Social Icons

Wednesday, October 22, 2014

CCM : Penang 2014 (Part 2) - Penang Street Art

Assalamualaikum.

Entry khas ditujukan buat adik Khairunnisa' Jamaludin:) Terlebih dulu maaf anda review ini tak seberapa dan tak sempurna, namun diharap dapat bantu Nisa':)

Tak banyak tempat yang kami lawati sebenarnya. Selain dari faktor honeymoon, faktor "dah pernah pergi" juga mempengaruhi keputusan "tak payah pergi lah kali ni" dalam trip ni. Kalau nak diikutkan Pulau Pinang merupakan destinasi pelancongan yang amat terkenal di dalam dan luar negara dan banyak tempat menarik dan pelbagai aktiviti boleh dibuat sewaktu bercuti di sini. Boleh juga lawati laman web Tourism Penang ni, sangat informative http://www.tourismpenang.net.my. 

Antara tempat menarik untuk dilawati :
1. Bukit Bendera (lama tak pergi, walaupun dah pernah pergi lama dulu, kami skip)
2. Muzium (kebanyakan muzium tak pernah pergi, suami tak minat pula pergi muzium, toy museum jugak tak pergi)
3. Tokong Ular (tak pergi)
4. ESCAPE (tak pergi)
5. Batu Feringghi
6. Street Art (tak dapat parking walaupun berjam tawaf!)
7. Taman Negara Pulau Pinang (tak pergi jugak)

Oleh kerana entry ini khas untuk Street Art, jadi tumpuan dah tentu pd Street Art :) 

Untuk pengetahuan semua, lukisan dinding ni terletak di lokasi yang berbeza-beza sekitar bandar georgetown. Ada yg terletak di Ah Quee Street, Pengkalan Weld & Armenian Street. Kami menghampiri Ah Quee street sekitar jam 11 pagi Sabtu. Tak boleh kira dah berapa kali tawaf kawasan tu tapi mmg langsing takda parking. Menjelang pukul 12 tghari akhir kami give up & terus set GPS ke Nasi Kandar Line Clear, boleh gitu? 

Nak dipendekkan cerita sampai ke sudah kami tak pergi dah tempat ni. Kebetulan masa meronda di pasar malam feringhi malam minggu tu terjumpa fridge magnet gambar2 lukisan dinding ni. Saya pun buat keputusan beli semua koleksi tersebut. Hahahaaa. 

Saksikanlah, fridge magnet yang harganya RM 10 untuk 4 pcs :p 







Tips untuk ke Street Art ni, elok la bermula seawal pagi. Kalau dah pukul 10 pagi ke atas tu, kawasan tu dah sesak dan adalah amat susah cari parking. Satu cara lagi, adalah parking lah mana pun yang dapat sekitar kawasan tu atau jauh sikit, kemudian naiklah beca dari satu lorong ke satu lorong.

Good luck ya!

InsyaAllah entry lepas ni pasal makanan di Penang pula ya :)

Entry lain berkenaan Penang (klik pada tajuk di bawah)
- Hard Rock Hotel Penang 
- Makanan yang best di Penang 


I miss penang !

22 Oktober 2014 : 2.44 pm 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...