Social Icons

Sunday, May 18, 2014

bumi kangaroo #4 : melbourne

Assalamualaikum.

Sambungan cerita worktrip bulan Mac yang lepas (boleh klik bumikangaroo1, bumikangaroo2 dan bumikangaroo3 untuk baca).

Baiklah, jarak antara Geelong dengan Melbourne adalah lebh kurang 72 km (1hour by train, 70 min by road). Sepanjang 2 minggu berkursus di Geelong, cuma dapat dua kali ke pekan melbourne. ada sikit advantage sebab flight balik dijadualkan lewat, iaitu pada 00:45 am 9 mac 2014 (Ahad). yer, sehari lepas kejadian yg menimpa mh370. #stillprayingformh370 . 

Oleh kerana dah pernah pergi minggu yang sebelumnya, jadi untuk trip kedua ni dalam kepala dah ada apa yang nak dibeli dan ke mana nak tuju, jadi tak banyak bazir masa atau sesat larat. Oklah, biar gambar yang bicara, saya sampuk bila perlu. :p 

@Burke Street. Banyak gila performance jalanan gini. hampir 2,3 lagu yg mereka nyanyikan saya langut dengar & record. kaki masa ni ringan je nak melangkah beli CD AUD10 tu. 




yang tengah tu saja real performer, yang kiri dan kanan tu patung. memula serius saya ingatkan semua patung hinggalah saya perasan ada peluh menitik di hidung performer yang tengah tu bila saya datang dekat dia. 


Melbourne trip #2. menuju ke DFO (factory outlet). BARU tahu ada DFO.
kalau tak sumpah, dari Trip #1 dah ke mari. 

Melbourne Trip #1 : dalam city train.

Melbourne trip #1 : ernie, dewi (indonesia), me and christina (the philiphines) 

Dari 9 orang tinggal 6 orang (termasuk faizul yang ambil gambar), sebab lagi 3 ada agenda sendiri. 

selesai memborong souvenirs di Queen Victoria Market

Overall, melbourne adalah kota yang seronok untuk dilawati. Banyak tempat menarik. Buat yang risau tentang makanan, usah gusar atau gundah. Melbourne ada dengan pilihan kedai makanan halal (Nandos, kedai2 turkey, malaysia hall jugak ada). takda masalah. kami tak kebuluran langsung. Harga kebab di keai Turkey lingkungan AUD 3-5 / pcs. Tolong jangan convert. Kalau convert jawabnya korang memang tak makan mengenangkan harganya. Kalau makan Nando's, set 1/4 ayam bersama 2 side dishes lebih kurang AUD 11. Saya jugak  bawak bekalan 'iced coffee' yang dibeli dari 7E sana, harga lebih kurang AUD 6.50 untuk 1.0 liter, cukup untuk seharian, heheheee.


Untuk shopping souvenirs, harga terbaik adalah di Queen Victoria Market. Untuk branded items, sila ke DFO. Kami punyalah termenung panjang memikirkan apasallah tak tahu kewujudan DFO dari awal. Sangat rugi. DFO ni macam JPO kita lah, tapi harga memang gila2 mark down. Kami hanya sempat spend 2 jam terakhir saja, dan duit pun dah habis. ahahhaaa. ku tahan-tahan je tak nak swipe credit card. ahahaahhaaa:p dan, kali ni berjaya.




Ok, di sini ada farmasi yang bukan sekadar menjual ubat-ubatan dan barangan kesihatan, tapi jugak ada menjual barangan kosmetik dengan harga yang sangat2 murah. Farmasi nyer ialah CHEMIST. Maaflah, kami tak dibenarkan ambil gambar dalam kedai, jadi takda bukti nak tunjuk pada kalian. Saya sempatlah beli perfume Vera Wang - Princess ni sbb tgk harganya murah banyak. Koleksi ni launch lama dah, rasanya mahu hampir 10 tahun yang lalu. Tapi, you know me lah kan. Kalau dah suka tu, sanggup repeat beli. 

harga asal AUD 89

Diskaun jadi AUD69

Diskaun lagi jadi AUD 38.99 

Oh yer, Masa kami pergi CHEMIST ni, depa ada promosi bagi setiap belian foundation, free mana-mana barang lain. I always trust REVLON kalau ban bedak2 dan lipstick. So hasilnya, belilah 1 foundation dan pilih satu jenis compact powder dengan percuma. Gitu kekdahnya. Murah kan. Rata-rata selepas di convert, harganya lebih kurang kalau menyoping di Orchid Road, Singapore.

Beli foundation, free compact powder. berbaloi gitu. 
Itu sahaja buat kali ini. Serius, takdelah shopping banyak mana pun. Tapi dalam banyak2 trip, saya confirm every trip mesti saya wajib akan beli dua benda ni, iaitu perfume dan kopi. Hahahahahaa... 

why tomorrow is monday

18th May 2014, 6:50 pm 

1 comment:

Hisiq said...

Lama tak blogwalking :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...