Social Icons

Sunday, March 1, 2015

Hashtag

Assalamualaikum,salam hujung minggu! 

Pagi ni nak bercerita pasal hashtag, ya #. Bukan baru pun trend hashtag ni kan. Semua orang dah biasa lihat dan guna. Hashtag ni bukan untuk tujuan suka suka dan bukan jugak nak menampakkan ke'trendy'an si penulis. Hashtag ada kegunaan dan kuasanya! 


HASHTAG


Penggunaan hashtag ialah cara atau kaedah untuk mengumpulkan kata kunci atau keyword yang mungkin terdiri daripada gambar, tulisan, rencana, status update supaya mudah dan cepat untuk dicari dan dilihat semula pada bila2 masa. Oleh itu, dah namanya pun untuk mengumpul/mengklasifikasikan koleksi kita, haruslah penggunaan hashtag tersebut kena konsisten, kalau tak, macamana nak retrieve semula kan kan? 

Ianya amat berguna sekiranya digunakan dengan betul. Contohnya bagi seorang peniaga online, anda boleh kumpulkan gambar, status dan informasi tentang produk anda di dalam hashtag tertentu. Katakan anda beri perkhidmatan make up utk pengantin atau siapa saja,jadi anda boleh cipta/create hashtag anda sebagai #makeupbyfatiha. Jadi bila anda atau sesiapa sahaja yg berminat dgn produk anda klik pada hashtag tu, mudah mereka nak lihat himpunan hasil kerja make up anda tu. Tak perlu scroll panjang2. 

Contoh hashtag yang sangat trending di instagram ialah #sayajual. Sekiranya anda search hashtag tersebut, akan terkumpullah semua seller dalam ig yang menjual pelbagai produk. Anda juga boleh spesifikkan kata kunci kepada #sayajualdress #sayajualbeg sekiranya berhajat.



Selain tujuan perniagaan, anda juga boleh kumpulkan apa saja gambar, informasi atau apa saja materialnya pada hashtag yang anda cipta! Contohnya, hashtag kan katakunci keluarga anda atau anak-anak anda, macam #laraalana #aisyahdhiaranaa di bawah ni. 



Menarik kan bila semua gambar dan kenangan tu dapat dikumpulkan bersama-sama. Mudah nak lihat semula. Ada juga hashtag tentang rancangan televisyen atau mana-mana event yang berlangsung, bagi yang tak dapat tonton, oleh enjoy lihat koleksi yang terkumpul di hashtag! 

Boleh juga nak letak apa saja hashtag contohnya #apeakunakbuathariniakupuntaktahu. hehehehhehe. Ataupun, macam Wak Doyok di bawah ni, dia memang konsisten dengan hashtag nyer iaitu #takoanaske #akuyangpakaikoyangoanas #kodahkenapa. Siapa peminat wakdoyok, taip saja hashtag tu :p 


Begitulah kekdah penggunaan hashtag! Semoga ianya bermanfaat. Sekian. 


#ilovesunday

1 comment:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...