Social Icons

Sunday, May 4, 2014

throwback PD

Bismillah.

Assalamualaikum. Mungkin ada di kalangan kalian yang dah baca tips ke Bandung dalam entry lepas. Harap ada yang boleh membantu kalian ya :) Bercakap pasal percutian ni, setakat ini saya dan suami belum ada apa-apa perancangan bercuti keluar negara tahun ni. Cuma ada short vacation saja awal tahun haritu, itupun cuma ke Port Dickson (Januari) & kemudian ke Gold Coast Sepang (Mac). Dalam entry ni saya summarizekan cerita pasal Grand Lexis PD dulu ya :)

25-27 Jan 2014
Grand Lexis, Port Dickson

Grand Lexis PD 25-27/1/2014 :: Dalam perjalanan ke PD. Gambar tempat duduk kosong.
sebab saya migrain, terbaring kat belakang! 

Bilik Sky Pool Villa. Gila besar. Sebenanrnya kami boleh je ambil bilik yang ada 1 king bed,
tapi ada sebab lain kenapa kami ambil bilik jenis ni. Saya ceritakan kat bawah nanti ya:) 


Masa ni baru sampai. Encik suami tengah meninjau2 private pool kami

Inilah private pool nya. taklah terlalu besar untuk berkuak lentang, tapi boleh lah nak berendam :p 

Katil yang lebih dari cukup 

antara kemudahan lain dalam bilik Sky Pool Villa 

Dining area : ada microwave, kettle. bolehlah re-hit apa yang patut.
lepas mandi manda kan biasanya lapar:p 

Bilik mandi yang berasingan dengan toilet

in-room dining. nasi goring nama spa ntah & kueh tiaw goreng. food kami beri 3/5 star. 

Ini pula view pool dari katil kami 

Keesokkan harinya barulah keluar cari makan dan jalan-jalan di PD.
Ini kedai Cowboy Town yang jual nasi kukus ayam yang sedapp. Siap ada live band lagi. 

Sorry saya snap gambar ni dari dalam kereta, waktu ni dah nak balik. 
Summary :
1. Why Grand Lexis PD? Kenapa bukan Lexis PD atau Avilion PD?
Sebab kami dah pernah pergi Lexis PD, walaupun Avilion tak pernah lagi. Hotelnya bersebelahan je, dua-dua ada water-chalet, cuma kali ni nak cuba kelainan berendam dalam bilik sendiri sebab semua bilik ada private pool. Hanya Grand Lexis je yang ada private pool tau.

2. Pilihan bilik di Grand Lexis PD. Kenapa mesti 'Sky Pool Villa' yang boleh muat 4 orang tu?
Ok, di Grand Lexis ni ada 2 jenis bilik. Satu jenis ialah di tower block (bangunan utama atas tanah) dan satu jenis bilik lagi water-chalet (chalet atas air) di mana kedua2 jenis bilik ni ada private pool di dalamnya. Bagi yang belum pernah duduk water-chalet mungkin akan teringin nak ke water-chalet, TAPI cuba fikir, sah sah tetamu yang duduk di tower block boleh nampak pool orang water-chalet (tgk gambar ni). Nampak tak pool chalet atas air tu? Jadi, takla namanya private bagi saya. Perempuan2 muslim masih kena tutup aurat macam mandi di public pool jugak!

Gambar ni diambil dari bilik kami di tower block.
Perasan tak border antara blok hotel tu. Di kiri anda adalah Hotel Lexis yang menawarkan Water Chalet (takda pool).
Manakala di kanan anda adalah Grand Lexis yang tetap Water Chalet dgn tambahan private swimming pool dalam setiap bilik:)  


Ini gambar tower-block yang menempatkan "Sky Pool Villa".
Gambar ni saya ambil masa jalan-jalan lepas breakfast dari Water Chalet.  
Jadi, bagi semua yang concern pasal penjagaan aurat, boleh consider "Sky Pool Villa" sebab takda cara orang boleh "skodeng" kita masa berendam dalam private pool korang, sebab atas korang betul2 langit. nama pun "Sky Pool", melainkan kot-kot ada kapal terbang pulak yang terbang atas korang.

3. Makanan
Bagi kami, makanan biasa-biasa je. Takde lah sedap sangat, dah tak lah sampai tak sedap. Sebab tu cuma 3/5 saja. Serious, setakat ni, hotel ni lebihnya pada private pool semata2, bukan makanan. Bila waktu breakfast baru sedar betapa ramainya hotel guest, sampaikan coffee house mereka tak muat & bukak main ballroom, dan main ballroom pun penuh!

4. Tempahan hotel
Kami tempah direct dengan website grandlexis, booking awal2 dapat early bird promotion untuk 3 hair 2 malam. Cadangan saya, eloklah menginap di sini sekurang-kurangnya 3 hari 2 malam, SEBAB check-in time adalah 4 pm yer pembaca budiman sekalian. Bayangkan berapa lama je korang dapat berkuak lentang dan renang berirama dalam private pool tu kalau stay cuma 1 malam. takkan lepas maghrib baru nak berendam kot... air dia.. fuhhh sejuk ya amat pulak tu. Esok paginya pulak, lepas breakfast dah nak bersiap2 nak balik, jadi bagi kami macam tak puas je kalau tinggal 1 malam.

5. Overall
Kami tetap beri 4/5. Sebab so far puas hati dengan kemudahan bilik, layanan staff. Boleh pergi lagi kalau nak relaks lain kali.


Rumah semanis rumah

3 Mei 2014, 2357 pm


3 comments:

ietams said...

bestnya... dapat berendam dlm pool private mcm tu..
tak kisah ade orang ke idok kan..

cikbedahlaser said...

dari segi bayaran lak camne...
good info nih....

CikLily Putih said...

belum sempat nak ke sini lagi, tak de masa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...