Social Icons

Sunday, September 19, 2010

Beefsteak untuk dinner, hehe

1st trial buat beefsteak, hehe. sebbaik tidak mengecewakan, hingga en.rizal bertambah-tambah. chicken chop dah cuba masa bulan puasa haritu, walaupun terlebih masin maklumlah puase. kali ni percubaan utk beefsteak pulak. resipi macam biasa dari MyResipi.Com, tapi ada beberapa ramuan yang saya modified sikit ikut sesedap rase dan tekak. grill 180C, 30 minutes.


ini adalah hasilnya. mabeles, gravy menjadi. perasan ai. bukan ai sorang kata, en.rizal, ciknani dan cik arkitek yang makan sama-sama pun turut kata sedap, cuma kena baiki kelembutan daging tu. tak jumpa daging batang pinang, ni part mana ntah, yang penting bukan batang pinang. ketuk pun tak ketuk beria-ia, cucuk2 dengan garfu saja. enak dimakan walau daging tak selembut sutera:p

ada rupa beefsteak tak? lazat tak rupanya? hehehe:p nak buat whipped potato lupa pulak nak beli susulow fat, so tgk peti ais ade wedges, so goreng je la wedges.


yang kerepot kerepot tu crabstick goreng, yang ni hasil godek2 cik arkitek. crabstick yang frozen tu di bukak sehelai2 lepas tu goreng. crispy lagi yummy!!


boleh la buat beefsteak sendiri kat rumah, jimat RM19.90 seorang. tak yah susah2 nak pi kedai. masa memasak pun sekejap, cuma kalau nak lagi best marinate la overnight ke, saya hanya marinate 3 jam saja, tu pun dah ok. lagi lama marimate lagi bagusss. dalam MyResipi.Com ada yang marinate 30minit je, kata diorg ok jugak.

jom try buat home-made beefsteak..!


3 comments:

^m.r.s. f.a.r.i.z.a.l^ said...

cemana nak lembutkan daging ek? leh bagi tipsss?

Azwandy Bin Muhamad said...

Morning... Wah, sedapnye.. Nak jugak...hehe,,,

^m.r.s. f.a.r.i.z.a.l^ said...

hehe. meh dtg beraye kat rumah:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...