Social Icons

Friday, August 16, 2013

ganas. tak cermat. serius.

Tak payah orang sebut, biar saya mengaku. 

Benar, memang saya tidak cermat, dan 'ganas'. Apa juga benda di tangan cepat jahanam. Kalau masa zaman sekolah dulu, beg sekolah adik nombor dua boleh tahan dari dia form1 hingga form5. Zipnya elok, tak ada yang koyak, cuma warnanya lusuh. Dia cermat. Saya yang tak cermat ni menggalaslah beg yang zip rosaklah, jahitan tertetaslah. 

Istilah cermat mungkin tepat untuk penjagaan sesuatu barang. Ganas pulak mungkin lebih tepat menggambarkan tingkahlaku. Contohnya berjalan, duduk, bercakap, cara makan, tertib. 

Ya, saya keduanya. 
Ganas pun ya. 
Tak cermat pun ya. 

Allah tu kan maha adil. 
Dia tetapkan jodoh orang yang tak cermat dan ganas dengan org yg cermat dan santun. Contoh paling ketara adalah penggunaan dan penjagaan gadjet. Kami berdua mula menggunakan iphone pada 2010, hingga kini handphone suami masih elok macam baru, handphone isteri home button dah jahanam kena pakai assistive sahaja, screen calar balar, dah pandai lagging2 skit akibat jatuh terpelanting atas simen, atas lantai, atas jalan tar cuma belum masuk air je lagi. 

Laptop. 
Laptop suami dibeli pada 2006. 
Laptop isteri dibeli pada 2009. 
Pada awal 2012 laptop isteri dah buat hal, crash sana sini, format berkali-kali. Sejak 2012 hingga kini isteri pakai laptop suami, dan suami beli laptop baru. baru setahun (2013), laptop suami yang saya pakai ni dah mula meragam. 7 tahun baru nak meragam, berbaloilah kan. 3 tahun pakai jahanam? sendiri jawab. 

disebabkan ganas dan tak cermatnya saya ni, 
boleh tolong cadangkan laptop yang sesuai? 
mungkin kena consider specs seperti tahan lambung, tahan hempas, tahan gegar, tahan calar, tahan kecai. pengunaan hanya untuk MOffice, browsing, surfing, blogging, terlalu minimal guna software kerja. bila rajin edit movie amatur dan gambar untuk tatapan bersama keluarga. 

tolong. 
ini serius. 

mrs. farizal 
16-08-2013 



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...