Social Icons

Thursday, October 18, 2012

when the communication is totally breakdown

sorry2, bukan saja2 nak mengadu domba, bukan nak mengada.
rasanya bukan di lanzhou saja ada masalah ni, di mana2 part of China juga.
malah di Eropah pun jadi jugak (pengalaman pergi Vienna tahun lepas).
dalam kepala ni, asal tengok kulit putih je, mesti ingat depa ni fasih berbahasa inggeris.
padahal kita lupa, dalam dunia ni ada banyak lagi bahasa lain, selain inggeris.
lebih memburukkan keadaan, saya taktahu bahasa lain macam Perancis, Jerman dan Spanish pada masa tu.
dalam keadaan sekarang pulak, bahasa mandarin yang belajar kat Uni pun yang ingat cuma bilang 1 sampai 10, ni hao ma, wo hen hou sahaja. bahasa arab yang belajar di sekolah menengah jugak tak dapat banyak membantu.

adalah amat sukar bila ada languange barrier.
serius. amat sukar dan stress.
hendak ke sana dan ke mari, hendak buat itu dan ini, semuanya kena gunakan pelbagai aksi tangan dan kaki (kadang2 mata, hidung, mulut juga) untuk menyatakan hasrat di hati.
macam nak bergaduh pun ada dengan orang yang lawan cakap.
akhirnya dua2 stress, dua2 belah mengutuk belah yang satu lagi.

oklah, moralnya, belajarlah banyak bahasa, supaya campak mana pun tak susah.


























baru lepas berparty hotpot,
Mrs. Farizal
Lanzhou Legend Hotel
Tianshui South Road, Lanzhou China
18 Oktober 2012 : 10:57 pm

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...