Social Icons

Saturday, August 28, 2010

landskap oh! landskap :: hasil berkebun

oh letih dan sgt letih. berikut adalah hasil berkebun hari ini, hingga pukul 12 tengahari tadi. entry kali ini akan lebih pictorial, sebab tak larat nak merapu, larat nak gogok ais kacang je skrg ni. ekkekeke. tak baikkkk teha, anda bukan budak tadika baru belajar puasa ok:p


1) sebelum tanam rumput, kena tanam pokok dulu. baru senang nak identify kawasan yang tak perlu tanam rumput. kami pilih dua jenis pokok ni, iaitu ;


nama : taktau (org nursery pun tau nama cina saja). tapi org cina kata baanyak ONG.
kelebihan : senang jaga. daun kaler maroon-hijau, ade bunga kaler maroon terang. nice jugak. bunga takda bau


nama : lohan (cina nursery tu yang kata)
kelebihan : senang jaga. baja kopi sebulan 2 kali. oksigen tinggi. pun always peberet sebab ONG. bukan kami pedulikan ONG atau tidak, masalahnya yang kami berkenan tu adalah yang ONG:p

2) lepas tanam pokok kalau ada aksesori yang dihajati kena pasang aksesori dulu. kami letak batu sungai. sangat simple. beli kat Jln Kuala Kangsar, RM1.80 per KG. hadoih mahaiii!


3) dah tanam pokok besar tu, boleh tanam rumput dah. kami beli patches, philiphines grass. kata horticulturist yg paaling senang jaga. kata org nursery pulak yang paling tinggi permintaan skrg. untuk keluasan tanak depan dan belakang kami, estimated perlu 85 patches. harga di ipoh standard je, 3 patches = RM10.00. kalau di sungai buloh, selangor mungkin murah skit:)


4) sambil2 tu kami tabur batu jugak dalam alur longkang yang dah dibuat masa renovation dulu. batu ni ada pelbagai saiz. dijual dengan harga RM 13 - RM 15 per pek (18kg).

Tadaaa...! dah siap dah menjelang tengahari tadi. huhuuhuuu... akhirnya. Lepas tanam rumput ni letakkan sikit baja dan kemudian siram dengan air yang banyak untuk galakkan attachmentnya kat pasir kita. untuk 2 minggu terawal, kena siram sehari 3kali. lepas2 tu memadai sehari sekali. dan jangan lupa letak baja:)

en.rizal bersama cik lohan yang hijauuuu. pokok ni boleh di-trim jadi bola2. kena sabar tunggu dia besar skit. ok, letih jugak ni. gambar kawasan belakang rumah belum upload lagi.

4 comments:

Sitisifir10 said...

uyyoh....sedapnya nampak... huhuhuhu

^m.r.s. f.a.r.i.z.a.l^ said...

ais kacang mmg shedap:p

Ietams said...

singgah kejap.
lawa rumah, kat mane area rumah ni yer?

^m.r.s. f.a.r.i.z.a.l^ said...

mekaceh,biase2 je. kat pengkalan, ipoh. sini rumah murah,jd boleh beli yg elok sikit:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...