Social Icons

Thursday, June 28, 2012

menggeletis dan berbunga2.

menggeletis ni konon maksudnya lagi galak dari menggedik. menggeletis nak buat entry di blog. berbunga pulak tak tahu pasal apa. tapi harini berlalu dengan bunga-bunga di hati. senyum sepanjang hari. takda langsung yang menjengkelkan. 

pukul 9.00 pagi ada mesyuarat R&D. alhamdulillah, dapat present 1 progress project. punyalah ramai yang nak present, hampir 30 orang. meeting yang biasa sekerat hari di bawa sampai ke petang. 

pukul 4.00 petang, selesai meeting. balik ke lab. bukak HRMIS, dan, ya rabbi, masyaAllah, punyalah laju server! to be frank, 4 orang staff di bawah saya (PYD saya) semua orang masih sangkut sbb tak update SKT dalam HRMIS, sampai nama naik di Ibupejabat. Seorang boleh handle sendiri, jadi saya minta beliau buat sendiri. Dua orang lagi pula nampaknya saya takda pilihan, saya yang kena buatkan. Dek kerana server yang laju macam magic, tak sampai pun 1/2 jam saya key-in kan setiap seorang dari mereka. 

Seorang lagi (Debbra), dia tengah berkursus di New Delhi, India, masih tak dengar khabar berita walau 2 email dah dihantar. Kalau takda respond jugak, terpaksa guna authority kuasa gaban suruh Penyelaras HRMIS kami reset password Debbra. Adoi, dateline pulak sebelum 30 June. Nanti lewat PPP jugak yang salah. PPP jugak yang terjejas.  

Nak ke HRMIS? KLIK SINI
apa lagi yang jadi hari ni. 

harini takda apa2 training bola jaring, mahupun perbarisan. hanya kaki yang hencut (sbnrnya jalan yang kengkang akibat pengumpulan asid laktik yang terlampau) memakai highheels. rasa nak nangis seret peha kaki turun naik tangga. uhuks. 

Oh ya, info pasal KAMBING yang dibentangkan oleh En. Azwan dalam mesyuarat tadi amat2 menggembirakan saya sebagai pencinta daging kambing. Serius cakap, kat rumah ni, saya dah amat jarang beli daging lembu, cuma daging kambing dan kambing:P 

sumber gambar : KLIK SINI 

apa ni. mula2 cerita pasal kerja, lepas tu pasal kambing! 



tiara lake park
28-06-2012
8:49 pm

Friday, June 22, 2012

kerana tidak kisah

sumber gambar : DI SINI (klik)
Banyak benda sebenarnya kita tahu, 
tapi tak buat, sebab tak kisah. 
cuba fikir-fikirkan. 

Banyak benda sebenarnya kita tak tahu, 
tapi kita buat, sebab tak kisah. 
cuba renung-renungkan. 


tiara lake park
22-06-2012 
10:47 pm 

Thursday, June 21, 2012

Its raining. Alhamdulillah.

Another short worktrip to PICC this morning with 3 more colls. We will be attending a forum session between majlis sains kebangsaan and young researcher.

Right after i went out from my room (to wait for office car) suddenly the heavy rain started. Alhamdulillah. Hopefully places that threatened by haze will be much better.

Mrs. Farizal
Plus Highway Southbound
21-06-2012 at 12:50 pm

Wednesday, June 20, 2012

rindu kamu

incik yg tengah amik video sunset, saya rindu kamu! 



tiara lake park
20-06-2012
11:58pm

Monday, June 18, 2012

memberi dan menerima

ok, janji. entry 10 minit saja.
cemana nak mulakan yer.

memberi ni bukan tunggu disuruh atau dipaksa.
memberi ni datangnya sendiri. bila hati terdetik, tersentuh, lalu terbuka. 
hendak jadi yang memberi tak perlu tunggu hingga kaya raya (pemberian material)
kerana banyak atau sikit yang diberi bukan ukurannya
yang penting ikhlasnya

menerima ni bukan disangka-sangka.
kadang2 tak terduga.
tidak juga meminta-minta.
yang menerima tak perlu menjaja
yang menerima tak perlu mengemis
yang menerima bukan sekali-kali hina.
selagi ada daya, ada usaha.
selagi ada yang prihatin. yang patut menerima pasti tidak akan terpinggir.

sayangnya. ada saja yang tak kena. baik yang memberi atau menerima. 
yang memberi asyik nak bercerita
yang menerima merungut di belakang

yang tidak buat apa-apa pun (bkn memberi, bkn menerima) marah situ marah sini.
kalau tak hendak memberi dan tidak layak menerima, duduk diam sahaja.
kalau tak nak beri, orang pun tak minta, orang pun tak kata apa.
tapi janganlah yang memberi pula disalah erti, yang menerima dutuduh yang ntah apa-apa.
tak mampu sumbang bentuk material, sumbangkanlah doa.



P/S : haishh, sebenarnya banyak lagi yang nak dikongsikan pasal memberi dan menerima ni. InsyaAllah ada kesempatan, lain hari tulis lagi.




tiara lake park
18-06-2012
11:36 pm 

Sunday, June 17, 2012

mlepas gian tak menahan

Rasa teringin. Rasa tak menahan. Tapi rasa bersalah.

Rasa teringin nak tulis blog entry.
Rasa nak menahan nak menaip cerita-cerita yang ingin dikongsi.
TAPI, rasa bersalah sebab BANYAK sangat kerja yang lebih penting kena buat.

Walaupun banyak draft entry yang tengah beratur menunggu masa untuk touch up,
upload gambar dan dipublish, tapi nampaknya saya tak mampu menghabiskan draft2 tersebut.

Jadi entry ini pelepas gian.
Sekian.

Esok isnin hoii !


Tiara Lake Park
17 Jun 2012
8:58 pm

Wednesday, June 6, 2012

Saya rasa macam lain, ke biasa?

Saya rasa macam lain,
Err.. Ke biasa2 je?

jaringan labah-labah 2

on 21 May 2012 

Okeh, moh kiter sambung kisah labah-labah.
Bila difikir-fikirkan nasihat Ustaz Kazim, saya teringat satu lagi kisah yang jadi kat saya.
Insiden di Poslaju Ipoh.

Kebiasaannya saya akan buat urusan poslaju selepas waktu pejabat, sangat-sangat bersyukur sebab waktu urusan kaunter poslaju hingga 8:30 malam pada setiap hari bekerja, sabtu pun bukak! Tak payah lah nak bersesak-sesak semasa waktu lunch hour pejabat yang cukup cukup je untuk ke kantin, jumpa kawan2, berborak, dan kemudian solat dan berehat di bilik sementara tunggu pukul 2 petang. Adik-adik poslaju (walaupun ada yang nampak gaya macam Abang2, tapi saya “adikkan” je semua, senang dan saya tak kekok bila nak berurusan).

Nak dijadikan cerita, satu petang tu saya keluar dari pejabat seperti biasa sekitar pukul 6 petang, baru ingat hari tu adalah Rabu. Bila Rabu maknanya ada pasar malam kat Rapat Setia. Walaupun dah duduk jauh dari pinggir Ipoh, Pasar Malam Rapat Setia tetap di hati. Oh bahagia pergi pasar malam. Apakah.

Dah la keluar pejabat lambat, singgah pulak di pasar malam, rasa-rasanya pukul berapa nak sampai di Poslaju?? Haruslah jam pun dah nak dekat 7.00 malam masa tu. Selesai urusan, Cik City pulak tak boleh nak start enjin. Memang cemerlang gemilang sangat rasanya bila benda tu jadi waktu-waktu syaitan dah nak keluar. Kalau bapak saya tahu dia mesti membebel, sebab dia mmg pantang dalam waktu peralihan2 gitu anak dara eh mak dara masih duduk luar rumah.

Cuba start beberapa kali tak boleh, pakej bertambah lengkap sebab suami pulak mmg tengah kerja luar kawasan, ohh, saya perempuan yang teraniaya masa tu, insan yang lemah (apakah?). Akhirnya bila dah takleh nak setel seorang diri, saya pun mengalah call En. Atan (opismate saya yang suka tolong orang, jadi orang pun semua minta tolong dari dia). Alhamdulillah, sebagai insan yang lemah, tiada suami di sisi ketika itu En. Atan available untuk membantu. Takpa lah walaupun kena tunggu beberapa minit, sebab kena fikir jugak orang tu pun ada anak dan isteri. Waktu pulak tgh maghrib.

Sementara tunggu dia, saya pun melakukan percubaan demi percubaan start kereta. Seorang staff poslaju yang mulanya tengah memunggah2 barang dari dalam van dan 2 orang adik kaunter datang dekat saya, cuba bantu apa yang patut. Tak lama lepas tu En. Atan sampai, cuba lagi, tapi memang takleh buat apa dah walau di “jumper” dengan kereta lain. Adik-adik poslaju pulak, dengan ringan tulangnya pergi survey kedai2 kereta yang berhampiran dengan tempat kejadian, tapi malang memang tak berbau, tapi dalam kes ni agak berbau, sebab dah sah-sah jam gitu kedai apa pun dah tutup.

Menyedari pilihan makin tak banyak dan hari makin gelap, En. Atan cadangkan pergi ke kedai kereta di kawasan Ampang, yang confirm bukak lagi time2 gitu. Saya pun menurut dan ikut dia. Cik City pulak ditinggalkan di Poslaju yang gelap-gelita-lampu-jalan-rosak pulak malam tu. Sambil diberi jaminan oleh adik-adik poslaju bahawa Cik City akan selamat dalam premis mereka, mereka akan tengok2 kan.

Selesai dapat bateri baru dan melayang RM230, kami kembali ke poslaju dan acara memasang bateri bersuluhkan handphone dan torchlight adik-adik poslaju berlangsung dengan jayanya. Semuanya selesai pukul 8.45 malam, pukul 9.00 malam saya sampai rumah dengan selamat. Dalam perjalanan suami telefon, ceritakan semua, suami pun bersyukur panjang dengar ada orang2 yang sudi tolong isteri dia yang selalu kena tinggal seorang ni.

Selepas kejadian tu, suasana ketika berurusan dengan mereka di kaunter poslaju jadi semakin ceria, walaupun dalam keadaan letih bekerja seharian dan kena beratur panjang. Kelebihan? Masih tak ada apa2, cuma mudah sikit minta borang kosong lebih. Itu sahaja. ^__^



Kesimpulan dan pengajaran :
  •           Dah tahu bateri dah tunjuk perangai susah nak start, sila ganti bateri cepat2.
  •      Bersyukur sebab jadi di kawasan poslaju, iaitu kawasan yang saya biasa dan kenal dengan orang sekeliling, bukan di tepi jalan atau di jalan shortcut saya balik kerja yang banyak anjing & gelap.
  •         Walaupun saya seorang2 perempuan masa tu, saya rasa selamat sebab saya tahu adik2 tu kenal saya dan staff saya (En. Atan) boleh dipercayai.
  •      Jalinkanlah hubungan baik sesama manusia, tak kira di mana-mana kaunter perkhidmatan, di pasar malam, dengan makcik duduk sebelah di foodcourt, dengan tukang kebun, dengan pekerja DBI yang datang ambil sampah kita setiap hari isnin, rabu dan jumaat, atau dengan makcik jual goreng pisang. Janganlah sombong tak bertempat. insyaAllah takda apa yang rugi. 



P/S : Nantikan laporan lengkap Percutian Langkawi sedikit masa lagi. InsyaAllah.

Seminggu dah blog takda entry,

Tiger Lane - 06 - 06 - 2012

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...