Social Icons

Tuesday, October 14, 2014

kuah yang tumpah dan satey

1. Kuah yang tumpah 

Hehe. Pasal instagram (singkatannya ig) :p Antara yang saya ikut (read : follow) di Instagram adalah @ZiraNabil iaitu ig isteri kepada Nabil Ahmad dan @jozlynnhanania iaitu ig isteri Johan. Kalau nak disenaraikan satu persatu, panjang sangatlah pulak, dari selebriti dalam dan luar negara, sampai ke pakar2 rujuk agama dan motivasi, ig penjual barangan dan ig fesyen, very looong list lah orang putih kata. 

Bagi kategori selebriti, bila dilihat semula senarai "following" saya, ramai juga yang terdiri dari isteri2 pelawak2 rupanya. hihihiii. Seronok lihat kehidupan seorang artis sebagai seorang orang biasa yang rutinnya sama dengan rutin orang lain jugak. Berkeluarga, ada waktu lapang, mendidik anak-anak, memasak, bertukang, mengajar mengaji. Tak sama langsung dengan watak-watak yang dimainkan di kaca tv;) mereka juga insan biasa kan;) 

Hari ni nak kongsi satu gambar yang bagi saya mencuit hati. Sumber gambar ni datang dari ig @ziranabil sendiri yang berkongsikan gambar anak mereka Naira Mikayla yang saling tak tumpah dengan Nabil Ahmad. Haaaii.. itulah kata orang, mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan. 

sumber @ziranabil
sumber : @ziranabil

Terkekeh-kekeh seorang diri bila tengok instagram @ziranabil ni, bukan gelak apa, gelakkan si Nabil yang pakai wig tu. Kelakar rupa dia, agaknya dalam lakonan cerita apa ntah tu. Elok pulak rambut Naira Mikayla pun tengah elok ke depan, dan pendek paras telinga. Memang saling tak tumpah. Sejuk orang tua-tua kata kan? Sporting sungguh @ziranabil berkongsikan gambar ni. Moga kalian berdua berbahagia hingga syurga dengan anak-anak yang soleh dan solehah;). 

2. SATEY 

Minggu lepas kami sekeluarga berpeluang makan malam di gerai Satey Two Dhia yang terletak di Lebuhraya Ekspress Ipoh - Lumut, berhampiran dengan simpang empat Bota Kanan - Parit (berhampiran makan Sultan Muzaffar Shah). Kalau dari arah Ipoh, gerai ni terletak di sebelah kanan, kena buat pusingan-U di lampu isyarat simoang empat tu. 

Fuhh. Thorbaik. Secucuk RM 0.80 untuk semua jenis satey ayam, lembu dan perut. Puas hati. Sateynya solid, takda lemak, daging ayam/lembunya daging betul (bukan jenis tetel), besar dan lembut, perapannya terasa. Pendek kata, memang puas hati la. Gerai Satey Two Dhia ni dibuka setiap hari pada jam 5:00 petang ke atas. 

Satey Two Dhia @ Simpang Bota - Parit 
Kesimpulan. Kuah dan satey tak dapat dipisahkan, ibarat irama dan lagu. Hiks.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...