
Location : Lupa pulak nak set GPS ke ape, nnt kalau ada saya update yer. 
Waktu Urusniaga : Dibuka setiap hari hingga pukul 10.00 malam. Jumaat : 1.00 - 2.00 petang tutup.

"Anarkali" punya gambar, later i will put up okeh ;) 

Jgn pisahkan daku dan dia, 
Mrs. Farizal 
Tiara Lake Park 

Friday, July 6, 2012

Sesekali berjemur dan dijemur

Biasanya 8am-5pm or even until 6/7pm sekalipun kerja dalam aircond. Sesekali berjemur mmg lain macam jadinya. Alhamdulillah, langit cerah, mmg cantik cuaca harini. Sesuai dgn acara.

Sempurna sudah upacara perasmian Karnival Sukan JPV yang disertai oleh semua JPV Negeri Semenanjung & Sabah Sarawak dan institusi di bawah JPV sendiri. Penyertaan pula yang tertinggi dalam sejarah iaitu sejumlah 1,140 orang peserta dari 16 kontinjen untuk 15 acara yang dipertandingkan.

Seronok jumpa (dan ada yg nampak kelibat dari jauh je) kawan2 dari negeri & institut lain. Kalau takda event macam ni langsung tak dpt jumpa.

Esok (Sabtu) saya akan turut serta dlm perlawanan bola jaring. Main liga youu! Hadoih, takboleh bayang penatnya macammana nnt. Uhuks. Wish us luck;)

Harap suami masih kenal saya balik nanti :p
Mrs. Farizal
Kampus Institut Penilaian Negara (INSPEN) Putrajaya.
6 Julai 2012
11:50 pm




Thursday, July 5, 2012

Bas dan blog.

Suku perjalanan tadi tak tahu angin apa dalam badan sampai jadi loya. Jeling2 jugak siapa ada plastik2 jajan yg dah hbs standby manatahu isi perut nak keluar jugak2.

Tapi alhamdulillah sampai di R&R Tapah dapat sikit refreshment makan buah & salted peanuts. Saya mmg jenis mabuk. Mabuk jln, mabuk laut, mabuk segala2. Mabuk todi je tak.

Dulu2 di awal2 terjebak dgn blog masa tahun 2006/07 masa tu tak pakai smartphone, cuma boleh buat entry pakai laptop. Skrg lebih cool. Thanks Blogger for iPhone. Hehe.

Apapun, saya masih prefer baca blog view guna web-version, bukan mobile-version. Bagi saya ianya lebih byk informasi dan boleh lihat sidebar2 yg ada.

Utk anda yg gemarkan web-version seperti saya, sekiranya anda sedang gunakan smartphone sila pergi ke ruangan paling bawah (selepas entry) dan klik pada "View Web Version". Anda akan ke versi web blog saya^^.

Im on a bus ride,
Mrs. Farizal
Sg Buloh Plus Highway
Southbound
5 July 2012, 12:07pm

Sunday, July 1, 2012

sendat dan padat.


Minggu pertama Julai ni akan jadi minggu yang super duper busy. Dah amat terasa bahangnya dari minggu lepas. Fuhh, moga dipermudahkan, dan selamatlah semuanya minggu ni. 

Esok (Isnin) 
saya berharap takda orang kacau, sebabnya slaid pembentangan saya satu habuk pun tak usik lagi. Dah la kena present 2 progress, satu untuk seksyen, satu untuk komiti. Esok jugak kena update beberapa perkara kepada colleague & Dr. Boss. Fuhh. 

Selasa 
Mesyuarat Pegawai mula pukul 8.30 pagi, tak boleh lewat masuk satu saat pun. Kalau tak kena beri 10 sebab :p Mesyuarat ni amat jarang habis pukul 5.00 petang. Kebiasaanya habis sekitar pukul 6.00 petang, dan kemudian disambung ke esok harinya (separuh hari lagi). Kau ade? 

Rabu 
Kalau nasib menyebelahi, semua mesyuarat semalamnya selesai dengan jayanya, maka satu lagi mesyuarat akan diadakan iaitu Mesyuarat Kewangan. Biasanya mesyuarat ni separuh hari. 

Khamis 
Team VRI akan ke Hari Kualiti & Kecergasan Jabatan Perkhidmatan Veterinar di Kolej INSPEN Bangi untuk menyertai sukan antara JPV negeri serta institut2 dalam jabatan. Tentatif penuh belum dapat lagi ni, tak tahu bertolak pukul berapa dari Ipoh. Taktahu lah cukup training ke tak ni nak buat perbarisan dan main netball. uhuks. 

Jumaat, Sabtu dan Ahad 
Rombongan Hari Kualiti akan berada di Inspen Bangi hingga ke acara penutup Ahad tu. Membayangkan betapa hitamnya saya nanti dan betapa sakitnya urat belikat yang jarang-jarang kali dikejutkan dengan aktiviti sukan ni. Uhuks. 


P/S : Boss, ISNIN dan SELASA minggu berikutnya boleh bagi cuti tanpa rekod? Kalau dapat, mohon 2 hari, kalau tak dapat, sehari pun jadilah! 



Tiara Lake Park 
1 Julai 2012
10:17 malam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...