Social Icons

Saturday, November 10, 2012

Lanzhou #2 :: utk siapa yang tanya senang ke makan? :)


takkan kebulur walau di mana ceruk rantau pun kita berada. makanan halal adalah banyak. cumanya takdelah dapat apa yang kita selalu makan di Malaysia. mana nak cari roti canai, nasi lemak, teh tarik, teh ais, kari kepala ikan mamak, nasi goreng kampung, ikan 3 rasa semua. selagi ianya halal, makanlah, jangan memilih. bukan lama sangat pun, tak mati pun. keluarlah dari kebiasaan, sekali sekala. takkan pengorbanan nafsu tahap tu pun takleh nak kawal. 

dialog tipikal yang orang akan tanya bila kita pergi mana2, dalam negeri, luar negeri atau luar negara adalah "macamana sana, makan senang?" 

sampaikan Sheikh Muzhafar ke angkasa lepas pun PM dok tanya masa interview 
"makan macamana, ok ke?" 

lagi satu, bab halal. terlebih dahulu, ini pendapat peribadi saya berdasarkan kefahaman otak ni digest. kalau salah, silalah betulkan saya. 

sebagai rakyat malaysia, kita kan terdidik supaya gunapakai produk yang mempunyai Logo JAKIM sahaja, which is good untuk enforcement di negara kita. syabas JAKIM. kalau dalam Malaysia, ianya amat praktikal untuk kita perhatikan tanda Halal JAKIM untuk buat pilihan, tapi kalau berada di luar negara, manalah kita nak cari logo Halal JAKIM (unless mmg jumpa produk tempatan yang diimport, atau produk luar yang diikhtiraf JAKIM), jadi bila dah nampak tanda Halal dari negara lain seperti Thailand, China, Indonesia, Australia, Europe, USA, yakinlah. Malaysia bukan satu-satunya negara yang mempraktiskan undang2 Halal & Haram, dan menguatkuasakan Logo Halal, Malaysia juga bukan satu-satunya negara yang ada Islamic Council untuk Bab Halal Haram, Europe ada, USA ada, semua negara Asia ada. 

How sure yang Halal JAKIM dan enforcement kita is the best? Kalau ada peraturan saja, tapi enforcement lemah, tak jadi jugak. Kita ada pergi tengok requirement & enforcement dari Islamic Council dari negara lain untuk bab Halal Haram ni? Atau yang terdekat, ada kita pergi tengok Hub Halal Dunia iaitu negara jiran kita Singapura? How comply they are? 

Pernah tak tengok requirement Australia untuk Food Quality Standard & Safety tentang bagaimana nak ikhtiraf produk itu adalah KEK PISANG? Saya pernah baca, dan antara syaratnya adalah kandungan PISANG dalam produk tersebut mestilah lebih 85%, baru produk tu layak dipanggil KEK PISANG. Itu baru nak tentukan KEK PISANG! Eh, kek pisang kat Malaysia layak ke agaknya dipanggil Kek Pisang yer? :p 

Jom sama-sama buka minda, jom berfikir, janganlah terkongkong sangat. Janganlah was-was tak bertempat. C'mon, Islam hangat diperkatakan di seantero dunia bukan Malaysia saja, dakwah jugak giat di mana-mana bahagian dalam dunia bukan Malaysia saja, termasuklah kesedaran yang tinggi tentang kelebihan makanan halal berbanding haram, bukan Malaysia saja. Yang bukan orang muslim pun dah mula cari makanan Halal sekarang, mula cari sumber daging yang disembelih halal, dsb. Its everybody's concern now! 

Tu dia intro.... :p Okeh, back to business. Enjoylah gambar2 makanan di bawah yer. Jangan nak tanya "Halal ke makanan yang ko makan ni teha?" 'Halal ke kedai makan yang depa bawak ko ni teha?" Makanan ni semua adalah Halal, dan kami amat beruntung sebab organizer amat prihatin dengan kehadiran 4 orang Muslim dalam kumpulan kami, semua Restoren yang dipilih adalah Halal, tapi sesetengahnya masih lagi serve arak untuk menjaga market penduduk majoriti mereka yang bukan muslim. Pandai-pandailah kita bawak diri. 

complimentary breakfast setiap hari


ok apa makan telur hari2 untuk breakfast

Lunch Day 1 : Teh wajib kalau makan di gerai-gerai

Lunch Day 1 : Jagung untuk praktis pakai chopstick

Lunch Day 1 : Sup Ayam dan Cendawan ni adalah SANGAT sedap. ada cili padi lagi tu :p 

Lunch Day 1 : Beef ni pun sedappppp


Official Dinner Day 1 : Nama kedai tak tahu, tapi Halal. 

Official Dinner Day 1 : Nama kedai tak tahu, tapi Halal

Official Dinner Day 1 : Nama kedai tak tahu, tapi Halal.

Official Dinner Day 1 : Nama kedai tak tahu, tapi Halal.

Day 2 Lunch : Beef Noodle


Lunch Day 2 : Beef Noodle

Lunch Day 2 : Beef Noodle

Lunch Day 2 : Beef Noodle

Dinner Day 2 : Satey Kambing

Dinner Day 2 : Satey Kambing 
Dinner Day 4 : Hotpot Restaurant

Dinner Day 4 : Hotpot Restaurant, salah satu makanan yang popular semasa musim sejuk

Dinner Day 4 : Hotpot Restaurant, salah satu makanan yang popular semasa musim sejuk

Dinner Day 4 : Hotpot Restaurant, salah satu makanan yang popular semasa musim sejuk

Dinner Day 4 : Hotpot Restaurant, salah satu makanan yang popular semasa musim sejuk

Dinner Day 4 : Hotpot Restaurant, salah satu makanan yang popular semasa musim sejuk
Day 6 : Kacang2 di market

Beli teh di pasar

Lunch Day 6 : Lunch terakhir sebelum berangkat pulang ke Malaysia. Kambing!! 

Ali bin Abu Talib karramallahu wajhah pernah berkata : 
"keluarlah dari negara bagi mencari sesuatu yang berharga. bermusafirlah kerana bagi musafir itu ada lima kelebihan - terlepas daripada kerumitan, dapat meningkatkan kualiti hidup, kaya dengan ilmu dan pengalaman, berpengetahuan tentang adab dan budaya serta mendapat ramai kenalan 
(sumber : Buku Pasport Musafir, Oleh Mohd. Zuhdi Ahmad Khasasi, PTS Islamika) 


Mrs Farizal 
10-11-2012, 4:42 pm 


1 comment:

sangsuami said...

Patutlah bila dah sampai Malaysia...still bulat jer...hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...