Assalamualaikum. Announcement!


Maaf sangat2 kepada readers semua sebab terpaksa melihat entry2 dalam blog ni dihiasi dengan gambar "No Entry" yang gedabak dan buruk sekali tu. Terdapat kesilapan teknikal. Segala kesulitan mata anda melihat dan kehampaan kalian (ayat tak leh blah nih) tak dapat tgk gambar2 tu amatlah saya kesali. Saya cuba nanti baiki sikit demi sikit. InsyaAllah.


tiara lake park

13-10-2012, 1:00 am


Sunday, February 13, 2011

Hatyai - Songkhla Trip :: Day 1

baru suam-suam kuku, belum basi lagi entry ni (kot):p
si buntal kemain sibuk kalah NTR mula dari akhir 2010 hingga lah ke awal 2011. masuk februari baru ada feel dan yang sebetulnya ada kesempatan nak update blog.

okeh, trip kali ni trip besar punyaaa. dan insan terpilih buat arrangement nyer pun besaarrr jugak orangnya, tak lain tak bukan si buntal ni bersama 2 orang lagi rakan, Nurulaini & Naamalah. haha. pengajaran yang dipelajari dari menguruskan trip besar punya gini adalah "firm". kena firm. fullstop.


tarikh : 29 Nov - 2 Dis (4h3n)
tempat : hatyai dan songkhla
peserta : 83 orang. 3 bas tu.
agenda : lawatan balas ke prince of songkhla university (PSU), hatyai dan
Charoen Pokphand Group (CP) yang well known itu.
tempoh perjalanan : 3 jam 1/2 dari Ipoh - Bukit Kayu Hitam, 1 jam BKH - Hotel

tatacara nak pi sana : boleh buat borderpass sebab Hatyai-Songkhla within 25km dari sempadan, RM10 saja laku dalam tempoh 6 bulan, hanya pergi ke immigration dan terus siap masa tu jugak. yang ada passport boleh pakai passport. group passport pun boleh, RM200 untuk 20 orang.

_________________________________________________________

DAY 1

Kami dipecahkan kepada 3 kumpulan. Ikut kumpulan bas. Dr Boss berhajat nak buat sesuatu macam team-building di mana setiap kumpulan bebas nak aturkan strategi masing2 untuk memastikan disiplin setiap peserta (sebenarnya nak membantu urusetia 3 org ni jugak, kalau tidak mesti besaaar punya headache, haha). setiap kumpulan jugak dikehendaki merancang aktiviti sepanjang perjalanan di dalam bas.

Bukan omongan kosong, Dr Boss pertaruhkan RM500 bagi Kumpulan No 1 yang berjaya ikut kriteria penilaian mereka yakni juara. RM300 untuk kumpulan No 2 dan RM100 untuk kumpulan No 3. Yang pasti Urusetia 3 orang ni tak tau menahu pasal itu. Sebab itu agenda Dr Boss sendiri. Sbb Urusetia 3 orang ni pun sudah jadi peserta biasa yang dinilai sama rata;)


Group A : Strategi pakai baju sedondon. Buat banner. canggih. dalam ramai2 ni ada Dr Boss. sila teka mana satu. hiks ^_^



Group B : Oh ketara sekali Group B ni group siapa. hehe. group kami sempoi saja. Tshirt sedondon ada. tapi bukan dipakai hari ni. kami ada strategi lain. Banner pun pinjam banner Group 3. haha. Tema kami "sempoi tapi happening". kita tengok siapa juara nanti yer??;)




Group C : Group ini juga strateginya pakai baju sedondon. buat banner. hiks.
2nd Boss ada dalam group nih.



Sesungguhnya ini kali kedua saya ditugaskan handle trip lawatan ke luar negara. pertama kali masa ke Agri-food and Veterinary Authority of Singapore (AVA) tahun 2009 lalu, cuma 40 orang. tapi ini pertama kali saya uruskan lawatan ke luar negara melibatkan peserta sampai 3 bas. huhu. berpeluh.



Immigration & Kastam Malaysia, Bukit Kayu Hitam




Beratur nak ke seberang. Sorrylah tak berkesempatan mengambil gambar kat kaunter immiration Thailand, sebab kena tengok2 ahli rombongan takut ada yang sangkut kat immi. huhu. kes terpencil. seorang dari kami hilang border pass. terpaksa tunggu hampir 1 jam sementara beliau buat borderpass yang baru.




Kami check in di Samila Beach Resort, Songkhla. Letaknyer di tepi pantai songkhla. mendamaikan.




tak sempat nak snap banyak gambar masa check in di lobi.
maklumlah kena tolong tengok2 kan peserta2 yg check in.




Bilik Twin Sharing kami. dapat bilik Sea-view. angin super duper kuat. masa tu pulak baru lepas banjir teruk di Hatyai & Songkhla. tapi dengar ceritanya pantai Songkhla ni tak terjejas teruk sangat, cuma beberapa pokok tumbang akibat angin ribut. huhu.




View pantai Songkhla dari bilik kami.




Dinner Day 1 : kedai makan semua ditentukan oleh Travel Agent Hatyai. masuk saja ke thailand, kita ni takda kuasa, semuanya tertakhluk pada mereka. Makanan sedap, tapi tahap hygiene amat diragui. Imagine, pinggan Dr. Boss kami ada lipas. dalam 83 org peserta nak dijadikan cerita pinggan beliau pulak yang ada makhluk perosak itu :p




Lepas dinner - bersambung dengan restaurant tu, ada kilang kacang2. kami pun apa lagi. memborong. kacang cerdik pandai, kacang gajus, asam2, pes tom yam.




Balik hotel pakat2 pengsan sebab seharian dah travel. Esoknya lawatan rasmi akan bermula.

____________________________________________________

Tips yang dipelajari sepanjang Day 1 :

- pastikanlah anda tidak tercicir dokumen perjalanan. tak kiralah passport, borderpass atau group passport. memang boleh buat semula, tapi kesian kat orang lain kena tunggu sama.

- kalau nak tukar wang Baht, tukar lah di Malaysia. Janganlah gedik nak tukar di border. Sebab masa tu kalut dengan immigration, masa tu lah nak mengira dan tukar duit. Kalau rajin nak tukar di Thailand pun boleh. tapi renyah bila berjalan ramai2 ni, semua orang kena tunggu. adat rombongan. takdalah untung / rugi banyak mana. tak banyak beza.

- makan : kami ada travel agent thailand yang advise dan bookedkan jadi takda masalah besar nak pilih restoren Halal. walaupun halal, kadang2 soal hygiene ni susah jugak nak predict melainkan kita memang dah pergi ricky dulu kedai tu sendiri. Hatyai baaaaaaanyak restoren HALAL. no worries.

- nak beli makanan thailand ni lebih kurang saja harga di kedai mana pun. beli je kat kilang mana2 yang travel agent singgahkan, sebab anda takkan rugi/untung banyak.

tunggu entry Day 2,3 dan 4. hiks. gediks. ^_^



No comments:

Sila klik "OLDER POSTS" (warna biru kat atas belah kanan tu) untuk membaca entry-entry sebelum ini ^__^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...