Social Icons

Friday, September 16, 2011

UNDILAH :: COOL-lah!



Memang COOL-lah! 
Ape tunggu lagi, daftar dan UNDILAH!  




Yang-dah-2-kali-turun-mengundi, 

Tiara Lake Park 
16 September 2011 
00:50 

Monday, September 12, 2011

Cukai 6% ke atas nilai Prabayar ditangguhkan



Setelah ramai yang merungut, sampaikan persatuan orang2 bisu pun tampil tanda tidak puas hati, kerajaan pun tangguhkan dulu niat suci lagi murni mereka. Kenapa tak kaji dulu sebelum buat sesuatu keputusan agaknya. Kemudian main tarik tali, kejap umum, kejap tangguh, kejap tarik balik, kejap buat dasar, tak sampai berapa lama dasar berubah2. huhu, dah termasuk bab dasar lah pulak. realitinya macam tu lah. Mula-mula nak mula 15 September, hari ini 12 Sept, tau pulak mereka nak tangguhkan! Untuk Penangguhan klik Source : Berita Harian

Walaupun saya pakai postpaid, tapi adik2 saya yang tengah belajar semuanya pakai prepaid. Tempiasnya terasa jugak tau! Mesti adik-adik saya berkira2 nak beli top-up lepas ni, huhu. 

Apa kata anda? Of course tak setuju kan? Ok, apa cadangan anda sekiranya kerajaan nak juga kenakan cukai tersebut, sebagai pelanggan PraBayar, apa yang anda harapkan dari syarikat telekomunikasi setelah berhabisan untuk prepaid anda? mungkin inginkan kadar yang lebih murah, atau buat pakej tertentu untuk lebih adil? atau bagaimana? 

Cer citer sikitt...! 




Tiara Lake Park
12 September, 8:18pm

Sunday, September 11, 2011

Police dan rabun

Assalamualaikum.

Berapa lama dah saya mengomplen pada diri sendiri bila menyedari kesihatan mata kurang memuaskan. Tapi takda tindakan dari diri sendiri. Apa tanda bila mata kurang sihat dari biasa? Memang mata dah tak sihat pun, kalau sihat tak payah pakai spec:P  


  • - bila saya terpaksa mengecilkan mata untuk melihat jauh, walaupun nak tengok slide powerpoint dalam bilik mesyuarat. 
  • - bila pemanduan malam saya sering bermasalah. Sering rencam tambah lagi di kawasan yang tiada lampu jalan. Bila gelap gelita walaupun jalan yang saya amat familiar.
  • - bila malam lagi, Kadang2 tak nampak garisan putih atas jalan menyebabkan saya tak konfiden berada di lane yang betul atau dah termakan jalan orang.
  • - bila malam bulan mengambang, lampu trafic pula semuanya nampak bulat, langsung tak nampak arrow yang menunjukkan terus/kanan/kiri. Bila mata dikecilkan baru nampak agak jelas. Keadaan ini juga menjadikan saya teragak2 bila menghampiri trafic light. Iaitu samaada boleh teruskn pemanduan atau perlu berhenti. Teragak2 bukanlah satu praktis yang selamat di atas jalan raya. Huhu. 
  • - bila kepala ni cepat berdenyut kuat bila saya lama depan laptop tambah lagi dengan intensity cahaya screen yang maksimum. 



Biasanya untuk menyedapkan hati saya akan fikir yang mata yang kiri ni dah minus (-) 350, yang kanan pulak -300. Takkan tak cukup2 power lagi kot. huhu. Sedap hati lah sangat kan. 

wearing old spec. jgn muntah tgk gambar syok sendiri. ya allah, jendulnya dahi



Lalu, ahad lepas saya pun ke Focus Point berdekatan. First time ke sana, sebelum ni buat dengan England Optical dan kedai2 cina sekitar Teluk Intan saja. Apapun, mesti mula2 kena check dulu existing power berapa pada spec sediada. 

Lalu adik tu pun kata "boleh tahan jugak power akak yer". 
saya pun senyum je lah. "Boleh tahan sikit ke, boleh tahan banyak?" tanya saya pulak. 
Dia kata "boleh tahan banyak lah. then transition spec akak ni pun ambil masa 2 minit baru gelap, cermin pun dah kuning2" sambil sengih. Saya pun sengih je lah bila ditanya bila last sekali buat checking mata:P 

Adik focuspoint ni pula terus terangkan kat saya pasal transition lense. Memang saya amat prefer buat transition, sebab nak ber-sunglass leceh, melainkan saya jenis pakai contact lenses. 



Hoshi Transitions Lense yang tengah ada promotion. Rebate RM100 dari harga sebenar lense :) 




Lepas tu, check mata guna machine. 

Adik tu menambah lagi "kak, belah kiri maintain 350, kanan dari 300 skrg dah naik 350, silau ermm.. dari 0.00 jadi 100 kiri dan 100 kanan" 
Saya pun "haa, normal ke tak normal silau cenggitu dik?" 

Lalu si adik pun kata "kalau ikutkan silau kalau lebih 75 dah kira agak teruk. akak bila bawak kereta malam2 rasa cemana, atau bila panas terik ke?"
Saya pun kata lagi "mmg teruk pun, sampaikn akak pun jarang keluar malam kalau sorang2". 

Adik tu pun terus meyakinkan saya agar tak susah hati sangat, lagipun machine kurang accurate. Yang tu saya pun dah sedia maklum. 

Lepas tu dia pun bantu saya pilih frame baru. Saya langsung tak pilih frameless sebab pengalaman saya pakai frameless sekejap ja dah jahanam, tak sampai setahun. huhu. Dia rekemen saya beberapa frame, tapi satu frame ni bila lekat di mata terus saya rasa selesa sangat2. Masa tu tak tengok harga. Bila tengok harga telan air liur jap, tapi adik tu kata focuspoint tengah ada discount. Jadi setuju, fikir2 setiap spec saya insyaAllah akan bertahan selama 3-5 tahun, jadi berbaloi jugak, so deal. 

Frame dari Police. Brand dah established lama, but lebih fofular di kalangan sunglasses.






Pemeriksaan manual menyusul, die tergelak2 kecil setiap kali saya ambil masa beberapa saat sebelum dapat menyebut abjad yang tertera. Dia tahu saya hanya meneka, sebenarnya ada yang saya kurang jelas, memang pun saya hanya teka je:P 

lepas dapat reading yang sepatutnya, adik tu suruh saya buat triangle dengan jari mengelilingi huruf2 kat screen depan,kedua belah tangan ke depan, simple. rupanya tu test untuk nak tahu mata mana yang dominant. Results saya, mata kiri lebih dominant. Adik tu kata "lepas ni akak main bowling, aim pin dengan mata kiri, confirm hebat punya". 

Dan, bila saya google pulak, sesiapa yang mata kiri lebih dominant ni sinonim dengan migraine. huhu. Bagi yang nak tahu lebih info pasal Dominant Eyes ni, boleh google sendiri2 yer. 

Hasilnya seperti di bawah, haha. 

Kiri turun dari minus 350 ke 325, kanan naik dari 300 ke minus 325.
Silau yang sebelum ni takda pulak,  kiri jadi 50, kanan jadi 75. hamikkk!! 

Dah lama sangat tak pakai spek frame cerah, asyik pakai frame hitam saja.

Ok, sekian cerita pasal Police dan Rabun:P 

p/s : baca kisah WTC 11 September 2001 yang genap 10 tahun pada hari ini, dan kisah dalam Al-Quran yang berkenaan dengannya di sini. 


Salam Syawal, 
Si Buntal
Tiara Lake Park
11 September 11' 

Wednesday, September 7, 2011

6 syawal yang lemau


ErmmmMm! 
Sumpah takda mood langsung nak kerja di hari pertama. Pergi kerja, tapi taktau nak mulakan kerja dari mana. Duduk terdiam adalah 5 minit kot, memerhati apa benda yang ada atas meja, apa benda bawah meja:P Itu baru 1 minggu cuti, kalau sebulan, boleh tolong bayangkan? 

Pagi saya dimulakan dengan bukak diari & baca balik things-to-do notes yang ditinggalkan sebelum bercuti raya sakan. Kann dah kata! sekali rupanya esok (7 Sept) saya ada appointment ambil balb/c mice dari IMR. Baru nak terkedek-kedek booking transport dengan Haji yang jaga transport. Baru terkedek-kedek jugak call Dr. Dorothy & En. Kamal dari Unit Sumber Bekalan Haiwan Makmal, IMR untuk confirmkan appointment sekali lagi. Ok, done! 


 Awas! semua gambar dalam entry ni takda kena secara langsung dengan entry ni. Tgh mood cerita pasal kerja, jadi randomly ada la beberapa pieces gambar di tempat kerja. Takda motip yang jelas pun :P Btw, yang dalam tube kat atas ni adalah sample obex yang dah dihomogenate, ready for testing;) 


Belek punya belek lagi, ada beberapa task untuk Kongres VAM2011 nanti yang masih belum selesai, kena confirmkan order souvenirs dari beberapa kedai cenderamata kat ipoh terchenta ni. Separuh sempat dikonfirmkan sebelum raya break. Yang bestnya, sijil 400 keping dah siap diprint. Design pun lebih baik setelah ditouch up oleh kedai printing tu, kualiti pun saya puas hati. Ok, lega satu benda pasal cert. So lepas ni kena susun waktu bila nak menjelajah lagi ke kedai2 cenderamata yang lain. Hari Jumaat ni ada meeting follow-up di DVS State Perak, mesti kena report progress. Ok teha, pls be prepared! 

Di ruangan yang lain, ada satu task yang saya letakkan bawah kategori “important but not urgent” iaitu proposal projek untuk dihantar ke Dr. Zeenathul, supervisor saya dan Wardah dari Fakulti Perubatan Veterinar, UPM. Adoih. Cemana ni, BELUM siap. Banyak pulak tu benda yang saya kurang familiar, especially on plant/herbs part. Kena terus buat literature ni. Ok, teha anda kena gerak sekarang! 


 Boring2 tunggu incubation period, last2 amik gambar protocol, jgn marah okeh:) Masa ni tgh buat western blotting for our "baby" H5N1 monoclonal antibodies:) 




Tak habis pun lagi membelek things-to-do-list saya, pintu bilik diketuk oleh Dr. 2nd Boss. Adoih, dah 3 minggu ni tak bersua. 2 minggu sebelum raya beliau ke Buenos Aires Argentina bersama teman saya iaitu Kak Nurul, elok mereka balik saya pun dah mula cuti raya. Beliau suruh saya ke bilik bila free. Takda makna nak suspend2, dah biasa dah since saya bekerja agak close dengan beliau, banyak benda admin yang saya uruskan di bawah pemantauan beliau. Lain rasanya kalau big boss yang panggil, baru akan ada sedikit kegerunan dan pertanyaan dalam hati kudus ini, “apasal boss panggil aku ni, ade buat salah ke nih?”:P Lepas selesaikan kerja di atas meja saya pun melangkah ke bilik beliau. Ermm, dalam hati, Ok, mesti ade paperwork lagi lah ni.


Memang betul apa dikata. Hamikk kau, ada paperwork 34 mukasurat kena draftkan untuk persediaan audit oleh MAMPU. Dateline dalam surat 29 Ogos. Apakahh? Lalu, janji saya hanyalah “I will try my best Dr”. Ya, akan saya cuba sebaik mungkin, mungkin hantar 29 September ke, boleh? Ok, benda pelik2 paperwork ni saya buat waktu petang2 masa mata ngantuk boleh? Pagi2 ni saya aggresif sikit buat kerja lab. Jadi, Ok, jom masuk lab. 


Ini pun takda kena mengena dengan entry. Masa ni ekceli tgh drill specific pathogen free (SPF) eggs untuk preparation for intravenous inoculation, BTV Vaccine pilot trial in the making;) 

Sebakul SPF eggs yang dah di'marked' 



mulalah acara mendrilling. Ingat org offshore ja ka buat job drilling:P kikikiii.  


Masuk lab, saya menyapa semua orang dengan ucapan selamat hari raya, hari terakhir kerja tak sempat nak bermaafan sebab saya berada di Pekan Ipoh menyetelkan hal2 souvenirs Kongres VAM2011 hingga lepas waktu kerja. Tak jumpa seorang staff pun masa saya balik semula ke opis, sebab jam dah menjengah 6 petang. Di lab, tengok apa yang patut, tengok notice board, tengok cell dalam incubator. Ok, lab baik-baik saja walau seminggu tak beroperasi seperti biasa. Terima kasih pada Debbra yang tolong jagakan lab, seminggu dia langsung tak ambil cuti rehat!

Balik bilik dengan hati yang senang. Alhamdulillah takda benda yang trigger saya sepagi yang indah tadi. Jadi, booleh senyum sampai telinga dan ajak semua staff keluar minum pagi berjemaah. Best!

dok menunggu sample dicentrifuge. masa ni tak silap tgh buat RNA extraction kat Avian Virology Unit;) 


Balik minum pagi, bukak kembali diary. Bukan tak habis baca, tapi tak habis buat action untuk apa yang dah tertulis. Oh, ada lagi satu janji rupanya. Saya janji nak selesaikan confirmation testing RNA Blue Tongue virus sebelum dihantar ke AVA, Singapore. Cuma perlu buat RT-PCR, but Oh oh, ada primer lagi yang belum jumpa. Semua sekali ada 6 serotype. Oh no, anda kena gerak sekarang jugak teha!

Tertengok pulak notes di notice board dalam bilik, elok je lekat pada magnet yang kak fiza bagi dari vietnam. “conduct meeting with ISO team & Top Mgmt after raya” omg! Its ISO17025. Terus nak pengsan. Internal Audit dah selamat dibuat oleh QM dari AAHL sebelum puasa haritu, final report pun dah dikeluarkan oleh beliau sebelum cuti raya haritu. Now, saya kena arrange meeting dan plan for correction action. Aiyakk!

Apa lagi ni yang pending ni, dah nak mula pening. Rilex2! Eh, eh. Ada lagi lah, esok 25 ekor balb/c mice tiba, maksudnya experiment baru pun dah nak kena ON! I like! Oklah, semakin banyak yang saya tulis semakin risau pulak hati ni melihatkan banyaknya benda yang pending dan perlukan tindakan! 


gambar takde motip pun. jgn marah okeh. 


Jom baca Surah Alam Nasyrah, moga dilapang dan dipermudahkan urusan, amin! J




Monday, September 5, 2011

Vienna lagi :: IAEA classroom & Summer Party

Berjumpa lagi kiter yer. Baikk mari teruskan! 

Sambung sikit pasal kursus ni. Inilah ghopernyer classroom kami. Peserta semuanya 19 orang, sebab 1 org dari Bangladesh tak dapat nak hadir, sebab lagi, sebab VISA application problem. Hal ini jugak menjadikan hanya Dr Hendra Wibawa (Wates, Indonesia) dan si buntal ini menjadi the only two participants dari Asia. Yang lainnya semua dari Eropah timur dan Afrika. Jadilah kan, dari takda langsung member sebenua:P 

Dr Hendra yg terbang jauh dari Melbourne. Hes doing PhD at Quennsland Uni, sedang buat labwork di AAHL Geelong. Memula ingat saya yang paling jauh sekali, 18hours perjalanan, rupanya ada yang 26 hours:P 



Ini Jacquline, dari Kenya. Warm sangat orangnya. 


Suka sgt dapat duduk depan sekali! 



 Oleh kerana nama course pun Bioinfo & Genomics Tools maka masa 100% dihabiskan depan laptop. Menghadap sequence2 dan software2. 



Dapat laptop satu sorang


Satu2nya expert yang saya sempat snap gambarnya sewaktu memberi lecture. 
Dr Herman Unger.    


si buntal in the classroom, last day baru teringat nak snap gambar sendiri:P 


- Summer Party - 

Last day di IAEA Lab, mereka adakan satu summer party. Selain kursus yang saya hadiri ada lagi 2 kursus lain yang sedang berjalan. Bertambah meriah lah summer party ni, satu kepala bayar 10Euro. Alhamdulillah, walau tak sekenyang mana sbb tak byk benda yang boleh dimakan, dapat berkumpul beramai2:) 


 Ini bowl saya. mula-mula hanya amik fries dan fruit & vege salad saja. tapi bahu saya ditepuk oleh seorang staff IAEA "excuse me lady,you can eat chicken wings" sambil menunjuk ke arah chicken wing dlm tray dan beliau terus menyambung "those are halal, i am muslim too". Maka makan ayamlah saya setelah 2 minggu tak jamah daging langsung. 




with girl prenn 




One of the IAEA staff. Beliau banyak tolong kami dalam classroom, 
nama dah lupa. 



 Hey I am Abel Wade from Cameroon:P hiksss. Ini ketua kelas kami sepanjang 2 minggu ni. Tepat jam 6:45 am dia akan call setiap bilik remind jangan lewat sebab bas tunggu pukul 7:00am punctual. Dalam bas pulak akan buat head-count. Hidup Abelllll!! 



Ini orang terpenting! Ms Rubby Cueto, dialah yang jaga kami 19 orang, jemput kami di sana di sini, tunjukkan bilik solat untuk saya & Dr Hendra, ajar naik tram, tren dan tunjukkan kami supermarket nak beli groceries, shes so nice & warmmm. miss her! 



Ini pulak Eirini dari Greece. Dia pun sama. SANGAT warm! 





The girlssss;) miss all of you! 


InsyaAllah sikit masa lagi saya akan tuliskan mengenai apa yang saya makan kat sana dan tempat2 menarik yang saya lawati walaupun tak banyak mana sebab ada 1 weekend saja yang sempat kami berjalan. Itu pun keliling Vienna saja. Tungguu yaaa! 




Vienna Part 2 : VIC dan groundpass


Bismillah. 
Hajat di hati nak sambung entry berkurun pasal secebis pengalaman di bumi Austria. Harap2 kepala ni tak terus tersembam ke keyboard lah yer:P Mata dah berat walau jam belum pun pukul 12:00 malam, ngantuk akibat terlebih sudah makan musim raya ni, sudah pasti! Errmm, apa kelasss letak entry Vienna di kala malam bulan mengambang bulan Syawal ni kan, di saat orang lain sibuk update gambar dan menu open house sana sini. Takpalah, yang nak rest sekejap dari tgk gambar juadah2 rumah terbuka boleh singgah baca blog ni:) 

Sambung cerita okeh. Sila jangan ngantuk, kalau ngantuk pun sila2 lah berlakon tak ngantuk okehh!:P Baikk! Seperti yang telah saya ceritakan dalam entry sebelum ni, setiap pagi kami perlu menaiki bas untuk ke IAEA Laboratories Seibersdorf yang terletak di Wagramer Strasse 5, yang jaraknya (kalau trafic smooth) lebih kurang 1 jam perjalanan. Kalau nasib kurang baik, nak nak masa balik petang2 kadang2 hampir 1 jam 1/2 hingga ke 2 jam.  Terlentok2 lah dalam bas. Tambah lagi bila dah pukul 6 petang (waktu Vienna), yang menyamai pukul 12:00 malam waktu Malaysia. Berair-air mata tahan mengantuk! 

Oleh kerana banyak masa terluang dalam bas, jadi gambar2 pun dari dalam bas. Yang mana ada di bawah ni adalah pemandangan sekitar bandar Vienna dan kemudian menyusuri kawasan pinggir bandar, yang dah start ada ladang2 bijirin tu. 


Layann lah yer! 









Dah kata pergi sini pasal kerja kan. Saya ceritalah sikit pasal training ni, boleh? Sikit ja, janganlah boring yer. Few lines aje, janji! Ok, training ni hanya 2 minggu saja, bermula 11 Julai hingga 22 Julai. Regional training ni adalah on Bioinfomatics & Genomics Tools for Enhancing Quality Control/Assuarance towards good laboratory quality management. Secara yang sangat surfacenya, aimnya adalah untuk memperkukuhkan pengurusan data makmal yang berkesan untuk menjamin kualiti sesebuah organisasi, untuk lebih spesifik perkhidmatan veterinar lah, itu sudah pasti. Kursus ini sepenuhnya adalah tajaan IAEA dan FAO. Terima kasih daun keladi kerana tak masukkan CV saya dalam tong sampah dan beri peluang pada saya menimba ilmu dan pengalaman yang sangat berharga, kalau ada follow-up training on  advanced techniques nanti jangan terlepas pandang nama saya tau:) 

Sebut sebut IAEA ni, anda tahu tak apa bendanya tu?:P Tak tahu IAEA tu apa? Sila GOOGLE. Bukan susah pun! Baru-baru ni tak pasal-pasal nama IAEA jadi top di Malaysia akibat isu LYNAS di Gebeng tu. 


Baikk! First day harus la report duty dulu kan. Tempatnya di Vienna International Centre (VIC) di mana semua peserta konferen, mesyuarat, seminar, dan semua tugas rasmi harus melaporkan diri dan akan diberikan Ground Pass untuk mengakses tempat2 yang tertentu. Jadinya, kena ikutlah kan. Ini compulsory:) 

                  


















Ini di perkarangan VIC, selepas dapat groundpass ;) 



Maka selepas dapat groundpass ni bermulalah episod di IAEA dan episod kerja sampai kurang masa nak update blog di sana, huhuhuu. InsyaAllah dalam entry yang seterusnya akan dikongsikan okehh. 


Okeh, cerita sampai VIC ni dulu ya. NGantukk.. HUarghhhh! 

Oh ya, esok senin, jadi kena kerja ke? Cer tolong jawab kan, huhu! 

Yang dah tersengguk, 
Si buntal, 
Tiara Lake Park 
1:08am 050911


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...